ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

«Εις σάρκα μίαν» σχέδια συνεκμετάλλευσης και πολεμική εμπλοκή

 
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ

 Με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ μίλησε χτες ο Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που μεθοδεύεται αποστολή και άλλου πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

 Τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έγινε χτες, στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, για τους δρόμους και τα μερίδια της Ενέργειας, με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά εκεί το μερίδιό της, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και από επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Γ. Κασουλίδης, Yair Lapid συν ο Αντονι Μπλίνκεν. Επισήμως στην ατζέντα ήταν «η ενεργειακή συνεργασία καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση, όπου τονίζεται ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή», προαναγγέλλοντας έτσι επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο. Επίσης, αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη «με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022» (με φυσική παρουσία, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ή την Κύπρο).

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη» και τόνισε τη «σημασία» που η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια», διεκδικώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης το δικό της μερίδιο από τη «λεία».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την υλοποίηση του οποίου εγκαινίασε την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργειακή και ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού «EastMed» - τον οποίο βέβαια έχουν ήδη «αδειάσει οι ΗΠΑ» «λόγω των εντάσεων που προκαλεί στην περιοχή» - αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Ολα έργα στα οποία διεκδικούν «κομμάτι» από τη λεία οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σηματοδοτώντας παραπέρα ενεργειακή φτώχεια και κινδύνους για τον λαό, όπως και ένταση των ανταγωνισμών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε τις «κοινές αξίες» αλλά και την «προσήλωση όλων των συμμετεχόντων στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», στην οποία βάζουν «μπουρλότο» τα ευρωατλαντικά σχέδια απέναντι στην «κακόβουλη επιρροή» Κίνας και Ρωσίας, και στο βωμό της οποίας και της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή κλιμακώνονται οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε ξανά στα σχήματα συνεκμετάλλευσης με ευρωατλαντική ομπρέλα, λέγοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι «τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Εκανε επίσης αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνοασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και «η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», με την πολιτική προστασία να εντάσσεται όλο και πιο «οργανικά» στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Σε αυτό το φόντο, και οι 4 μετέχοντες υπουργοί φέρονται να υπογράμμισαν την «κοινή προσήλωσή» τους στη συνέχιση και εμβάθυνση του σχήματος «και τόνισαν την ανάγκη όπως επιταχυνθεί η συνεργασία, προκειμένου στην επόμενη συνάντησή τους παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα», όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

«Ετοιμοι να συνδράμουν» παραπέρα στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χτες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Οστιν. Επισήμως, «υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - μπαίνει σήμερα για συζήτηση στη Βουλή) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Παραπέρα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία «και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΘΑ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς «διαβεβαίωνε» στη Βουλή ότι «ναι, η Ελλάδα τελεί σε διαρκή ετοιμότητα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, όπως άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις», θυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε «αποστολή αμυντικού και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία».

Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν ήδη ζητήσει ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα να δοθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να παζαρεύει την αντικατάστασή τους με αμερικανοΝΑΤΟικά. Επίσης, έχει καταληχτεί τμήμα αντιαρματικών να σταλεί στη Βουλγαρία στον διαμορφούμενο εκεί Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) του ΝΑΤΟ κόντρα στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου