ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το ΚΚΕ έχει βαθιά πίστη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, ότι η ανθρωπότητα θα βαδίσει στον δρόμο των ριζικών αλλαγών


- Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ σήμερα στην εκπομπή «Διπλωματικό Αποτύπωμα», την πρώτη για φέτος, τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

- Καλησπέρα σας, δική μου είναι η χαρά και τιμή. Καλή χρονιά να έχουμε, δύναμη και υγεία σε δύσκολες εποχές.

Για την πανδημία

- Ήθελα να ξεκινήσουμε από την πανδημία, ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί τους λαούς αλλά όχι μόνο και τους επιστήμονες και τα διάφορα κυβερνητικά blogs ανά τον κόσμο. Ήθελα να πείτε ποια είναι η εκτίμησή σας και ποια είναι η θέση σας.

- Είναι φυσικό να ανησυχούμε κι εμείς, όπως ανησυχεί όλος ο ελληνικός λαός, όπως ανησυχεί η ανθρωπότητα. Όμως εδώ πρέπει να εντοπίσουμε τις σοβαρές ευθύνες, γιατί έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις, όπως έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα σε αυτές τις συνθήκες, για τον τρόπο που εξακολουθεί να διαχειρίζεται το πρόβλημα της πανδημίας. Και βεβαίως λέγοντας «διαχείριση της πανδημίας και του προβλήματος της υγείας του λαού μας», δεν είναι θέμα ικανότητας ή τέτοιο ζήτημα, δηλαδή κάποιος πιο ικανός θα τα έκανε καλύτερα, αλλά είναι βασικά θέμα πολιτικής επιλογής.

Οι πολιτικές επιλογές και η στήριξη ουσιαστικά του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την περίοδο της πανδημίας είναι αυτό που οδηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές και γι' αυτό βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μιλάμε για ουσιαστική απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό ήταν που πρωταρχικά και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ως αίτημα, να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Κι αυτό σημαίνει και υποδομές, σημαίνει και ανθρώπινο δυναμικό, προσλήψεις δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών -τεράστιες είναι οι ελλείψεις- όπως και διοικητικού προσωπικού, άλλου βοηθητικού προσωπικού, καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατί για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας, που επίσης έχουν ουσιαστικά απαξιωθεί πλήρως, και κάποια που λειτουργούν, στην πραγματικότητα υπολειτουργούν. Και φυσικά χρειάζονται συνολικότερα μέτρα ειδικά για το ζήτημα του Covid, όπως είναι μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και σε χώρους όπως είναι τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, οι σχολές, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου εκεί με ευθύνη της εργοδοσίας έπρεπε να γίνονται αυτά τα τεστ. Χρειάζονται νοσηλευτές και στα σχολεία και στις σχολές και σε μεγάλους εργοστασιακούς και άλλους χώρους όπου δουλεύουν εργαζόμενοι.

Συνολικά είναι ένα πακέτο μέτρων μαζί με την προσωποποιημένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, την παρακολούθηση από πριν του κάθε πολίτη, αλλά και βλέποντας όλο το ιστορικό πιθανών ασθενειών που έχει, ενημερώνοντάς τον για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Εμβολιασμό δωρεάν και με μαζικό τρόπο και στη συνέχεια παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πράγμα που δεν γίνεται, ώστε να βγαίνουν και σωστά συμπεράσματα αφού δύο χρόνια μετά, ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή αυτής περιπέτειας. Και βεβαίως να υπάρχουν μέτρα αποκατάστασης όταν προκύπτουν κάποιες βλάβες ή οτιδήποτε άλλο.

Όλα αυτά ως ολοκληρωμένο πακέτο, το ΚΚΕ τα έχει προτείνει. Δυστυχώς, η κυβέρνηση από το ένα αυτί της τα λες, από το άλλο της βγαίνουν. Ακόμα και οι υποσχέσεις που κατά διαστήματα δίνει μέσα στη Βουλή, ότι θα υλοποιήσει κάποια από αυτά που προτείνουμε, στην ουσία τα παρατάει και προχωράει στον ίδιο δρόμο. Το κεντρικό ζήτημα για παράδειγμα που έπρεπε να γίνει εδώ και δύο χρόνια, της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, πραγματικής όμως επίταξης και όχι να τον πληρώνεις και από πάνω τον ιδιώτη, τον κλινικάρχη, τον επιχειρηματικό όμιλο. Γιατί εδώ που τα λέμε, καθόλου μυστικό δεν είναι, έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία, έχουν κερδοσκοπήσει και έχουν αναπτύξει την κερδοφορία τους κατά πολύ αυτό το διάστημα που ο κόσμος πεθαίνει, ψάχνει να βρει ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή μια απλή κλίνη σε νοσοκομείο. Χώρια που μια σειρά ασθένειες έχουν πάει πίσω, εγχειρήσεις που πρέπει να γίνουν, ευπαθείς ομάδες με ζητήματα καρκίνου ή καρδιοπάθειες κ.ά, προληπτικές εξετάσεις και μέτρα αποκατάστασης πριν συμβεί το κακό σε μια σειρά κατηγορίες συμπολιτών μας.

- Πριν πάμε στην εξωτερική πολιτική θα ήθελα μια διευκρίνηση δική σας για το θέμα της πανδημίας. Είστε αισιόδοξος ότι αυτή η ιστορία θα είναι σύντομης διάρκειας εφεξής; Και βεβαίως συγκρατώ, τονίσατε: Δημόσια Υγεία. Είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι προβληματιζόμαστε γι' αυτό, γιατί είναι σαφές ότι δεν μπορεί να μη διατηρηθούν κάποια εχέγγυα σοβαρής αντίληψης και διάστασης της Δημόσιας Υγείας. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα τελειώσουμε γρήγορα με αυτή την ιστορία;

- Καλά, εγώ προσωπικά είμαι και φύσει αισιόδοξος, αλλά και το Κόμμα μας. Χρειάζεται η αισιοδοξία. Η δική μας όμως αισιοδοξία στηρίζεται στην πίστη ότι ο ενωμένος λαϊκός αγώνας, η κινητοποίηση και πάλη όλου του λαού, των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας μας θα μπορέσει να επιβάλει λύσεις και βεβαίως θα μπορέσει να οδηγήσει αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο να ξεπεράσεις έναν σκόπελο αυτή τη στιγμή και μετά τα προβλήματα να εξακολουθούν να μένουν και κάποια να διογκώνονται. Γιατί η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε με τις πανδημίες ούτε με τις ασθένειες έστω κι αν δεν έχουν χαρακτήρα πανδημίας. Άρα η επιστήμη και η ενίσχυσή της σήμερα, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, οι επιστημονικές, οι τεχνολογικές και η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει, θα πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία. Θα πρέπει το κράτος να έχει αυτή τη διεύθυνση, αυτό το πρόγραμμα, αυτό το σχέδιο έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες Υγείας και να μπορεί να ζει με ευημερία χωρίς ασθένειες, χωρίς πανδημίες. Αλλά δεν θα τελειώσουμε εύκολα με αυτή την ιστορία.

- Θα μου επιτραπεί να πω ότι το συμπέρασμα της δικής μου 40ετούς διπλωματικής καριέρας ταυτίζεται σε έναν λόγο που έχει να κάνει με το θέμα της ειρήνης. Γιατί όσο δεν υφίσταται ειρήνη, όσο αυτή η ειρήνη βρίσκεται στα πλαίσια ανταγωνισμών, ο κόσμος και οι επιστήμονες, αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι απλοί μέσα στον λαό της ευρύτερης περιοχής στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ο ιός δεν είναι ένα δημιούργημα της φύσης, αλλά είναι ένα μαλακό όπλο στα πλαίσια κρυφών ανταγωνισμών. Όσο λοιπόν διατηρείται αυτή η ένταση ενισχύεται σαν θεωρία.

- Είναι φυσιολογικό να είναι δύσπιστος ο λαός μας με όλα αυτά που βλέπει, γιατί σωστά επισημάνατε ότι υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί. Και υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί γιατί ο ρόλος του κεφαλαίου είναι η κερδοφορία του, είναι να κερδοσκοπεί. Ο ιδιώτης, το μονοπώλιο, η πολυεθνική -όπως θέλετε πείτε την- του φαρμάκου για παράδειγμα ή αυτοί που βγάζουν τα εμβόλια κλπ. έχει δικά του συμφέροντα. Οπότε ο καθένας καπιταλιστής με βάση τα δικά του συμφέροντα ανταγωνίζεται τους άλλους. Κι έτσι σπέρνει και συγχύσεις, και έτσι δημιουργεί προβλήματα, δημιουργεί όλη αυτή τη δυσπιστία στον κόσμο, με αποτέλεσμα όμως να την πληρώνει πάλι ο κόσμος, ο λαός, έχοντας αυτή την επιφύλαξη. Γιατί οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ακόμα και από εργαστήριο, που έλεγαν στην αρχή να έχει ξεφύγει ένας ιός, αυτό μπορεί να συμβεί ως λάθος για παράδειγμα, είτε η ίδια η φύση, που και η φύση επίσης δημιουργεί ιούς, πανδημίες - το γνωρίσαμε και στο παρελθόν για παράδειγμα, που δεν υπήρχαν τα εργαστήρια για παράδειγμα στους προηγούμενους αιώνες. Και από τη φύση μπορεί να δημιουργείται ή και από εργαστήριο μπορεί, ή από ανθρώπινο λάθος. Η ουσία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα μέτρα που πρέπει να πάρεις εσύ ως κοινωνία είναι τα ίδια. Δεν αλλάζει επί της ουσίας το τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να διεκδικήσεις και αν είσαι και κράτος, κυβέρνηση τι πρέπει να σχεδιάσεις για να προστατέψεις τον λαό σου, τη χώρα σου, αλλά και τους άλλους λαούς γύρω σου.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

- Κ. Γραμματέα, πώς αξιολογείτε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια;

- Παίρνει πολύ κακό βαθμό η εξωτερική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δεν είναι μόνο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί δυστυχώς βλέπουμε τη συνέχεια που έχει το κράτος, τη συνέχεια που έχουν οι κυβερνήσεις. Στην ίδια ρότα πορεύονται, με τις ίδιες βασικά στρατηγικές πολιτικές επιλογές και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το ζήσαμε και με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και με τις πολυκομματικές. Το γνωρίσαμε και με τη ΝΔ, μόνη της ή σε συνεργασία, και με το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή σε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του και σε συνεργασία με διάφορα εξαπτέρυγα που είχε ο καθένας. Έτσι λοιπόν αυτή η εξωτερική πολιτική είναι απόρροια πολιτικών επιλογών, που δεν υπηρετούν πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υπηρετούν τα συμφέροντα αυτού που ονομάζουμε και είναι γνωστό τοις πάσι, γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας προκειμένου να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας με άλλες δυνάμεις εδώ και να έχει πρόσβαση σε αυτά τα ζητήματα. Άρα επιλέγει και αντίστοιχες συμμαχίες, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είτε ονομάζονται ΝΑΤΟ είτε ονομάζονται ΗΠΑ, είτε ΕΕ. Με αποτέλεσμα όλα αυτά να θέτουν σε κίνδυνο τον λαό μας, τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να δημιουργούνται προβλήματα συγκρούσεων που φτάνουν ενίοτε και σε πολεμικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα πάλι το ίδιο: Ο λαός και η νεολαία να χύνουν το αίμα τους.

- Ελληνοκυπριακά, Ελληνοτουρκικά, Κύπρος και Βαλκάνια. Είναι θέματα που θα ήθελαν πολλοί να ακούσουν τις απόψεις σας και τις απόψεις του ΚΚΕ, μέσα στη νέα, αν είναι νέα -αν νομίζετε και το αξιολογείτε έτσι - γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας.

- Δυστυχώς είναι πολλοί οι παίκτες στην περιοχή μας και πολλά και διαφορετικά αντικρουόμενα συμφέροντα. Όχι τα συμφέροντα των λαών των χωρών της περιοχής, αλλά τα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων των χωρών της περιοχής. Και βέβαια εδώ έχουμε και ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες που έχουν διαφορετικά συμφέροντα, Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Σαουδική Αραβία, Ιράν κ.λπ. Σε αυτή την περιοχή που έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, αναφέρομαι στην περιοχή μας, είτε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και Βαλκάνια γενικότερα όλη αυτή η περιοχή, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή συγκρούονται και διεθνείς παίκτες μεγάλοι, οι οποίοι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα να προωθήσουν, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά κλπ. Είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, χώρες ισχυρές της ΕΕ, και η ίδια η ΕΕ, είναι η Γαλλία, επίσης η Βρετανία. Και εδώ σε αυτή την περιοχή της Αν. Μεσογείου που μέσα έχει και την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια φυσικά συγκρούονται όλες αυτές οι δυνάμεις. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πάνω στον "δρόμο του μεταξιού" και αυτή ειδικά την περίοδο, αυτά τα χρόνια γίνεται έντονη διαμάχη και ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κυρίως στον οικονομικό, εμπορικό τομέα για το ποια θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές σύστημα. Μπορεί η Ρωσία, για παράδειγμα, να είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά σε σχέση ακόμα με την Κίνα, να κρατάει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο, να είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως στο οικονομικό επίπεδο είναι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, χώρια τις άλλες δυνάμεις. Άρα η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα ένταση των ανταγωνισμών, των συγκρούσεων και των οικονομικών - εμπορικών και των πολιτικών και των στρατιωτικών συγκρούσεων και επεμβάσεων. Και από αυτή τη σκοπιά κινητοποιούμαστε, παλεύουμε και κυρίως αποκαλύπτουμε, προετοιμαζόμαστε για τέτοιες δύσκολες μέρες που μπορεί να περάσει ο λαός μας.

Για τα Βαλκάνια

Για παράδειγμα, τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι πυριτιδαποθήκη. Δηλαδή εδώ έχουμε σημαντικές αστάθειες και γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο και στις ίδιες τις χώρες. Τα κράτη-προτεκτοράτα που δημιουργήθηκαν στην ουσία μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως είναι το Κόσοβο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, δεν έχουν σταθεροποιηθεί, όχι μόνο στα πολιτικά συστήματα. Είναι μεγάλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που κυβερνούν, αυτά που αντιπολιτεύονται σε σχέση με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και ενδιαφέρονται και οξύνουν ανταγωνισμούς, είτε αξιοποιούν μειονοτικά προβλήματα ή άλλα στις χώρες τους έτσι ώστε να οξύνεται μία κατάσταση. Και επειδή τα Βαλκάνια και η γενικότερη περιοχή είναι η περιοχή που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περικύκλωση της Ρωσίας, μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό το ζήτημα, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτοί οι ανταγωνισμοί, πού μπορεί να φτάσει αυτή η σύγκρουση. Και βέβαια θα την πληρώσουν οι λαοί .

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, η Τουρκία ακολουθεί τη γραμμή κατά την άποψή μας της de facto διχοτόμησης της Κύπρου. Αυτό είχε από την αρχή, από την πρώτη στιγμή, όταν έκανε την επέμβαση στην Κύπρο και μετά. Στην αρχή έχοντας τη δικαιολογία βέβαια της επέμβασης της Ελλάδας, με το πραξικόπημα τότε, το ‘74, προσπάθειας ανατροπής του Μακαρίου, αλλά στη συνέχεια το κατοχύρωσε με κατοχή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Κύπρου. Βήμα το βήμα λοιπόν, το προωθεί αυτό, τη διχοτόμηση κι έχουν περάσει πλέον, κοντεύουμε να κλείσουμε 50 χρόνια και η κατάσταση βρίσκεται σε αυτό το απαράδεκτο σημείο.

Εδώ να διευκρινίσω το εξής: Ότι ακόμα και μία συμβιβαστική λύση, αν βρεθεί, λέμε, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, πιέσεις κλπ., στην ουσία θα είναι διχοτόμηση έτσι όπως έχει φτάσει η κατάσταση και εκεί που πάει.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας -και άλλων δυνάμεων- δεν κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κυπριακού κράτους, μιας Ομοσπονδίας για παράδειγμα, όπου οι δύο κοινότητες θα ζούνε μαζί, θα έχουν Σύνταγμα, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, δεν θα έχουν άλλους στρατούς κλπ., δεν θα είναι ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Η λογική των δύο συνιστώντων κρατών, που εμπεριέχονται και σε προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κατά διαστήματα και που έχουν συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, οδηγεί ουσιαστικά σε δύο κράτη στη "συσκευασία" ενός, να το πω έτσι, στο "περιτύλιγμα", μιας Συνομοσπονδίας, χαλαρής, που στην ουσία θα σημαίνει πάλι επί της ουσίας διχοτόμηση του κυπριακού κράτους.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει το πρόβλημα να λυθεί με μια Κύπρο, μια χώρα, μια πατρίδα κοινή Ελληνοκύπριων - Τουρκοκύπριων, που θα έχει μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς στρατούς, χωρίς βάσεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ξένα στρατεύματα και βεβαίως ο λαός θα είναι κυρίαρχος. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει μια λύση για να πούμε ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρέπει.

Για τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία

- Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών εμπλοκών έκανε δύο μεγάλες συμφωνίες. Πώς βλέπετε τις συμμαχίες που ενδεχομένως -όπως λένε κάποιοι- δίνουν μία δυνατότητα εξοπλισμών στην ελληνική πλευρά, στην περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι από τους Τούρκους;

- Δεν είναι αμυντικές αυτές οι συμφωνίες, πρόκειται για επιθετικές συμφωνίες. Τόσο η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με την παραχώρηση βάσεων, στρατοπέδων στην Ελλάδα, εκτός από τη μεγάλη βάση της Σούδας και άλλων δραστηριοτήτων και ανταλλαγμάτων που έχει ζητήσει η αμερικανική πολιτική, όσο και η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι αμυντική συμφωνία. Άλλωστε ήδη το είδαμε, τα ανταλλάγματα που ζήτησε είναι η συμμετοχή σε επεμβάσεις της Γαλλίας, σε παρεμβάσεις στην περιοχή της Αφρικής, στην Υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του Σαχέλ, ήδη στέλνουμε στρατεύματα και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όλη αυτή η λογική. Διότι και η Γαλλία, ως μεγάλο καπιταλιστικό κράτος στην ΕΕ, έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή, στην Αν. Μεσόγειο, ενδιαφέρεται και για τους υδρογονάνθρακες, ενδιαφέρεται και για τη Βόρεια Αφρική, ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση εδώ. Οι ΗΠΑ, επίσης, είναι σε αυτή την κατεύθυνση, με τη συμφωνία. Άρα κάθε άλλο παρά αμυντική είναι η συμφωνία.

Δεν μιλάω τώρα και για το τεράστιο κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μείωσης του εισοδήματος, των μισθών, κοινωνικών παροχών, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και έντονης φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων και τις επιπτώσεις που έχει αυτό, για το γεγονός ότι δίνονται δισεκατομμύρια, ουσιαστικά για να έχεις συμμετοχή σε σχέδια είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε και ξεχωριστών κρατών που έχουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, πιο συγκεκριμένα με αφορμή αυτές τις δύο λεγόμενες αμυντικές συμφωνίες. Με αυτή την έννοια εμείς καταψηφίσαμε και καταψηφίζουμε αυτές τις συμφωνίες.

Δεν πρόκειται να μας υπερασπίσουν από την τουρκική για παράδειγμα απειλή, δεν πρόκειται να υπερασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Για την εξέλιξη με τον «East Med»

Άλλωστε το είδαμε. Είδαμε τον ρόλο των ΗΠΑ, στην ουσία ακολούθησε την τουρκική πολιτική όσον αφορά τον «East Med» για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, με το non paper που έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου λέει «σταματήστε στην ουσία τον αγωγό, τον "East Med"», διότι «φέρνει συγκρούσεις στην Αν. Μεσόγειο», λες και είδε το φως το αληθινό ξαφνικά, ότι φέρνει συγκρούσεις ο «East Med», ενώ άλλοι αγωγοί ή άλλες ενέργειες δεν φέρνουν τέτοιου είδους συγκρούσεις! Και βεβαίως εδώ είναι αποκαλυπτικό αυτό το ζήτημα.

Και όσο για κάποιους, που νομίζουν ότι ζητώντας παραπάνω ανταλλάγματα για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, όπως διάβαζα σε μια εφημερίδα που έλεγε ότι τουλάχιστον «να δείξετε την καλή σας πρόθεση, συμμετέχοντας στις έρευνες στα νότια της Κρήτης», για υδρογονάνθρακες κλπ., μαζί με τους Αμερικανούς. Δεν πέρασε μια μέρα και δόθηκε η απάντηση από τις ΗΠΑ, λέγοντας «όχι δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, ούτε χρειάζεται να γίνουν έρευνες στα νότια της Κρήτης». Γιατί έχουν καθαρό στρατηγικό στόχο, είναι στρατηγικός τους εταίρος η Τουρκία, θέλουν να την αποσπάσουν από την όποια δεν είναι μετατόπιση ακριβώς -αλλά τέλος πάντων βάλτε εντός εισαγωγικών- από τη Ρωσία, που είναι στα σύνορά της. Και βεβαίως είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την Τουρκία, η οποία είναι και μεγάλη χώρα, μεγάλη δύναμη, έχει πρόσβαση σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Ασία και άρα την χρειάζονται και η στόχευσή τους βρίσκεται εκεί.

Κι εμείς βρισκόμαστε σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να βάλουμε τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ως επιδιαιτητές αυτού του ζητήματος, την ώρα που μας σπρώχνουν σε ενέργειες με στρατιωτικές ασκήσεις και με άλλες ενέργειες, επιθετικού χαρακτήρα θα τις προσδιορίσω για την περικύκλωση της Ρωσίας ή για την επιβολή των απόψεών τους και των συμφερόντων τους εναντίον άλλων λαών της περιοχής, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αφρική, είτε αυτοί βρίσκονται στην Ασία, είτε βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης.

- Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ κ. Γραμματέα, σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας, για την επαφή που είχαμε.

- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

- Πολύς κόσμος και οι επαφές μου εδώ ρωτάνε, θα ήθελαν να μάθουν εάν εσείς προσωπικά είσαστε αισιόδοξος στη σκέψη ή στην πράξη για το μέλλον της χώρας μας;

- Καλά, στη σκέψη έτσι κι αλλιώς είμαι, αλλά στην πράξη ο αγώνας μόνο το δείχνει. Γιατί μόνο εάν ένας άνθρωπος είναι αισιόδοξος, ένα κόμμα, για να το πω έτσι, γιατί δεν μιλάμε σε προσωπικό επίπεδο, εγώ εκπροσωπώ το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή, που έχει βαθιά πίστη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, ότι η ανθρωπότητα αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο της και θα βαδίσει στον δρόμο των ριζικών αλλαγών, ότι θα οικοδομηθεί αυτή η νέα κοινωνία, που ως ένα βαθμό τη γνωρίσαμε πειραματικά τον προηγούμενο αιώνα, με τα λάθη τις αδυναμίες της, σε άλλες συνθήκες, η πρώτη απόπειρα δηλαδή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά που και πάλι πρόσφερε τεράστια επιτεύγματα για τους λαούς εκεί και για όλη την ανθρωπότητα, αυτή η κοινωνία λοιπόν, απαλλαγμένη κι από λάθη και αδυναμίες και ελλείψεις του παρελθόντος, θα γίνει πραγματικότητα. Κι αυτό είναι το πιο -αν θέλετε- όχι απλά αισιόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό μήνυμα για όλους μας, για τον λαό μας, ιδιαίτερα για τη νεολαία.

 O  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκπομπή «Διπλωματικό Αποτύπωμα» που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα «anixneuseis.gr» ο Νίκος Κανέλλος, πρέσβης επί τιμή (ε.τ.)

 

1 σχόλιο:

  1. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/01/4.html Τυχοδιωκτικές απεργίες με άδειες γιατρού και ρεπό για να εγκλωβιστούν οι Κομμουνιστές και ο λαός σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού δεν υπάρχουν. Καλούμε όλους να αφήσουν τις διασπαστικές ενέργειες σε βάρος του λαού και τους περιμένουν στην κοινωνική συμμαχία χωρίς να πειράζει που δεν είναι Κομμουνιστές ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ. Ολα θα λυθούν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου