ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Πολεμικοί προϋπολογισμοί και «ανοιχτές κάνουλες» στο κεφάλαιο...


...«σοκ και δέος» για τον λαό με ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια

Το ζήτημα εξαίρεσης των πολεμικών και άλλων κρατικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ΕΕ έθεσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, με φόντο τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοινώνουν άλλες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, αλλά και τις προτάσεις για το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον. Να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται, ουσιαστικά, τη δυνατότητα διόγκωσης τόσο των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του κρατικού χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές δαπάνες.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κράτη - μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές Ενέργειας, ουσιαστικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση και η νέα φουρνιά με τα ελλείμματα και τα χρέη θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.

Με θράσος μάλιστα η κυβέρνηση κάνει «προετοιμασία εδάφους» για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχουν και σε αυτό το επίπεδο τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της εμπλοκής, λέγοντας με θράσος πως «αποτελεί το τίμημα της ελευθερίας» και άλλα τέτοια.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χτες ότι οι επιπτώσεις από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι μεγάλες στην Ενέργεια (βλέπε αναλυτικά και σελ. 4 - 5), στον πληθωρισμό - μεταξύ άλλων από τις εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών - αλλά και στο κόστος δανεισμού. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό (ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό) εκτίμησε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση του τζίρου έως 5%.

«Απογείωση» 31,6% του δείκτη τιμών στη βιομηχανία

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης προαναγγέλλουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, καθώς τον φετινό Γενάρη σε σύγκριση με τον Γενάρη του 2021 καταγράφεται απογείωση 31,6%, έναντι μείωσης 5,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με αυτούς του 2020.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 61,5%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 10%,1%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,6%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Οπως όλα δείχνουν, τόσο οι εγχώριοι βιομήχανοι όσο και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, φορτώνουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, την ώρα που έρχεται «σοκ και δέος» για τα λαϊκά στρώματα, σε «θετική προκαταρκτική αξιολόγηση» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής».

Θυμίζουμε ότι το πρώτο αίτημα εκταμίευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνδέεται «με 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου