ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για «παρατεταμένη σύγκρουση» με Ρωσία αλλά και Κίνα


 ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Στέλνοντας επιπλέον εξοπλισμό και «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία και εντείνοντας συνεχώς το ΝΑΤΟικό «αποτύπωμα» στην Ανατολική Ευρώπη

Με βασική ατζέντα τις συνεχόμενες αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών του G7, με αποφάσεις που σηματοδοτούν τη νέα φάση διαρκούς κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για μια «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, που θα διαρκέσει ακόμα και χρόνια, και προετοιμάζονται για διαρκή στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και διατήρηση και επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στον «παγκόσμιο και μακροχρόνιο αντίκτυπο της επιθετικότητας της Ρωσίας» αναφέρθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά τη Σύνοδο: «Ο,τι συμβαίνει στην Ουκρανία παρακολουθείται στενά σε όλο τον κόσμο. Είδαμε ότι η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Το Πεκίνο έχει ενωθεί με τη Μόσχα, αμφισβητώντας το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση».

Οπως τόνισε, η «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ - ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ - λαμβάνει υπόψη αυτήν την παγκόσμια αλλαγή και «θα δώσει μια απάντηση για το πώς σχετιζόμαστε με τη Ρωσία στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Γεωργία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αυστραλία και Ιαπωνία συμμετείχαν στη Σύνοδο, με την επίκληση ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια».

Μετά τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ακόμα «περισσότερο ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Ευρώπη, επιταχύνοντας εξελίξεις και οξύνοντας τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό. «Εχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα», ενώ θα ενισχυθεί και η στήριξη σε Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ: Στη Γεωργία, μέσω του ουσιαστικού πακέτου του ΝΑΤΟ σε τομείς όπως αναγνώριση της κατάστασης, ασφαλείς επικοινωνίες και κυβερνοχώρος. Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προβλέπεται ένα νέο πακέτο ανάπτυξης αμυντικής ικανότητας, με συμμετοχή διαφόρων κρατών.

Ολα τα παραπάνω βέβαια μπαίνουν ακόμα πιο «βαθιά» σε «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Μόσχα, εντείνουν επικίνδυνα ανταγωνισμούς σε κρίσιμες περιοχές με ανοιχτά μέτωπα και «παγωμένες» συγκρούσεις.

Ακόμα πιο «τολμηρό» ΝΑΤΟ, χωρίς «κενά ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα»...

«Η εποχή της δέσμευσης με τη Ρωσία έχει τελειώσει», επεσήμανε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας στο προχτεσινό δείπνο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, απαντώντας και σε «φωνές» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα που κάνουν λόγο για «μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» χωρίς να αποκλείουν μακροπρόθεσμα τη Ρωσία από αυτή.

Η ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας (που υπεγράφη το 1997 και ορίζει ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία «δεν θεωρούν αντίπαλο η μία πλευρά την άλλη») «είναι νεκρή και είναι καιρός να απορρίψουμε μια απαρχαιωμένη προσέγγιση στον χειρισμό της Ρωσίας», πρόσθεσε η Τρας.

Σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ με νέες συμμαχίες και περαιτέρω ενίσχυση της «επιρροής» του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε στο CNN ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει «κενά ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας» και ότι θα πρέπει να «ξανασκεφτεί» τη στήριξη σε χώρες «παγιδευμένες στον ιστό της ρωσικής επιρροής», όπως η Γεωργία, η Μολδαβία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

«Για να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ασφάλειας, πρέπει να είναι τολμηρό. Οπως είπε ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ, ο πρώτος ανώτατος διοικητής της συμμαχίας: "Η Ιστορία δεν εμπιστεύεται για πολύ τη μέριμνα για ελευθερία στους αδύναμους ή τους συνεσταλμένους"», είπε χαρακτηριστικά η Τρας.

«Οπλα, όπλα και όπλα»

«Οπλα, όπλα και όπλα» ήταν τα ...«τρία πιο βασικά ζητήματα» που έθεσε η Ουκρανία στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ντμ. Κουλέμπα.

Μάλιστα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ήταν «πολύ συγκεκριμένος» στα αιτήματά του προς το ΝΑΤΟ και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των συζητήσεών μας». Εξέλαβε «μια αυξανόμενη κατανόηση» στο ΝΑΤΟ ότι «η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο για τη δική της ασφάλεια, αλλά για την ασφάλεια των χωρών της συμμαχίας».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για τους τύπους των εξοπλισμών που αποφασίστηκε να σταλούν στην Ουκρανία. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συστημάτων» και ότι σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ «θα κάνει περισσότερα τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να στηρίξει την Ουκρανία». Εκτός από τα όπλα, συζητήθηκε υποστήριξη στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές.

Υπενθύμισε δε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια, εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχοντας εξοπλισμό.

Μετά τις παραδοχές του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται Ουκρανοί για τη χρήση των drones «Switchblade» - αποκαλούμενων «drones - καμικάζι» - που προμηθεύει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, χτες οι «Times» αποκάλυψαν πως Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε γειτονική χώρα της Ουκρανίας για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη χρήση βρετανικών τεθωρακισμένων. Οι επιλογές που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας συμπεριλαμβάνουν οχήματα περιπολίας τύπου «Mastif» ή «Jackal», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η συζήτηση στο ΝΑΤΟ δεν αφορούσε τόσο τη λίστα των όπλων, όσο το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους. «'Η μας βοηθάτε τώρα - και μιλάω για μέρες, όχι για βδομάδες - ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ο Κουλέμπα, προειδοποιώντας για την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς.

Πάντως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, είπε χτες πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ρέει στην Ουκρανία «γρηγορότερα από όσο θα πιστεύαμε» και φτάνει μέσα σε 4-5 μέρες μετά την έγκριση.

«Η Ουκρανία προτείνει μία δίκαιη συμφωνία: Ο κόσμος μάς χορηγεί όλη την υποστήριξη που χρειαζόμαστε και εμείς πολεμάμε και νικάμε τον Πούτιν στην Ουκρανία», ώστε ο Ρώσος Πρόεδρος «να μην έχει καμία ευκαιρία να τεστάρει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G7, που έγινε επίσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά τους οι ΥΠΕΞ του G7 καταδίκασαν «τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούκα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις» και τόνισαν πως «οι υπεύθυνοι θα διωχθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου». Το G7 εκφράζει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά του για περαιτέρω βοήθεια, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο μεταβαίνουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, όπου θα συναντήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Ενα από τα θέματα θα είναι η διάσκεψη δωρητών «Stand Up for Ukraine», αύριο στη Βαρσοβία.

Στο μεταξύ, χτες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το αίτημα, που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν.

«Τρομοκρατικό κίνημα» και «ανταρτοπόλεμο» προβλέπει η Ρωσία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σ. Ναρίσκιν, η Ουάσιγκτον στέλνει μαχητές στην Ουκρανία για να οργανώσει ένα «υπόγειο τρομοκρατικό κίνημα».

Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν τις πιο υπόγειες μεθόδους, στέλνουν ακόμη και ένοπλους μαχητές στην ουκρανική επικράτεια, με εντολή να οργανώσουν και να διατηρήσουν το λεγόμενο αντάρτικο, ένα τρομοκρατικό κίνημα».

Οπως είπε ο ίδιος, επί του παρόντος οι ΗΠΑ έχουν ως βασικό στόχο «να παρατείνουν τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο, καθιστώντας την όσο το δυνατόν πιο δαπανηρή, τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν η κλιμάκωση να εξαπλωθεί περαιτέρω στη Δύση».

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τόνισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συμβάλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών», αντίθετα «πιθανότατα θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα».

Για αποκλίσεις του Κιέβου από προηγούμενες συγκλίσεις κάνει λόγο η Μόσχα

Οι εικόνες νεκρών αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούκα και η Μποροντιάνκα έχουν επηρεάσει την προθυμία της Ουκρανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε ο Ιμπρ. Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, η οποία παίζει ρόλο «διαμεσολαβητή» στα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών.

Θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «ειδικά από την ουκρανική πλευρά». «Αυτές είναι πραγματικά φρικτές, εντελώς απαράδεκτες, απάνθρωπες ενέργειες και όποιος το έχει κάνει θα πρέπει να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη», είπε ο Καλίν.

Συνέστησε και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο το επόμενο διάστημα, «αλλά ίσως σε μία ή δύο βδομάδες θα δούμε ξανά κάποια κίνηση».

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αποκάλυψε ότι την Τετάρτη η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας παρουσίασε ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο όμως σηματοδότησε απόκλιση από τις προηγούμενες ουκρανικές θέσεις που διατυπώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μάρτη. Τότε η ουκρανική πλευρά είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» και την «ουδετερότητα», και αυτό είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η στάση του Κιέβου υποδεικνύει τα σχέδια για παράταση, ακόμη και υπονόμευση των διαπραγματεύσεων, είπε ο Λαβρόφ, και είναι «απόδειξη ότι το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες».

Πάντως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, προωθώντας το σχέδιο συμφωνίας της, που αποτυπώνει τις βασικές της θέσεις, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μ. Ποντόλιακ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Λαβρόφ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ανάλογα και με τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και σύνθετα παζάρια μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χάσμα για «αποστρατιωτικοποίηση», παζάρια για «εγγυητές»

Τα όσα είπε ο Καλίν για πλευρές των διαπραγματεύσεων αναδεικνύουν την περιπλοκότητα των ιμπεριαλιστικών παζαριών και ανταγωνισμών. Οι συνομιλίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητάει το Κίεβο από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και από Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Πολωνία, ως αντάλλαγμα για «καθεστώς ουδετερότητας», είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δεν έθεσε χτες στο ΝΑΤΟ τις μελλοντικές «εγγυήσεις ασφαλείας», «επειδή γνωρίζουμε ακριβώς τη λίστα των συμμάχων που βλέπουμε ως πιθανούς εγγυητές ασφαλείας» και θα γίνει διμερής διαπραγμάτευση με αυτούς.

Η Τουρκία βλέπει το ενδεχόμενο να είναι ανάμεσα στις «εγγυήτριες χώρες» ευνοϊκά, «γιατί θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία και να σταματήσει ο πόλεμος». «Συζητήσαμε με τους Ουκρανούς, συζητήσαμε με τους Ρώσους», είπε ο Καλίν. «Είχαμε κάποιες συζητήσεις με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, αλλά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστούν οι στρατοί μας προτού βάλουμε την υπογραφή μας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ρωσικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας - είπε ο Καλίν - υπάρχει «μεγάλο χάσμα» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, εξηγώντας ότι η Ρωσία ζητάει βασικά η Ουκρανία να μην έχει καμία δύναμη πυρός, π.χ. πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουκρανία, από την άλλη, θέλει έναν ισχυρό στρατό, με ικανότητες οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας.

Σύμφωνα με τον Καλίν, τα δύο βασικά σημεία των συνομιλιών είναι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» και τα εδαφικά ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκαθαρίσει τα αιτήματά της, πέρα από την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ελάφρυνση των κυρώσεων απαιτεί η Ρωσία

Η Ρωσία φέρεται να απαιτεί «εγγυήσεις» για αποκλιμάκωση των κυρώσεων ως προϋπόθεση για να κάνει παραχωρήσεις, καθώς «οι οικονομικές απώλειες αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στη συνολική οικονομική κατάσταση», συνέχισε ο Καλίν.

Θα χρειαστεί να υπάρξει «κάποιο είδος αμοιβαίας, σταδιακής διαχείρισης του πακέτου κυρώσεων», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα θα ήθελε ελάφρυνση των κυρώσεων εφόσον λάβει μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Από τη ρωσική σκοπιά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα κάνουν πιθανώς παραχωρήσεις», υποστήριξε ο Καλίν.

Από την άλλη, κράτη της Δύσης, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Πολωνία κ.ά. να πρωτοστατούν, ξεκαθαρίζουν πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να εντείνονται κλιμακωτά, ενώ και η συζήτηση για τα «εγκλήματα πολέμου» θα αξιοποιηθεί ως τέτοιο εργαλείο.

Μαριούπολη: 5.000 άμαχοι νεκροί, λέει ο φιλορώσος δήμαρχος

Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς και εντείνονται οι μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις, οι αρχές του Λουγκάνσκ καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις πόλεις.

Στη Μαριούπολη, οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δήλωσαν χτες ότι περίπου 3.000 - 3.500 εθνικιστές έχουν απομείνει στην πόλη, κυρίως στο λιμάνι και στο βιομηχανικό συγκρότημα «Azovstal». «Εχουμε ήδη μπει στο λιμάνι, αρχίζουμε σιγά σιγά να καθαρίζουμε αυτό το έδαφος και να τους σπρώχνουμε στη βιομηχανική ζώνη Azovstal», είπε ο επικεφαλής τους, προσθέτοντας ότι και κάτοικοι της πόλης έχουν πάρει όπλα, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές ελέγχουν το 60% του εδάφους του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Κ. Ιβάσενκο, ο οποίος διορίστηκε από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε χτες ότι περίπου 5 χιλιάδες άμαχοι της Μαριούπολης σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των σφοδρών μαχών και των βομβαρδισμών. Μιλώντας στο πρακτορείο TASS ανέφερε ότι περίπου 250.000 κάτοικοι έφυγαν από την πόλη, αλλά έχουν απομείνει ακόμα 250 με 300 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον Ιβάσενκο, «περίπου το 60% - 70% των κατοικιών καταστράφηκε πλήρως ή μερικώς» και «περίπου το 10% των κατοικιών υπέστη ανεπανόρθωτες απώλειες, προορίζεται για κατεδάφιση». Στις μισές περιπτώσεις η αιτία της καταστροφής ήταν «βομβαρδισμοί με Grad, βλήματα πυροβολικού και όλμους».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Αμυνας χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Ρουμανίας Ουκρανίας) και της Πολωνίας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις νάρκες που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Δύτες του τουρκικού στρατού έχουν εξουδετερώσει μέχρι στιγμής τρεις ναυτικές νάρκες που επέπλεαν στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ και η Ρουμανία έχει εντοπίσει μία νάρκη στα χωρικά της ύδατα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Καταγγελίες για δολοφονίες και βασανισμούς Ρώσων αιχμαλώτων

Παράλληλα φουντώνουν οι καταγγελίες της Ρωσίας για δολοφονίες και βασανισμούς αιχμαλώτων από τους Ουκρανούς.

Οι «New York Times» έγραψαν προχτές ότι επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα βίντεο με σφαγή Ρώσων αιχμαλώτων και τραυματιών από ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίοι έπεσαν σε ενέδρα κατά την αποχώρησή τους από το Κίεβο.

Ενας μισθοφόρος από τη Δανία που πολεμούσε στο πλευρό της Ουκρανίας μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για δολοφονίες αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών από τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με το δανέζικο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη ματαίωση από το Κίεβο μιας νέας ανταλλαγής αιχμαλώτων, ενώ η λίστα ανταλλαγής είχε μειωθεί επανειλημμένα από την ουκρανική πλευρά, κάτι που υποδεικνύει ότι «δεν είναι όλα εντάξει» με τους στρατιώτες της Ρωσίας. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Απρίλη δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω υπαιτιότητας της ουκρανικής πλευράς. Αρχικά είχε συμφωνηθεί η λίστα για την ανταλλαγή 251 στρατιωτικών, αλλά στο τελευταίο στάδιο μειώθηκε σε 38 άτομα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, μιλώντας στο «Sky News», παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στις μάχες.«Εχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων, και είναι μια μεγάλη τραγωδία για μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στις 25 Μάρτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε 1.351 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 3.825 τραυματίες, ενώ το Κίεβο και οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για πολλαπλάσιες ρωσικές απώλειες.

 

1 σχόλιο:

  1. Οχι μονο εβαλα βοτκα να πιω αλλα ανεμιζω και τη σημαια του ΠΑΟΚ η οποια ομαδα ως γνωστον ανηκει στον (Ελληνο)Ρωσο ολιγαρχη Σαββιδη (πρωην βουλευτη της ρωσικης δουμας και φιλο του Πουτιν)..Ζουμε επικινδυνα...

    Crhistos Kazakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου