ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Χωρίς μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας φοιτητών και εκπαιδευτικών ανοίγουν τα Πανεπιστήμια


Την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με το άνοιγμα των σχολών, μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης, χωρίς μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας φοιτητών και εκπαιδευτικών παρουσίασαν εκπρόσωποι φοιτητών συλλόγων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Στο πλαίσιο συνέχισης και κλιμάκωσης των πολύμορφων αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, οργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, το Σάββατο 2 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Η Αλκμήνη, Ουραϊλίδου, από το Σύλλογο Φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, περιέγραψε ότι οι σχολές ανοίγουν με «100% πληρότητα στις ήδη μικρές αίθουσες που δεν επαρκούσαν ούτε πριν την πανδημία στα μαζικά μαθήματα, χωρίς να χωριστούμε σε τμήματα, ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις για τον περιορισμό του συνωστισμού, αφού δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις καθηγητών και λοιπού διδακτικού προσωπικού. Με ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας αφού σύμφωνα με τον Πρύτανη, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την απολύμανση των αιθουσών μετά από κάθε μάθημα. Έτσι, αντί να προσληφθούν επιπλέον άτομα, προτείνονται λύσεις όπως το να παραλείπεται το διάλειμμα μεταξύ των σαρανταπεντάλεπτων στα δίωρα μαθήματα, ώστε στον επιπλέον χρόνο να αερίζονται οι αίθουσες. Ενώ οι αίθουσες που δε διαθέτουν κάποια μέθοδο εξαερισμού, είτε παράθυρο, είτε μηχανισμό, θα εξοπλιστούν με aircleaners. Με τα rapid test να βαραίνουν τις τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Η Μαρία Φωτιάδου, μέλος του προσωρινού ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, τις απαρχαιωμένες - ελλιπείς εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τις ανεπαρκείς γραμμές των λεωφορείων που «εξυπηρετούν» τους φοιτητές από και προς το ίδρυμα, συνολικά την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, τις φοιτητικές εστίες που είναι υπό διάλυση αλλά και το τραγικά λίγο προσωπικό καθαριότητας (72 άτομα με 8μηνες συμβάσεις) σε περίοδο πανδημίας.

Ο Δημήτρης Βαλαβάνης, εκλεγμένος με την ΠΚΣ στον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο του ΠΑΜΑΚ, ανέδειξε το γνωστό χωροταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα λέγοντας ότι η περιγραφή «πατείς με πατώ σε» αντανακλά την πραγματικότητα. Ειδικά στα πρώτα έτη, οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα σε μια αίθουσα ξεπερνώντας κατά πολύ τη χωρητικότητά της. Με αυτό τον τρόπο κρυβόταν και η μέχρι τώρα έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή δεν αξιοποιούνται χώροι όπως η ΔΕΘ για να αραιώσει ο αριθμός των φοιτητών. Μιλώντας για το πρόβλημα της σίτισης είπε πως μόνο το 1/8 των φοιτητών σιτίζεται στη λέσχη του ΠΑΜΑΚ. Ενώ κατήγγειλε και τη στάση του ενιαίου συλλόγου που όλο αυτό το διάστημα δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για τα προβλήματα των φοιτητών.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και μίλησε και ο Γιάννης Κουρμούλης εκ μέρους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων είναι κοινά.

Διεκδικούν:

  • Προσλήψεις καθηγητών και λοιπού διδακτικού προσωπικού. Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τη συχνή απολύμανση των χώρων. Αξιοποίηση όλων των χώρων των πανεπιστημίων αλλά κι εκτός, όπως η ΔΕΘ για τη διεξαγωγή μαθημάτων. Εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης του αέρα στις αίθουσες.

  • Κλιμάκια του ΕΟΔΥ να εγκατασταθούν και να διενεργούν δωρεάν rapid τεστ καθημερινά, σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

  • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

  • Να υπάρξει εξαντλητική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς με ευθύνη του κράτους αλλά και του πανεπιστημίου που διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου