ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση στη ΓΣΕΕ για παιδικούς σταθμούς στις επιχειρήσεις


Η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς το υπουργείο εργασίας, συμφωνεί και ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή  νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν τη “δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων” μέσα στις επιχειρήσεις με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και για την υποστήριξη των θηλάζουσων στην εργασία. Η μόνη κριτική προς την κυβέρνηση είναι ότι δεν προηγήθηκε “διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους”, όπως η ΓΣΕΕ, αφήνοντας στο απυρόβλητο όλο το νομοθετικό πλαίσιο που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας, που αποκλείει εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με “μπλοκάκι” από την 6μηνη ειδική άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ, ακόμα και από την άδεια τοκετού-λοχείας- μητρότητας.

Το ενδιαφέρον της πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ για την εργαζόμενη μητέρα και το παιδί είναι “εντός των τειχών” της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στο όνομα της “εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής” κάνουν λάστιχο τα ωράρια εργασίας, γενικεύουν τις “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις, με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας. Σε αυτούς τους στόχους εντάσσεται και το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων, με στόχο η εργαζόμενη μητέρα να είναι διαθέσιμη να εργαστεί όσες ώρες και ημέρες τη βδομάδα και όποτε απαιτούν οι ανάγκες στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Να μπορεί να ανταποκριθεί επί τόπου στα κελεύσματα της εργοδοσίας, στα ευέλικτα, εξαντλητικά και ακανόνιστα ωράρια της 10ωρης και 12ωρης εργάσιμης ημέρας που απορυθμίζουν συνολικά τη ζωή της. Επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση του χρόνου που δεν θα είναι διαθέσιμη για εργασία λόγω των υποχρεώσεων της μητρότητας.

Επί της ουσίας, φτιάχνουν παιδικούς σταθμούς μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις, με την κρατική χρηματοδότηση, για να λυθούν τα χέρια της εργοδοσίας στην εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του αντεργατικού πλαισίου που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ο αντεργατικός νόμος- έκτρωμα Χατζηδάκη πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Την ίδια ώρα στα σχέδια τους είναι συνολικά η υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας σε υπηρεσίες φύλαξης προκειμένου να αποποιηθεί το κράτος την αποκλειστική ευθύνη που του αναλογεί για δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή με ενιαίο περιεχόμενο για όλα τα παιδιά,  μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών εγκαταστάσεων και όχι σε υπόγεια ή  αίθουσες- προκάτ. 

Σήμερα στον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες οι εργαζόμενες μητέρες να έχουμε σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , με μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές  μας δυνάμεις αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για τη κοινωνική μας ζωή και δράση. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, συναισθηματική, νοητική, κοινωνική ανάπτυξη τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους για το κράτος και οφέλους για τις επιχειρήσεις.

Καλούμε τα σωματεία μαζί και με άλλους φορείς του κινήματος να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση  όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να παρέχεται άδεια κύησης- τοκετού λοχείας- δυο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό με πλήρης αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
  • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο με πλήρη μισθό ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα. Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μια ώρα για άλλα δυο, με δίκτυο δημοσίων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες η άλλες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα  χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης
  • Μετρά υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα με ενιαίο επιστημονικό αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς να πληρώνουν οι γονείς για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
  • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι , τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους , για όλα τα παιδιά με το αναγκαίο προσωπικό , με ποιότητα και επάρκεια.
  • Να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών) ειδικού επιστημονικού προσωπικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς ορούς και προϋποθέσεις. Να μην γίνει καμιά απόλυση.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενη γυναίκα να δυναμώσει τη συλλογική οργάνωση στο σωματείο και την αγωνιστική διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες. Η δράση του σωματείου μπορεί να είναι “ασπίδα προστασίας” απέναντι στον εργοδοτικό εκβιασμό και βία για να παραιτηθεί η εργαζόμενη από τα μέτρα προστασίας της μητρότητας. Αυτή είναι η κυψέλη για να βρει η γυναίκα εργαζόμενη το κουράγιο, την αλληλεγγύη, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου