ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός


 Είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους, σημείωσε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «σήμερα είναι απαραίτητο να συμβάλλουμε να ξεσυνηθίσει ο λαός ότι υγεία είναι συνταγογράφηση και στηθοσκόπιο, ότι του αξίζει και είναι δυνατό να μην ξεπουλιέται και να μην ξεσπιτώνεται για να αντιμετωπίσει την αρρώστια. Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια από την ίδια τους την πολιτική πείρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ.

Σε αυτόν τον αγώνα οι υγειονομικοί έχουν μία ιδιαίτερη θέση και έχουμε όλο και περισσότερες θετικές ενδείξεις ότι θα την πάρουν μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας άλλωστε την ομιλία της η Λουίζα Ράζου έθεσε το καίραιο ερώτημα: «Τι συμβαίνει και ενώ ζούμε στην εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”, των μεγάλων επιστημονικών, τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων, των αλμάτων στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, η ανθρωπότητα συνεχίζει να μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊου, 20 μήνες μετά την έναρξη της, με βαριές συνέπειες για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο;»

«Η απάντηση βρίσκεται», σημείωσε, «στον τίτλο της σημερινής μας εκδήλωσης που δεν αποτελεί λογοπαίγνιο, αλλά είναι η ουσία του προβλήματος πάνω στην οποία πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας. Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός! Αυτό φαίνεται σε όλο τον κόσμο, από όλες τις πλευρές και με όλες τις εκδοχές διαχείρισης του συστήματος».

«Το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας, μπήκε μπροστά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να μην επικρατήσει το σιωπητήριο. Ανέδειξε τις αντιφάσεις και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που παίρνονταν, αντιστάθηκε στην ένταση της καταστολής, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αντιπάλεψε σθεναρά την λογική της “ατομικής ευθύνης”, που συγκάλυπτε τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες. Επεξεργάστηκε παραπέρα, με άξονα την προγραμματική του αντίληψη, τις θέσεις του για την υγεία, που μέσα στην πανδημία αποτέλεσαν στήριγμα στην πάλη του λαού, των υγειονομικών, τροφοδότησαν την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αστική αντίληψη γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας, με επιστημονικά τεκμηριωμένες και ταξικά προσδιορισμένες θέσεις.

Το ΚΚΕ με τις θέσεις του για την προστασία της υγείας του λαού, θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο κιόλας εμπόρευμα που υπόκειται στο σιδερένιο καπιταλιστικό νόμο του “κόστους – οφέλους”.

Η δικαιολογημένη αμφιβολία και αγανάκτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, πρέπει να αποκτήσει ταξικό βάθος και πρόσημο. Παντού τα συστήματα υγείας φάνηκε πόσο γυμνά είναι αφού λειτουργούν με την λογική “κόστους- οφέλους”. Παντού κυριαρχεί το ίδιο σκηνικό! Να προστατευτεί η καπιταλιστική οικονομία πρέπει και για αυτό οι λαοί θα πληρώσουν όπου κι αν βρίσκονται βαρύ τίμημα».

Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στο λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό, αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, είπε χαρακτηριστικά Λουίζα Ράζου, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους για τη λαϊκή υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας τελείως αν αντίστοιχο με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού.

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του «κόστους», της «ανταποδοτικότητας», της «επιχειρηματικότητας», της «εμπορευματοποίησης», της «ατομικής ευθύνης», τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται.

Η περίοδος της πανδημίας με τα τραγικά αποτελέσματα για το λαό ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται αυτό το σύστημα υγείας χρόνια τώρα, το οποίο έγινε «φύλο – φτερό» και άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο το λαό όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Η ανάπτυξη του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατη και σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας γεμάτο ανορθολογισμό, αντιφάσεις και αντιθέσεις. Που όσο διευρύνονται οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού, τόσο περισσότερο διευρύνεται η δυσκολία από το λαό να τα αξιοποιήσει.

Η Λουίζα Ράζου, στάθηκε ιδιαίτερα στο «Νέο ΕΣΥ» που εξαγγέλλετε από την σημερινή κυβέρνηση το οποίο κτίζεται με τα υλικά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Νέο ΕΣΥ», τόνισε, «θα φέρει όπως ήδη έχει εξαγγελθεί έναν νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και Κλινικών επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Νοσοκομείων με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, όπου θα παίρνεις ότι υπηρεσίες υγείας έχει πληρώσει...

Οι εξελίξεις της κυβέρνησης της ΝΔ και στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Η Κυβέρνηση από τη στιγμή που διαμορφώνει την πολιτική της στην υγεία με κριτήριο το “κόστος” των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό».

Όπως σημείωσε η Λουιζα Ραζου, «η πρόταση του ΚΚΕ για το ΕΣΥ που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και η πλειοψηφία του λαού μας πατάει σε γερά θεμέλια γιατί αξιοποιεί την συσσωρευμένη θετική πείρα από την υπεροχή του σοσιαλισμού στον τομέα της υγείας, την μελετά και την εξελίσσει παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στις σύγχρονες συνθήκες. Για να αξιοποιούνται προς όφελός του λαού όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες – και άλλες που μπορούν να αναπτυχθούν .

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το εργατικό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα. Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με νοσοκομεία που θα λειτουργούν όπου χρειάζεται με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού, με σύγχρονα οργανογράμματα και πλήρη ανάπτυξη των κλινικών του, στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και επαρκή ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα και άλλα μέσα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας, υγειονομικοί, γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά και φοιτητές και σπουδαστές των ιατρικών σχολών .

Μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και το τι τους επιφυλάσσουν για τη συνέχεια.

Περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τι συμβαίνει αυτή την ώρα εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας μέσα στα νοσοκομεία. Για τα εξαντλητικά ωράρια. Το κίνδυνο που καθημερινά ζούνε. Την ανασφάλεια των επικουρικών και των συμβασιούχων που καθημερινά παίζουν κορόνα γράμμα τη ζωή τους και μετά την πανδημία δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά. Τι γίνεται με την υπόλοιπη νοσηρότητα που με τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζεται αυτή την περίοδο. Την πρόληψη σε κάθε επίπεδο. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο σημαντικότατο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΠΦΥ που συνεχώς απαξιώνεται. Φοιτητές και σπουδαστές μίλησαν για τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό στις σχολές τους αλλά και τις αυταπάτες που επιχειρούν να τους σπείρουν λίγο πριν φτάσουν να δουν την πραγματική εικόνα μέσα στις δομές της δημόσιας υγείας.

«Υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση , που βιώνουμε, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας , το αντικείμενο και το περιεχόμενο της, να συνεχίσουμε αυτόν τον συντονισμένο μαζικό αγώνα κατά νοσοκομείο, κατά πόλη και πανελλαδικά», σημείωσε η Λουΐζα Ράζου.

Υπάρχει, συμπλήρωσε, «η πείρα της πάλης όλου αυτού του διαστήματος, από τις πρώτες κινητοποιήσεις τον υγειονομικών τον Απρίλη του 2019 με το σύνθημα «κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή» που έσπασε την σιωπή και άνοιξε, σε άλλους κλάδους εργαζομένων, το δρόμο να μαζικοποιηθεί σωστά προσανατολισμένα ο αγώνας». Video 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου