ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Το χρονικό της Επανάστασης

 

 25 Οκτώβρη: Η νίκη της ένοπλης εξέγερσης, η διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου

Στη 1.25 τη νύχτα της 25ης Οκτώβρη τμήμα ναυτών, κοκκινοφρουρών και στρατιωτών κατέλαβε το κεντρικό ταχυδρομείο.

Στις 2 τη νύχτα στρατιώτες του 6ου Εφεδρικού Τάγματος Μηχανικού κατέλαβαν το σταθμό Νικολάγιεφσκι, μερικές ώρες πριν στρατιώτες του συντάγματος Ισμαΐλοφσκι και ναύτες πραγματοποιούσαν παρόμοια επιχείρηση στο σταθμό της Βαλτικής.

Την ίδια στιγμή, στον ηλεκτροσταθμό της πόλης έφτασε επίτροπος εκ μέρους της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής ( (ΣΕΕ). Το διορισμό του ενέκρινε η εργοστασιακή επιτροπή του ηλεκτροσταθμού, που ανέλαβε και την περιφρούρησή του. Με πρόταση του επιτρόπου διακόπηκε ο φωτισμός των κτιρίων της κυβέρνησης.

Κατά τις 8 περίπου το πρωί ο σταθμός της Βαρσοβίας βρισκόταν, επίσης, κάτω από τον έλεγχο της ΣΕΕ.

Τη νύχτα έγινε συνεδρίαση της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της σύνθεσης της μελλοντικής εργατοαγροτικής κυβέρνησης, του λεγόμενου Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων.

Στις 3 τη νύχτα ο επίτροπος του συντάγματος του Κέκσγκολμ απαίτησε από τον διευθυντή του κεντρικού τηλεφωνικού σταθμού ν' αποσυνδέσει τα τηλέφωνα της Προσωρινής Κυβέρνησης και του επιτελείου της στρατιωτικής περιφέρειας. Ο διευθυντής αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκτελέσει τη διαταγή αυτή.

Στις 7 το πρωί τμήματα του συντάγματος του Κέκσγκολμ κατέλαβαν το σταθμό και αποσύνδεσαν τα περισσότερα τηλέφωνα του επιτελείου και της κυβέρνησης.

Στις 3.30 το καταδρομικό «Αβρόρα» αγκυροβόλησε κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, σε μικρή απόσταση από τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Με διαταγή της ΣΕΕ άρχισε η μεταφορά στην πρωτεύουσα τμήματος 8.000 ένοπλων ναυτών από τις πόλεις Ελσινγκφορς (Ελσίνκι), Ρέβαλ (Ταλίν) και Κρονστάνδη. Κατά τις 6 οι ναύτες κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της Κρατικής Τράπεζας και τα γραφεία των κεντρικών εφημερίδων. Το πρωί της 25ης Οκτώβρη σχεδόν ολόκληρη η Πετρούπολη είχε περάσει στα χέρια των εξεγερμένων.

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επαναστατικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει τα σπουδαιότερα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ο Λένιν, στις 10 το πρωί, γράφει εκ μέρους της ΣΕΕ την έκκληση «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με την οποία έκανε γνωστό το πέρασμα της κρατικής εξουσίας στα χέρια ενός οργάνου του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων της Πετρούπολης, στα χέρια της ΣΕΕ, που βρισκόταν επικεφαλής του προλεταριάτου και της φρουράς της Πετρούπολης.

Η Προσωρινή Κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, με διάταγμά της ανέθεσε στο μέλος της Προσωρινής Κυβέρνησης Κίσκιν «ευρύτατες αρμοδιότητες για την επαναφορά της τάξης στην πρωτεύουσα και την υπεράσπιση της Πετρούπολης από κάθε είδους αναρχικές εκδηλώσεις, απ' όπου και αν προέρχονταν αυτές, βάζοντας κάτω από τον έλεγχό του τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές».

Στις 10 περίπου ο Κερένσκι με το εύλογο πρόσχημα της υποδοχής από την επαρχία των στρατευμάτων «που είναι πιστά στην Προσωρινή Κυβέρνηση» έφυγε από την εξεγερμένη Πετρούπολη.

Κατά τις 12 κυκλώθηκε το ανάκτορο Μαριίνσκι, όπου στεγαζόταν το Προκοινοβούλιο. Μέσα σε μία ώρα είχε καταληφθεί.

Στις 14.35 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σμόλνι συνήλθε σ' έκτακτη συνεδρίαση το Σοβιέτ της Πετρούπολης, όπου διαβάστηκε η ανακοίνωση της ΣΕΕ για την ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και τη νίκη της Επανάστασης.

Στη συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά από τα γεγονότα του Ιούλη, μίλησε ανοιχτά ο Λένιν. Εκεί ο Λένιν διακήρυξε: «Η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

Στην εισήγησή του για τα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας, ο Λένιν είπε: «Τώρα μάθαμε να δουλεύουμε ενωμένοι. Αυτό μαρτυρεί η Επανάσταση που έγινε πριν λίγο. Εχουμε τη δύναμη εκείνη της μαζικής οργάνωσης που θα νικήσει τα πάντα και θα οδηγήσει το προλεταριάτο έως την παγκόσμια επανάσταση» (Απαντα, τόμ. 35, σελ. 2-3, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

Κατά τις 6 το απόγευμα περικυκλώθηκαν και τα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου παρέμενε η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Το Συνέδριο των Σοβιέτ

«Ο Λένιν διακηρύσσει την εγκαθίδρυση της μπολσεβίκικης εξουσίας κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου των Σοβιέτ», έργο του Βλαντιμίρ Σέροφ, 1954

 
Το βράδυ ξεκίνησε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ήταν παρόντες 649 αντιπρόσωποι, από τους οποίους 390 μπολσεβίκοι, 160 εσέροι, 72 μενσεβίκοι κ.λπ. Οι μενσεβίκοι, οι «δεξιοί εσέροι» και οι άλλοι συμβιβασμένοι, όταν πείστηκαν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ήταν με το μέρος των μπολσεβίκων, εγκατέλειψαν επιδεικτικά τη συνεδρίαση.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου καταλήφθηκαν με έφοδο και τα Χειμερινά Ανάκτορα. Οι επαναστατημένοι στρατιώτες, ναύτες και κοκκινοφρουροί όρμησαν στο εσωτερικό των Χειμερινών Ανακτόρων. Σε μια από τις αίθουσες μια ομάδα από ευέλπιδες με τα όπλα επί σκοπόν προσπάθησε να εμποδίσει τους επιτιθέμενους, αλλά αφοπλίστηκε χωρίς δυσκολία. Στην επόμενη αίθουσα συνάντησαν μια ακόμη ομάδα που παρέδωσε τα όπλα αμαχητί.

Η πόρτα που οδηγούσε στην αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί της Προσωρινής Κυβέρνησης ήταν ανοιχτή. Ο Β. Αντόνοφ - Οφσέενκο, ένας από τους καθοδηγητές της ένοπλης εξέγερσης στην Πετρούπολη, θυμάται: «Στο άλλο δωμάτιο βρίσκουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, που παρίσταναν την Προσωρινή Κυβέρνηση. Κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και μοιάζουν μ' έναν τρεμουλιαστό γκριζόχρωμο λεκέ. "Στο όνομα της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής σάς συλλαμβάνω!", τους δηλώνω. Οι πρώην υπουργοί παραδίδουν τα έγγραφα και τα όπλα που τους απόμειναν».

Η Προσωρινή Κυβέρνηση δεν υπάρχει πια. Ο Κερένσκι από το Πσκοφ, όπου είχε μεταβεί, εξέδωσε νέα «διαταγή»: «Εν ονόματι της σωτηρίας της πατρίδας, όλοι οι διοικητές και επίτροποι να παραμείνουν στις θέσεις τους, όπως και εγώ διατηρώ τη θέση μου, του Ανώτατου Διοικητή, ωσότου η Προσωρινή Κυβέρνηση εκδηλώσει τη θέλησή της».

Στις 3.10 το πρωί στους αντιπροσώπους του 2ου Συνεδρίου των Σοβιέτ διαβάστηκε τηλεγράφημα του Αντόνοφ - Οφσέενκο, που έκανε γνωστό ότι τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης στάλθηκαν στο φρούριο Πετροπάβλοφσκ, ότι οι ευέλπιδες και οι αξιωματικοί αφοπλίστηκαν, ότι φρούραρχος των Χειμερινών Ανακτόρων διορίστηκε ο Γκριγκόρι Τσουντνόφσκι, επίτροπος του εφεδρικού συντάγματος Πρεομπραζένσκι. Στη συνέχεια, διαβάστηκαν στους αντιπροσώπους μια σειρά ανακοινώσεις για το πέρασμα στο πλευρό του εξεγερμένου λαού των στρατιωτικών μονάδων που είχαν σταλεί από τον Κερένσκι κατά της Πετρούπολης.

Από την πλευρά της ομάδας των μπολσεβίκων, ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι διάβασε το γραμμένο από τον Λένιν διάγγελμα «Προς τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες!», με το οποίο διακηρυσσόταν το πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ και δινόταν η εντολή να εξασφαλιστεί πραγματική επαναστατική τάξη.

Το διάγγελμα τέλειωνε με την έκκληση για επαγρύπνηση και σταθερότητα. Θυελλώδη χειροκροτήματα διέκοπταν επανειλημμένα το διάβασμα του διαγγέλματος.

Στις 5 το πρωί, σχεδόν ομόφωνα (με 2 κατά και 12 λευκά), το Συνέδριο επικύρωσε το ντοκουμέντο αυτό, που σήμαινε ότι το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ παρέλαβε την εξουσία από τη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή και διακήρυξε το πέρασμα όλης της εξουσίας στη χώρα στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών αντιπροσώπων.

Τα διατάγματα για την ειρήνη και τη γη

Στο φύλλο αρ. 209 δημοσιεύτηκε το Διάταγμα για τη γη

Στις 9 το βράδυ της 26ης Οκτώβρη άρχισε η δεύτερη συνεδρίαση του Συνεδρίου. Εισηγήσεις για δύο βασικά ζητήματα, για την ειρήνη και για τη γη, έκανε ο Λένιν.

Στις 11 ψηφίστηκε το διάταγμα για την ειρήνη, με το οποίο η εργατοαγροτική εξουσία εξέφραζε την αποφασιστικότητά της να υπογράψει αμέσως ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις και επανορθώσεις. Το διάταγμα θεωρούσε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως το μεγαλύτερο έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα και καλούσε τους λαούς και το πιο πρωτοπόρο τμήμα τους, την εργατική τάξη, να επέμβουν στην υπόθεση της πάλης για την ειρήνη στον κόσμο.

Στις 2 τη νύχτα της 27ης Οκτώβρη ψηφίστηκε το δεύτερο ιστορικό ντοκουμέντο - το «Διάταγμα για τη γη». Στην εισήγησή του ο Λένιν ανέφερε: «Η κυβέρνηση της εργατοαγροτικής Επανάστασης πρέπει πρώτα πρώτα να λύσει το ζήτημα της γης, ζήτημα που μπορεί να καθησυχάσει και να ικανοποιήσει τις τεράστιες μάζες της αγροτικής φτωχολογιάς» (Απαντα, τόμ. 35, σελ. 23, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Με το διάταγμα όλη η γη των γαιοκτημόνων, η γη της τσαρικής οικογένειας και η εκκλησιαστική γη δημεύονταν χωρίς αποζημίωση. Το διάταγμα υιοθετούσε ως οδηγό για την πραγματοποίηση των αγροτικών μετασχηματισμών την «Εντολή των αγροτών για τη γη», η οποία είχε συνταχθεί από τους εσέρους το Μάη του 1917 συνοψίζοντας 242 εντολές τοπικών Σοβιέτ αγροτών αντιπροσώπων.

Στην «Εντολή» διακηρυσσόταν ως κατεύθυνση η κατάργηση του δικαιώματος ατομικής ιδιοκτησίας της γης, περιλάμβανε, όμως, και άρθρα που δε συμφωνούσαν με το αγροτικό πρόγραμμα των μπολσεβίκων. «Εδώ ακούγονται φωνές ότι το διάταγμα το ίδιο και η εντολή έχουν συνταχτεί από τους σοσιαλιστές - επαναστάτες», σημείωνε ο Λένιν. «Ας είναι και έτσι. Δεν έχει σημασία ποιος τα συνέταξε. Ως δημοκρατική, όμως, κυβέρνηση που είμαστε, δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε την απόφαση των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων (...) Η ζωή είναι ο καλύτερος δάσκαλος και αυτή θα δείξει ποιος έχει δίκιο (...) Η ουσία είναι ν' αποκτήσει η αγροτιά σταθερή πεποίθηση ότι στο χωριό δεν υπάρχουν πια τσιφλικάδες, ότι οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να λύσουν όλα τα ζητήματα, να οργανώσουν οι ίδιοι τη ζωή τους» (Απαντα, τόμ. 35, σελ. 27, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).


Η εργατο-αγροτική κυβέρνηση

Στο φύλλο αρ. 208 δημοσιεύτηκε το Διάταγμα για την ειρήνη


Το Συνέδριο σχημάτισε εργατοαγροτική κυβέρνηση - το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων. Οι αριστεροί εσέροι, που υποστήριζαν στο Συνέδριο τους μπολσεβίκους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σοβιετική κυβέρνηση και έτσι η πρώτη της σύνθεση ήταν καθαρά μπολσεβίκικη.

Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων έγινε ο Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ Λένιν. Στο Συμβούλιο μπήκαν οι λαϊκοί επίτροποι: Εσωτερικών Α. Ρίκοφ, Γεωργίας Β. Μιλιούτιν, Εργασίας Α. Σλιάπνικοφ, Εμπορίου και Βιομηχανίας Β. Νογκίν, Λαϊκής Παιδείας Α. Λουνατσάρσκι, Εξωτερικών Λ. Τρότσκι, Δικαιοσύνης Ν. Γκλέμποφ - Αβίλοφ, Εθνικοτήτων Ι. Β. Στάλιν, στρατιωτική επιτροπή από τους Β. Αντόνοφ - Οφσέενκο, Ν. Κριλένκο και Π. Ντιμπένκο.

Ακολούθησε εκλογή νέας Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ.

Γύρω στις 6 το πρωί στις 27 Οκτώβρη το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ έκλεισε τις εργασίες του.

Σε διάρκεια δύο ημερών είχε εκπληρώσει ένα ιστορικά σπουδαίο έργο: Εδραίωσε τη νίκη της ένοπλης εξέγερσης, διακήρυξε την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

 Οι λενινιστικές επεξεργασίες που άνοιξαν το δρόμο για τη νίκη


8 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/otan-i-bolseviki-katalamvanan-tis-trapezes-ke-esvinan-to-chreos-tou-panagioti-theodoropoulou/ Οι Απατεωνιές του οπορτουνισμού δεν πιάνουν. Οι Μπολσεβίκοι έκαναν Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωσαν το καπιταλιστικό κέρδος και επέβαλαν δικτατορία του προλεταριάτου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι μπολσεβίκοι καταλάμβαναν τις τράπεζες και έσβηναν το χρέος

    Μαζί με τα δάνεια που ακύρωσαν οι Μπολσεβίκοι σβήστηκε και το χρέος της Ελλάδας προς την Τσαρική κυβέρνηση. Αυτή ήταν και η τελευταία πραγματική διαγραφή χρέους που υπήρξε προς όφελος του ελληνικού λαού…

    https://www.imerodromos.gr/otan-i-bolseviki-katalamvanan-tis-trapezes-ke-esvinan-to-chreos-tou-panagioti-theodoropoulou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.imerodromos.gr/otan-i-bolseviki-katalamvanan-tis-trapezes-ke-esvinan-to-chreos-tou-panagioti-theodoropoulou/ Οι Απατεωνιές του οπορτουνισμού δεν πιάνουν. Οι Μπολσεβίκοι έκαναν Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωσαν το καπιταλιστικό κέρδος και επέβαλαν δικτατορία του προλεταριάτου χωρίς μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός ανέτρεψαν την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Αλλη μία χώρα που έγιναν σκόνη και θρύψαλα τα παραμύθια του οπορτουνισμού για την συμμετοχή ..Κ.Κ σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού που πάντα είναι τα καλύτερα πλυντήρια για τον καπιταλισμό και η απόλυτη καταστροφή για τους λαούς. Η Ακλόνητη στάση του ΚΚΕ το 2012 είναι μεγάλη παρακαταθήκη για όλους μας. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/blog-post_864.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....Το βάρος πέφτει και πάλι στις ταξικές δυνάμεις να πολεμήσουν και να αναδείξουν την ουσιαστική διαφορά και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, ακόμη και σε εποχές με υγειονομική πανδημία.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2817-pandimia-kai-kyvernisi-alaloym...... Η Καπιταλισμό θα έχεις και ο λαός θα ζει την τραγωδία που βλέπουμε με Αριστερές και ..δεξιές κυβερνήσεις η Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μέσα απο την Κοινωνική συμμαχία. Ολα τα αλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα για να έχουμε καπιταλισμό για πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση του ιστορικού της μεγαλειώδους εξέγερσης, με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος.
    Γεγονότα πριν από το Πολυτεχνείο

    Από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, έστω και με σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες, παρά το ξάφνιασμα και την απογοήτευση, άρχισαν να γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις και προσπάθειες αντίστασης στο καθεστώς. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την ίδια μέρα καλούσε: «...Κάθε πόλη και χωριό, κάθε εργοστάσιο και γραφείο πρέπει να γίνει μετερίζι δημοκρατικής αντίστασης»1. Ο μετέπειτα Γραμματέας της ΚΝΕ Δ. Τσιάρας γράφει αναφερόμενος στη δράση του τη δεύτερη μέρα του πραξικοπήματος: «...Η πρωτοβουλία μου και οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις ήταν: Ο καθένας να κινηθεί αμέσως και να δημιουργήσει ομάδες. Να κρατήσει σύνδεση και επαφή μαζί τους και να είναι έτοιμες μόλις ειδοποιηθούν για οποιαδήποτε μορφή πάλης (...) Εκείνη τη στιγμή είπαμε να λειτουργήσει ερασιτεχνικός Σταθμός (...) Εφυγα στις 6 ώρα απ' αυτόν τον χώρο με τις κατευθύνσεις να δημιουργηθούν ομάδες, να κυκλοφορήσουν προκηρύξεις (τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν πολλές προκηρύξεις)»2. Στις 24 Απρίλη το σύνθημα «Αντίσταση» εμφανίστηκε σε τοίχους σπιτιών στην Καισαριανή, στον Βύρωνα, στο Παγκράτι και το Περιστέρι, ενώ στις 25 Απρίλη από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας» μεταδόθηκε Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος»3.

    Τα παραπάνω ναι μεν αποτελούν κάποια παραδείγματα αντίστασης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναιρέσουν και να δικαιολογήσουν την έλλειψη ετοιμότητας του εργατικού - λαϊκού παράγοντα να παρέμβει αποφασιστικά μπροστά σε αυτές τις τόσο δυσμενείς εξελίξεις, πόσο μάλλον της πρωτοπορίας του, του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εκφράστηκαν δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο Κόμμα, στα επαναστατικά χαρακτηριστικά και τη στρατηγική του, στο επίπεδο και την ετοιμότητα που βρέθηκε συνολικά το λαϊκό κίνημα.Φυσικά, το ΚΚΕ βρισκόταν ήδη από το 1947 «υπό διωγμόν», σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει σε επίπεδο καταστολής, διώξεων, ικανότητας μαζικής παρέμβασης κ.λπ. Αυτό που βάρυνε, όμως, καθοριστικά στην πορεία του μέχρι το 1967 ήταν η απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ τον Γενάρη του 1958 για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων και τη διάχυση των μελών του στην ΕΔΑ. Αυτή η απόφαση όχι μόνο αποδυνάμωσε οργανωτικά το Κόμμα αλλά επέδρασε αρνητικά στην ικανότητα πρόβλεψης, επαναστατικής ετοιμότητας, κομμουνιστικής - επαναστατικής διαπαιδαγώγησης, ιδιαίτερα των νέων μελών του. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα πολλές συλλήψεις στελεχών και μελών του Κόμματος που μόλις είχαν βγει, ακόμα και μόλις έναν χρόνο πριν από τη δικτατορία, από τις φυλακές και τα ξερονήσια4. Οι αρνητικές συνέπειες από τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων είχαν και πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, αφού στιγμάτισαν τη δράση του ΚΚΕ σε όλη τη διάρκεια της εφταετίας. Είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει έγκαιρα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης αυτών αλλά και την έλλειψη εξοικείωσης και διαπαιδαγώγησης στους κανόνες συνωμοτικότητας και περιφρούρησης5.

    Οι οργανωτικές αδυναμίες του ΚΚΕ αποτελούσαν προέκταση της υιοθέτησης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που θεωρούσε εφικτή μια ειρηνική κοινοβουλευτική πορεία προς τον σοσιαλισμό και αναδείκνυε ως πρώτο στάδιο αυτής της διαδρομής τη συμπόρευση με τις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις, πρακτικά με την Ενωση Κέντρου. Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, το ΚΚΕ και κατά προέκταση η ΕΔΑ υποτιμούσαν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής δικτατορίας τις παραμονές του απριλιανού πραξικοπήματος.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, όπως είδαμε και παραπάνω, μπήκε μπροστά στην οργάνωση της αντίστασης και της ανατροπής της χούντας. Πνοή στον αντιδικτατορικό αγώνα έδωσε η συγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, τον Ιούνη του 1967, ύστερα από τη συνένωση των τριών μεγάλων ομάδων κομμουνιστών και κάποιων άλλων μικρότερων που δρούσαν στην Αθήνα υπό ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο. Στην πρώιμη αυτή φάση, έγινε κατορθωτό να συγκροτηθούν οι πρώτες Οργανώσεις της ΚΟΑ, η Εργατική, του Περιστερίου και της Καλλιθέας. Τον Αύγουστο του 1967, η ΚΟΑ ξεκίνησε και την κυκλοφορία της δικής της εφημερίδας, της «Αδούλωτης Αθήνας». Τον ίδιο καιρό, παρόμοιες προσπάθειες συγκρότησης πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου την περίοδο Ιούνη - Ιούλη του '67 ανασυγκροτήθηκε το Γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας, τον Ιούνη του 1967 στη μάντρα του Αρχηγείου του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστεί το σύνθημα: «Κάτω η χούντα - ΚΚΕ»6.

    Κομβικό σημείο αναζωογόνησης και καμπής για το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την αντιδικτατορική πάλη αποτέλεσε η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουδαπέστη, τον Φλεβάρη του 1968. Εκεί έγινε προσπάθεια οριστικά να ξεμπερδέψει το Κόμμα από τη διαλυτική οργανωτική κατάσταση και τα πρόσωπα που την επιδίωκαν, και τέθηκε πιο αποφασιστικά το ζήτημα της ανασυγκρότησης Κομματικών Οργανώσεων παντού, αν και δεν αποτιμήθηκε κριτικά η συνολική στρατηγική του ΚΚΕ, συνέπεια της οποίας υπήρξαν η διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων και η οργανωτική και ιδεολογική - πολιτική ανετοιμότητα απέναντι στο ενδεχόμενο της δικτατορίας.

    Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η απόφαση αυτή έδωσε ισχυρή ανάταση και ηθικά (ιδιαίτερα στους πολιτικούς κρατούμενους) και πρακτικά στη νεολαία και στο κίνημά της. Η ΚΝΕ, συγκροτώντας Οργανώσεις στις συνοικίες, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς και το εξωτερικό, έβαλε τη βάση για μια καινούρια μαγιά νέων κομμουνιστών. Η ΚΝΕ μπήκε μπροστά σε όλες τις πτυχές της ζωής, της δράσης και του αγώνα της νεολαίας, από τις φυλακές (π.χ. σε αυτές του Κορυδαλλού οι νέοι της ΚΝΕ εξέδωσαν το δικό τους περιοδικό, τη «Νέα Φρουρά») και τους τόπους εξορίας μέχρι την προπαγάνδα, με τρικ, ανακοινώσεις, αφίσες κ.λπ. Για παράδειγμα, μόνο στη δεύτερη επέτειο ίδρυσης της Οργάνωσης σκορπίστηκαν στις γειτονιές της Αθήνας τρικ και αναρτήθηκαν πανό. Με πρωτοβουλία της, στα τέλη του 1971 άρχισαν να εμφανίζονται και να δρουν στα πανεπιστήμια οι πρώτες επιτροπές της Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ (Αντι-ΕΦΕΕ), ενώ στις αρχές του 1973 ιδρύθηκε η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας, που συνένωσε και καθοδήγησε τους αγώνες των μαθητών εκείνη την περίοδο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέσα στα επόμενα χρόνια μεγάλωσαν και ωρίμασαν και το εργατικό κίνημα και οι αγώνες του. Ηδη από το 1971 - 1972, όλο και πιο έντονα έμπαινε το ερώτημα σε ευρύτερες δυνάμεις«πώς θα φύγει η χούντα». Υπό το φως της οικονομικής κρίσης αλλά και του φόβου του λαϊκού ξεσηκωμού, αυξήθηκαν οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες ακόμα και σε μέρος του αστικού κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο στους «New York Times» τον Οκτώβρη του 1972 ότι «...η Ελλάς παραπαίει υπό τον Παπαδόπουλο...»7.

    Η καπιταλιστική οικονομική κρίση (που από τις αστικές δυνάμεις αποδόθηκε ως πετρελαϊκή κρίση) κορυφώθηκε το 1973, επιφέροντας αυξήσεις τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και αισχροκέρδεια. Τα προηγούμενα συνέβαλαν στο να κορυφωθεί η λαϊκή οργή και να μπει πλέον το κίνημα σε μια νέα ποιοτικά φάση. Στην πρώτη γραμμή τέθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τα μεροκάματα, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ωράρια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία. Μια σειρά κλάδων και Ομοσπονδιών κατήγγειλαν τις Συμβάσεις Εργασίας (αλιεργάτες Καβάλας, οι υπάλληλοι της σιδηροβιομηχανίας, οι θυρωροί, οι φύλακες των εργοστασίων κ.ά.), και έθεσαν το αίτημα της αύξησης των μισθών 40 έως 50%8.

    Τα παραπάνω αιτήματα συνδυάστηκαν και με νέες, πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, όπως: Στάσεις εργασίας, αποφάσεις για απεργίες. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ προκήρυξαν 48ωρη απεργία στις 14 - 15 Νοέμβρη. Απεργίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχαμε στους οικοδόμους, στα λεωφορεία, στους σιδηροδρομικούς, στους τσαγκαράδες, στους υπαλλήλους των τραπεζών, στους ναυτεργάτες κ.α. Σε αγωνιστική τροχιά βρέθηκαν και οι αγρότες, κυρίως της Ηλείας και της Θεσσαλίας. Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Μέγαρα ενάντια σε απαλλοτριώσεις υπέρ των εφοπλιστών Νιάρχου και Ανδρεάδη. Στις 4 Νοέμβρη του 1973, πραγματοποιήθηκε μεγάλο αντιχουντικό συλλαλητήριο με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, με συνθήματα όπως «Ελλάς, Ελλήνων Φυλακισμένων», «Κάτω η χούντα», «ΕΣΑ - Ες Ες, βασανιστές», ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις9. Δυνάμωσαν το κίνημα και η αντίθεση στη δικτατορία, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στις βάσεις και γενικότερα στον ιμπεριαλισμό. Μεγάλη ήταν η προσφορά του ΚΚΕ σε αυτήν τη φάση, όπου πρωτοστατούσε ήδη από την πρώτη στιγμή, ενάντια στη δικτατορία, στον ιμπεριαλισμό και τους οργανισμούς του, το ΝΑΤΟ, στις βάσεις και τη δράση του.https://www.902.gr/eidisi/gia-toys-enstoloys/276831/48-hronia-apo-tin-exegersi-toy-polytehneioy-v-meros ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου