ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Διακοπή του ρωσικού αερίου θα έφερνε ύφεση 12,5% και απώλειες 193 δισ. ευρώ στη Γερμανία


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μια ξαφνική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσε την οικονομία της Γερμανίας σε ύφεση 12,5% και σε απώλειες 193 δισ. ευρώ, αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χτες στον γερμανικό Τύπο, προσθέτοντας ένα ακόμα «καμπανάκι» για τις σοβαρές συνέπειες και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που επιφέρουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Η παραπάνω πρόβλεψη δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά τις δηλώσεις της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κ. Σίμσον, ότι «μια πολύ σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο «είναι δυνατή και πλέον φαίνεται ότι είναι πιθανή», και ενώ πληθαίνουν «προειδοποιήσεις» ότι σε απάντηση των εντεινόμενων ευρωατλαντικών κυρώσεων η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Αναλυτικότερα, τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ενωσης Βαυαρικών Επιχειρήσεων (vbw) που παρουσιάστηκε και δημοσιεύτηκε χτες σε γερμανικά ΜΜΕ, όπως η «Bild».

Οι υπολογισμοί που έγιναν από την «Prognos AG», εταιρεία οικονομικής ανάλυσης, βασίζονται σε υπόθεση στάσης παράδοσης ρωσικού αερίου την 1η Ιούλη. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε απώλειες 193 δισ. ευρώ για τη Γερμανία σε 6 μήνες, θα οδηγούσε τη γερμανική οικονομία σε ύφεση 12,5%, ενώ «θα επηρεάζονταν» 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπολογίζεται ότι βιομηχανικοί κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας γυαλιού, της επεξεργασίας χάλυβα και της βιομηχανίας τροφίμων, θα κατέγραφαν απώλειες 49 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι απώλειες θα επηρεάσουν τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού σε άλλους κλάδους.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει ήδη ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μείωσης ροών ρωσικού αερίου το τελευταίο διάστημα.

Προειδοποιήσεις για «φαινόμενο ντόμινο» σε όλη την Ευρώπη

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας, Ρ. Γέτεν, επισήμανε ότι μια ενεργειακή κρίση τον χειμώνα σε μία ευρωπαϊκή χώρα - ιδιαίτερα στη Γερμανία - θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την ήπειρο.

Την Τρίτη, καθώς τα κράτη - μέλη της ΕΕ «τρέχουν» για να συσσωρεύσουν αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ενέκρινε κανονισμό ο οποίος προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών - μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον ερχόμενο χειμώνα.

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, σε δηλώσεις του στο «Politico» ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε: «Είναι υπέροχο εάν τα μεμονωμένα κράτη - μέλη μπορούν να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου τους πριν από την 1η Νοεμβρίου, αλλά εάν άλλες χώρες δεν είναι σε θέση να φτάσουν το 80% - και ειδικά μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία - τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο για όλη την Ευρώπη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ολλανδία θα δείξει «αλληλεγγύη στις γειτονικές μας χώρες» σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα αυξήσει την παραγωγή αερίου από το κοίτασμα του Γκρόνιγκεν μόνο ως έσχατη επιλογή, αφού η εκμετάλλευση του κοιτάσματος έχει οδηγήσει σε πολλούς σεισμούς στις γύρω περιοχές. Επανέλαβε δε ότι στόχος της ολλανδικής κυβέρνησης είναι να σταματήσει την παραγωγή αερίου από το Γκρόνιγκεν μέχρι το 2023 ή το 2024.

Η Ολλανδία έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας θα παρουσιάσει μέσα στη βδομάδα σχέδια για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια ερευνών για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, μαζί με τη Γερμανία.

Ερχονται νέα μνημόνια διαρκείας στις πλάτες των λαών

Η δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε φόρουμ της Τράπεζας στην Πορτογαλία για τη «νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο», εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, θα παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμα».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να «καταπολεμήσει» αυτό το πρόβλημα. Οι εξελίξεις βέβαια επιβεβαιώνουν ότι τα όρια των «παραλλαγών» στην αστική διαχείριση είναι πλέον πολύ στενά και σε καμία περίπτωση δεν «λύνουν» τη μεγάλη όξυνση των αντιθέσεων.

«Τον Ιούλιο σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκιά μας για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια», ανέφερε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «έχουμε δώσει και κάποιες ενδείξεις για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και την πορεία των επιτοκίων που σχεδιάζουμε να ακολουθήσουμε στη συνέχεια».

Η ίδια ανέφερε ότι το επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που ξεκινά την Παρασκευή - αντικαθιστώντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των προηγούμενων χρόνων - θα περιορίσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τις «ευάλωτες» χώρες της Ευρωζώνης, ενώ θα διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις για να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Καθώς τα μνημόνια διαρκείας πολλαπλασιάζονται πάνω στις πλάτες των λαών, η Λαγκάρντ είπε ότι «το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα είναι αναλογικό και θα περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις για να διατηρήσει την ώθηση των κρατών - μελών προς μια υγιή δημοσιονομική πολιτική»...

Στο προσκήνιο τα παζάρια με τη Βενεζουέλα

Παράλληλα, οι διεργασίες για ανακατατάξεις στις ενεργειακές μπίζνες «τρέχουν» σε όλο τον πλανήτη.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να πάνε στη χώρα του, απαντώντας άμεσα στις ανακοινώσεις της Γαλλίας ότι θα επιδιώξει «διαφοροποίηση του εφοδιασμού» της σε πετρέλαιο και στην έκκλησή της το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, να μπορεί να φτάσει στις διεθνείς αγορές.

«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ενώ είχε επίσης αναγνωρίσει τον πραξικοπηματία - αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας»...

Προχτές, εξάλλου, νέα αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε στη Βενεζουέλα για συνομιλίες σχετικά με τη «διμερή ατζέντα», συνεχίζοντας τις επαφές μεταξύ Καράκας και Ουάσιγκτον που άρχισαν τον Μάρτη. Οπως ανακοίνωσε ο Μαδούρο, η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε πως η επίσκεψη αφορά συνομιλίες επικεντρωμένες στους Αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τέλος, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» ανακοίνωσε πως θεωρεί πλέον ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό χρέος της. Ως λόγος αναφέρεται ότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δύο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Η Μόσχα έχει κάνει κανονικά τις πληρωμές σε ευρώ και δολάρια και το γεγονός πως η καταβολή τους στους κατόχους των ομολόγων εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων «δεν είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Για τη ρωσική κυβέρνηση, πρόκειται για «τεχνητή» στάση πληρωμών.

2 σχόλια:

  1. Το εμπάργκο στην Ρωσία, το πληρώνουν οι λαοί τις Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ )

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου