ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις


Την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, προγραμματίζει η κυβέρνηση να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, το κείμενο της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις (MDCA). Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Θυμίζουμε ότι η νέα MDCA, που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, προβλέπει την επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Μπαίνει δε προς κύρωση στη Βουλή ως μια επιπλέον «αποσκευή» για τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις 16 του μήνα στις ΗΠΑ, της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, και άλλους παράγοντες, αλλά και των νέων δεσμεύσεων που αναμένεται να αναλάβει εκεί για παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών ζωνών και διαύλων, όπως έχει περάσει μάλιστα σε άλλη φάση πλέον, μετά και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλωστε, πάνω πάνω στην ατζέντα βρίσκονται «οι επιπλέον τρόποι» με τους οποίους η κυβέρνηση θα «συνεισφέρει» στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, κι ενώ χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφασιζόταν χτες στις Βρυξέλλες πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που συναποφασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει για την ίδια», εννοώντας προφανώς τον λαό που φορτώνεται και αυτόν τον βαρύ λογαριασμό.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μολδαβό ομόλογό του, ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του και βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική κ.λπ.

«Προκλήσεις από παντού» για τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου

Σημειωτέον, χτες, ο Ν. Δένδιας είχε «εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία» με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, συζητώντας τον «περαιτέρω συντονισμό» τους για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3 συν 1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ), τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθούν «οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διεύρυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας», τα επόμενα δηλαδή βήματα στους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους σε ζητήματα «Ασφάλειας» και Ενέργειας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ενδεικτικά εξάλλου των κινδύνων είναι όσα είπε χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά με αντικείμενο «Σύγχρονες απειλές και προκλήσεις ασφαλείας», αναφέροντας πως το παραδοσιακό ενδιαφέρον των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων για την Ανατ. Μεσόγειο έχει αναζωπυρωθεί και αυτό οφείλεται και στις προοπτικές στον ενεργειακό τομέα.

Μίλησε για ένα γενικευμένο «τόξο αστάθειας», από την Ουκρανία ως τα Βαλκάνια και νοτιότερα ως τη Λιβύη. Μια ευρύτερη περιοχή όπου για το Ουκρανικό τόνισε ότι μια «νέα πραγματικότητα» ακόμα διαμορφώνεται χωρίς να είμαστε ακόμα σίγουροι για την έκταση των «στρατηγικών προκλήσεων» για την «ασφάλεια» της Ευρώπης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει η κρίση ήδη στον ενεργειακό ανεφοδιασμό για μια σειρά από χώρες.

Θύμισε επίσης ότι στην ίδια αυτή περιοχή η - σύμμαχη στο ΝΑΤΟ - Τουρκία διεκδικεί θαλάσσια κυριαρχία «πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιούται», κατηγορώντας την ότι «δεν δέχεται να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει όπως κάθονται όλα τα κράτη», παραπέμποντας στις συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο, που περιλαμβάνουν βέβαια «πετσοκομμένα» κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «οι προκλήσεις έρχονται από κάθε σημείο του ορίζοντα, ωστόσο πρέπει να έχουμε το νου μας σε εγρήγορση για να μη μας ξεφύγουν οι ευκαιρίες», όπως είπε, αποτυπώνοντας τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για μπίζνες και γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη ρόλων ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. ο ίδιος αναφέρθηκε στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Μάλι, στη Μοζαμβίκη και τη Σαουδική Αραβία), με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι η σύγκρουση έχει περάσει πια σε άλλο επίπεδο, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μόνο εγκεφαλικά νεκρό δεν είναι πλέον εκτιμώντας ότι στο μέλλον θα δούμε και κινήσεις «που θα υπερβαίνουν το ΝΑΤΟ», θυμίζοντας π.χ. ότι την προηγούμενη βδομάδα έγινε στη Γερμανία Σύνοδος για το Ουκρανικό όπου μετείχαν όχι μόνο τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, αλλά και άλλα 13.

Σημειωτέον, την Τρίτη ο Κων. Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον ακόλουθο Αμυνας του Ισραήλ, Yosef Pinto, συζητώντας για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ανατεθεί σε ισραηλινές εταιρείες, και «την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε επιπλέον τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είχε χτες «αποχαιρετιστήρια συνάντηση» με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ευχαριστώντας τον για «την μείζονα και κομβική συνεισφορά του (...) η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ» και κάνοντας ξεχωριστή μνεία στη Συμφωνία για τις βάσεις και τα δύο Πρωτόκολλα Τροποποίησής της που βάζουν τον λαό στο «στόμα του λύκου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου