ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

«Ολες οι επιλογές στο τραπέζι» για παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
 
Με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας να μεγαλώνει, κλιμακώνεται καθημερινά σε όλα τα μέτωπα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενάμιση μήνα μετά τη ρωσική εισβολή.

Μέσα στα διάφορα «εργαλεία» για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία και περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία, φαίνεται ότι διατηρείται και το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες για «χιλιάδες ρωσικά εγκλήματα πολέμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές το βράδυ το ναζιστικό τάγμα Αζόφ ισχυρίστηκε ότι άγνωστη ουσία ερρίφθη από ρωσικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη της Μαριούπολης, με τα «θύματα» να αντιμετωπίζουν «αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης».

Να σημειωθεί ότι η καταγγελία έρχεται την ώρα που η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ενώ οι περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις ξεμένουν από πυρομαχικά και εφόδια.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Suspilne» ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές. Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι - χωρίς να πει ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα - έσπευσε στο βραδινό του διάγγελμα την ίδια μέρα να πει ότι «θα ήθελα να υπενθυμίσω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον ρωσικό στρατό έχει ήδη συζητηθεί».

Καταγγελίες για χημικά όπλα ως ένας ακόμα «μοχλός» κλιμάκωσης

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι αξιολογούν τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε απευθείας συνομιλίες με τους εταίρους μας, προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Επομένως, αυτή είναι μια αληθινή ανησυχία».

Η Βρετανία «διεξάγει επείγουσα έρευνα» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων, δήλωσε η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα - πριν τις καταγγελίες του τάγματος Αζόφ - το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Μαριούπολη.

Αν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για χρήση χημικών όπλων από τον ρωσικό στρατό, «ο Πούτιν πρέπει να γνωρίζει πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με την απάντηση της Δύσης», προειδοποίησε ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας Τζ. Χίπεϊ μιλώντας στο «Sky News». Θα πρόκειται για μια «αποτελεσματική» και «καλά μελετημένη» απάντηση, πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε από το «LBC Radio» αν θα μπορούσε να αποκλείσει την ανάπτυξη Βρετανών ή ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος ως απάντηση σε μια αποδεδειγμένη χρήση τέτοιων πολεμικών ουσιών, είπε: «Οχι, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα ή «δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζ. Κέρμπι.

Τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Μαχητικά αεροσκάφη και βαριά όπλα ζητάει ο Ζελένσκι

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που οδεύει προς το να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, το λιμάνι της Μαριούπολης περιήλθε στον έλεγχο της ρωσικής πλευράς.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να εστιάσει στις προσπάθειές της να περικυκλώσει την κύρια ουκρανική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία. Προχτές ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ είπε από τη Μαριούπολη ότι στόχος τους είναι μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώσουν 90.000 - 100.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο Ντονμπάς, οι οποίοι «είτε θα παραδοθούν είτε θα εξοντωθούν».

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στις περιφέρειες του Χμελνίτσκι και του Κιέβου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Είμαι σίγουρος ότι θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, καθώς μια σειρά κράτη του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν νέες αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε εκ νέου χτες την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και στο ρωσικό πετρέλαιο, και να θέσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας. «Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνεται στον πέμπτο γύρο κυρώσεων που ενέκρινε η ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα. Η Κομισιόν καταρτίζει σχετικές προτάσεις, ωστόσο για το εν λόγω θέμα διεξάγονται σύνθετα παζάρια εντός της ΕΕ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για τις «πολεμικές θηριωδίες» στη χώρα του, αναφερόμενος σε τέτοιες αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

«Ορισμένα κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να αποφασίσουν πότε θα περιορίσουν, τουλάχιστον αισθητά, την αγορά ρωσικών πηγών Ενέργειας», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι κράτη όπως η Γερμανία, η Αυστρία κ.ά. δεν συμφωνούν με άμεσο ή κοντινό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργειακές ανάγκες των μονοπωλίων τους. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, έχει δηλώσει προθυμία να πληρώσει σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν χτες για την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη επίσπευσης της βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής και της οικονομικής στήριξης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για άλλη μια ρωσική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να εντείνουν την οικονομική πίεση στον Πούτιν και να τερματίσουν αποφασιστικά την εξάρτηση της Δύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας», συμπλήρωσε. ΗΠΑ και Βρετανία, βέβαια, δεν έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους τους στους οποίους ασκούν πιέσεις.

Διαπάλη στη Γερμανία για τα «βαρέα όπλα»

Στο μεταξύ ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς (SPD) απέκλεισε το ενδεχόμενο το Βερολίνο να αποφασίσει μόνο του για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κ.λπ.) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η οποία τη Δευτέρα ζήτησε «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατόν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Εχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην ΕΕ. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.

Η Γερμανία μέχρι τώρα έχει παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ η βιομηχανία «Rheinmetall» ανακοίνωσε ότι εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία έως και 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης «Leopard».

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ (Πράσινοι). «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτήν τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας το Βερολίνο έχει αποφασίσει να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομές παράδοσης.

Οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) μετέβησαν χτες στο Κίεβο για συνάντηση με μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος «θα ήθελε να ταξιδέψει σύντομα στο Κίεβο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανο-ουκρανικής ομάδας της Βουλής, Ρ. Βάγκνερ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «ένα τέτοιο ταξίδι βεβαίως θα είχε νόημα μόνο εφόσον ο καγκελάριος επρόκειτο να προσφέρει στην Ουκρανία την απαραίτητη στήριξη - και με αυτό εννοώ την παράδοση βαρέων όπλων». Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε και ο γγ των Φιλελευθέρων (FDP).

Κατά της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε ο στρατιωτικός - πολιτικός σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, ταξίαρχος ε.α. Εριχ Βαντ, λέγοντας πως «τέτοιες παραδόσεις όπλων είναι δυνητικά ένα "μονοπάτι" προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης για να μπορέσει κανείς να χειριστεί σύνθετα οπλικά συστήματα όπως το άρμα μάχης «Leopard» ή το όχημα μάχης πεζικού «Marder», ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι στρατιωτικά χρήσιμα για τους Ουκρανούς αυτήν τη στιγμή και στο άμεσο μέλλον. Επανέλαβε δε πως «αν δεν θέλουμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Bild» ο Ζελένσκι απέρριψε επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, στο Κίεβο, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λόγω των στενών σχέσεων του Σταϊνμάγερ με τη Ρωσία.

«Ευγενείς» οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αντισταθεί απέναντι στη Μόσχα «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενώ ισχυρίστηκε πως στον σημερινό «περίπλοκο κόσμο» μια χώρα - οι ΗΠΑ - δεν θα καταφέρει να «διατηρήσει την απόλυτη κυριαρχία της».

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του μονοπολικού παγκόσμιου συστήματος που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης», είπε ερμηνεύοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναφερόμενος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πεπεισμένος ότι «οι στόχοι της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν», εμφανίστηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, που επισκέφτηκε μαζί με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, με αφορμή την επέτειο από όταν ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, προκαλώντας αναστάτωση στις ΗΠΑ.

Μάλιστα χαρακτήρισε... «σαφείς και ευγενείς» τους στόχους του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δηλαδή να «προστατεύσει τους κατοίκους του Ντονμπάς» από τους νεοναζί και από την άλλη «να λάβει μέτρα για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο η εισβολή στην Ουκρανία ήταν αναπόφευκτη και απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, καθώς «η Ουκρανία άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια αντιρωσική βάση επιχειρήσεων» και «εκεί φυτεύτηκαν σκόπιμα νεοναζί» οι οποίοι «περίμεναν μόνο την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν».

Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας «σε αδιέξοδο», καθώς το Κίεβο απομακρύνθηκε από όσα συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε πως τα ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς ουσιαστικά δεν περιλαμβάνονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για «ουδετερότητα» και εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Λευκορωσία θα στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Λουκασένκο.

Οι δυο ηγέτες στάθηκαν και στην περαιτέρω ανάπτυξη του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, δηλαδή μέτρων για την οικονομική και στρατιωτική «καπιταλιστική ολοκλήρωση» των δυο κρατών. Η Μόσχα και το Μινσκ θα πρέπει να ενισχύσουν την «ολοκλήρωση», σε μια κατάσταση όπου η Δύση έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κυρώσεων, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος: «Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια επιβράδυνσης της ανάπτυξης των χωρών μας ή τεχνητής απομόνωσής τους από την παγκόσμια οικονομία».

Η Ρωσία θα εντείνει το διαστημικό της πρόγραμμα

Σε μια κίνηση με σαφή μηνύματα προς τη Δύση, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα εφαρμόσει όλα τα σχέδια εξερεύνησης του Διαστήματος, παρά την εξωτερική πίεση. Πρόκειται βέβαια για άλλο ένα πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών, με μια σειρά άμεσες στρατιωτικές και στρατηγικές προεκτάσεις.

Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός διαστημικού σκάφους μεταφοράς επόμενης γενιάς και διαστημικών πυρηνικών τεχνολογιών, ενώ έχει συσσωρεύσει σημαντικές δυνατότητες και έχει «ένα απολύτως σαφές πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο Βλ. Πούτιν.

Οπως είπε, η Ρωσία θα αποκαταστήσει το διαστημικό πρόγραμμα για τη Σελήνη με εκτόξευση του αυτόματου ρομποτικού διαστημικού σκάφους «Luna-25». «Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022, ο σεληνιακός σταθμός "Luna-25" πρέπει να έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.

Μάλιστα, επισήμανε πως «πρέπει να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην εξερεύνηση του Διαστήματος, έτσι ώστε εδώ, στη Γη, να μπορούμε να λύσουμε πιο αποτελεσματικά εθνικά αναπτυξιακά καθήκοντα, να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την τεχνολογική μας κυριαρχία, να δημιουργήσουμε προηγμένες τεχνολογίες στη ρομποτική, στη μικροηλεκτρονική, στην οικολογία, στην ιατρική, στη μηχανική νέων μορφών Ενέργειας, στην πλοήγηση και τις επικοινωνίες».

Η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία με «κορυφαίες επιχειρήσεις της Λευκορωσίας» για την παραγωγή και εκτόξευση ειδικών δορυφόρων, ενώ ο Πούτιν ανέθεσε στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos) να οργανώσει μια διαστημική πτήση για Λευκορώσους εκπροσώπους.

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για τους αμάχους

Παράλληλα συνεχίζονται και οι αλληλοκατηγορίες για το δράμα του ουκρανικού λαού, τις οποίες η Δύση και η ουκρανική κυβέρνηση αξιοποιούν για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με ένταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και νέους εξοπλισμούς για την Ουκρανία.

Με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου εντάθηκαν οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις και βιασμούς αμάχων. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ουκρανική και δυτική προβοκάτσια, ενώ έχει επίσης κατηγορήσει ουκρανικές δυνάμεις για σεξουαλική βία.

Το τουρκικό ΜΜΕ «Aydinlik» μετέδωσε χτες μια έρευνα που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα «SunCalc» και διαψεύδει την αναφορά των «New York Times» για δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας «Maxar», που επιβεβαίωναν ότι τα εκατοντάδες πτώματα στην Μπούκα βρίσκονταν εκεί προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Μάρτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «SunCalc» οι δορυφορικές λήψεις της «Maxar» από τις 9 έως τις 11 Μάρτη κάλυπταν διαφορετική περιοχή και όχι την Μπούκα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται επίσης πως μια άλλη εικόνα που φέρεται να τραβήχτηκε στις 28 Φλεβάρη με πτώματα στους δρόμους, ήταν στην πραγματικότητα από την 1η Απρίλη, δηλαδή μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Σ. Μπαχούς δήλωσε τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πως ενώ όλες οι κατηγορίες για τη «βαναυσότητα που επιδείχθηκε εναντίον Ουκρανών αμάχων» πρέπει να ερευνηθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, κάνοντας λόγο για «όλο και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία».

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ αρνήθηκε τις καταγγελίες και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «ότι έχουν ξεκάθαρα την πρόθεση να εμφανίσουν τους Ρώσους στρατιώτες ως σαδιστές και βιαστές».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις ΗΠΑ για να «φυτέψει» ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων, παρά το γεγονός, όπως ισχυρίστηκε, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

Η Ουκρανία θεωρεί τις προσφυγικές ροές προς τη Ρωσία «απαγωγές» και δεν επιτρέπει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και χτες η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως άμαχοι - δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και αιρετοί αξιωματούχοι - κρατούνται σε φυλακές σε ρωσικό έδαφος. Ο Ουκρανός Πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε σε «καταυλισμούς».

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δήλωσαν χτες πως περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στην περιοχή παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, ζεστό φαγητό, θέρμανση και φυσικό αέριο, τηλεφωνική επικοινωνία και διαδίκτυο, λόγω της καταστροφής υποδομών από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που τις βομβάρδισαν κατά την υποχώρησή τους.

Στο μεταξύ, σε συνέχεια της αναστολής λειτουργίας μιας σειράς αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην Ουκρανία που χαρακτηρίζονται από το Κίεβο ως «φιλορωσικά», ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε τη σύλληψη του φιλορώσου Ουκρανού πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ύστερα από μια «επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων» για τη σύλληψή του.

Τον Φλεβάρη, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε πως ο Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα - Για τη Ζωή» (που περιλαμβάνεται στα κόμματα που ανεστάλη η λειτουργία τους από το Κίεβο), είχε διαφύγει από κατ' οίκον περιορισμό, όντας αντιμέτωπος με την κατηγορία της «προδοσίας».

 

1 σχόλιο:

  1. ...Η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αντισταθεί απέναντι στη Μόσχα «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενώ ισχυρίστηκε πως στον σημερινό «περίπλοκο κόσμο» μια χώρα - οι ΗΠΑ - δεν θα καταφέρει να «διατηρήσει την απόλυτη κυριαρχία της».

    «Σήμερα είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του μονοπολικού παγκόσμιου συστήματος που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης», είπε ερμηνεύοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναφερόμενος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.Μάλιστα χαρακτήρισε... «σαφείς και ευγενείς» τους στόχους του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δηλαδή να «προστατεύσει τους κατοίκους του Ντονμπάς» από τους νεοναζί και από την άλλη «να λάβει μέτρα για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας»....... Ο ΠΟΥΤΙΝ και όσοι βρίσκονται στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ..ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1956 1991 που με οπορτουνιστική προβιά ανέτρεψαν το Σοσιαλισμό εφαρμόζοντας σταδιακά νόμους του Καπιταλισμού. Αρα καμία ...κατάρρευση... δεν υπάρχει όπως μας σερβίρει ο ΠΟΥΤΙΝ και ο Οπορτουνιστικός συρφετός του ...ΚΕΚΡ... όπως το ίδιο παραμύθι μας σερβίρουν και οι ..δύο για την δήθεν σωτηρία των κατοίκων του ..Ντονμπάς... Η Ρωσία έκανε επέμβαση και ο πόλεμος είναι Ιμπεριαλιστικός με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε για τα μερίδια των αγορών βουτηγμένο στο αίμα των λαών. Αυτή είναι η θέση του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων αυτή τη θέση έχουν ΚΚΕ και Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας που μαζί υπογράψαμε την διακήρυξη για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο μαζί και με άλλα Κ.Κ που τιμούν την ιστορική τους αποστολή. Αφήνουμε το ...ΚΕΚΡ να Σκούζει κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού παίζοντας με την ...χούφτα τους. Ο Καπιταλισμός έχει περάσει στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια σύμφωνα με το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ που δεν πάγωσε στο χρόνο. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ https://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Καλή τους χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου