ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Μπαράζ κινήσεων που αυξάνουν κινδύνους πιο γενικευμένης και ανοιχτής σύγκρουσης

 
Με τις ηγεσίες της Ρωσίας και του ευρωατλαντικού μπλοκ να ξεκαθαρίζουν ότι η νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «στρατηγική επιταγή» και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο να προχωρούν σε αλλεπάλληλες κινήσεις παραπέρα όξυνσης της σύγκρουσης, παρά τις εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» και παραδοχές για τον αυξανόμενο κίνδυνο γενικευμένης και ανοιχτής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, κλιμακώνεται συνεχώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με ολοένα πιο πυκνές και επικίνδυνες εξελίξεις σε αυτήν την αντιπαράθεση, μέσα στις τελευταίες μέρες καταγράφονται μεταξύ άλλων:

-- Η επιχείρηση συντονισμού ενός ευρύτερου στρατιωτικού «δυτικού» συνασπισμού εναντίον της Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πολεμική διάσκεψη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, με τη συμμετοχή περίπου 30 χωρών.

-- Η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ροής ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο, με έμφαση πλέον σε βαρέα όπλα και με «προτροπές» για ουκρανικά χτυπήματα και σε ρωσικό έδαφος, καθώς και η επιχείρηση εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω της «αντικατάστασης» οπλισμού που στέλνεται στην Ουκρανία με πιο σύγχρονα.

-- Η προετοιμασία εδάφους για τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με ένταση διεργασιών για την κατάθεση αιτήματος ένταξης στη λυκοσυμμαχία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

-- Οι εντεινόμενες πολεμικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην ανατολική και νότια Ουκρανία, τα αυξανόμενα ρωσικά χτυπήματα εναντίον υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στο Κίεβο, οι επισημάνσεις της Μόσχας ότι οι ΝΑΤΟικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνιστούν ουσιαστικά εμπλοκή σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως και οι αντίστοιχα εντεινόμενες «προειδοποιήσεις» της ρωσικής ηγεσίας για απάντηση με «άμεσα χτυπήματα» σε ΝΑΤΟικό έδαφος σε περίπτωση «στρατηγικής απειλής» για τη Ρωσία.

-- Οι επεισοδιακές εξελίξεις στην Υπερδνειστερία - την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία - οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για παραπέρα διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ: «Απογείωση» στον στρατιωτικό εξοπλισμό Ουκρανίας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Με οδηγό τον στόχο - που έθεσε ανοιχτά τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν - να πετύχουν μια συνολικότερη και πιο μακρόχρονη αποδυνάμωση της Ρωσίας, ενισχύοντας αντίστοιχα τη δική τους θέση στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέχουν αθρόα στρατιωτική υποστήριξη δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα εντείνουν το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε η προαναφερθείσα διάσκεψη στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, η οποία αποφάσισε τη συνέχιση της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία - με έμφαση στα βαρέα όπλα που απαιτεί η τρέχουσα φάση του πολέμου - και τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συντονίζει τη στρατιωτική «βοήθεια».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, που έχουν δώσει ήδη πάνω από 4 δισ. δολάρια στρατιωτικής «βοήθειας» στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε αίτημα προς το Κογκρέσο για αποδέσμευση άλλων 33 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία». Από αυτό το «συμπληρωματικό» πακέτο, τα 20,4 δισ. δολάρια θα αφορούν στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο και σε χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, 8,5 δισ. θα αφορούν σε χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και 3 δισ. θα αφορούν «ανθρωπιστική βοήθεια».

Σε σχετικό σημείωμα του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι τα 3,5 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που είχαν εγκριθεί τον Μάρτη έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του νέου πακέτου στρατιωτικής «βοήθειας» είναι η συνεχής ροή τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικών, αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία και στους «συμμάχους μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως και η παραπέρα μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ΝΑΤΟ, «μέσα από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικά εδάφη».

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή 24/4, η επίσκεψη των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο, κατά την οποία ανακοινώθηκε η παροχή νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 713 εκατ. δολαρίων: Από αυτά 300 εκατ. θα πάνε στο Κίεβο για την αγορά όπλων, ενώ περίπου 400 εκατ. θα πάνε σε «περιφερειακούς συμμάχους» που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Γερμανία: «Πράσινο φως» για παράδοση βαρέων όπλων και εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ

Την Πέμπτη, την ίδια μέρα με τις νέες ανακοινώσεις Μπάιντεν, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία (με τις ψήφους και των Χριστιανοδημοκρατών) το νομοσχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων και «πολύπλοκων συστημάτων» στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία του «ειδικού αμυντικού ταμείου» με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ 100 δισ. ευρώ που έχει αναγγείλει ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς. Επισημαίνεται ακόμα ότι η Γερμανία θα αναπτύξει περισσότερους στρατιώτες για να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η «στροφή» του Βερολίνου, με την αποστολή και βαρέων όπλων στην Ουκρανία, είχε ανακοινωθεί ήδη στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Ράμσταϊν. Τότε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, είχε αναγγείλει την αποστολή 50 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών αρμάτων τύπου «Gepard», όπως και τη συνεργασία με την Ολλανδία για την αποστολή γερμανικών αυτοκινούμενων οβιδοβόλων και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε αυτά. Δημοσίευμα της «Die Welt» έκανε επίσης λόγο για επικείμενη απόφαση του Βερολίνου σχετικά με την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» στην Ουκρανία.

Κι ενώ βαθαίνει με κάθε τρόπο και η στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η χαρακτηριστική παραδοχή από τον Ο. Σολτς σε συνέντευξή του («Der Spiegel») ότι «δεν υπάρχει εγχειρίδιο το οποίο να μας περιγράφει σε ποιο ακριβώς σημείο θα εκληφθούμε ως εμπόλεμο μέρος».

«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο», πρόσθεσε, «οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», ενώ ισχυρίστηκε ότι «θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος»...

«Στρατηγική επιταγή» για τη Δύση η νίκη στην Ουκρανία

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώθηκε με ακόμα πιο χαρακτηριστικό τρόπο την Τετάρτη σε ομιλία της ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

«Αναλαμβάναμε πάντα το ρίσκο», ανέφερε, «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος - είναι πόλεμος όλων μας γιατί η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιταγή για όλους μας».

Και συνέχισε εξίσου χαρακτηριστικά: «Βαρέα όπλα, τανκς, αεροπλάνα - σκάβοντας βαθιά στα αποθέματά μας, αυξάνοντας την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά»... Απαντώντας δε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τους κινδύνους πρόκλησης παραπέρα εμπλοκής από την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ανέφερε πως «τώρα είναι ώρα για θάρρος και όχι για προσοχή»...

Ενδεικτική της κλιμάκωσης ήταν και η αναφορά της ότι «θα συνεχίσουμε να προχωράμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να σπρώξουμε τη Ρωσία έξω από όλη την Ουκρανία», υπονοώντας έτσι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να απωθηθούν όχι μόνο από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά την εισβολή τους στις 24 Φλεβάρη, αλλά και από την Κριμαία που ενσωματώθηκε στη Ρωσία από το 2014, καθώς και από τις περιοχές που ελέγχουν από τότε οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

Καθώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση εντείνεται και σε άλλα καυτά μέτωπα, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε αυτήν τη σκληρή στάση στις απειλές που αναδύονται πέρα από την Ουκρανία» και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (...) τα Δυτικά Βαλκάνια και χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία έχουν την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ελευθερία τους».

Στο ίδιο πλαίσιο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον κόσμο, είπε ακόμα ότι «χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ» και «πρέπει να προλάβουμε τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό, δουλεύοντας με συμμάχους μας όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γουάλας, επικρότησε τις παραπάνω δηλώσεις, ενώ επανέλαβε τη θέση - «προτροπή» που εξέφρασε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα το Λονδίνο, ότι είναι «απόλυτα νόμιμο» για την Ουκρανία να βομβαρδίζει υποδομές εφοδιασμού κτλ. εντός ρωσικού εδάφους, χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται και όπλα που στέλνει η Βρετανία.

Εντείνονται «προειδοποιήσεις» και απειλές από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι «προειδοποιήσεις» και οι απειλές από την πλευρά της Ρωσίας για αμεσότερη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσουν η Ουκρανία και άλλες χώρες με όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, είναι εξ ορισμού μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις της Βρετανίδας ΥΠΕΞ.

Την προηγούμενες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε προειδοποιήσει για «άμεσα χτυπήματα» σε όποιον απειλήσει τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

«Αν κάποιοι απέξω κινηθούν για να παρέμβουν στις τρέχουσες εξελίξεις» στην Ουκρανία, «θα πρέπει να ξέρουν ότι θα δημιουργήσουν όντως στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία, οι οποίες είναι απαράδεκτες για μας, και ότι η απάντησή μας στις επιθέσεις θα είναι άμεση και γρήγορη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Μόσχα έχει «εργαλεία για τα οποία οι άλλοι δεν μπορούν να καυχηθούν αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θα καυχηθούμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν παραστεί ανάγκη και θα ήθελα να το γνωρίζουν όλοι αυτό». Η προειδοποίηση αυτή παραπέμπει μεταξύ άλλων σε σύγχρονους ρωσικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat», που δοκιμάστηκε επιτυχώς πριν από λίγες μέρες.

Αντίστοιχα, σχολιάζοντας τις βρετανικές δηλώσεις για τη «νομιμότητα» ουκρανικών χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος με στόχο τη «διατάραξη της επιμελητείας των στρατιωτικών προμηθειών» των ρωσικών δυνάμεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, «αναρωτήθηκε» χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της: «Καταλαβαίνουμε σωστά ότι για χάρη της "διατάραξης της επιμελητείας των στρατιωτικών προμηθειών" η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;».

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, επισήμανε ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι' ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», ενώ ανέφερε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι «πραγματικός και σοβαρός» και «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».

Νέο «μπουρλότο» με Υπερδνειστερία και διεργασίες νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Σε άρρηκτη σύνδεση με τα παραπάνω, νέο «μπουρλότο» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση βάζουν οι επεισοδιακές εξελίξεις στην Υπερδνειστερία καθώς και τα σχέδια νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην Υπερδνειστερία, μετά τις απανωτές επιθέσεις στις αρχές της βδομάδας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και στρατιωτικών μονάδων, για τις οποίες οι αρχές της αποσχισθείσας επαρχίας της Μολδαβίας ανέφεραν ότι είχαν προέλευση από την Ουκρανία - από ενόπλους και drones που πέρασαν τα σύνορα - ήρθε να προστεθεί η «προθυμία» της Ουκρανίας να επέμβει στρατιωτικά. Ο Αλ. Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καταλάβει την Υπερδνειστερία αν υπάρξει επίσημο αίτημα από τη Μολδαβία. Υπενθυμίζεται ότι στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα επαρχία εδρεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες...

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εμφανίστηκε να αποκλείει μεν το ενδεχόμενο «στρατιωτικής λύσης», ωστόσο η Πρόεδρος της χώρας, Μάια Σάντου, δήλωσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει πλέον στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Γκαριμπασβίλι, κατήγγειλε ότι ο - φυλακισμένος πλέον - πρώην Πρόεδρος της χώρας, Μ. Σαακασβίλι, έφτασε στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο βάσει σχεδίου προετοιμασίας εδάφους για «να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο από εδώ» απέναντι στη Ρωσία. Ο Γκαριμπασβίλι, επικαλούμενος τα συμφέροντα της χώρας, επανέλαβε ότι η Γεωργία δεν πρόκειται να ανοίξει «δεύτερο μέτωπο».

Σε ό,τι αφορά τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε την Πέμπτη ότι «η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης».

«Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε, επισημαίνοντας την πολύχρονη συνεργασία τους με την λυκοσυμμαχία, σε ασκήσεις, αποστολές και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της δεν σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει με την υποβολή αιτήματος για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παρά τα δημοσιεύματα για δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Αντερσον είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «κακή ιδέα», επικαλούμενη την ύπαρξη «απόρρητων» πληροφοριών «για την εθνική μας ασφάλεια» που «δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ενάντια στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ενισχύσει τα οπλικά της συστήματα στα δυτικά - βορειοδυτικά της σύνορα και θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Εντείνονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο ρωσικός στρατός έχει πάρει «τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χάρκοβου, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πυραυλικές επιθέσεις σημειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αμφισβητούν τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας στην περιφέρεια της Χερσώνας, επιχειρούν να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού, ενώ πραγματοποιούν και βομβαρδισμούς σε ουκρανικές περιοχές ελεγχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων, το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Μόσχα, εξαπολύθηκαν ουκρανικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Χερσώνας με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και δύο βαλλιστικούς πυραύλους «Tochka-U». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αγορά στην πόλη του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας δύο αμάχους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να παγιώσει τον έλεγχό της στις περιοχές που έχει καταλάβει, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Μάη θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται το ρωσικό ρούβλι στη Χερσώνα, με στόχο να αντικαταστήσει πλήρως το ουκρανικό νόμισμα σε 4 μήνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται εκρήξεις και πυρκαγιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός ρωσικού εδάφους, χωρίς πολλές φορές να ανακοινώνεται επίσημα αν πρόκειται για ουκρανικές επιθέσεις. Την Πέμπτη δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια μέρα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, πραγματοποίησε συναντήσεις στο Κίεβο με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ επισκέφθηκε πόλεις όπως η Μπούκα και η Μποροντιάνκα, στις οποίες καταγγέλλεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του, ο Γκουτέρες εξέφρασε μεταξύ άλλων την υποστήριξή του στη δουλειά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ζήτησε από τη Ρωσία να συνεργαστεί με αυτό. Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι χρειάζονται «σοβαρές διαπραγματεύσεις» και ότι βρίσκεται σε επαφή με Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ και Τουρκία για να δυναμώσουν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Πριν από το Κίεβο, ο Γκουτέρες είχε επισκεφθεί την Τρίτη τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Βλ. Πούτιν και τον Σ. Λαβρόφ.

 «Κάθε δυνατή βοήθεια» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και το ιμπεριαλιστικό μακελειό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου