ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ευρωατλαντικό παραλήρημα, με νέες δεσμεύσεις συμμετοχής στον πόλεμο


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Τη «χωρίς όρια» εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ επισφράγισε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως επιβεβαιώθηκε μετά και το ευρωατλαντικό παραλήρημά του χτες στο Κογκρέσο, όπως και από τα όσα προηγήθηκαν, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και στις υπόλοιπες επαφές πίσω από κλειστές πόρτες.

Χτες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Κογκρέσο, όπου τον δέχτηκε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Πελόζι, εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη για τη φιλία μας στο ΝΑΤΟ» και «αναγνώριση» για τον ρόλο της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για «παράλληλες πορείες» που χάραξαν οι δύο χώρες όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η διμερής σχέση βρίσκεται στο «ισχυρότερο και καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών».

Λίγο αργότερα, απευθύνοντας ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιστράτευσε αρχικά ως «ορεκτικό» ένα ανιστόρητο κρεσέντο, για να υποστηρίξει τα γνωστά προσχήματα που βαφτίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τη μοιρασιά της λείας «σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό», τη δε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο υπεράσπιση, δήθεν, των «κοινών αξιών» των δύο χωρών, που «στάθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε τις ΗΠΑ που ...πάντα «προώθησαν και υπερασπίστηκαν τις δημοκρατικές αξίες» (προφανώς με τις γνωστές χούντες, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα υπόλοιπα εγκλήματα από την Κύπρο μέχρι τη Γιουγκοσλαβία και από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Λιβύη). Ως τέτοιο δείγμα χαιρέτισε - αυτονόητα - το Σχέδιο Μάρσαλ, για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος μετά τον Β' ΠΠ, ενώ έφτασε στο σημείο, αφού πρώτα εξήγησε πόσο λάθος ήταν «να πιστέψουμε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ θα έκανε τον πόλεμο αδιανόητο», να παρομοιάσει την ελληνική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας!

Ολος αυτός ο ανιστόρητος αχταρμάς, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ έσπευσε να θυμίσει ότι η κυβέρνησή του ενίσχυσε από την πρώτη στιγμή και με στρατιωτικά μέσα την Ουκρανία, ώστε όπως είπε «ο Πούτιν να ηττηθεί», στο όνομα της... αντιμετώπισης του αναθεωρητισμού, όπως είπε στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, που δεν έχουν αφήσει σύνορο που να μην επαναχάραξαν με το αίμα των λαών.

Αναφέρθηκε ακόμα στο Κυπριακό, καλώντας να επιλυθεί σε κατεύθυνση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και όχι με «λύση» δύο κρατών, την ώρα που τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», που προωθούν οι ΗΠΑ, φέρνουν στο τραπέζι το ένα πίσω από το άλλο τα σχέδια ανοιχτής ή συγκαλυμμένης διχοτόμησης.

Αποφεύγοντας δε να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι η κυβέρνηση είναι «πάντα ανοιχτοί σε διάλογο», ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ανάγοντας τους Αμερικανούς σε παράγοντα δήθεν «εγγύησης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που τα σχέδιά τους δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Εξάλλου, δίνοντας ξανά το υπόβαθρο των επικίνδυνων διευθετήσεων που δρομολογούνται, επανέλαβε ότι το τελευταίο που χρειάζονται οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «είναι άλλη μια εστία αστάθειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», καλώντας μάλιστα τους Αμερικανούς να το λάβουν υπόψη και στις αποφάσεις τους για πωλήσεις οπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (αφού η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να εγκρίνει πώληση νέων F-16 στην Τουρκία). Ζώνη όπου - είπε - έχουν «ζωτικά συμφέροντα», εξ ου και έφτασε ...να τους καλεί να μείνουν «δεσμευμένοι» και σε στενή διασύνδεση με χώρες της περιοχής με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες «αξίες».

Ως τέτοια έσπευσε να παρουσιάσει ξανά την Ελλάδα, αναφερόμενος και στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, διαφημίζοντας ξανά την αξία ειδικά της Σούδας για τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, την οποία παρουσίασε ως ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή «την ώρα που προσπαθούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο». Καταχειροκροτήθηκε γι' αυτό από τους Αμερικανούς, καθώς η «ανάπτυξη» αυτή της πόλης ταιριάζει γάντι στα αμερικανικά σχέδια για αύξηση των δικών τους πωλήσεων και συνολικά προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα», αποθεώνοντας τον «δυναμισμό των ανοιχτών οικονομιών» και αποδίδοντας τις «κοινωνικές ανισότητες» ...στον λαϊκισμό.

Κλείνοντας την ομιλία του μετέφερε την «υπόσχεση» - την οποία με θράσος παρουσίασε περίπου ως ...λαϊκή απαίτηση, την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός σε πολύ μεγάλα ποσοστά διαφωνεί με την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - ότι «στεκόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ όποτε και όπου χρειαστεί».

«Σαν μια γροθιά» απέναντι στη Ρωσία

Αργά προχτές το βράδυ ώρα Ελλάδας, σε δεξίωση που παρέθεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας μια σειρά κατηγορίες κατά της Μόσχας τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται σαν μια γροθιά» απέναντι στη Ρωσία. Ευχαρίστησε δε τον πρωθυπουργό «για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης (...) αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο», όπως είπε, περιγράφοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να πρωτοστατήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Και ανανέωσε το ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιούνη.

Σημειωτέον, και στις επαφές στις ΗΠΑ (π.χ. στις συνομιλίες των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών) οι Αμερικανοί σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν ξανά επιτακτικά το ζήτημα της παραχώρησης επιπλέον οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν «ανατολικής» κατασκευής, στους Ουκρανούς. Τελευταία γίνεται λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού. Περίπου 100 με 130 φαίνεται να είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει σ' αυτό το παζάρι το αίτημα για αντικατάστασή τους από άλλα μέσα, και τους Αμερικανούς να απαντούν ότι έχουν παραχωρήσει ήδη στην Ελλάδα μέσα, όπως οχήματα Μ1117 και ελικόπτερα «Kiowa».

Την ίδια στάση φέρονται να τηρούν οι Αμερικανοί και απέναντι στην Κύπρο, ζητώντας την παραχώρηση στην Ουκρανία 11 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mil Mi 35 που χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά.

Προπύργιο «ασφάλειας» απέναντι στη Ρωσία

Στην αντιφώνησή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ «είναι σήμερα στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο», θυμίζοντας πως την περασμένη Πέμπτη επικύρωσαν στη Βουλή τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. «Αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη (...) το "διαμάντι του στέμματος" της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης. Αλλά εκδηλώνεται και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το NΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνδέοντας την πολεμική προπαρασκευή με τις μπίζνες του κεφαλαίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα θα παίξει «σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές ΑΠΕ, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους σε αυτά τα έργα».

Και ξαναδίνοντας την εικόνα μιας Ελλάδας «ανοιχτής» για μπίζνες, είπε ότι ήδη «πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα», καθώς «βλέπουν μια χώρα που έχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μια χώρα με σταθερή κυβέρνηση, που υποδέχεται ξένους επενδυτές».

Εξοπλισμοί για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει «όλη του την επιρροή» για να ξαναφέρει σε τροχιά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα δίνει «μεγάλη έμφαση» στο σχήμα 3+1, που συνδέει ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «επενδύει» στις Ενοπλες Δυνάμεις, «για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει «τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35», με ορίζοντα κτήσης «πριν το τέλος της δεκαετίας», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι την Παρασκευή «η "Lockheed Martin" εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ».

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες, τα περίπου 20 F-35 μπορεί να παραληφθούν περί το 2028. Η κυβέρνηση πατά στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και στον αμερικανικό νόμο «US - Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act» (ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο), για να πετύχει αποπληρωμή σε βάθος χρόνου και έναρξη με την παράδοση των πρώτων μαχητικών.

Στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλινκεν. Κατόπιν είπε ότι είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό και Δυτικά Βαλκάνια». Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ.

....


Ο κύριος Μητσοτάκης "λανσάρει" στις ΗΠΑ τον ρόλο του ελληνικού κράτους ως "καλού παιδιού" στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως "μεσάζοντα" για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται - με κυρίαρχο τον ρόλο των ΗΠΑ - στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο που από αυτή τη "συναλλαγή" ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, που θα πληρώσει την "καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

Οσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις "συνεκμετάλλευσης"

  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου