ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Κλοιός ανατιμήσεων συνθλίβει το λαϊκό εισόδημα

Μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 φτάνοντας στο 5,1%. Πρόκειται για τον όγδοο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022 ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε:

- ελαιόλαδο 17%

- αρνί και κατσίκι 19,7%

- πουλερικά 6,6%

- παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,6%

- νωπά ψάρια 6,7%

- τυριά 5,5%

- πατάτες 14,2%

- νωπά φρούτα 5,5%

- νωπά λαχανικά 5,5%

- ψωμί 4,9%

- άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 2,9%

- ζυμαρικά 7,6%

- μοσχάρι 4,2%

- σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας 4%

- καφέ 3,4%.

  • 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 45%, φυσικό αέριο 135,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, ενοίκια κατοικιών 0,5%.
  • 10% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,7%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 7,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 19,6%.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 3,8%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,8%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 1%.

Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2021 σε μέσα επίπεδα 12μήνου διαμορφώθηκαν σε 1,2%.

Κόντρες για τη νομισματική πολιτική

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις ενδοαστικές κόντρες αναφορικά με το μείγμα της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν αναθεώρηση του σημερινού πλαισίου σχετικά με τους ρυθμούς απόσυρσης μέτρων νομισματικής χαλάρωσης θα τεθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτη, ενώ βέβαια με ζητούμενο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα επικριτικά δημοσιεύματα προς την ΕΚΤ από την πλευρά των αστικών μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας.

Ηδη η ΕΚΤ ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των προβλέψεων σχετικά με το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το 2022 στο 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 στο 1,8% (από 1,5%).

Οι μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, καθώς και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε κάθε περίπτωση, με όποιο «μείγμα» διαχείρισης, οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και το κεφάλαιο κερδισμένο. Οπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της ΕΚΤ, «η αύξηση των μισθών συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία θα συμβάλει στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τροφίμων και της Ενέργειας».

Ουσιαστικά, και με αυτές τις διατυπώσεις, ξεκαθαρίζεται ότι οι μισθοί θα συμπιέζονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

 ....
 
 
Σκοτούρες...

«Καθένας με τον πόνο του»... Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που η μόνη του σκοτούρα για το τεράστιο κύμα ακρίβειας είναι μην τυχόν και «σηκωθεί το καπάκι της κατσαρόλας» από τη δυσαρέσκεια για τις τεράστιες αυξήσεις που τσακίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, αφού, όπως λέει, «οι ανατιμήσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή».

Με παχιά λόγια για την «αδιάφορη κυβέρνηση» και την «ακρίβεια που δεν είναι μονόδρομος», κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ακουμπήσει η συζήτηση την «ταμπακιέρα»: Οτι η ακρίβεια είναι συνέπεια της πολιτικής στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, με τεράστια κρατικά πακέτα και με στόχο την «ανάπτυξη». Οτι οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι συνέπεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» ανάπτυξης, που έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια, το δράμα που ζει για μια ακόμη φορά ο λαός έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής του κεφαλαίου, που υπηρετούν με διάφορες εκδοχές της διαχείρισης η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι άλλοι.

... και «αντοχές»

Η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής είναι η «κοινωνική συνοχή», η ανοχή δηλαδή, ακόμα και η ενεργή
στοίχιση του λαού με τους στόχους του κεφαλαίου, με το καρότο και το μαστίγιο. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαφημίζεται στο κεφάλαιο ως ο «μετρ του είδους» και στην περίπτωση της ακρίβειας προτείνει «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα». «Τόσο όσο», δηλαδή, επιτρέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων! Και εδώ, λοιπόν, το κεφάλαιο βρίσκει στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ έναν «ακριβό» φίλο, στον γνωστό ρόλο του «υπουργείου αντιπολίτευσης». Ο λαός πάλι βρίσκει άλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν έχει να περιμένει από παλιούς και νέους «σωτήρες», από την κυβερνητική σκυταλοδρομία, αλλά μόνο από τον δικό του αγώνα για μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου και τις «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Τώρα κατάργηση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών και διαγραφή χρεών

1 σχόλιο:

  1. https://www.imerodromos.gr/mitsotakis-pigame-kala-me-exairesi-toys-nekroys/ Αυτός είναι ο καπιταλισμός Κύριε Μπογιόπουλε με αριστερές και ...δεξιές κυβερνήσεις δολοφονεί τους λαούς παγκόσμια για το κέρδος. Μοναδική λύση για το λαό ο αγώνας του μέσα στην κοινωνική συμμαχία για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου