ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Εντείνουν τον συντονισμό τους «στη διεθνή κατάσταση που αλλάζει»


ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ

Εν μέσω της παραπέρα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άμεση επίδραση και στον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, οι ηγέτες Κίνας και ΕΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και σύνθετα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επιβεβαίωσε - σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου - τη σημασία που έχουν οι δεσμοί Κίνας - ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο πλευρές «να μείνουν ανοιχτή η μία στην άλλη, να επεκτείνουν η μία την πρόσβαση στην αγορά της άλλης, να προστατεύσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και να προωθήσουν την απελευθέρωση και διευκόλυνση του (μεταξύ τους) εμπορίου και επενδύσεων».

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των δύο πλευρών, παραμένει «στον πάγο» η Επενδυτική Συμφωνία Κίνας - ΕΕ, η οποία συμφωνήθηκε μετά από μακρά παζάρια αλλά στην συνέχεια δεν επικυρώθηκε.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική ενημέρωση για τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, Κίνα και ΕΕ «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όσον αφορά την Ουκρανία, ο Λι υποστήριξε πως «η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τις κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και των «πέντε γύρων επέκτασής του προς τα ανατολικά τα τελευταία 20 χρόνια», που - όπως σημείωσε - «στρίμωξε τη Ρωσία στον τοίχο σταδιακά».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανάρτησε στο διαδίκτυο την άποψη ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά Κίνα και ΕΕ έχουν αμοιβαία ευθύνη να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους επιρροή και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση».

Μια μέρα πριν, αξιωματούχος της ΕΕ σχολίαζε ότι «έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια.

Μεσοβδόμαδα πάντως ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, με αφορμή πολυμερείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν, με χώρες της Κεντρικής Ασίας, περιλαμβανομένων Πακιστάν και Ιράν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει» και ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια». Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και «να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ινδία

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί, όπου συναντώντας τον ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, χαιρέτισε την Ινδία (που δεν υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας) ως χώρα που δεν έχει «μονόπλευρη άποψη».

Μεταξύ πολλών θεμάτων που θα συζητιούνταν, ξεχώριζαν τα σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, με τον Λαβρόφ να χαρακτηρίζει «απολύτως σαφές» το ότι «ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα». Πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό σχετίζεται επίσης και με το πεδίο της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας».

Ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αναφέρεται πως μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δημιουργούν «ήδη το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμό για αμοιβαίους διακανονισμούς στο ρωσικό νόμισμα», προκειμένου η Ινδία να πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, χαρακτήρισε την πληροφορία «βαθιά απογοητευτική»... Σημειώνεται επίσης ότι πριν την άφιξη του Λαβρόφ στο Νέο Δελχί, οι ΗΠΑ έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις. Την Τετάρτη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ινδό ομόλογό του, ενώ στο Νέο Δελχί πήγε επίσης ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη Διεθνή Οικονομία Νταλίπ Σινγχ. Δήλωσε ότι «ήρθα με πνεύμα φιλίας να εξηγήσω πώς λειτουργούν οι κυρώσεις μας (σ.σ. κατά της Ρωσίας), τη σημασία της στράτευσης στο πλευρό μας, της έκφρασης μιας κοινής απόφασης και της ανάπτυξης των κοινών συμφερόντων μας. Και, ναι, υπάρχουν συνέπειες για χώρες που ενεργά προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις»...

 

2 σχόλια:

  1. https://www.kkeml.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/ Ο Οπορτουνιστικός συρφετός παλεύει με την ...χούφτα του... και τα παραμύθια του για ...εξάρτηση αποικία υποτέλεια φεουδαρχία.... Μιλάμε για Τσίρκο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

      Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

      Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

      Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

      Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

      Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

      Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ Καλή χώνεψη στα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου