ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

«Αποτελεσματικότερες συνεργασίες» με χώρες της ΝΑ Ασίας αναζητούν οι ΗΠΑ

 
«Μια θετική πρωτοβουλία που κοιτάζει μπροστά»,
χαρακτήρισε τη συγκρότηση της νέας στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας (AUKUS) ο Αμερικανός πρέσβης στην Τζακάρτα Σουνγκ Κιμ, επιχειρώντας παράλληλα να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η Ινδονησία για τον κίνδυνο μιας «κούρσας εξοπλισμών» στην περιοχή.

Επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να μεγαλώσει τις «πιέσεις» και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως στην κρίσιμη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο Σουνγκ ισχυρίστηκε πως η AUKUS «θα βελτιώσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες των τριών αυτών χωρών να εργαστούν από κοινού στενότερα και αποτελεσματικότητα με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας» και πρόσθεσε: «Θα βελτιωθεί η συνεργασία που έχουμε σήμερα με κρίσιμης σημασίας χώρες όπως η Ινδονησία για να βεβαιωθούμε για έναν Ινδο-Ειρηνικό ανοιχτό και ελεύθερο, που σέβεται το κράτος δικαίου». Υποστήριξε κατά τα άλλα ότι «δεν ζητάμε από καμία χώρα να διαλέξει μεταξύ ΗΠΑ και άλλης χώρας»...

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία (που θεωρείται η ισχυρότερη χώρα στην ASEAN) τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο σε διάφορα πεδία.

Ο γενικός διευθυντής για τις Υποθέσεις σε Ασία, Αφρική και Ειρηνικό του ινδονησιακού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καντίρ Τζαϊλανί, αρθρογραφώντας στη «Jakarta Post», υποστήριξε πάντως ότι «προς το παρόν δεν φαίνεται (με την AUKUS) να έχουν παραβιαστεί διεθνείς κανόνες», συμπληρώνοντας ωστόσο «ότι η απόκτηση τέτοιων πυρηνικών υποβρυχίων εγείρει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών (...) αυτό το νέο στρατηγικό δόγμα αποσκοπεί φανερά να αναπτύξει την αποτροπή σε διαφιλονικούμενα νερά στον Ινδο-Ειρηνικό (...) τέτοιου είδους προσπάθειες για απόκτηση μεγάλης στρατιωτικής ισχύος πιθανώς πυροδοτήσουν και προσελκύσουν περαιτέρω αντιδράσεις».

Η Κίνα για τη Σύνοδο P5

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ σχολίασε θετικά πρόταση που κατέθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ για συνάντηση των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας), με θέμα τη διαμόρφωση ενός προγράμματος κοινής δράσης «που θα καταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ικανό να εξασκήσει πλήρως την αποστολή του και να ξεκινήσει διάλογο σε κρίσιμα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και η συλλογική ασφάλεια».

Η Χούα δήλωσε ότι «η Κίνα στηρίζει την πρόταση για μια σύνοδο των P5. Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η ενίσχυση του συντονισμού των 5 ηγετών πάνω στη διεθνή κατάσταση, σε κρίσιμα θέματα και η συνεργασία ενάντια στην πανδημία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση της πολυμέρειας και της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης, διατηρώντας τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Νέο υπερηχητικό όπλο και από τη Βόρεια Κορέα

Τέλος, καθώς η «κούρσα εξοπλισμών» ήδη «τρέχει», μετά την προχτεσινή δοκιμή νέου υπερηχητικού όπλου των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Raytheon», χτες η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι το οπλικό σύστημα που εκτόξευσε δοκιμαστικά την Τρίτη ήταν υπερηχητικός πύραυλος που η χώρα ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα.

Ο πύραυλος ονομάστηκε «Hwasong-8» και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA έχει σχεδιαστεί με τεχνικές προδιαγραφές όπως η «δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση» και τα χαρακτηριστικά της «αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου