ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

" Εδώ Πολυτεχνείο " του Δημήτρη Μακρή


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής

Αφήγηση: Αλέκος Παναγούλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης....

" Εδώ Πολυτεχνείο " του Δημήτρη Μακρή, η μοναδική που γυρίστηκε με θέμα το Πολυτεχνείο και την εξέγερση του 1973. Ταινία με σημασία ιστορική και πολιτική το «Εδώ Πολυτεχνείο» γυρίστηκε αμέσως μετά τα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών και προβλήθηκε το 1974.

Και μόνο ότι αφηγητής και σχολιαστής της ταινίας, στην ελληνική εκδοχή της, ήταν ο Αλέκος Παναγούλης δίνει μια άλλη διάσταση στην αξία της Η ταινία του Δημήτρη Μακρή είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που ξεχάστηκε από πολλούς αλλά εμπεριέχει όλο το χρονικό και τις μαρτυρίες της εποχής.

Ο Μακρής με ελάχιστα μέσα δημιούργησε μια ταινία – μανιφέστο για όσα διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείο. Μαζί με τον Δημοσθένη Δεφαράνα και το Νίκο Σταυρόπουλο, έγραψαν το σενάριο και ξεκίνησαν άμεσα τα γυρίσματα, για να πληροφορηθούν οι Ευρωπαίοι τον αγώνα των φοιτητών κατά της δικτατορίας και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Πρώτη ταινία του Δημήτρη Μακρή («Καγκελόπορτα», «Κεκαρμένοι»), το «Εδώ Πολυτεχνείο» είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973 και ταυτόχρονα μια μαρτυρία για μια ολόκληρη εποχή όπου κάθε μορφή δράσης υπήρξε καθοριστική στην αντίσταση κατά στο φασισμό.

Αποτελούμενο από θραύσματα υλικού (φωτογραφίες, παράνομα κινηματογραφημένο υλικό από την Αθήνα από Ελληνες και ξένους κινηματογραφιστές και φοιτητές αλλά και δραματοποιημένες σκηνές γυρισμένες με ηθοποιούς), το «Εδώ Πολυτεχνείο» ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο, όπου ο Δημήτρης Μακρής βρισκόταν την εποχή εκείνη ως φοιτητής και αποτελεί ένα συλλογικό έργο που περισσότερο και από την καλλιτεχνική του αξία γεννήθηκε ως μια ανάγκη να μην χαθεί η εικόνα της διαδρομής των γεγονότων που θα οδηγούσε στην ανατροπή της δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου