ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

«Στεκόμαστε με περηφάνια στο πλευρό των γονιών μας που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ»


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΘΗΤΗ

 Όταν έμαθα ότι κάποιοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της 16/2/22 έγραψαν αυτές τις συκοφαντίες για μένα, για το ότι ύψωσα τη γροθιά μου και μίλησα στη συγκέντρωση της ΛΑΡΚΟ υπέρ των γονιών μας, θύμωσα.

Όχι τόσο για το τι θα νομίσουν οι συμμαθητές και φίλοι μου, γιατί άλλωστε, ήταν κι αυτοί εκεί μαζί μου και κάναμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θύμωσα όμως γιατί αυτές τις βρωμιές μπορεί να τις διαβάσουν και άλλοι που δεν ξέρουν τι θα πει ΛΑΡΚΟ και δεν έχουν μάθει τι Γολγοθά περνάνε αυτό τον καιρό οι γονείς μας κι εμείς από τότε που μας είπαν ότι θα απολυθούμε και θα ξεσπιτωθούμε!

Ακούστε λοιπόν κύριοι δημοσιογράφοι κάποια πράγματα.

Αρχικά, είμαι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου Λάρυμνας, είμαι κάτι παραπάνω από 14 χρονών και όχι 10 όπως ψευδώς γράψατε. Είμαι δηλαδή σε εκείνη την ηλικία που ήταν πολλοί από τους πατεράδες και τους παππούδες μας τότε στην απεργία της ΛΑΡΚΟ το ’77. Και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν μαθητές στη Σχολή Μαθητείας της ΛΑΡΚΟ και βίωναν τις κακουχίες που τους οδήγησαν στο να απεργήσουν και να αγωνιστούν μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες. Καταλαβαίνω λοιπόν πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε!

Κι εγώ κι οι συμμαθητές μου ζούμε μέσα στο σπίτι μας, εδώ στη ΛΑΡΚΟ, τις δυσκολίες, τους φόβους και τις αγωνίες των γονιών μας. Στεκόμαστε με περηφάνια στο πλάι τους και προσπαθούμε όλοι μαζί σαν μια ΓΡΟΘΙΑ να αντικρούσουμε αυτές τις λάθος αποφάσεις που με "αναλγησία και κυνισμό" εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Αυτό σας είπαμε και στην ομιλία μου την Κυριακή. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και την περασμένη Πέμπτη στις 10 του μήνα που τα παιδιά όλων των βαθμίδων της περιοχής δεν πήγαμε σχολείο και διαδηλώσαμε στο δρόμο μαζί με τις μανάδες μας, βροντοφωνάζοντας τα ίδια συνθήματα που ακούστηκαν την Κυριακή στο συλλαλητήριο.

Κι αν σας φαίνεται παράξενο που ένα παιδί 14 χρονών χρησιμοποιεί άγνωστες για εσάς λέξεις, είναι επειδή εμείς, τα παιδιά της ΛΑΡΚΟ στ’ αλήθεια ξέρουμε τι σημαίνει κυνισμός κι αναλγησία. Και μη σας παραξενεύει που παιδιά των εργατών μπορούμε και καταφέρνουμε να είμαστε και άριστοι μαθητές. Αν σας ξενίζει το λεξιλόγιό μου, ρωτήστε τους δασκάλους μου και βάλτε τα με εκείνους που μας μαθαίνουν σωστά ελληνικά.

Όσο κι αν όλα αυτά ενοχλούν τα αφεντικά στις εφημερίδες που προσπαθούν να σπιλώσουν τον κόπο και τον αγώνα των γονιών μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργάτες σε αυτό τον μεγαλειώδη αγώνα της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, σκέφτομαι ότι αυτά τα δημοσιεύματα για μένα, θα τα κρατήσω ως ενθύμιο. Θα τα βάλω μαζί με τα άλλα που γράφτηκαν 2 χρόνια τώρα για να συκοφαντήσουν τους πατεράδες μας και τον αγώνα τους.

Τέλος, θα ήθελα να σας αναφέρω έτσι για να με γνωρίσετε καλύτερα, ότι εκτός από τον μπαμπά μου, σε αυτό το εργοστάσιο ήταν εργάτης και ο παππούς μου για πάνω από 30 χρόνια και πέθανε από καρκίνο. Από καρκίνο της ΛΑΡΚΟ! Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω, όσο κι αν σας ενοχλεί, να αγωνίζομαι για τη μνήμη του παππού μου και για την εργασία του πατέρα μου με υψωμένη ΓΡΟΘΙΑ, κατανοώντας πλήρως το συμβολισμό αυτής της χειρονομίας. ΓΡΟΘΙΑ ψηλά λοιπόν, που δηλώνει την αγωνιστική ενότητα όλου του λαού που αγωνίζεται μαζί μας. Εγώ κύριοι δημοσιογράφοι τόσα καταλαβαίνω!.

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου Λάρυμνας Κωνσταντίνος Βόλης σε απάντηση δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Τα Νέα», της 16/2/22.

9 σχόλια:

  1. ....Με την ίδια έννοια, μιλώντας με βάση την ελληνική εμπειρία, οι συμφωνίες του Λιβάνου και της Βάρκιζας δεν έγιναν εξαιτίας του μεταβατικού προγράμματος του ΚΚΕ (το οποίο ήταν το πρόγραμμα του ΕΑΜ για εθνική απελευθέρωση και λαοκρατία). Αντίθετα, αποτελούσαν εγκατάλειψή του, όπως με πολύ ξεκάθαρο τρόπο είχε υπογραμμίσει ο Χαρίλαος Φλωράκης[6]. https://www.kordatos.org/ti-den-eftaikse-kk-portogalias/.............. Τιμάει δήθεν τους πεθαμένους για να θάψει τους ζωντανούς προσπαθώντας να ξεπλύνει το ξεβράκωμα του ...Κ.Κ Πορτογαλίας και την συμμετοχή τους σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Ο ΛΕΝΙΝ έφτιαξε το κόμμα των Μπολσεβίκων το 1903 σε ανοιχτή σύγκρουση με τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων. Είχαν πάντα Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και τακτική την κοινωνική συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ κάνοντας όσους ελιγμούς χρειαζόταν με τις θέσεις του Απρίλη είπαν τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό δεν μπήκαν ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ κυβέρνηση Κερένσκι και την ανέτρεψαν. Την δεκαετία του 1940 το ΚΚΕ δεν είχε την Λενινιστική γραμμή που ανέφερα και με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια βρισκόταν εγκλωβισμένο στο Καπιταλισμό με αποτέλεσμα τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 να μη διεκδικήσει την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Καλή χώνεψη Κύριε Καλτσώνη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ - 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

      Απόσπασμα από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Β1

      1. Αν και η Κατοχή βρήκε το ΚΚΕ με ελάχιστες κομματικές δυνάμεις και αποδιοργανωμένο, το Κόμμα μπόρεσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει νέες Κομματικές Οργανώσεις στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και στη σπουδάζουσα νεολαία. Πρωτοστάτησε και ηγήθηκε στο μαζικό πολιτικό και στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, προσφέροντας αιματηρές θυσίες.

      Αυτή η ανιδιοτελής στάση του, σε συνδυασμό με τον ρόλο του σοβιετικού λαού και στρατού, ιδιαίτερα μετά από τη νίκη του στο Στάλινγκραντ, έδωσε στο ΚΚΕ κύρος και επιρροή, το κατέστησε πολιτικά και οργανωτικά τη δύναμη με την ισχυρότερη επιρροή στις λαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα.

      Στην ανάδειξη του ΚΚΕ σε κόμμα αυτής της πολιτικής εμβέλειας συντέλεσαν οι συνθήκες πρωτοφανούς ταξικής εκμετάλλευσης (σε λίγες χώρες παρατηρήθηκαν στον ίδιο βαθμό, π.χ., οι μαζικοί θάνατοι από την πείνα), βαθιάς πολιτικής κρίσης και διάσπασης της αστικής τάξης και των κομμάτων της, αλλά και διάλυσης του αστικού στρατού μέσα στη χώρα.

      Στη λαϊκή συνείδηση επιδρούσε καταλυτικά το γεγονός ότι ένα τμήμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων είχε φύγει στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο, πέρα από εκείνο που συνεργάστηκε με τους κατακτητές, κήρυξε την αποχή από την αντίσταση στους κατακτητές, βυσσοδομώντας ταυτόχρονα κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

      Και αυτά, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και μωρά, δολοφονούνταν από τα στρατεύματα κατοχής, ενώ μαζικά οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έδιναν και τη ζωή τους για να σωθεί ο λαός από την πείνα και για να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην τριπλή κατοχή. Επιπλέον, ως ιδιαίτερα ευνοϊκός παράγοντας για τη μεγάλη ανάπτυξη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ πρέπει να εκτιμηθεί η απουσία παραδοσιακά μαζικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. 5. Αυτή η στρατηγική δεν αποτελούσε ιδιαίτερο φαινόμενο στο ΚΚΕ αλλά ήταν πρόβλημα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, που οι αιτίες του απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση στο πλαίσιο μελέτης της Ιστορίας του. Μπορούμε όμως να επισημάνουμε ότι σχετίζεται και με το γεγονός ότι το μεταβατικό μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα, βασικό πολιτικό πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας, επιβίωνε και στη στρατηγική της ΚΔ με τον έναν ή άλλον τρόπο ως στάδιο προετοιμασίας της επαναστατικής κατάκτησης της εξουσίας για τον σοσιαλισμό.

      Ετσι κι αλλιώς, η «μεταβατική κυβέρνηση» οδηγούσε στην αντίληψη της αναγκαιότητας κατάκτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αυτή με τη σειρά της στη συμπόρευση με κάποιες αστικές πολιτικές δυνάμεις, που θεωρούνταν ως σταθερά προσηλωμένες στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

      Επιβεβαιώθηκε κυρίως ότι ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό δεν υπάρχει ούτε ενδιάμεση πολιτική εξουσία ούτε «ειρηνικό» πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, αλλά ούτε «φιλολαϊκή» διαχείριση του καπιταλισμού. Η πάλη των τάξεων είναι αντικειμενική, κι αυτή είναι που, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, θα οδηγήσει σε σοσιαλιστική επανάσταση μόνο με τη συνειδητή δράση της ιδεολογικής - πολιτικής εργατικής πρωτοπορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

      Η άποψη ότι η συμμετοχή του ΚΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί σκαλοπάτι για να προχωρήσει το κίνημα σε πιο προωθημένους στόχους καταρρίφθηκε δραματικά, μετά από τον Λίβανο, ειδικά μετά από τον Δεκέμβρη 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 6. Εχουν διατυπωθεί πολλές ερμηνείες σχετικά με κρίσιμα ζητήματα: Την υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και τις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Μεταξύ των αιτιών έχει γίνει λόγος περί ανικανότητας του κομματικού ηγετικού πυρήνα, έλλειψης πολιτικής διορατικότητας, αρνητικού επηρεασμού της ηγεσίας του Κόμματος από συμμαχικές δυνάμεις στο ΕΑΜ κ.ά.

      Οσο και αν αυτά αποτυπώνουν τη μία ή την άλλη πλευρά σε ένα σύνολο παραγόντων που οδήγησαν σε καθοριστικά λαθεμένες επιλογές, δεν προσεγγίζουν την κύρια αιτία: Την έλλειψη ανάλογης προγραμματικής ετοιμότητας και προσανατολισμού από την πλευρά της κομμουνιστικής ηγεσίας, αλλά και τη μη απόκτησή της σε συνθήκες μάχης, σε συνδυασμό με την ικανότητα σωστής εκτίμησης του συσχετισμού των δυνάμεων και έγκαιρης προσαρμογής ή και διόρθωσης της γραμμής πάλης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι μια σειρά από εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα επέδρασαν αρνητικά στην πολιτική του ΚΚΕ (στρατηγική της ΚΔ και στη συνέχεια αυτοδιάλυσή της, συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις των ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας στη διάρκεια του πολέμου κ.ά.), δίχως να αναιρούνται οι ευθύνες της τότε ΚΕ του ΚΚΕ.

      Για παράδειγμα, η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής δεν αποτελούσε υπόδειξη της Σοβιετικής Ενωσης. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν έδειξε την απαιτούμενη επάρκεια ώστε να υπερβεί τις όποιες αρνητικές εκδηλώσεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

      Υπήρχε υποτίμηση στο γεγονός ότι το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ βρισκόταν στο ίδιο χαράκωμα με σημαντικά βαλκανικά κινήματα (Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας), αλλά και με το στρατιωτικό κίνημα της Μέσης Ανατολής, ενώ εκλαμβανόταν χωρίς ευελιξία η συμμαχία της Σοβιετικής Ενωσης με τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιαξονικής σύμπραξης (Χάρτης του Ατλαντικού, αποφάσεις της διάσκεψης στην Τεχεράνη κ.ά.). Ταυτόχρονα, υπήρχε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Βρετανίας, εκφρασμένη στη σταθερή άποψη ότι «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Αγγλία», καθώς και υποτίμηση των δυνατοτήτων του λαϊκού κινήματος.

      Είναι διαφορετικό ζήτημα να ηττηθεί η επανάσταση εξαιτίας του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και τελείως άλλο ζήτημα να μη σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

      Στην ανάλυση που γινόταν συνυπήρχε και το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία ήταν σύμμαχος στον αντιφασιστικό αγώνα και δεν θεωρούνταν ο πιο επικίνδυνος και ισχυρός ταξικός εχθρός, που συμμάχησε με την ΕΣΣΔ συγκυριακά. Γεννιούνταν, λοιπόν, και αυταπάτες σχετικά με τις προθέσεις της βρετανικής πολιτικής να συντρίψει το ΕΑΜικό κίνημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. 7. Η δύναμη του Κόμματος βρίσκεται πρώτα απ' όλα στην ιδεολογικοπολιτική του ποιότητα, στην ικανότητά του να δρα ως κόμμα επαναστατικό. Αρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό ήταν και το οργανωτικό πρόβλημα: Η οργανωτική χαλαρότητα στο Κόμμα, σε συνδυασμό με ορισμένη διάχυση του ΚΚΕ στις γραμμές του ΕΑΜ, η ορμητική μαζικοποίηση του Κόμματος και η σχετικά εύκολη στρατολογία, δίχως την ανάλογη ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία και την απαιτούμενη εσωκομματική ζωή, είχαν ως αποτέλεσμα η κομματική - κομμουνιστική συνείδηση λίγο να διαφέρει από την ΕΑΜική.

      Η διάκριση των οργάνων του ΚΚΕ από αυτά του ΕΑΜ ήταν ελάχιστα ορατή και η όποια αυτοτέλεια του Κόμματος περιοριζόταν στον κεντρικό καθοδηγητικό πυρήνα και σε καθοδηγητικά όργανα μεγάλων Οργανώσεων. Επομένως η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, προετοιμασία και ετοιμότητα των κομματικών δυνάμεων ήταν πολύ κατώτερη σε σχέση με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

      Η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια του Κόμματος ήταν συνυφασμένη με τη διαπαιδαγώγηση στην πάλη μόνο για την ελευθερία και ανεξαρτησία και όχι στην ταξική πάλη για τη νίκη στο πεδίο της εξουσίας. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τον βασικό σκοπό ύπαρξης του ΚΚΕ, ως ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης: Την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την κατάκτηση της εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

      Το ΚΚΕ καθοδηγεί την εργατική τάξη στην κατάκτηση και υπεράσπιση της εξουσίας της, ως μόνης ικανής να εκφράσει και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, διεκδικώντας σε αυτήν τη βάση τη συμπόρευσή τους. Με αυτήν την έννοια το ΚΚΕ είναι το κόμμα που αγωνίζεται και για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο κυριαρχεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Επιδιώκει να συμμαχήσει η εργατική τάξη με ένα υπολογίσιμο τμήμα τους και ένα άλλο να το ουδετεροποιήσει.

      Ομως, αυτά τα στρώματα δεν είναι φορείς ενός νέου τρόπου παραγωγής, που θα αντικαταστήσει τον καπιταλιστικό. Τον τελευταίο είναι αντικειμενικά αναγκαίο να αντικαταστήσει ο κομμουνισμός, που καταργεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

      Τα λαϊκά μεσαία στρώματα είναι υποχρεωμένα να επιλέξουν: 'Η θα διαβιώνουν σε τεντωμένο σχοινί και πολλοί θα συνθλίβονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ή θα ακολουθήσουν την εργατική τάξη και το Κόμμα της στη σχεδιασμένη ένταξή τους στην άμεσα κοινωνική παραγωγή.

      Επιβεβαιώνεται τόσο από τη σχετική αρνητική εμπειρία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα όσο και από την αντίστοιχη θετική στην προεπαναστατική Ρωσία, ότι η σημασία του εργατικού χαρακτήρα του ΚΚ είναι ακόμα πιο καθοριστική στις περιπτώσεις των χωρών όπου είναι πολυάριθμο το αγροτικό και μικροαστικό στοιχείο. Η εκτεταμένη ύπαρξή του, ακόμα και στην περίπτωση που είναι πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας, δεν πρέπει να αλλάζει τον εργατικό χαρακτήρα του Κόμματος.https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/ko.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Όλα μαζί και πάντα εκτός θέματος

      ότι νάνε, μια φορά να έγραφες κάτι που να είναι σχετικό με το άρθρο.

      διαβάζεις το άρθρο για την Λαρκο και σχόλια απο τον Παναγιώτη για την Βάρκιζα και για τον Λίβανο

      Για άλλη μια φορά παρατήρηση απο την Κική Μ

      ΥΣ Δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις αλλά που τα γράφεις

      Κική Μ

      Διαγραφή
    6. Την Καλημέρα μου Κική. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΚΟ
    Απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 26 Φλεβάρη

    https://www.902.gr/eidisi/gynaika/287111/apeythynei-maziko-kalesma-symmetohis-sto-syllalitirio-toy-savvatoy-26-flevari

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.imerodromos.gr/i-idrysi-tis-thrylikis-epon/ Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό οδηγώντας το λαό στη σφαγή...... 25 χρόνια χωρίς ΚΝΕ με καταστροφικά αποτελέσματα τι έχετε να πείτε κύριοι του ..ημερόδρομου... Ευτυχώς για το λαό οι Κομμουνιστές τα απαντήσαμε και τα δύο μετά το 1991... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου