ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Φρέντ Χάμπτον


"Δεν θα πολεμήσουμε τον λευκό καπιταλισμό με μαύρο καπιταλισμό. Θα πολεμήσουμε τον καπιταλισμό με τον σοσιαλισμό":

Σαν σήμερα, 4 Δεκέμβρη 1969, το FBI και η αστυνομία των ΗΠΑ δολοφονούν τον 21χρονο Φρέντ Χάμπτον, ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων και του αντιρατσιστικού και σοσιαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Ο Χάμπτον γεννήθηκε στο Σικάγο από εργατική οικογένεια. Φιλομαθής, αποφοίτησε το 1966 με άριστα και γράφτηκε για νομικές σπουδές, ενώ συμμετείχε στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων.

Το 1968 προσχώρησε στους Μαύρους Πάνθηρες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο 20χρονος Χάμπτον απέδειξε ότι είχε μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες. Πύκνωσε τις συνελεύσεις, ξεκίνησε να παραδίδει σεμινάρια πολιτικής/ιδεολογικής διαμόρφωσης, οργάνωσε σύστημα πληροφόρησης για επιθέσεις κατά της μαύρης κοινότητας από τους ρατσιστές και από την

τοπική αστυνομία, ενίσχυσε τα προγράμματα δωρεάν γευμάτων για άπορα παιδιά που οργάνωναν οι Πάνθηρες.

Κατάφερε και κάτι που ως τότε φαινόταν αδιανόητο, να σταματήσει την βία ανάμεσα στις διάφορες, φυλετικές κυρίως, ομάδες του δρόμου (που εξυπηρετούσε και το κράτος των ΗΠΑ) και να τις μετατρέψει σε οργανώσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων. Οργάνωσε και μια "πολύχρωμη συμμαχία" ανάμεσα στους Πάνθηρες και σε λευκούς.

Η ανησυχία του FBI και όλου του ρατσιστικού (παρα) κράτους των ΗΠΑ μετατράπηκε σε πανικό. Ο Χάμπτον, και οι Πάνθηρες γενικότερα, έδιναν αγώνα ενάντια σε κάθε ρατσισμό, έτρεφαν το ίδιο μίσος για τους μαύρους υπηρέτες του συστήματος με αυτό για τους λευκούς.

Χαρισματικός ομιλητής και Μαρξιστής,ο Χάμπτον, υπεράσπιζε πάντα τον ταξικό αγώνα σαν προτεραιότητα του κινήματος."Ο Μάρξ, ο Λένιν,ο Γκεβάρα,ο Μάο, οποιοσδήποτε είπε η ήξερε η έκανε οτιδήποτε για την επανάσταση, πάντα έλεγε ότι η επανάσταση είναι ταξικός αγώνας".

Υπερασπιζόταν μαχητικά την καθημερινή δράση στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και την οργάνωση της αυτοάμυνας του κινήματος απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας και των ρατσιστικών συμμοριών.

Μέσα στην μεγάλη ιστορία του Σοσιαλιστικού κινήματος, ο Χάμπτον είναι ξεχωριστό παράδειγμα, γιατί συνδύαζε βαθιά μόρφωση με μαχητική δράση και οργανωτικές ικανότητες,σε ηλικία μόλις 20χρονών.

Όταν έγινε Πρόεδρος των Πανθήρων για όλη την πολιτεία του Ιλλινόϊς έχουν αποτελέσματα, ο Χούβερ έδωσε πράσινο φώς για την δολοφονία.

Ξημερώματα 4ης Δεκεμβρίου 1969 πράκτορες του FBI, μαζί με αστυνομικούς του Σικάγο, εισέβάλλαν στο σπίτι του Χάμπτον όπου κοιμόταν δίπλα στην 8μηνων έγκυος σύντροφο του, την Ντέμπορα Τζόνσον. Οι άλλοι Πάνθηρες που ήταν στο σπίτι κοιμόντουσαν και αυτοί βαθιά. Όλοι ήταν ναρκωμένοι απο υπνωτικά που τους είχε ρίξει στην σούπα ο χαφιές του FBI, Ο’ Νηλ, που είχε διεισδύσει στην οργάνωση.

Οι δολοφόνοι έριξαν συνολικά 90 σφαίρες. Ο 21χρονος Φρεντ Χάμπτον πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο κεφάλι και το στήθος ενώ κοιμόταν και ξεψύχησε αμέσως (κάποιοι είπαν ότι ήταν τραυματισμένος αλλά ζωντανός και όταν έφτασαν στο κρεβάτι του, τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ, πυροβολώντας τον στο κεφάλι). Ο άλλος νεκρός ήταν ο 17χρονος Μαρκ Κλαρκ.

Οι υπόλοιποι (και η έγκυος) σύρθηκαν στον δρόμο, ξυλοκοπήθηκαν άγρια και μεταφέρθηκαν στις φυλακές, κατηγορούμενοι για.."ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών". Περισσότεροι από 5.000 παρευρέθησαν στην κηδεία των δύο Πανθήρων.

Για την δολοφονία του Χάμπτον δεν τιμωρήθηκε κανείς. Στις έρευνες της Γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες επί Νίξον το 1976, αποκαλύφθηκε η δράση του χαφιέ Ο’ Νηλ (αυτοκτόνησε το 1990).

Ο Χάμπτον,στην σύντομη ζωή του, ήταν αγωνιστής μέχρι το τέλος. Για τις διώξεις έλεγε: "Μπορείς να φυλακίσεις έναν επαναστάτη, αλλά δεν μπορείς να φυλακίσεις μια επανάσταση".

Το κράτος των ΗΠΑ μπορεί να τον δολοφόνησε αλλά δεν κατάφερε να σβήσει την μνήμη του.Τέτοιο είναι το μίσος τους που δεν τα κατάφεραν,που,ακόμα και πρόσφατα,ο τάφος του έχει γίνει στόχος πυροβολισμών.

Ο ήρωας Φρεντ Χάμπτον θα είναι πάντα σύμβολο κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για το δίκιο και την ελευθερία.

Πηγές:

 Βλάσης Γ. Ρασσιάς"Φρεντ Χάμπτον, (1948-1969), W.E. Hampton et al,"The Essence of Fred Hampton", "SalsedoPress", Chicago, D.Hilliard, "This Side of Glory", "Little, Brown & Co",H.Newton,"War Against the Panthers: A Study of Repression in America","University of California"

Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου