ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Στη Ρωσία με «μηνύματα» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ


Η Ελλάδα βασικός εταίρος για την επίτευξη των «προτεραιοτήτων» των ΗΠΑ, λέει ο Πάιατ
 
Με τα «μηνύματα» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανά χείρας μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, για την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που «βράζει» ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες προγραμματίζεται να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. «Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με την κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας να χτυπά «κόκκινο» και την Αλεξανδρούπολη να εξελίσσεται σε έναν από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Προηγήθηκαν προχτές διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν άφηνε αμφιβολίες για το τι συζητήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως Μπλίνκεν και Μητσοτάκης «τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας». Ακόμα, ότι συζητήθηκαν «η σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» και «οι προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», είπε μεν πως στόχο έχει την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, ωστόσο, επιβεβαιώνοντας το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι η επιδιωκόμενη αναθέρμανση «δεν αλλάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», δηλαδή της συμμετοχής της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Ευθυγράμμιση» για Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Διόλου τυχαία, τη Δευτέρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MCCS), «κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και όλες τις γεωγραφικές περιοχές».

Σύμφωνα με τη λυκοσυμμαχία, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανό πτέραρχο T. Γουόλτερς, και τον βοηθό του γγ του ΝΑΤΟ, αρμόδιο για θέματα Πληροφοριών και Ασφάλειας, Ντ. Κάτλερ, και «αντάλλαξαν πληροφορίες για να αποκτήσουν μια συλλογική συνεννόηση (...) Στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της διαφάνειας μεταξύ των Συμμάχων και η ευθυγράμμιση των συνεχιζόμενων εθνικών και συμμαχικών δραστηριοτήτων».

Στο ίδιο φόντο ξεκίνησε χτες στη Σχολή Ικάρων το «Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων "Athena 2021"», με θέμα «Απειλές και προκλήσεις στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου - Στρατηγικές ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους».

Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «η μεγάλη στρατηγική σημασία της ευρύτερης γειτονιάς μας (...) σε συνδυασμό με τα προσφάτως ανακαλυφθέντα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχουν καταστήσει αυτήν την περιοχή αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού» και ότι «κανείς από εμάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις από μόνος του» αλλά μόνο «μέσω συμμαχιών, διεθνών οργανισμών και περιφερειακών εταιρικών σχημάτων».

Σημείωσε ακόμα ότι το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, υλοποιεί μια στρατιωτική στρατηγική «βασιζόμενο σε τρεις βασικούς και αλληλοσυμπληρούμενους πυλώνες. Τον εθνικό πυλώνα, τον πυλώνα της ΕΕ και τον πυλώνα του ΝΑΤΟ (...) Συμμετέχουμε ενεργά σε αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεισφέροντας εθνικούς πόρους, προσωπικό και υποδομές, και βεβαίως οι εννέα πολυεθνικές στρατιωτικές οντότητες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας προσφέρουν ευκαιρίες για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας».

Επεσήμανε ακόμα την «υποστήριξη που παρέχουμε μέσω των υποδομών και των εγκαταστάσεών μας» και η οποία «έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία, αν λάβουμε υπόψη μας τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και περιοχών όπως η Κρήτη και η Αλεξανδρούπολη, την οποία θέλω να αποκαλώ "Σούδα του Βορρά"».

Ως ξεχωριστές υπηρεσίες ξεχώρισε τη φιλοξενία πολυμερών στρατιωτικών ασκήσεων «όπου οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται δίπλα - δίπλα, όπως για παράδειγμα στις ασκήσεις "Ηνίοχος" και "Μέδουσα"», την «τετραμερή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας, που υλοποιείται με τις ασκήσεις "Eunomia", καθώς και πολλές διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές δραστηριότητες με γειτονικές χώρες», και βέβαια το γεγονός ότι «μία από τις πυροβολαρχίες μας "Patriot" έχει αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει το σύστημα αεράμυνας αυτής της χώρας».

«Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναβαθμίζουμε την αμυντική μας συνεργασία με τη Γαλλία μετά την πρόσφατη Συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής συνεργασίας», κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Βασική πύλη» η Αλεξανδρούπολη, «κρίκος» η Σούδα

«Φωτιά» ήταν και η εισήγηση, στο ίδιο συνέδριο, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο οποίος έβαλε στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας «για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν», τονίζοντας π.χ. «πόσο μεγάλη αξία» δίνουν οι ηγήτορες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ «στην εξαιρετικά ισχυρή σχέση με τους Ελληνες συμμάχους μας».

Βάζοντας ανάμεσα στις «προκλήσεις» την «αντιμετώπιση αντιδημοκρατικών καθεστώτων που απειλούν την ειρήνη», πρόσθεσε ότι «όπως θυμίζουν τα υπό εξέλιξη γεγονότα ακριβώς βόρεια από εμάς, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Ελλάδα ζει σε μια τραχιά γειτονιά».

Επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η «σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», έβαλε ξανά στόχο «να φτάσει αυτή η σχέση σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», με εργαλεία τον «Στρατηγικό μας Διάλογο» (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018), την πρόσφατα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και την «κοινή μας δέσμευση στη διατλαντική σχέση».

Ειδικά για την MDCA τόνισε ότι «κατοχυρώνει τη δέσμευση των χωρών μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας του σήμερα και του αύριο μέσω αυτής της στρατηγικής σχέσης, εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας παράλληλα τη συνεργασία μας για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών δυνάμεων. Η συμμαχία μας ενισχύει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και του συνασπισμού».

Και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα βασικό εταίρο για την επίτευξη των προτεραιοτήτων ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Ο όγκος των διμερών και πολυεθνικών μας ασκήσεων με την Ελλάδα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Εχει επεκταθεί γρήγορα τόσο σε εύρος όσο και σε μέγεθος, και τώρα περιλαμβάνει συμμετοχή σε 15 μεγάλες ετήσιες ασκήσεις», είπε, και χαιρέτισε «τη σπουδαία δουλειά που κάνουμε» στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας ξανά για τη «τη μεγαλύτερη από ποτέ (σ.σ. την προηγούμενη βδομάδα) μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω αυτού του λιμανιού», που υπογραμμίζει τον «συνεχώς διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο της».

Κάνοντας τον απολογισμό, ανέφερε ότι «μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου. Η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ».

Ενώ, απαριθμώντας κοινές επιχειρήσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ξεκαθάρισε πως «δείχνουμε στον κόσμο ότι ΗΠΑ και Ελλάδα στέκονται μαζί για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, υπογραμμίζουν τη σιδερένια δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ».

Δεν παρέλειψε να παινέψει τη δουλειά που κάνουν στη Σούδα, λέγοντας πως «συνεχίζει να λειτουργεί ως κρίκος των αεροπορικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων μας. Από Συρία μέχρι Λιβύη και Μαύρη Θάλασσα, αυτή η σημαντική και κρίσιμη υποδομή μάς βοηθά να αξιοποιήσουμε τους αεροπορικούς, ναυτικούς και άλλους πόρους μας». «Η καθημερινή συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας, που υποστηρίζει περισσότερα από 800 στελέχη και πολιτικούς υπαλλήλους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είναι πολλαπλασιαστής δυνάμεων σε όλη την περιοχή, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την επιμελητεία και την εκπαίδευση, ενώ βοηθά στην προβολή της αμερικανικής ισχύος», συμπλήρωσε.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ξοδεύει ετησίως έναν σκασμό λεφτά για στρατιωτικές δαπάνες, προσαρμοσμένες όπως είναι στα προτάγματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, από όπου αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν μπόλικο «ψητό». Και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα συνεχίζουν επίσης τις συζητήσεις για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και το μελλοντικό πρόγραμμα της Ελλάδας για αγορά "F-35"», προσθέτοντας ότι η προμήθειά τους «θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει περιφερειακή σταθερότητα», δίνοντας και εδώ το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο της πανάκριβης αυτής αγοράς.

Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, στο «στόμα του λύκου»

Εβαλε και τη θεματική της «περιφερειακής συνεργασίας», χαιρετίζοντας «τον ηγετικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια», το «θάρρος που επέδειξαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για την επιδίωξη της Συμφωνίας των Πρεσπών», το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ - καθώς «η συνηγορία της θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλες οι βαλκανικές χώρες θα προχωρήσουν στον ευρωατλαντικό δρόμο», είπε με νόημα την ώρα που ξαναφουντώνουν οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο τη Βοσνία - αλλά και τα σενάρια ότι η Αθήνα προωθεί, σε ένα επόμενο βήμα ευρωατλαντικών υπηρεσιών, την αναγνώριση του Κοσόβου.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «η Ελλάδα αναπτύσσει ένα σύστημα αεράμυνας "Patriot" στη Σαουδική Αραβία για την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Και η επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Τζαϊσανκάρ στην Αθήνα τον Ιούνιο ήταν η πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και 18 χρόνια, προωθώντας τη στρατηγική της Ελλάδας για ενίσχυση των δεσμών πέρα από την άμεση γειτονιά της, στον Ινδο-Ειρηνικό», άλλον έναν άξονα των Αμερικανών, αυτήν τη φορά για να ανακόψουν τη διείσδυση της Κίνας.

Αλλωστε, στον απόηχο και της Συμφωνίας AUΚUS, σήμερα φτάνει στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, για επίσημη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της Ν. Δένδια. Επισήμως οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, στον συντονισμό των δύο χωρών σε Διεθνείς Οργανισμούς, σε εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονία της Ελλάδας και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Πιάνοντας, τέλος, τον τομέα Κλίμα και Ενέργεια, και έργα όπως οι αγωγοί ΤΑP και IGB, ο Πάιατ ξεκαθάρισε ότι «σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα σχεδιάζει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προωθώντας τα κοινά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και τους περιφερειακούς στόχους ενεργειακής διαφοροποίησης, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου