ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Κόβουν από παντού, όμως και πάλι δεν βγαίνουν...


 ΕΡΓΑΤΙΚΑ - ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  • Οι 5 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει αρκετά τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ
  • Πάνω από 5.000 καταναλωτές τους πρώτους μήνες του έτους αιτήθηκαν κάποιο πρόγραμμα δόσεων από τους παρόχους
  • Το 80% δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών

«Βυθισμένα» στη δίνη της ακρίβειας είναι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι «κόβουν» όλο και περισσότερο ακόμα και από βασικά είδη διατροφής, με την κατάσταση ενόψει του Πάσχα να είναι ιδιαίτερα οξυμένη. Τα όποια επιδόματα - ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες είναι φτερό στον άνεμο και έχουν ήδη εξανεμιστεί πριν καν τα πάρουν οι δικαιούχοι, αφού οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και καύσιμα, τα χρέη και οι οικογενειακές υποχρεώσεις απαιτούν πολύ περισσότερα από φιλοδωρήματα.

Τα λαϊκά νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα για να καλύψουν και τις άλλες ανελαστικές δαπάνες τους, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, θέρμανσης, κίνησης. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις μέρες, το πρώτο τρίμηνο του έτους 5 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει «πολύ και αρκετά» τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ και 8 στους 10 σε ένδυση και υπόδηση. Επιπλέον, 3 στα 4 νοικοκυριά - το 80% δηλαδή - δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών! Ταυτόχρονα, 1 στους 2 Ελληνες, δηλαδή το 50%, αγωνιά για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού.

Ειδικά στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται μεγάλη μείωση στις αγορές που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής και είδη σπιτιού. Ο πληθωρισμός τον Μάρτη εκτινάχθηκε στο 8,9%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια, δηλαδή από το 1995, όταν η Ελλάδα είχε ακόμα δραχμή, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μπορεί να φτάσει φέτος στο 11,01%. Κι αυτό γιατί βιομηχανίες και προμηθευτές συνεχίζουν να στέλνουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, το εύρος των οποίων ξεκινά από το 3% - 4% και φτάνει έως και το 30%. Σε προϊόντα όπως τα ζυμαρικά σημειώνεται η τρίτη ανατίμηση μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που έχουν δεχτεί πίεση στην παραγωγή, λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και της Ενέργειας, και προσπαθούν να διατηρήσουν τα επίπεδα των τιμών.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Ο «εφιάλτης» των τιμολογίων ηλεκτρισμού για λαϊκά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και φτωχή αγροτιά συνεχίζεται δίχως τέλος, με τις υπέρογκες χρεώσεις να καταφτάνουν καθημερινά ενώ οι τιμές χονδρικής στο χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σταθερά μεταξύ 200 και 300 ευρώ.

Χτες η τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο κατέγραψε και νέα άνοδο, 12,3%, φτάνοντας στα 287,5 ευρώ/MWh, ενώ καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από τα γραφεία των προμηθευτών από καταναλωτές που προσπαθούν να βάλουν σε διακανονισμό τις οφειλές τους, για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Ανεπίσημα στοιχεία υπολογίζουν σε πάνω από 5.000 τους καταναλωτές οι οποίοι τους πρώτους μήνες του έτους αιτήθηκαν κάποιο πρόγραμμα δόσεων από τους παρόχους, ενώ πια όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας προβλέπουν έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών και αποκοπών ρεύματος σε μικρό χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ διακινεί υποσχέσεις και σενάρια για δήθεν υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σύνοδος Κορυφής του ερχόμενου Μάη. Το βασικό σενάριο που διακινείται είναι ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με ένα κονδύλι περί τα 6 δισ. ευρώ τις αυξήσεις, όχι όμως τους καταναλωτές, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά απευθείας τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού, για να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Τα χρήματα θα αντληθούν από το χρηματιστήριο ρύπων και από τον ειδικό λογαριασμό επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα χρήματα στην ουσία αποτελούν άμεση επιδότηση των μονοπωλίων του χώρου της Ενέργειας, που έμμεσα οι εργαζόμενοι πληρώνουν, αφού ο τρόπος λειτουργίας της «απελευθερωμένης αγοράς» είναι πραγματικά «βαρέλι δίχως πάτο». Οσα χρήματα κι αν πέσουν μέσα, δεν πρόκειται να ανακοπούν οι αυξήσεις στις τιμές, λόγω της αρχιτεκτονικής της ενιαίας αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» και της «απεξάρτησης» από τις εισαγωγές ρωσικής Ενέργειας.

Αύξηση σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και μετακινήσεις

Ταυτόχρονα, αύξηση από 5% έως και 20% παρουσιάζουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ανεβάζοντας σημαντικά τις τιμές για τις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, το απλό εισιτήριο από Πειραιά για Ρόδο φτάνει τα 78,50 ευρώ, για Λέσβο τα 43,50, για Σύρο τα 38 και για Πάρο τα 42,50. Από Ραφήνα τα εισιτήρια για Ανδρο διαμορφώθηκαν σε 20,50 ευρώ, για Μύκονο σε 31 και για Νάξο σε 29. Ενα ταξίδι για μια οικογένεια με αυτοκίνητο για κάποιο κοντινό νησί μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμα και τα 450 ευρώ! Εξαιτίας της αύξησης στην τιμή των καυσίμων, ακριβότερη ακόμα και κατά 80% είναι η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για κάποιο προορισμό της χώρας, ενώ σε αυτό προστίθενται και οι τιμές των διοδίων. Μάλιστα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τις μέρες του Πάσχα η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει, προπαγανδίζοντας ότι η βδομάδα που διανύουμε είναι «βδομάδα πληρωμών» και «παρέμβαση - ανάσα». Διαφημίζει λοιπόν την ...καταβολή των συντάξεων (!) και κάποιων πενιχρών έκτακτων ενισχύσεων σε συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και εξαθλιωμένους. Ολους αυτούς που τους έχει πιει το αίμα η «πράσινη μετάβαση», η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, ενώ πληρώνουν και τα σπασμένα της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων με αφορμή την πανδημία. Τη δε ακρίβεια την αποδίδει δε στον πόλεμο στην Ουκρανία, συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου