ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Στο κενό και το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ιμπεριαλιστών


Στο κενό έπεσε το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της
, το οποίο προωθούνταν μέσα από καλέσματα για διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό περιεχόμενο χτες, Δευτέρα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Τα καλέσματα για τις λεγόμενες «διαδηλώσεις για την αλλαγή» έμειναν χωρίς ανταπόκριση, ενώ πληθώρα στοιχείων επιβεβαιώνει ότι οι «συντονιστές» που καλούσαν στις εν λόγω «ειρηνικές διαμαρτυρίες» είναι στην πραγματικότητα αντεπαναστατικές δυνάμεις, άμεσοι συνεργάτες και μισθοφόροι των ΗΠΑ και της αντικουβανικής μαφίας που δρα στο έδαφός τους.

«Ειρηνικοί διαδηλωτές»... με ειδίκευση στην προώθηση αντεπαναστατικών σχεδίων 

Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιούνιορ Γκαρσία Αγκιλέρα (ηθοποιός - σκηνοθέτης) που εμφανίζεται ως συντονιστής του λεγόμενου κινήματος «Αρχιπέλαγος» και στην ομάδα «Σαν Ισίδρο». Ο ίδιος εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται ότι τον έχουν αποκλείσει στο σπίτι του στην Αβάνα και πρότεινε να μη γίνουν διαμαρτυρίες για «να αποφευχθεί η βία»...

Νέα στοιχεία ωστόσο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι ο Αγκιλέρα, πέρα από τη συμμετοχή του σε διάφορες συσκέψεις αντεπαναστατικών δυνάμεων στην Κούβα, συμμετείχε και σε διάφορες ημερίδες και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, με βασικό θέμα το «πώς μπορούν να συμβάλουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κούβας στην ανατροπή της κυβέρνησης».

Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Κάρλος Λεονάρντο Βάσκες, καθηγητής Ιατρικής, που για χρόνια εμφανιζόταν ως αντεπαναστάτης, ενώ εργαζόταν για την προστασία της Επανάστασης στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, ο Αγκιλέρα τον Σεπτέμβρη του 2019 συμμετείχε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, που χρηματοδότησε το γνωστό «μαγαζί» της CIA, «Εθνικό Ιδρυμα για την Δημοκρατία» (National Endowment for Democracy - NED). Σε αυτήν την εκδήλωση συμμετείχαν και άλλοι «δημοκράτες» που αναζήτησαν τρόπους για το πώς θα έχουν προσβάσεις σε στελέχη και μέλη του στρατού της Κούβας με στόχο να συμμετάσχουν σε ενέργειες ανατροπής.

Ο δε Αμερικανός Ρίτσαρντ Γιανγκς, ειδικός του «Ιδρύματος Carnegie για την Παγκόσμια Ειρήνη» («δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, της οποίας ο σημερινός πρόεδρος, Μαριάνο Φλορεντίνο, υπήρξε σύμβουλος του ...νομπελίστα ειρήνης Προέδρου Μπ. Ομπάμα), ασχολήθηκε με τις «νέες μορφές πολιτικού ακτιβισμού» και την «αξιοποίηση της δυσαρέσκειας του πληθυσμού για μεθόδευση αλλαγής με βάση την πείρα από τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα»...

Καυχιόνται ότι χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την αντικουβανική μαφία

Σε παρόμοια συνάντηση εμφανίστηκε και το 2018 ο Αγκιλέρα, αυτήν τη φορά στην Αργεντινή, στο Πανεπιστήμιο Τουρκουάτο ντι Τέλα, στο Μπουένος Αϊρες. Συγκεκριμένα συμμετείχε σε εκδήλωση που συντονίστηκε από το πρόγραμμα «Εποχή Αλλαγών» και αφορούσε επίσης «τον νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας σε μια διαδικασία μετάβασης».

Εκεί συναντήθηκε με δύο Αμερικανίδες ακαδημαϊκούς, τις Ρουθ Ντιάμιντ και Λάουρα Τεντέσκο, επικεφαλής του προγράμματος «Διάλογος για την Κούβα» (η Τεντέσκο τυγχάνει να είναι σύζυγος του Γιανγκς που αναφέρθηκε παραπάνω). Οι δύο Αμερικανίδες έχουν οργανώσει 6 εκδηλώσεις από το 2016 με θέμα τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κούβας. Πριν από μέρες, η κουβανική κυβέρνηση έδειξε και πρόσφατες φωτογραφίες των δύο Αμερικανίδων σε συνάντηση με τον Αγκιλέρα σε καφέ στην Αβάνα.

Αλλη μια συντονίστρια του «Αρχιπελάγους» από τη Σάντα Κλάρα, η Σάλι Βελάσκες, δηλώνει απροκάλυπτα στο Facebook ότι τόσο οι «διαμαρτυρίες» που προγραμματίζονταν για χτες όσο και αυτές που έγιναν στις 11 Ιούλη έχουν την υποστήριξη του Κουβανο-Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος (CANF), δηλαδή ενός από τους πυλώνες της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι.

Μάλιστα, λέει ότι παίρνουν συμβουλές για την «ειρηνική, μη βίαιη αντίσταση» από τον Ομάρ Λόπες, διευθυντή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CANF, δηλαδή τον άνθρωπο που έχει αναλάβει τον κύριο ρόλο για να προστατεύονται στις ΗΠΑ διάφοροι δολοφόνοι τρομοκράτες, όπως ήταν οι Λουίς Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπος Αβίλα, υπεύθυνοι για τη δολιοφθορά και την κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά Μπαρμπάδος το 1976, όπου έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι.

Νέα ενορχηστρωμένη διαδικτυακή επιχείρηση κατά της Κούβας

Από το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ιμπεριαλιστών δεν θα μπορούσε να λείπει και η συστηματικά ενορχηστρωμένη ιντερνετική επιχείρηση κατά της Κούβας, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικός είναι για άλλη μια φορά ο ρόλος του Twitter και των περιβόητων «τάσεων». Ενώ, για παράδειγμα, το hashtag #Cubavive, των υποστηρικτών της Κούβας, είναι πλειοψηφικό, απουσίαζε από τα λεγόμενα «trending topics». Αντίθετα προβαλλόταν το hashtag #15ΝCuba των αντεπαναστατικών δυνάμεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι κουβανικές αρχές, ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζακ Ντόρσεϊ, με δική του πλατφόρμα, νοθεύει τις τάσεις για τους χρήστες.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι το 40% των αναρτήσεων με το hashtag #15ΝCuba προέρχεται στην πραγματικότητα από μόλις 3 λογαριασμούς!

Επίσης, πολλοί λογαριασμοί που εμφανίζονται στο Facebook να είναι από την Κούβα, είναι εικονικοί λογαριασμοί από το Μαϊάμι, ωστόσο γίνονται παραποίηση αλγορίθμων και ψευδής καταγραφή τοποθεσίας.

Μαζική στήριξη της Επανάστασης
 
O Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, συμμετέχει στην κινητοποίηση των «νέων με τα κόκκινα μαντίλια» 
O Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, συμμετέχει στην κινητοποίηση των «νέων με τα κόκκινα μαντίλια»

Η κυβέρνηση και οι λαϊκές οργανώσεις της Κούβας κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή τη νέα προβοκάτσια που σχεδίαζαν οι ιμπεριαλιστές, για τη μέρα που η Κούβα μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας άνοιξε και πάλι όλα τα σχολεία σε διά ζώσης διδασκαλία (με βάση το επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές τα σχολεία είχαν ανοίξει από τις 8 Νοέμβρη), άνοιξε τον διεθνή τουρισμό και ταυτόχρονα γιορτάζει τα 502 χρόνια της πόλης της Αβάνας.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση «νέων με τα κόκκινα μαντίλια», στο κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας, όπου παραβρέθηκε και ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας. Η εκδήλωση αυτή, όπως δηλώθηκε, ήταν μια έμπρακτη στήριξη της Επανάστασης και απάντηση στις εκδηλώσεις μίσους και βίας των αντεπαναστατών.

Επίσης, σε επαγρύπνηση είχαν τεθεί τα μέλη του ΚΚ και της ΚΝ Κούβας και όλων των μαζικών λαϊκών οργανώσεων, για να μην επιτραπούν οι προβοκάτσιες.

Ο Πρόεδρος της Κούβας παραβρέθηκε επίσης χτες στην έναρξη σχολείου σε συνοικία της πρωτεύουσας, ενώ εκδηλώσεις έγιναν σε όλες τις επαρχίες, με τους μαθητές να δίνουν τον τόνο γιορτής στις πλατείες και τα σχολικά προαύλια.

 

9 σχόλια:

  1. Το ΚΚΕ και ο προλεταριακός διεθνισμός με την Κουβανική Επανάσταση

    Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο αναφέρουν: «[...] Η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Αυτό στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία που καταγράφονται ιδιαίτερα στις αποφάσεις των δύο τελευταίων συνεδρίων του ΚΚ Κούβας.

    Συγκεκριμένα, από την απόφαση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας (2016) σε σχέση με την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων για την περίοδο 2016 - 2021»1αναγνωρίζεται η αντικειμενική ύπαρξη των σχέσεων της αγοράς2, η «ατομική ιδιοκτησία φυσικών και νομικών προσώπων, τόσο Κουβανών, όσο και αλλοδαπών»3 (αν και απαγορεύεται η συγκέντρωση περιουσίας ή πλούτου). Ακόμη, αποφασίζεται η «αύξηση της συμμετοχής ξένου κεφαλαίου ως σημαντικής πηγής ανάπτυξης της χώρας»4και εγκαθιδρύεται η «Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ ενώ προωθείται και η δημιουργία νέων»5. Προβλέπεται η «διεύρυνση της εργασίας στον μη κρατικό τομέα ως άλλη μία εναλλακτική εργασίας»6, ότι «η μη κρατική δραστηριότητα στον τουρισμό (γαστρονομία, φιλοξενία, άλλες υπηρεσίες) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως συμπληρωματική προς την κρατική»7κ.ο.κ. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των «Κατευθύνσεων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, που εισάγουν στην κουβανική οικονομία μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις μεικτού κεφαλαίου, την ιδιοσυντήρηση των κρατικών επιχειρήσεων, τα χρηματικά κίνητρα στους εργαζόμενους μέσω του μισθού, την παραπέρα ενσωμάτωσή της σε ενώσεις όπου κυριαρχούν καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η ALBA, κ.ο.κ. Αυτές είναι μόνο μερικές κατευθύνσεις, που όμως μας επιτρέπουν να διακρίνουμε ανησυχητικές εξελίξεις ως προς το ζήτημα της σταδιακής επέκτασης καπιταλιστικών σχέσεων στην Κούβα. Κατά συνέπεια είναι λογικό να δημιουργούνται απορίες σε συντρόφους τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σχετικά με το πού θα καταλήξει η πορεία αυτή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Κόμμα μας έχει σταθεί από την ίδρυσή του αλληλέγγυο προς την Κουβανική Επανάσταση, τηρώντας στάση αρχών. Εχει παλέψει ενάντια στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενάντια στην αντιδραστική Κοινή Θέση της ΕΕ, η οποία παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας, για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών Αγωνιστών που βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ για 16 χρόνια. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό της Κούβας και μέσα από τις αυτοτελείς δράσεις των συνδικάτων και μαζικών φορέων. Το Κόμμα μας έδειξε το πραγματικό περιεχόμενο του προλεταριακού διεθνισμού, σε αντίθεση με τους «φίλους» της Κούβας, που διαλαλούν την αλληλεγγύη τους, όμως τη συκοφαντούν ανοιχτά για δήθεν παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που, ενώ διακηρύσσει τη στήριξή του στην Κούβα, βραβεύει τους αντεπαναστάτες διά χειρός του σημερινού κόμματος - προέδρου του, της Linke8.

    Η αλληλεγγύη, ο πραγματικός διεθνισμός δε μπορεί να μην πατούν στην πραγματικότητα. Αν μέναμε στην αλληλεγγύη στη βάση των διακηρύξεων, δεν θα βγάζαμε συμπεράσματα από την πορεία της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε και τα όσα υποστηρίζει η Κίνα περί της σοσιαλιστικής ταυτότητάς της, ενώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: Η καπιταλιστικοποιημένη σήμερα Κίνα καταλαμβάνει καίρια θέση σε παγκόσμιο οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο και στο εσωτερικό της καταγράφονται κοινωνικές διαφορές, δεδομένου ότι μια χούφτα Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν τόσο πλούτο στα χέρια τους όσο εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι που ζουν στην ανέχεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές.

    Παραπομπές:

    1. «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016 - 2021, που εγκρίθηκαν από το 7ο Συνέδριο του Κόμματος τον Απρίλη του 2016 και από την Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας τον Ιούλη του 2016» (Actualizaciοn de los lineamientos de la politica economica y social del partido y la revolucion para el periodo 2016 - 2021 aprobados por el 7o congreso del Partido en abril de 2016 y por la asamblea nacional del poder popular en julio de 2016)

    2. Απόφαση για την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016-2021», σελ 6. παρ. 1

    3. Ο.π., σελ. 6 παρ. 2

    4. Ο.π. σελ. 18 παρ. 78

    5. Ο.π. σελ 18 παρ. 81

    6. Ο.π. σελ 31 παρ. 141

    7. Ο.π. σελ. 44 παρ. 210

    8. http://inter.kke.gr/en/articles/The-president-of-GUE-NGL-attends-the-awarding-of-the-anticommunist-Sakharov-Prize/

    9. http://internacional.elpais.com/internacional/2016/05/24/america/1464111886_266193.html, https://www.theguardian.com/world/2014/jan/19/welcome-mariel-port-cuba-economic-liberalisation

    10. Wall Street Journal, 10/1/2017

    Δανάη Χέλμη
    ΚΟΒ/ΟΒ Εξαρχείων, Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999....... Οτι δεν κατάφερε ο Καπιταλισμός με την Ανοιχτή επίθεση απο το 1959 μέχρι το 2008 θα το καταφέρει με την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα που επικράτησε το 2008 και εφαρμόζει σταδιακά νόμους του Καπιταλισμού. Η Σοβιετική εμπειρία 1953 1991 με το οπορτουνιστικό έγκλημα είναι καταπέλτης με τον σ.ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ το 1961 να διαφωνεί κάθετα. ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΤΣΕ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

    Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957). ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33.

    H θεωρητική διολίσθηση και η αντίστοιχη πολιτική οπισθοχώρησης στην EΣΣΔ ήρθε σε μια νέα φάση που οι παραγωγικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σ' ένα ανώτερο επίπεδο και απαιτούσαν αντίστοιχη ανάπτυξη του Κεντρικού Σχεδιασμού. Δηλαδή, ήταν ώριμη η ανάγκη εμβάθυνσης των σοσιαλιστικών σχέσεων.

    Oι αγοραίες μεταρρυθμίσεις που επιλέχθηκαν δεν ήταν μονόδρομος. H αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας απαιτούσε την επεξεργασία αποτελεσματικότερων κινήτρων και δεικτών συνολικά του Κεντρικού Σχεδιασμού, καθώς και στην κλαδική και διακλαδική, στην επιχειρησιακή και διεπιχειρησιακή υλοποίησή του. Παράλληλα, απορρίφθηκαν προτάσεις και σχέδια για αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής34 που μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της τεχνικής επεξεργασίας στοιχείων, ώστε να βελτιώνεται και από αυτήν την άποψη η παρακολούθηση και ο έλεγχος της παραγωγής αξιών χρήσης με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mε τις αγοραίες μεταρρυθμίσεις, με την απόσπαση της σοσιαλιστικής παραγωγικής μονάδας από τον Κεντρικό Σχεδιασμό, αποδυναμώθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Παραβιάστηκε η κατανομή "ανάλογα με την εργασία".

    Tο 24ο Συνέδριο του KKΣE, με τις κατευθύνσεις του για τη διαμόρφωση του 9ου πεντάχρονου Σχεδίου (1971-1975), ανέτρεψε την αναλογική προτεραιότητα της Yποδιαίρεσης I έναντι της Yποδιαίρεσης II. H ανατροπή αυτής της αναλογίας είχε προταθεί και στο 20ό Συνέδριο, όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή. H τροποποίηση αιτιολογήθηκε ως επιλογή ενίσχυσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα, ήταν επιλογή που παραβίαζε οικονομική νομοτέλεια και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας. H ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας - θεμελιακό στοιχείο για την αύξηση του κοινωνικού πλούτου, την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου - προϋποθέτει ανάπτυξη των μέσων παραγωγής. O σχεδιασμός έπρεπε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την εξής ανάγκη: Eισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες μεταφοράς, αποθήκευσης και κατανομής των προϊόντων.

    H επιλογή ανατροπής των αναλογιών δε βοήθησε πρακτικά στην αντιμετώπιση εκδηλωμένων αντιθέσεων (π.χ. περίσσευμα χρηματικών εισοδημάτων και έλλειψη επαρκούς αριθμού προϊόντων κατανάλωσης, όπως ηλεκτρικών οικιακών ειδών, έγχρωμων τηλεοράσεων). Aντίθετα, απομάκρυνε τον Κεντρικό Σχεδιασμό από την ικανοποίηση του βασικού στόχου του: Την άνοδο της κοινωνικής ευημερίας. Oξυνε παραπέρα την αντίφαση μεταξύ του επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και του επιπέδου των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής - κατανομής.

    Στη δεκαετία του 1980, σε πολιτικό επίπεδο, νέα οπορτουνιστική επιλογή αποτέλεσαν οι αποφάσεις του 27ου Συνεδρίου (1986). Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε η αντεπανάσταση και με την ψήφιση του νόμου (1987) που κατοχύρωνε και θεσμικά τις καπιταλιστικές σχέσεις, κάτω από την αποδοχή της πολυμορφίας των σχέσεων ιδιοκτησίας.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εγκαταλείφθηκε ταχύτατα η σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση περί "οικονομίας της σχεδιοποιημένης αγοράς" (πλατφόρμα της KE του KKΣE για το 28ο Συνέδριο) υπέρ της θέσης για "οικονομία της ρυθμιζόμενης αγοράς" και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από την "οικονομία της ελεύθερης αγοράς". ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 20. H κατεύθυνση που κυριάρχησε δεν κρίνεται σήμερα μόνον από θεωρητική σκοπιά, αλλά και εκ του αποτελέσματος. Mετά από δυο περίπου δεκαετίες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα είχαν εμφανώς οξυνθεί. Eμφανίστηκε στασιμότητα για πρώτη φορά στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Παρέμεινε η τεχνολογική καθυστέρηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Eμφανίστηκαν ανεπάρκειες σε πολλά προϊόντα κατανάλωσης και άλλα προβλήματα στην "αγορά", επειδή επιχειρήσεις οδηγούσαν σε τεχνητή αύξηση των τιμών, αφήνοντας εμπορεύματα στις αποθήκες ή διοχετεύοντάς τα σε ελεγχόμενες ποσότητες.

    Σημαντικός δείκτης υποχώρησης της σοβιετικής οικονομίας κατά τη δεκαετία του 1970 υπήρξε η υποχώρηση της συμμετοχής της EΣΣΔ στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών υλών και μεταποίησης.

    H όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη των στοιχείων της αγοράς στην άμεσα κοινωνική παραγωγή του σοσιαλισμού την αποδυνάμωνε: Oδήγησε σε πτώση της δυναμικής της σοσιαλιστικής ανάπτυξης. Eνισχύθηκε το βραχυπρόθεσμο ατομικό και ομαδικό συμφέρον (με αύξηση της διαφοροποίησης του εργασιακού εισοδήματος μεταξύ των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση, αυτών και του μηχανισμού διεύθυνσης, μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων) σε βάρος των γενικών κοινωνικών συμφερόντων. Δημιουργήθηκε στην πορεία το κοινωνικό έδαφος για να ανδρωθεί και να επικρατήσει, τελικά, η αντεπανάσταση με όχημα την περεστρόικα.

    Mε τις μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκε η δυνατότητα, ώστε χρηματικά ποσά που είχαν συσσωρευτεί με παράνομους κυρίως τρόπους (λαθρεμπόριο κ.λπ.), να επενδύονται στη "μαύρη" (παράνομη) αγορά. Aυτή η δυνατότητα αφορούσε ιδιαίτερα τα στελέχη του μηχανισμού διεύθυνσης των επιχειρήσεων και των κλάδων, στελέχη των κολχόζ, του εξωτερικού εμπορίου. Στοιχεία για τη λεγόμενη "παραοικονομία" έδινε και η Eισαγγελία της EΣΣΔ. Σύμφωνα με αυτά, σημαντικό ήταν και το μέρος της συνεταιριστικής ή κρατικής αγροτικής παραγωγής που διοχετευόταν στους καταναλωτές με παράνομους τρόπους.

    Eνισχύθηκε η διαφοροποίηση των εισοδημάτων των ατομικών αγροτοπαραγωγών, των κολχόζνικων, η αντίθεσή τους προς την τάση διεύρυνσης του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής. Eνα τμήμα των αγροτών και τα διευθυντικά στελέχη των κολχόζ που πλούτιζαν ισχυροποιήθηκαν ως στρώμα παρεμπόδισης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Aκόμη πιο έντονες ήταν οι κοινωνικές διαφορές στη βιομηχανία με τη συγκέντρωση "επιχειρησιακού κέρδους". Tο λεγόμενο "σκιώδες κεφάλαιο", αποτέλεσμα όχι μόνο πλουτισμού από το επιχειρησιακό κέρδος, αλλά και της "μαύρης" αγοράς, εγκληματικών πράξεων σφετερισμού του κοινωνικού προϊόντος, επεδίωκε τη νόμιμη λειτουργία του ως κεφάλαιο στην παραγωγή, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής, την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Oι κάτοχοί του αποτέλεσαν την κινητήρια κοινωνική δύναμη της αντεπανάστασης. Aξιοποίησαν τη θέση τους στον κρατικό και κομματικό μηχανισμό. Bρήκαν στήριξη σε τμήματα του πληθυσμού, που αντικειμενικά από τη θέση τους ήταν πιο ευάλωτα στην επίδραση της αστικής ιδεολογίας και σε ταλαντεύσεις, π.χ. σημαντικό τμήμα της διανόησης, αλλά και τμήματα της νεολαίας, όπως η σπουδάζουσα.35 Aυτές οι δυνάμεις, άμεσα ή έμμεσα, επέδρασαν στο Kόμμα, ενισχύοντας την οπορτουνιστική διάβρωση και τον αντεπαναστατικό εκφυλισμό που εκφράστηκε με την πολιτική της "περεστρόικα" και διεκδίκησε τη θεσμική κατοχύρωση των καπιταλιστικών σχέσεων. Aυτό επιτεύχθηκε μετά την περεστρόικα, με την ανατροπή. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Αφιερωμένα σε όλα τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Κούβας η Ιμπεριαλιστική Κίνα οικοδομεί ...σοσιαλισμό.... μιλιά δεν βγάζει για την Σοσιαλφασιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας που καταδιώκει τους Κομμουνιστές και με την Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μεξικού θα χτίσουν ...την δική τους Αμερική... με το Κ.Κ να αντιμετωπίζει διώξεις. Η Οπορτουνιστική αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου