ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

«Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκινά στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη και ώρα 20.00.

Το 2ο επεισόδιο «Στην αυγή της νέας εποχής» θα προβληθεί την 1/4.

Ένας χρόνος πανδημίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η διοίκηση του σωματείου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη έναρξη της πανδημίας, στην προχτεσινή, δια περιφοράς συνεδρίασή της, εκτίμησε ότι:

·        Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών, έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή των συνταξιούχων, των εργαζομένων και γενικότερα των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στη Θέση 14 αποτυπώνουν μια γενικευμένη και κλιμακούμενη πολεμική προετοιμασία. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση ότι προχωρούν οι διαδικασίες εμβάθυνσης σε διακρατικές ενώσεις, όπως η ΕΕ ή με την προσπάθεια των ΗΠΑ για διεύρυνση του σχήματος G7 με περισσότερες χώρες ή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ κ.λπ.;


Στη Θέση 14 αποτυπώνονται παραδείγματα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, των πυρηνικών εξοπλισμών, ιδιαίτερα των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, της συγκρότησης νέων στρατιωτικών βάσεων και πέραν του εδάφους τους, ενώ σημειώνεται ως στοιχείο έντασης των ανταγωνισμών και στρατιωτικής προετοιμασίας η αλλαγή των στρατιωτικών δογμάτων τους.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821


Η αστική τάξη ασχολείται με το 1821 από τα πρώτα χρόνια της εξουσίας της.

Ανατρέχει στη γενέθλια πράξη του κράτους της (προσαρμόζοντας κάθε φορά το περιεχόμενό της στις εκάστοτε ανάγκες, συμφέροντα και σκοπούς της) προκειμένου να διαμορφώσει και να επιβάλει στις λαϊκές συνειδήσεις τη δική της «ανάγνωση» και «μνήμη» του παρελθόντος, τον δικό της αξιακό κώδικα στο σήμερα και τη δική της ατζέντα για το μέλλον.

Σε επικίνδυνα νερά


Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα και την εκεί επίσκεψη Μητσοτάκη, τα επετειακά μηνύματα του Μπάιντεν και άλλων εκπροσώπων του ευρωατλαντικού άξονα, δίνουν και παίρνουν οι δηλώσεις και οι αναλύσεις για τους «διαχρονικούς» και «πρωτίστως αξιακούς δεσμούς» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τους άλλους «σύγχρονους συμμάχους» της.

25/3/1948: Η σφαγή της Μακρονήσου

 


(Διήγηση φαντάρου του Α' Τάγματος Σκαπανέων)

Την Κυριακή το πρωί έγινε γενικό προσκλητήριο του Α' Τάγματος μπροστά στο Διοικητήριο. Μετά δόθηκε διαταγή να πάμε στο «Θέατρο» για να μας μιλήσουν. Οπως μπαίνουμε στη χαράδρα που είναι το θέατρο, μας κύκλωσαν ένοπλοι και πριν ακόμα διαμαρτυρηθούμε γι' αυτό, άρχισαν να μας πυροβολούν. Σκοτώθηκαν 5 και τραυματίστηκαν 10. Κανένας μας δεν κουνήθηκε και φωνάξαμε «Αίσχος δολοφόνοι». Αυτοί σταματούν, τα χάνουν (...) Εμείς μαζευόμαστε μπροστά στο Διοικητήριο και ζητάμε να δούμε το διοικητή Βασιλόπουλο. Μετά από την έντονη απαίτησή μας παρουσιάζεται ο διοικητής και δέχεται μια επιτροπή από 4 στρατιώτες (...)

Με τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών


Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη συγκρότηση του Ελληνικού έθνους - κράτους. Ήταν αστική Επανάσταση που έγινε υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της ανερχόμενης, τότε, ελληνικής αστικής τάξης και πήρε το χαρακτήρα του απελευθερωτικού αγώνα καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ερχόταν σε ρήξη με την εξουσία της. Συμμετείχαν μαζικά φτωχές αγροτικές λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και οι ελάχιστες δυνάμεις της τότε εργατικής τάξης, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση.

Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η «ανάγκη» πάντα «γίνεται Ιστορία»


Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η ''ανάγκη'' -αργά ή γρήγορα, πολλές φορές κουραστικά και βασανιστικά- πάντα ''γίνεται Ιστορία''.

Στην εποχή που ξέσπασε η Επανάσταση, που ήχησαν για πρώτη φορά τα όπλα των Επαναστατών στη Μολδοβλαχία και κατόπιν στα εδάφη του μετέπειτα ελληνικού κράτους, οι φεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής που επικρατούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν ήδη ξεπεραστεί.

Όχι στη «Λευκή Βίβλο» της καταστολής


Η “Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια”, που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο, που προδιαγράφει την κατεύθυνση της καταστολής τον 21ο αιώνα. Με ιδιαίτερο κυνισμό παρουσιάζεται η νέα φιλοσοφία για τους μηχανισμούς καταστολής στην υπηρεσία της διασφάλισης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης. Δυναμώνει την κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας που αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στην υποταγή της εργατικής τάξης, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/03/1821

Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε αργότερα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φεβρουαρίου, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 22/3, κ.α.).