ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Γεμίζουν τα νοσοκομεία και ... μειώνεται η καραντίνα για όσους νοσούν


Το 31% των ασθενών συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μετά τις πέντε μέρες

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, η παραλλαγή «Ομικρον» «καλπάζει» σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αυξάνοντας καθημερινά και τους θανάτους, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 5,533 εκατομμύρια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι κυβερνήσεις προτάσσουν τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, αλλά και τη μείωση της καραντίνας από 10 σε 7 ή 5 μέρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Φινλανδία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία κ.ά.), σε μια ακόμα προσαρμογή των «πρωτοκόλλων» στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

«Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιστήμης και της οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ράιαν, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόνο που αυτός ο «συμβιβασμός» που εδώ και δύο χρόνια «καθοδηγεί» τη διαχείριση της πανδημίας διεθνώς, επιτείνει τις αντιφάσεις και ευθύνεται για εκατομμύρια θύματα που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Ανυπολόγιστες είναι και οι βαθιές, μακροχρόνιες συνέπειες στη δημόσια υγεία από την αναβολή ή ακύρωση εγχειρήσεων, θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων, από τη μη πρόβλεψη για ουσιαστική αποκατάσταση των δεκάδων εκατομμυρίων ασθενών που αναρρώνουν από τον κορονοϊό.

Προσπαθώντας να αποτινάξουν το όποιο «κόστος» και βάρος της πανδημίας από την καπιταλιστική οικονομία και με άλλοθι τα «ήπια συμπτώματα» που φέρεται να έχει η «Ομικρον», μια σειρά από κυβερνήσεις, όπως στην Ισπανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην καταγράφονται όλα τα κρούσματα, να μη γίνονται «τόσο πολλά» τεστ κ.λπ. και η Covid-19 να παρακολουθείται στα πρότυπα της γρίπης.

1 στους 3 είναι μολυσματικός μετά τις πέντε μέρες

Στο μεταξύ, η μοντελοποίηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνει ότι 1 στους 3 ανθρώπους - το 31% - εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό πέντε μέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ.

Επίσης, 1 στους 6 (16%) μπορεί να μεταδώσει τον ιό την έβδομη μέρα της απομόνωσης και το 5% τον μεταδίδει μετά από 10 μέρες απομόνωσης.

Ωστόσο, (και) η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειωθεί η καραντίνα στις 5 μέρες (από 7) με αρνητικό τεστ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί νοσούν και λείπουν από τη δουλειά.

Παρά τις «ανησυχίες» που διατυπώνονται, οι κυβερνήσεις στέλνουν τους εργαζόμενους νωρίτερα για δουλειά γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, με δεδομένες και τις διαχρονικές περικοπές και ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας.

Πολύ ενδεικτική είναι - μεταξύ άλλων - η περίπτωση της Ελβετίας, όπου την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για κορύφωση των κρουσμάτων μέσα στον Γενάρη (εκτιμήσεις για 300 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ) και την Τετάρτη ανακοίνωσαν μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν από 7 σε 5 μέρες!

Επιπλέον, κατά την κορύφωση, το 10% - 15% του ενεργού πληθυσμού ενδέχεται να απουσιάζει από την εργασία του, λόγω καραντίνας ή απομόνωσης, επομένως, το «μέτρο» που έλαβε η κυβέρνηση είναι η 5ήμερη καραντίνα...

Δραματική μείωση χειρουργείων σε Ιταλία και Βρετανία

Η εξάπλωση της «Ομικρον» φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις τραγικές επιπτώσεις από τα «γονατισμένα» συστήματα Υγείας, για όλους τους ασθενείς.

Στην Ιταλία, έντονες προειδοποιήσεις για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται από το τέταρτο κύμα πανδημίας, δημοσίευσε η Ιταλική Χειρουργική Εταιρεία (SIC), τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί κατά 50% - 80% οι κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Οι ΜΕΘ καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από ασθενείς με COVID, με αποτέλεσμα να μην εγχειρούνται άτομα με όγκους ή καρκίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας το πώς αυξάνεται η νοσηρότητα γενικά στον πληθυσμό λόγω των συστημάτων Υγείας μιας νόσου.

«Οδεύουμε προς την ίδια κατάσταση με το 2020, όταν είχαν αναβληθεί 400.000 χειρουργικές επεμβάσεις και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασθενών στις λίστες αναμονής», λέει ο πρόεδρος της SIC.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση ζήτησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους προκειμένου να παρέχουν κρίσιμες θεραπείες, όπως επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς, στην περίπτωση που το NHS δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία έχουν αναβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις, θεραπείες και προληπτικές εξετάσεις.

Οι «αναμνηστικές δόσεις» δεν θα τερματίσουν την πανδημία

Αλλά και σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική» των αναμνηστικών δόσεων που εφαρμόζεται ή εξετάζεται ευρέως στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, επιβεβαιώνεται ότι από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πανδημία.

«Επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις σε μικρό αριθμό χωρών δεν θα τερματίσουν την πανδημία ενώ δισεκατομμύρια παραμένουν εντελώς απροστάτευτα», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Α. Γκεμπρεγέσους.

Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ για τα εμβόλια ζητούν αυτά να επικαιροποιηθούν για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την «Ομικρον» και άλλες μελλοντικές παραλλαγές, προλαμβάνοντας τόσο τη μετάδοση και τη μόλυνση όσο και προστατεύοντας από σοβαρή νόσηση και θάνατο. «Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διάρκειας ανοσοαπόκριση» και ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι «πολυδύναμο», ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα.

Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού γίνει σχετική σύσταση, αλλά και η συμβουλευτική ομάδα εμβολιασμών της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, η Ομάδα Κατανομής Εμβολίων, που έχει συσταθεί από τον ΠΟΥ, υπολογίζει ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιηθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού με τρεις δόσεις έως τα μέσα του 2022, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς η πώληση των εμβολίων από τα μονοπώλια του φαρμάκου γίνεται στις πιο συμφέρουσες αγορές.

Στο μεταξύ, «φτωχότερες χώρες» του κόσμου πέταξαν τον περασμένο μήνα περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού που τους είχαν διανεμηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού COVAX, κυρίως επειδή επρόκειτο να λήξουν σύντομα, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF.

....

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την αρχή του έτους

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για πρωτόκολλα «ανοσίας της κερδοφορίας» αποτυπώνονται για άλλη μια φορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους άλλοι 72 ασθενείς με COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό συνολικό απολογισμό σε 21.809 θανάτους. Από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή μέσα σε 14 μόνο μέρες, έχουν πεθάνει από κορονοϊό 1.019 άνθρωποι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε στους 679, από τους οποίους 565 (83,21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (16,79%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 560 την Παρασκευή, ενώ μόνο στο 5ήμερο 10 - 14 Γενάρη έχουν νοσήσει 23.839 παιδιά ηλικίας έως 17 ετών.

Επιβεβαιώθηκαν τέλος 19.772 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.925 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.919 στη Θεσσαλονίκη και 438 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.632.641 (ημερήσια μεταβολή +1,2%).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου