Η μεγαλύτερη απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε σήμερα καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους λόγω διαμάχης για μισθολογικά και άλλα ζητήματα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο εκτεταμένων κινητοποιήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Από τα ξημερώματα απεργοί πραγματοποιούσαν πικετοφορίες, ενώ στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να συμμετάσχουν κάποιοι από τους 40.000 και πλέον εργαζόμενους που πρόκειται να απεργήσουν σήμερα, την Πέμπτη και το Σάββατο. Κλειστό θα παραμείνει το μεγαλύτερο μέρος του μετρό στο Λονδίνο λόγω ξεχωριστής κινητοποίησης.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να χτυπήσει την απεργία μέσα από τον κοινωνικό αυτοματισμό.
«Προχωρώντας σε αυτές τις απεργίες στους σιδηροδρόμους, απομακρύνουν τους επιβάτες που τελικά στηρίζουν τις δουλειές των εργαζομένων στα τρένα ενώ επηρεάζουν επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα», θα δηλώσει ο Τζόνσον σήμερα στο υπουργικό του συμβούλιο, σύμφωνα με το γραφείο του.
Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο για να αναγκάσει τους μηχανοδηγούς να προσφέρουν κατ’ ελάχιστον τις υπηρεσίες τους σε ημέρες απεργιών και να επιτρέψει σε άλλους εργαζόμενους να αντικαθιστούν προσωρινά όσους απεργούν.
Πάντως, η πολύμορφη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει συνολικά το απεργιακό δικαίωμα δεν πτοεί τους εργαζόμενους.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι οι απεργίες στους σιδηροδρόμους θα είναι μόνο η αρχή ενός «καλοκαιριού δυσαρέσκειας» με δασκάλους, υγειονομικούς, εργαζομένους στην καθαριότητα ακόμα και δικηγόρους να οδεύουν προς κινητοποιήσεις καθώς η αύξηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων οδηγεί τον πληθωρισμό κοντά στο 10%.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων στα τρένα της Μ. Βρετανίας
Οι σιδηροδρομικοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ απαιτούν να μην προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας για αύξηση του χρόνου εργασίας, αλλά και απολύσεις.
Συνάδελφοι, σε όλο τον κόσμο την περίοδο της πανδημίας φάνηκε ποιοι είναι αυτοί που κινούν την κοινωνία, ποιοι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι, κλάδοι όπως ο δικός σας που έχασαν πολλούς συναδέλφους στη δουλειά.
Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να μετράνε κέρδη, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κόστος, να προωθούν σκληρά αντεργατικά μέτρα.
Σήμερα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το κόστος ζωής, την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης που ζητά από τους εργαζόμενους να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ενώ κυβερνήσεις και ΜΜΕ επιτίθενται με ψέματα και λάσπη στους εργαζόμενους που χθες αποκαλούσαν "ήρωες". Όμως ο αγώνας των εργατών είναι δίκαιος γιατί είναι αγώνας για τη ζωή τους.
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εργαζόμενοι απαντάνε με μαζικούς, μαχητικούς αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Και στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους, με σκληρούς, ακόμη και πολύμηνους αγώνες διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
Στην Ελλάδα οι οικοδόμοι κατάφεραν και υπέγραψαν αυξήσεις πάνω από 20%, ενώ το ίδιο κατάφεραν και οι λιμενεργάτες της COSCO. Στις 23 Ιούνη απεργούν σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, ενώ στις 24 απεργούν οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία της Αθήνας και αυτοί στον αγώνα για αυξήσεις. Η νίκη των εργαζομένων σε έναν κλάδο, σε μια χώρα θα είναι όπλο στον αγώνα όλων μας.
Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των σιδηροδρομικών της Βρετανίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις απεργίες σας που ξεκινούν στις 21 Ιούνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου