ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μήνυμα αντίστασης ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή έστειλαν χιλιάδες λαού


Με μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς της εργατικής τάξης, στην πολύχρονη πορεία αγώνων, και ιδιαίτερα τον ηρωικό Μάη του 1936.

Και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Από τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη στους απεργούς της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά που δίνουν παλικαρίσια μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ.


Η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συνδικάτων, σωματείων και μαζικών φορέων στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Άνοιξε με μουσικό πρόγραμμα από τα μέλη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ και τη συμμετοχή του προέδρου του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Νίκου Παπαδόπουλου, μέλους του 7μελούς της 2ης Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, που μεταξύ, άλλων είπε: «Μαζί με τους εργάτες, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν! Το δίκιο είναι με το μέρος μας, να φοβούνται αυτοί που ευθύνονται για την κατάστασή μας, να είναι σίγουροι ότι δεν θα υποχωρήσουμε!» (Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον χαιρετισμό).

Στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Κυγιάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπάλληλων Θεσσαλονίκης, εργαζόμενος στην αποθήκη της «Lidl» στη Σίνδο, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάθε απεργία της Πρωτομαγιάς όπως και η φετινή δίνει το μήνυμα! Σε κάθε συνάδελφο εργαζόμενο ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά και στην εργοδοσία και στις κυβερνήσεις τους ότι έχουμε τη δύναμη και θα νικήσουμε! Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών, στην πάλη των εργαζομένων κάθε χώρας!

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον συνάδελφο εμποροϋπάλληλο στην Τουρκία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, σε όλες τις χώρες. Αντίθετα μας χωρίζει άβυσσος με όλους αυτούς που μας καλούν σε εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή για να πολεμάμε για του αφέντη το φαΐ!». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον χαιρετισμό).

Ο Γιάννης Νιβορλής, Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΟΕΕΠ,  αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών απέναντι στην αμερικάνικη πολυεθνική Κοκα Κολα με στόχο την ακύρωση όλων των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Επίσης σημείωσε ότι «ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μας καλεί να σκεφτούμε τους λόγους και τις αιτίες που προκαλούν τόσο οδύνη και πόνο στους ανθρώπους σε όλη τη γη. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στην εμπλοκή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο και απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή. Δεν αποδεχόμαστε κανένα περιορισμό στην συνδικαλιστική δράση. Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με ίσα δικαιώματα για όλους, ισχυρές ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας σε κάθε είδος ελαστικής μορφής εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε κατάργηση των κεκτημένων εργασιακών μας δικαιωμάτων. Εντείνουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια, την ανεργία. Οργανωνόμαστε στα ταξικά συνδικάτα».

Στην κεντρική ομιλία ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει δύναμη οργάνωσης ενάντια στον αντίπαλό μας, το κεφάλαιο και αυτούς που το υπηρετούν.

Κρίσιμο ζήτημα: Να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να σχεδιάσουν την κλιμάκωση της πάλης για το επόμενο διάστημα σε συνθήκες ακρίβειας και όξυνσης ανταγωνισμών. Μόνο έτσι θα αλλάξει ο συσχετισμός, μέσα από τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι μέσα από την αναμονή θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο αντίπαλος φαίνεται πανίσχυρος, αλλά πανίσχυρη είναι η εργατική τάξη, για αυτό παίρνουν μέτρα ενάντια στους αγώνες και την οργάνωσή μας.

Όπλο μας οι αγώνες μας. Όπλο μας η πείρα των εργαζομένων. Όπλο μας η αλληλεγγύη. Εμείς παράγουμε τα πάντα. Ζήτω η εργατική τάξη! Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά!». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία).

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα των εργαζομένων του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για το χτύπημα της συγκεντρωμένης των απεργών στις 6 Απρίλη και τη σύλληψη και διώξεις των «8» και το κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση στις 15 Ιούνη στη δίκη τους.

 


Με δρώμενο στο μνημείο Καπνεργατών τίμησαν του νεκρούς του Μάη του '36

Τους νεκρούς του Μάη του '36 τίμησαν με δρώμενο οι συμμετέχοντες στη δυναμική απεργιακή πρωτομαγιάτικη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Με το τραγούδι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», έφτασε στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων ομάδα διαδηλωτών που αναπαρέστησε τη μεταφορά του πρώτου νεκρού του Μάη του '36 Τάσου Τούση, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο χώρο της θυσίας των εργατών του Μάη του '36.


Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργαστριών το «Πανγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος.

 Εργατικής Πρωτομαγιά

5 σχόλια:

  1. Αποσπάσματα από την εισαγωγική παρέμβαση του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

    Οι εικόνες καταστροφών, θυμάτων, προσφύγων από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν εκλείψει ούτε στιγμή από τους δέκτες των τηλεοράσεων. Οπως και οι ερμηνείες των αιτιών αυτής της αιματοχυσίας. Τι δεν έχουμε ακούσει; Τα επίσημα προσχήματα των δύο πλευρών, πως δήθεν η Ουκρανία υπερασπίζεται τις αρχές του ΟΗΕ, την «ελευθερία» επιλογής συμμάχων, ή, από την άλλη μεριά, πως δήθεν διεξάγεται «αντιφασιστικός αγώνας», ή αγώνας για «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ πλαισιώνονται και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, πως απλώς βλέπουμε ένα επεισόδιο του «πολέμου των πολιτισμών», όπως ισχυρίστηκε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ή άλλες που εστιάζουν στην ψυχιατρική, στην «τρέλα» του Πούτιν.

    Είναι προφανές πως πέρα από την αποσιώπηση και παραποίηση γεγονότων, τις προβοκάτσιες, που μπορεί να στήνονται για να κερδηθεί ο «πόλεμος της προπαγάνδας», πάντα, μετά την αρχική «πλύση» της σκέψης, ακολουθεί και το «σιδέρωμά» της, η επιδίωξη να υιοθετήσουμε κάποιες «πυξίδες», που θα μας οδηγήσουνε εκεί που θέλουνε αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους τα ηνία της πραγματικής εξουσίας.

    Το ΚΚΕ, μελετώντας τις εξελίξεις, τοποθετήθηκε αναδεικνύοντας πως η καταδικαστέα ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει τα σύνορα, μεγεθύνει το αιματοκύλισμα των λαών, είναι μονάχα ένα «κομμάτι του παζλ» των σκληρών αντιθέσεων και συγκρούσεων, που έχουν ξεσπάσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Σ' αυτές τις συγκρούσεις δεν εμπλέκονται μόνο οι κυρίαρχες τάξεις και κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά ευρύτερες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Είναι διεργασίες, που συνδέονται και με τη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Το ΚΚΕ σημείωσε πως πίσω από τις προσχηματικές δικαιολογίες των πλευρών βρίσκεται η διαπάλη των μονοπωλίων, των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τις πρώτες ύλες, τον ορυκτό πλούτο, την Ενέργεια, τα εδάφη, το ανθρώπινο δυναμικό, για το πώς θα μοιραστούν σε τελική φάση τα μερίδια των αγορών.


    Καταδικάσαμε και σταθήκαμε απέναντι στην εμπλοκή στον πόλεμο, την πλευρά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντικού «τόξου», όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα «ίδρωσε» για να γίνει η χώρα ένας «καλολαδωμένος μεντεσές» των ιμπεριαλιστών, όπως με τη γιγάντωση και διεύρυνση των βάσεων.

    Καταγγείλαμε τον αντικομμουνισμό, που συνοδεύει κάθε αντιλαϊκή εξέλιξη, τον πόλεμο, που εκδηλώνεται τόσο από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, με την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις διώξεις του ΚΚ, τις φυλακίσεις στελεχών της νεολαίας του, όσο και από τη ρωσική ηγεσία που καθυβρίζει τον Λένιν και μας «γαζώνει» με τους ίδιους αντικομμουνιστικούς όρους που χρησιμοποιούν η ΕΕ, οι ΗΠΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΚΚΕ, μαζί και με άλλα 40 ΚΚ και 30 ΚΝ χαρακτήρισε τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό, άδικο, πόλεμο που διεξάγεται για συμφέροντα των λίγων και τάχθηκε ενάντια στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της κάθε χώρας και της Ελλάδας σε αυτόν.

      Ανέδειξε πως αποτελούν «κενό γράμμα» οι διάφορες πασιφιστικές δηλώσεις περί νέας διεθνούς «αρχιτεκτονικής», τα διάφορα «συστήματα ασφαλείας», που δήθεν θα αποτρέπουν τους πολέμους. «Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας προορισμένη στο να καταναγκάσει τον αντίπαλο να εκτελέσει τη θέλησή μας... Είναι μια σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων ρυθμισμένη με το αίμα, και είναι μόνο σ' αυτό που διαφέρει από τις άλλες συγκρούσεις», γράφει στο σύγγραμμά του «Περί του πολέμου» ο Κλαούζεβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς για τα προβλήματα του πολέμου, που σημαντικές απόψεις του υιοθετήθηκαν από τον Λένιν, που επανέλαβε τη ρήση του πως «ο πόλεμος είναι μια απλή συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα»1. Να γιατί η διέξοδος για τους λαούς βρίσκεται στην πάλη για να εκλείψουν οι αιτίες που μας οδηγούν στον πόλεμο. Βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.


      Κάτι τέτοιο απαιτεί, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στην πάλη, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη μαχητικότητα του λαού, την άνοδο του βαθμού της οργάνωσης και συνειδητοποίησης μεγάλων μερίδων της εργατικής τάξης, άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με την πολύμορφη δράση μας επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τέτοιες προϋποθέσεις και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σε αυτές τις τελευταίες 50 μέρες σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές δράσεις στις οποίες πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας.

      Παραμένουν πολλά ακόμη να κάνουμε, υπάρχουν και πολλά ερωτήματα, προβληματισμοί, σε κάποιους από τους οποίους θα σταθούμε και στη σημερινή συζήτηση.

      Ποιος «άρπαξε από τον λαιμό» και ποιον;

      Ορισμένοι νεότεροι φίλοι μας, ή ένας κόσμος που δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική, αναρωτιέται: Το ΚΚΕ εκφράζει την άποψη να μην επιλέξουμε πλευρά στη σύγκρουση και την ίδια ώρα κινητοποιείται ενάντια στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που περνάνε από τη χώρα μας. Αυτή η στάση, αντικειμενικά, δεν βοηθάει τη Ρωσία; Στο κάτω κάτω της γραφής η Ρωσία εισέβαλε και η Ουκρανία αμύνεται, γιατί δεν πρέπει να βοηθήσουμε τον «αμυνόμενο», την Ουκρανία;

      Ξέρετε, ο Λένιν έγραφε πως κάποιοι φαντάζονται τον πόλεμο με «παιδική αφέλεια» και «με την εξής μορφή: ένας τη νύχτα αρπάζει τον άλλον από τον λαιμό και οι γείτονες είναι αναγκασμένοι να σώσουν το θύμα της επίθεσης ή να "κλειστούν" μέσα δειλά, επειδή φοβούνται τον καβγά».

      Κάπως έτσι μας περιγράφουν και την τρέχουσα πολεμική σύγκρουση. Ο Πούτιν «άρπαξε από τον λαιμό» τον Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ βοηθάει τον τελευταίο, αλλά δειλά, γιατί φοβάται τον μεγάλο «καβγά», έναν πυρηνικό πόλεμο. Τα επίσημα ρωσικά χείλη και ΜΜΕ, αντίθετα, θεωρούν πως το ΝΑΤΟ, με τις κυκλωτικές κινήσεις του είναι αυτό που «άρπαξε από τον λαιμό» τον Πούτιν και τη Ρωσία, που αντέδρασε με τον «καβγά», δηλαδή τον πόλεμο ή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μιας και η λέξη «πόλεμος» απαγορεύτηκε στη Ρωσία.

      Τα πράγματα, όμως, δεν πρέπει να τα βλέπουμε απλοϊκά, διότι είναι πιο σύνθετα και ο Λένιν κατέληγε στο παραπάνω απόσπασμα πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γελαστεί και να αφήσουμε τους αστούς συμβουλάτορες να εξηγήσουν τον πόλεμο έτσι απλά, «ότι ζούσαμε κάποτε ειρηνικά, ο ένας επιτέθηκε, ο άλλος υπερασπίζει τον εαυτό του».2 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ολοι αυτοί οι συλλογισμοί που μας «σερβίρουν», ότι πρέπει να είμαστε με τον «αμυνόμενο», με τον «αδύνατο», είναι πέρα για πέρα υποκριτικοί. (...) Πρέπει, να δούμε τους πραγματικούς λόγους που διεξάγεται ο πόλεμος, το ποιες κοινωνικές τάξεις και για ποια συμφέροντα έχουν προχωρήσει σε αυτόν. Κι ο πόλεμος αυτός, εάν τηρήσουμε αυτά τα κριτήρια, είναι πόλεμος που διεξάγεται από αστικές τάξεις, από δυνάμεις εχθρικές προς τους λαούς, για δικά τους συμφέροντα, κι άσχετα από τα προσχήματα, είναι άδικος και από τις δύο πλευρές. Το ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, και το ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα μας γίνονται έξω από βάσεις και στρατόπεδα απ' όπου περνάνε οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις έχει να κάνει με το υπαρκτό γεγονός πως η χώρα μας είναι ήδη μέρος της μιας πλευράς της σύγκρουσης, της αμερικανοΝΑΤΟικής. Απαιτούμε, λοιπόν, τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τον πόλεμο, από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντισμού και τις σχετικές ενώσεις του. Αυτό δεν μπορεί να «μεταφράζεται» ως στήριξη στην καπιταλιστική Ρωσία, την οποία επίσης έχουμε καταδικάσει.

      Η ρωσική εισβολή αδυνατίζει το ΝΑΤΟ;

      Να θυμίσω πως η χώρα μας είναι σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι «στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ, εμπλέκεται στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους, γιατί αυτό συμφέρει την αστική τάξη της. Ορισμένοι φίλοι, που ξεκινούν από αυτήν την αφετηρία και με σωστά αντιΝΑΤΟικά αντανακλαστικά, τα οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο η φιλοΝΑΤΟική προπαγάνδα του συνόλου των ελληνικών ΜΜΕ, αναρωτιόνται: Γιατί να μην ευχόμαστε τη νίκη της Ρωσίας και την ήττα των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού; Δεν θα ήταν κάτι τέτοιο προς όφελος του κινήματος στην Ελλάδα; Γιατί να μην είμαστε με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πως είναι καπιταλιστική δύναμη, πως η αστική τάξη της Ρωσίας έχει τους δικούς της αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, αλλά την ίδια ώρα επιτελεί για τους δικούς της λόγους έναν «καλό σκοπό», αδυνατίζει ή και νικά το ΝΑΤΟ, ή τις δυνάμεις που συνεργάζονται με αυτό, ακόμη και τους ναζί της Ουκρανίας; Δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στηρίζοντας τη μια πλευρά της σύγκρουσης, ώστε το λαϊκό κίνημα να βρεθεί σε καλύτερη μοίρα την επομένη του πολέμου;

      Δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που μπαίνει αυτό το ζήτημα. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου είχαμε τους Γάλλους σοσιαλδημοκράτες που με ανάλογα επιχειρήματα, εκτιμώντας πως η Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία) έχει ένα «προοδευτικό φορτίο» τη στήριζαν έναντι των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας). Ακόμη κι ο πασίγνωστος Ρώσος αναρχικός Πιότρ Κροπότκιν τάχθηκε με την Αντάντ, γιατί θεωρούσε ότι το φιλελεύθερο πνεύμα των αστικών Δημοκρατιών της Αντάντ, σε περίπτωση νίκης της, θα επεκτεινόταν στην Ευρώπη και θα δημιουργούσε ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για την ανάπτυξη επαναστατικών διαθέσεων στους ευρωπαϊκούς λαούς. `Η άλλο παράδειγμα είναι μια σειρά σημαντικών παραγόντων και οργανώσεων της Ινδίας, που πάλευαν ενάντια στην αποικιοκρατία και τόσο κατά τη διάρκεια του Α', όσο και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, διαμόρφωσαν γραμμή συνεργασίας με τη Γερμανία. Πώς γίνεται τώρα ένα αντιαποικιοκρατικό κίνημα να έχει γραμμή πολιτικής συνεργασίας με τον Χίτλερ και τους ναζί; Κι όμως, γινόταν! Διότι, όπως τώρα κάποιοι φίλοι μας ξεχωρίζουν στη δική μας χώρα το ζήτημα του ΝΑΤΟ από τις υπόλοιπες εξελίξεις στον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι κι εκείνοι ξεχώριζαν το ζήτημα της βρετανικής αποικιοκρατίας, που είχε τότε υπό την κατοχή της το 25% των εδαφών του πλανήτη, και κατέληγαν στο γνωστό ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

      Οπως, όμως, λέει ο δικός μας λαός «πιάνεται φίλος ο λύκος;». Σαφώς και δεν πιάνεται! ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ο Μαρξ και ο Ενγκελς στην εποχή τους εξέφραζαν γνώμη και έλεγαν π.χ. για τους πολέμους της εποχής τους πως θα ήταν καλύτερα να νικήσει ο τάδε και να χάσει ο τάδε. Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύει και σήμερα; Σε αυτό το ερώτημα έχει απαντήσει ο Λένιν, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες αναλογίες, αφού στην εποχή που έζησαν οι Μαρξ και Ενγκελς «το αντικειμενικό περιεχόμενο του ιστορικού προτσές στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν ήταν ο ιμπεριαλισμός, αλλά τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα»3. Με άλλα λόγια, τότε υπήρχαν ακόμη αστικά προοδευτικά κινήματα, ενώ την εποχή του Λένιν στην Ευρώπη, και βέβαια σήμερα σε όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποια προοδευτική αστική τάξη. Ετσι ο Λένιν κατέληγε στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να επιλέγουμε «στρατόπεδο ληστή», δεν πρέπει να επιλέγουμε αστική τάξη και να ευχόμαστε τη νίκη της, αφού όπως έλεγε: «Η σύγχρονη δημοκρατία θα παραμείνει πιστή στον εαυτό της μόνο στην περίπτωση που δεν θα προσχωρήσει σε καμία ιμπεριαλιστική αστική τάξη, στην περίπτωση που θα πει ότι "και οι δύο τους είναι η μια χειρότερη από την άλλη", στην περίπτωση που σε κάθε χώρα θα εύχεται την αποτυχία της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης».4

      Αλλά ας δούμε και συγκεκριμένα σήμερα, η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, που εκτυλίσσεται σχεδόν δυο μήνες, βοηθάει να δυναμώσει το εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα στις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, στη Ρωσία, στην Ουκρανία; Βοηθάει την κοινή πάλη των δύο λαών, που για δεκαετίες έζησαν και μεγαλούργησαν στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, δηλαδή στο να οργανώσουν τον κοινό αγώνα τους ενάντια σε όσα και όσους «ρουφούν» τους κόπους τους και πλούτισαν από αυτούς τα τελευταία 30 χρόνια;

      Οχι, βέβαια! Δυναμώνει ο εθνικισμός και στις δύο χώρες. Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα υποχωρεί κι άλλο οργανωτικά και ιδεολογικοπολιτικά. Γίνεται αυτό που είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του: «Τώρα θα σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματικά αποκομμουνιστικοποίηση!», είχε πει. Αυτό δεν αλλάζει από τα υψηλά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΡΟ, από το ενδεχόμενο να αναλάβει ακόμη κυβερνητικό ρόλο στην κυβέρνηση Πούτιν, όπως στο παρελθόν και όπως το ίδιο ζητά και πάλι. Γεγονός είναι ότι ο προσανατολισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τις στρατηγικές επιδιώξεις της οδηγεί σε συνολικό ιδεολογικοπολιτικό εκφυλισμό.

      Επιπλέον, είναι φανερό πως ο φασισμός, οι φασιστικές οργανώσεις, που αξιοποιήθηκαν στην Ουκρανία για την αντισυνταγματική ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς το 2014 και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο στρατό και σε όργανα ασφαλείας του αστικού ουκρανικού κράτους, όχι μόνο δεν νιώθουν «άβολα» από τις εξελίξεις, αλλά μέσα στο γενικότερο εθνικιστικό ρεύμα ενισχύονται και «ξεπλένονται» δήθεν ως «πατριωτικές» δυνάμεις. Αυτό φάνηκε και με τη θρασύτατη ενέργεια προβολής του ναζιστή ομογενή του Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Ανάλογη τάση χαρακτηρίζει και τη Ρωσία.

      Ασχετα, λοιπόν, από το ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου, οι δυσκολίες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στο κίνημα και στις δύο χώρες πολλαπλασιάστηκαν.

      Από την άλλη, μήπως αυτή η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας αδυνάτισε το ΝΑΤΟ; Σε καμία περίπτωση! Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συσπειρώθηκαν γύρω από τη βασική δύναμη του ευρωατλαντισμού, τις ΗΠΑ. Δόθηκαν νέες αφορμές για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Ισχυρές ΝΑΤΟικές χώρες, όπως η Γερμανία, προχωρούν σε γενικευμένο πρόγραμμα επανεξοπλισμού. Δημιουργούνται νέες βάσεις και στρατιωτικά σώματα. Γίνεται λόγος για την ενσωμάτωση νέων χωρών (Σουηδία, Φινλανδία), στη ΝΑΤΟική «σφηκοφωλιά». Επιπλέον, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταρράκωσαν το διεθνές Δίκαιο, που είχε διαμορφωθεί με τη συμβολή της ΕΣΣΔ, τώρα βγαίνουν ως τιμητές του, ως αντίπαλοι του λεγόμενου «αναθεωρητισμού» στις διεθνείς σχέσεις. Ομως οι πρώτοι «αναθεωρητές» είναι οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που έχουν διαπράξει δεκάδες εγκλήματα και τα εγκλήματα του ενός ιμπεριαλιστή δεν μπορούν να σβήσουν τα εγκλήματα των άλλων. (...) https://gkagkarin.blogspot.com/2022/04/blog-post_650.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. ....Στο τέλος, ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε: «Με τη θέσπιση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντί να γίνει φθηνότερη όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Χατζηδάκης, ακρίβυνε κατά 60% και 70%.Το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει χρηματιστηριακό είδος».https://iskra.gr/oi-logariasmoi-revmatos-tha-krinoun-to-mellon-tis-kyvernisis/....... Το ξέπλυμα των εγκλημάτων της ...πασοκάρας.... με ότι όνομα και να εμφανίζεται. Δεν φταίει η καιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αλλά η κακιά ...δεξιά.... Αρε κούνια που σας κούναγε ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου