ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Προετοιμασίες για σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

 Στα 40 δισ. δολάρια φτάνει το νέο στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ των ΗΠΑ για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη

 Για μια σύγκρουση που θα διαρκέσει ακόμη και χρόνια ετοιμάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που αντιπαρατίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να προσφέρουν αθρόα στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη στο Κίεβο και τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά και νότια, δηλώνοντας αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της εισβολής της.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, εν αναμονή επιπρόσθετων αποστολών ΝΑΤΟικού εξοπλισμού και της έγκρισης του νέου πακέτου - μαμούθ από τις ΗΠΑ, έχει «αναβαθμίσει» τους στόχους της για το αποτέλεσμα του πολέμου.

Οπως είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», το Κίεβο ορίζει πλέον διαφορετικά το τι θα σήμαινε «νίκη του πολέμου». «Στους πρώτους μήνες του πολέμου η νίκη για εμάς έμοιαζε με απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν από τις 24 Φλεβάρη, αλλά πληρώνοντας για τις ζημιές που προκλήθηκαν», είπε.

«Αν είμαστε αρκετά δυνατοί στο στρατιωτικό μέτωπο και κερδίσουμε τη μάχη για το Ντονμπάς, η οποία θα είναι κρίσιμη για την ακόλουθη δυναμική του πολέμου, φυσικά νίκη για εμάς σε αυτόν τον πόλεμο θα είναι η απελευθέρωση και των υπόλοιπων εδαφών μας», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως για να αναζωογονηθεί η εξαγωγική οικονομία της χώρας απαιτείται η ήττα της Ρωσίας, που θα εξασφαλίσει εκ νέου στην Ουκρανία την πρόσβαση στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία χάνει 170 εκατ. δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και οι εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, σύμφωνα με το Κίεβο. Στα νότια η Ρωσία έχει καταλάβει τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα, ενώ απειλεί την Οδησσό και το Μικολάιφ.

Παρ' όλα αυτά, ο Κουλέμπα αναγνώρισε ότι ίσως το τίμημα που θα πληρωθεί σε αίμα, να είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό και η Ουκρανία μπορεί τελικά να χρειαστεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση, το Κίεβο θα ήθελε να «προσεγγίσει την αναπόφευκτη στιγμή με τα πιο δυνατά χαρτιά», είπε, κάτι που θα κριθεί από τις επιτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και δύσκολος, θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια», εκτίμησε σε συνέντευξή του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στα πολλά «στρατηγικά λάθη» του Πούτιν, όπως ότι πίστευε ότι «η Ευρώπη θα είναι εύθραυστη στην αντίδρασή της, ενώ συνέβη το αντίθετο» και ότι «υποτίμησε την Ατλαντική Συμμαχία». «Η Ρωσία τώρα μας εκφοβίζει», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει απλώς να αποσυρθεί» και ότι η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ακατάλληλη.

Αντίστοιχα, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και ακόμη και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε χτες η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβριλ Χέινς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να γίνει «πιο απρόβλεπτος και να κλιμακωθεί» τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε. «Καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στρατιωτικά, δεν βλέπουμε μια βιώσιμη διαπραγματευτική πρόοδο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.

Χωρίς «ταβάνι» η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, τροφοδοτώντας αυτή τη μακρά σύγκρουση, χωρίς «ταβάνι» είναι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας πόσα πολλά διακυβεύονται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε τη Δευτέρα νομοσχέδιο για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Lend-Lease, προκειμένου να απλοποιηθεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Το νομοθετικό διάταγμα Lend-Lease έχει να ενεργοποιηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ουσιαστικά προβλέπει «δανεισμό» αμερικανικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, θα επισπεύσουν τη διάθεση πρόσθετου κονδυλίου, ύψους συνολικά 39,8 δισ. δολαρίων, για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που στέλνουν εξοπλισμούς στην Ουκρανία, καθώς και για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο που διευρύνει το αίτημα του Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για διάθεση 33 δισ. δολαρίων αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ και οι ηγέτες της Γερουσίας δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

89 από τα 90 οβιδοβόλα howitzers που δεσμεύτηκαν να δώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν μεταφερθεί, δήλωσε χτες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος Αμυνας. «Σχεδόν 370 Ουκρανοί στρατιώτες» έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση σε αυτά τα συστήματα πυροβολικού τύπου M777 σε τοποθεσίες εκτός Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ άλλοι 29 Ουκρανοί στρατιώτες «ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους» στα συστήματα οβιδοβόλων howitzers.

Την εκτίμηση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «δεν έχει διέξοδο» από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε τη Δευτέρα ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι «ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαλύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είχε όμως το αντίθετο αποτέλεσμα - όπως είπε - συσπειρώνοντας τη Δύση στο πλευρό της Ουκρανίας.

Σουηδία - Φινλανδία: «Ισχυρότεροι αν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ»

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της», ανέφερε χτες η Επιτροπή Αμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου. Η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες μέρες, προωθώντας τα επικίνδυνα σχέδια νέας διεύρυνσης της λυκοσυμμαχίας.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO «θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας» και «ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», αναφέρει η Επιτροπή Αμυνας.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι αμυντικές ικανότητες των σκανδιναβικών χωρών θα ενισχυθούν αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα επιτρέψει τον κοινό αμυντικό σχεδιασμό, ανέφερε και ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Π. Χούλκβιστ. «Το αποτέλεσμα θα είναι να χρησιμοποιούμε την ισχύ και τα πλεονεκτήματα ο ένας του άλλου και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, αλλά και να εκτελούμε επιχειρησιακό σχεδιασμό», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός. «Θα γίνουμε ισχυρότεροι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αν επιλέξουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα αποφασίσει στις 15 Μάη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα λάβει αντίστοιχα στρατιωτικοτεχνικά μέτρα σε περίπτωση που Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στον θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Αντίστοιχες συζητήσεις για το ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών βάσεων ή αμερικανικών πυρηνικών διεξάγονται και στη Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία.

Ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσει η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων S-300 και S-400 στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander.

Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία) και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα».

Στο μεταξύ, η Λευκορωσία ξεκίνησε ακόμη μια αιφνιδιαστική επιθεώρηση των στρατευμάτων της «ταχείας αντίδρασης», ως απάντηση στη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας παρακολουθεί «κάθε κίνηση του ΝΑΤΟ, ποιες στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται και σε ποιες περιοχές, σε ποιες στρατιωτικές δραστηριότητες θα εξασκηθούν».

Στο Κίεβο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Στο Κίεβο βρέθηκε χτες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η πρώτη υψηλόβαθμη κυβερνητική αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την άρνηση επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ.

Το Κίεβο επισκέφτηκε επίσης ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Β. Χέκστρα, μεταξύ άλλων και για το επίσημο άνοιγμα της ολλανδικής πρεσβείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι δυο ΥΠΕΞ βρέθηκαν στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η Ολλανδία συμβάλλει στην ταυτοποίηση των υπευθύνων των εγκλημάτων στην περιφέρεια του Κιέβου, κυρίως οικονομικά.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ σε κάποια χρονική στιγμή, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος για την ουκρανική ένταξη. Επίσης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο καταγγέλλει ότι πτώματα 44 πολιτών βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στο Ιζιούμ, κάνοντας λόγο για «άλλο ένα φρικτό έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού».

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας χαρακτήρισε ομόφωνα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και «τρομοκρατία» και ζήτησε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, στο πρότυπο της Δίκης της Νυρεμβέργης, για τη δίωξη ύποπτων εγκλημάτων πολέμου.

Αντίστοιχη απόφαση για «γενοκτονία» έχουν λάβει και οι βουλευτές του Καναδά.

Ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου είναι «υψηλότερος κατά χιλιάδες» από τα επίσημα στοιχεία, που αναφέρουν 3.381 νεκρούς, δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη χώρα. Οι περισσότεροι από τους θανάτους, σύμφωνα με την ομάδα του ΟΗΕ, προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, όπως πύραυλοι και αεροπορικές επιδρομές. Για τη Μαριούπολη επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Αναφερόμενη έπειτα στα εγκλήματα πολέμου, είπε ότι έχουν αναφερθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίβ - συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, σεξουαλικής βίας και εξαφανίσεων - «που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ενώ «καταγράφονται παραβιάσεις και από τις ουκρανικές δυνάμεις».

Πάντως η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την Πέμπτη, με θέμα «την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτικό σόου». «Δυστυχώς τα επιχειρήματά μας και οι διευκρινίσεις μας για τους αληθινούς στόχους αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η πραγματική κατάσταση επί του πεδίου δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη», δήλωσε.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο έχει ανασταλεί αλλά θα μπορούσε να συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα. Στη θέση της Ρωσίας εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Τσεχία.

Στο μεταξύ, η ΕΕ και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση που απέκλεισε από το διαδίκτυο δεκάδες χιλιάδες δορυφορικά μόντεμ στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη κατά την έναρξη της εισβολής της. Η κυβερνοεπίθεση σε δορυφορικό δίκτυο που ανήκει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Viasat» με έδρα τις ΗΠΑ θεωρείται πως έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς διέκοψε τις επικοινωνίες στην Ουκρανία μια ώρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας και έθεσε εκτός σύνδεσης χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη Γερμανία που βασίζονταν στο δορυφορικό δίκτυο.

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ, από τους συνολικά 13,686 εκατ. που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πάντως σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, περίπου τα 2/3 των 3,5 εκατ. κατοίκων έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε σχεδόν αδειάσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

1 σχόλιο:

  1. https://www.imerodromos.gr/amerikanotsolias-provlepsimos-h-amerikanotsolias-me-antallagmata/ Εχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της για την συνεχή αναβάθμιση της θέσεις της όπως κάνουν όλες. Είναι ο καπιταλισμός Ηλίθιε με αριστερές και ...δεξιές.... κυβερνήσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου