ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ από την κόρη του, Ειρήνη Φέρτη


Μία σημαντική προσφορά στο Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έγινε από το αρχείο του ζωγράφου Ηλία Φέρτη. Η κόρη του, Ειρήνη Φέρτη, δώρισε έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας από την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Συνεχίζονται διεργασίες, ανταγωνισμοί και συμπράξεις γύρω από τα εμβόλια

 


Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 144,5 εκατομμύρια και τους καταγεγραμμένους θανάτους τα 3,077 εκατομμύρια.

Η Ινδία κατέγραψε χτες τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, σχεδόν 315.000 σε ένα 24ωρο. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, δεν υπάρχουν κρεβάτια και καταγράφονται ελλείψεις οξυγόνου. Στο μεταξύ, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, στο φόντο της προηγούμενης όξυνσης στις σχέσεις Ινδίας - Κίνας, καταγράφεται η χτεσινή πρόταση του Κινέζου ΥΠΕΞ για παροχή βοήθειας στην Ινδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μια οφειλόμενη απάντηση, με αφορμή το άρθρο του κύριου καθηγητή: Πρόοδος ή «Πρόοδος»;


Ορισμένες σκέψεις με αφορμή - και όχι ως απάντηση - το άρθρο του ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Ληξουριώτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «liberal.gr» στις 13.03.2021, με τίτλο «Οι "αρνητές" της τηλεργασίας και η πραγματικότητα».

Η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου άρθρου, σε σχέση με άλλα όμοια, είναι ότι ο γράφων ζητά από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τις συνδικαλιστικές και άλλες συντεχνιακές πιέσεις, περιορίζοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο όλως αναγκαίο μέγεθος», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «αν η μέθοδος αυτή απασχόλησης πνιγεί στους κανονιστικούς περιορισμούς, τότε θα έχουμε πετύχει ακόμη μια πρωτιά στο πεδίο του αναχρονισμού και της συντήρησης».

Ο «Ραν ταν πλαν» ξαναχτύπησε


Ξαναχτύπησε πάλι το λαγωνικό της κυβέρνησης, Μπογδάνος, κι αποφάσισε να δώσει μια και καλή λύση στο μυστήριο για το από που προέρχεται το καθημερινό μαύρο ρεκόρ θανάτων και το νέο κύμα της πανδημίας.

Πασχαλινές προσφορές από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

 

Μεγάλες προσφορές που φτάνουν μέχρι και το 65%, σε πακέτα βιβλίων και μεμονωμένους τίτλους για όλες τις ηλικίες, κάνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» για την περίοδο έως τις 15 Μάη. 

Μια μοναδική ευκαιρία για να εμπλουτίσει κανείς τη βιβλιοθήκη του και να δωρίσει βιβλία για την επαναστατική θεωρία και πολιτική, την ιστορία, τη λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Βασίλης Ρώτας: Άνθρωπος της τέχνης και του αγώνα


 Ο Βασίλης Ρώτας, γιος φτωχής οικογένειας χωρίς σταθερό εισόδημα, γεννήθηκε στις 5 Μάη 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, το 1889 η οικογένειά του μετακομίζει στην Κόρινθο και το 1903 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα.

Ο Ρώτας τελείωσε με άριστα το Βαρβάκειο, έχοντας από νωρίς ξεχωρίσει ως ιδιαίτερη προσωπικότητα μεταξύ των συμμαθητών του, καθώς η μεγάλη του αγάπη για την ευρύτερη μελέτη αλλά και η αντισυμβατική του συμπεριφορά είχαν εκδηλωθεί από νωρίς. Το πρώτο του ποίημα το έγραψε στην Α´ Δημοτικού και το πρώτο του διήγημα στην Β´ Γυμνασίου.

Αλλος χορταίνει, άλλος πληρώνει

 


Νέα κύματα ευφορίας στα ισχυρότερα μονοπώλια της ΕΕ προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να εγκρίνει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ανοίγοντας τον δρόμο για προκαταβολικές εκταμιεύσεις κονδυλίων από τα τέλη του καλοκαιριού.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της «αγοράς» ανανεώνουν τις προβλέψεις και τους πανηγυρισμούς για «θεαματική συμβολή του ταμείου στην ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνοντας το μεγάλο «επενδυτικό ενδιαφέρον» που υπάρχει για τη χώρα μας. Ο λαός, όμως, δεν έχει κανέναν λόγο να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό τους...

Περί Όνων και Αχυρώνων και Οδοντοστοιχιών των Όνων**


Δεν έχει άδικο ο Θεός… Άλλωστε τι Θεός θα ‘τανε…. Και ποιος να τονε κρίνει. Αφού …Θεός είναι. Και βλέπει. Και ξέρει… Που ρίχνει και καλά κάνει και ρίχνει, ό,τι ρίχνει, τέλος πάντων, και τους καίει στο καζάνι και τους αφήνει… εκεί… να ζέχνουνε. Στο θειάφι και στην πίσσα.

Και δεν είναι που δεν δίνουνε και σ’ αυτούς, το κάτι τις, βρε αδελφέ. Δίνουνε. Όμως, αυτοί… εκεί να ψειρίζουνε τ’ αυγό του κούκου. Άπιστοι Θωμάδες.

Στρατεύσιμοι σε 79 ΑΔΤΕ και Κανονιοφόρο «Νικηφόρος» εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας


 Την αντίθεσή τους στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας, εκφράζουν με επιστολές τους φαντάροι από την 79 ΑΔΤΕ (Σάμος - Ικαρία) αλλά και ναύτης από την Κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Οι επιστολές στάλθηκαν στο alt.gr. 

Συγκεκριμένα, οι φαντάροι, αφού εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια «στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου μας που έχασε τη ζωή του στη Λήμνο», ξεκαθαρίζουν πως η απόφαση για την αύξηση της θητείας «στρέφεται ενάντια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

«Δώρα» στους επιχειρηματίες


Όλο και περισσότερο επεκτείνει η κυβέρνηση την μετατροπή του συστήματος υγείας σε «μιας νόσου», σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών. Μέσα στον ορυμαγδό των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο ψηφίστηκε απόψε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υπάρχει μία τροπολογία που ροκανίζει παραπέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και κάνει πάσα ένα ακόμη επιστημονικό επίτευγμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας» καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας


Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο "οδικός χάρτης" της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα χαράσσεται με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Γι' αυτό ανακοινώνει άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και χώρους εκπαίδευσης. Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι "βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας" καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/04/1616

Πεθαίνει ο μεγάλος Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

23/04/1821

Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού).

Στη μάχη που ακολούθησε, ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.