ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους αναπτύσσεται η πάλη με αίτημα την ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οξύνει τα προβλήματα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.
«Βρόχος» το κόστος παραγωγής

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες βλέπουν αυτές τις μέρες τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις) να είναι αυξημένα έως και 50%. Σημαντικό ρόλο για την αύξηση αυτή παίζει η επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ' εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων. Πρόκειται για ρήτρα που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων που, όπως επισημαίνει και η ΔΕΗ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου, με τους λογαριασμούς να αποστέλλονται ήδη.

Οπως καταγγέλλεται από αγρότες, ήδη οι λογαριασμοί σε τιμολόγια που τους αφορούν, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Π.χ. κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες μέσα στον Αύγουστο για 20.800 kWh, φτάνει τα 1.444,36 ευρώ και σε αυτά προστίθενται 1.424,64 ευρώ, ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη), πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ διαμορφώνοντας τελικά μια αύξηση περίπου 50%! Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Την ίδια ώρα, μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε διάφορους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), όπως στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, με συνέπεια να μη λειτουργούν τα αντλιοστάσια και να μένουν οι καλλιέργειες χωρίς νερό με την ξηρασία και την ανομβρία να είναι στο «κόκκινο».

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Σε αρκετές περιοχές η μέση τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 1,40 ευρώ το λίτρο, κάτι που μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξης του 25% για τους αγρότες για κάθε γέμισμα του τρακτέρ ή του αγροτικού αυτοκινήτου. Πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι η επιβάρυνση αγγίζει τα 50 ευρώ σε κάθε γέμισμα ενός ντεπόζιτου 150 λίτρων - που αναλογεί σε ένα μεσαίου μεγέθους τρακτέρ 100 ίππων. Οπως λένε οι αγρότες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημά τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, βρίσκει 370 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους κ.ά.

Αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, που αποτελούν σχεδόν το 70% του κόστους παραγωγής, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τα παράγουν και τα διακινούν.

Το πρόβλημα πλήττει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Ενδεικτικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές: Το καλαμπόκι από 20 λεπτά έφτασε στα 37 λεπτά, το τριφύλλι από 22 λεπτά έφτασε στα 32 λεπτά, η σόγια από 37 λεπτά σε 53 λεπτά, αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν και στις άλλες ζωοτροφές.

Για να κατανοηθεί καλύτερα το τι σημαίνουν οι παραπάνω αυξήσεις, κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως η αύξηση στο κόστος παραγωγής για να συντηρηθεί ένα πρόβατο φτάνει τα 80 ευρώ, τιμή που όχι απλά εξανεμίζει την αύξηση που υπήρχε στο γάλα φέτος αλλά επιπλέον βάζει μέσα τον κτηνοτρόφο 20 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, αλλά 3 - 4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων. Επιπρόσθετα το χρονικό διάστημα Φλεβάρη - Μάρτη αλλά και μέσα στον Απρίλη υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20 - 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις 40%.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες των αγροτοκτηνοτρόφων, είναι αστεία η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% όταν το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές και αίτημα του αγροτικού κινήματος παραμένει η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα, καθυστερούν ακόμα και οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις

Μπορεί συγκυριακά για φέτος να καταγράφηκαν σε ορισμένα προϊόντα καλύτερες τιμές, όμως σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω των συχνών καταστροφών από τον παγετό, τον καύσωνα, τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται με ταχύτητα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ετσι, στην ουσία οι αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Ταυτόχρονα, στρώνει τον δρόμο για τη «γενικότερη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ», με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τα σχέδια αυτά δημιουργούν το πλαίσιο για την απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και στην αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές. Θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα σε εγρήγορση

Κόντρα στις δυσκολίες που υπάρχουν, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν το βάζουν κάτω.

Με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και συνεχίζονται και τις επόμενες, αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Αλλωστε, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια μετράνε αποτελέσματα και έχουν την πείρα να κρίνουν ότι χωρίς αυτούς τους αγώνες τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η προσπάθεια για μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων εκεί όπου δεν υπάρχουν, είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για να οργανώσουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους, σε κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, απέναντι στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια, στους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

-- Να μη γίνει καμία αύξηση στο ρεύμα. Μείωση στην υπάρχουσα τιμή κατά 50%. Καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις.

-- Εργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής.

 

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου