ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Νέες ευκαιρίες για τους ομίλους με τον λαό να βυθίζεται στη φτώχεια


 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων αποτελούν οι χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, σχετικά με την έναρξη ερευνών στη χώρα μας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Με αφορμή τις τραγικές για τον λαό επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην αγορά Ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια στην Ενέργεια και τα τρόφιμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ότι τυχόν εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις και για τα λαϊκά στρώματα, στο πλαίσιο της «ενεργειακής αυτονομίας της χώρας».

Πρόκειται για τους ίδιους, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει κάθε διαδικασία αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων, εξυπηρετώντας τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και την «πράσινη μετάβαση». Και βέβαια η σημερινή κυβέρνηση θυμίζει έντονα την προηγούμενη, η οποία υποσχόταν σε ανάλογες εκδηλώσεις σαν τη χτεσινή ότι θα δημιουργηθεί «Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών», στο οποίο θα κατευθύνονταν οι πόροι από την εκμετάλλευση των «ελληνικών κοιτασμάτων» και θα ενισχύονταν τα ασφαλιστικά ταμεία...

Οι 6 περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες είναι: Χερσαία περιοχή στα Γιάννενα, την οποία διαχειρίζεται η «Energean», και οι θαλάσσιες, το «οικόπεδο 2» που συνδιαχειρίζονται η «Energean» (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%), του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου με 100% συμμετοχή και στα δύο των ΕΛΠΕ και τα δύο «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που συνδιαχειρίζονται οι ΕΛΠΕ, «Total» και «ExxonMobil». Το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων επιβεβαίωσε έτσι κι αλλιώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ΕΛΠΕ και την «Εnergean», που χτες τους δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν γεώτρηση στα μέσα του 2023 και να ερευνήσουν μέχρι τα τέλη του 2023 για κοιτάσματα.

Ο πρωθυπουργός ομολόγησε κυνικά για άλλη μια φορά πως «κάθε κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία» και πως κίνητρο για τις έρευνες είναι το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει κατακόρυφα, κάτι που σημαίνει πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα εμπλακούν θα θησαυρίσουν, πάνω στις πλάτες του λαού. Εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες για κερδοφορία των ομίλων και όχι με γνώμονα τις ανάγκες του λαού για φτηνή Ενέργεια. Είπε χαρακτηριστικά: «Ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό όμως έχει αλλάξει και ουσιαστικά μας υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας».

«Πράσινη μετάβαση» και ξερό ψωμί

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι αυτή η εξέλιξη δεν «υπονομεύει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης», κάτι που είναι η βασική αιτία για τις υπέρογκες τιμές στην Ενέργεια όπως διαμορφώνονται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις εξελίξεις των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ουσία είναι ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τεράστια ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα και θα βυθίζεται ολοένα στην ενεργειακή φτώχεια.

Μιλώντας για άλλη μια φορά για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης που είναι «να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές μέσω LNG, μέσω αγωγών, όπως ο αγωγός "EastMed" (...) να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα. Και πρέπει να αποφασίσουμε - και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης - αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα είναι και μια χώρα παραγωγός φυσικού αερίου». Ολα τα παραπάνω, μαζί βέβαια με τις σταθερές και πλωτές μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου που δρομολογούνται από επιχειρηματικούς ομίλους, συνθέτουν το παζλ της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» μέσω της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και ...πιθανόν - όπως είπε - σε «χώρα παραγωγό φυσικού αερίου»...

Βέβαια, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι κομμάτια στο παζλ των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την Ενέργεια, ωστόσο αποτελούν και έναν ισχυρό καταλύτη για την επιτάχυνση διευθετήσεων μέσα στην ευρωατλαντική συμμαχία, κυρίως στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, όπου κυριαρχούν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Αλλαγές στις διαδικασίες έρευνας

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συστήσει νέα ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, ενώ θα υπάρξουν και οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των θεσμικών διαδικασιών που προβλέπονται για τη διεξαγωγή των ερευνών. Ως γνωστόν, οι έρευνες περιλαμβάνουν μια σειρά από περιβαλλοντικά και άλλα πρωτόκολλα ασφαλείας, απαιτούν συγκεκριμένους χρόνους για τη διεξαγωγή τους. Ερώτημα είναι λοιπόν τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις μιας και συνήθως αυτές παραπέμπουν σε ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων στις συγκεκριμένες ευαίσθητες περιοχές, άσχετα αν ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών «θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία»...

Σύμφωνα, τέλος, με την επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και τη διεθνή πρακτική, θα απαιτηθούν 1 - 2 χρόνια σεισμικών ερευνών και 3 - 4 χρόνια διερευνητικών γεωτρήσεων, ώστε μετά από 6 ή 7 χρόνια να υπάρξει παραγωγή. Δηλαδή, με το πιο αισιόδοξο σενάριο, ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα αποθέματα, θα χρειαστούν από 10 έως 13 χρόνια από τη μέρα έναρξης των σεισμικών ερευνών.

  • Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στη συζήτησή τους, ο πρωθυπουργός έβαλε ξανά θέμα να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με βασική τους έγνοια τη μείωση του κόστους Ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αλλά και την ενσωμάτωση ευρύτερων μαζών στην πολιτική τους. Από την πλευρά του, ο Hoyer ενημέρωσε για το έκτακτο «Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ «είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου