ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να επωφεληθούν


ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συνεχίζονται τα παρασκηνιακά παζάρια για το ζήτημα της εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία, με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να προσπαθούν να επωφεληθούν από την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και σε αυτό το «μέτωπο», στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ.

Το θέμα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να αποφασιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπρ. Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ.

Υπάρχουν σχέδια να συζητηθούν η μεταφορά σιτηρών και το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στις 8 Ιούνη, επιβεβαίωσε ο Καλίν, τονίζοντας τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας: «Ολα αυτά τα θέματα θα αποφασιστούν στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες και μετά από αυτό, η Τουρκία θα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο για την πρόληψη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη ρωσική επιχειρηματολογία για τις ευθύνες της Ουκρανίας και των δυτικών κυρώσεων, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να αναφέρει πως ένα από τα εμπόδια για τη διέλευση των πλοίων από την Οδησσό είναι οι νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και ένα άλλο οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα ρωσικά πλοία στον τομέα της ασφάλισης και η αδυναμία εξυπηρέτησής τους σε διεθνή λιμάνια.

«Εάν η Ουκρανία βρει χρόνο να ξεκινήσει την αποναρκοθέτηση των λιμανιών ή την παροχή ασφαλούς ναυσιπλοΐας, τότε η Ρωσία θα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη συνοδεία πλοίων φορτωμένων με σιτηρά στα διεθνή ύδατα», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία ζητά άρση των κυρώσεων για να εξάγει αγροτικά προϊόντα

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θέτουν σοβαρά εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων. Το γεγονός ότι η παραγωγή και η διακίνηση όλων των παραγόμενων διατροφικών αγαθών βρίσκονται στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών που ανταγωνίζονται «μέχρι θανάτου» μεταξύ τους, κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ρωσία καταγγέλλει τις δυτικές κυρώσεις που την εμποδίζουν να εξαγάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ηλιελαίου, αλλά και λιπάσματα κ.ά.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαγάγει τα σιτηρά της σε όλες τις χώρες που έχουν ανάγκη αλλά είναι η Δύση που εμποδίζει αυτές τις προσπάθειες, καθώς επιδιώκει να επιτύχει τους πολιτικούς και εμπορικούς της στόχους περιορίζοντας την είσοδο ξένων πλοίων στα ρωσικά λιμάνια, απαγορεύοντας στα ρωσικά πλοία να λαμβάνουν υπηρεσίες συντήρησης σε λιμάνια του εξωτερικού και δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στον τομέα των ασφαλιστικών και τραπεζικών συναλλαγών», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανταλλάγματα - κυρίως την άρση ορισμένων κυρώσεων - προκειμένου να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει αποναρκοθετήσει την περιοχή στην Αζοφική Θάλασσα και ανακοίνωσε πως το λιμάνι της Μαριούπολης, που ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι και πάλι ανοιχτό για τα εμπορικά πλοία.

Ετσι, ένα πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μαριούπολης, έχοντας φορτώσει 2.700 τόνους μετάλλου και ταξίδεψε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία κατήγγειλε πως η μεταφορά μετάλλου στη Ρωσία από τη Μαριούπολη συνιστά λεηλασία.

Σε αυτό το φόντο, ο Μάκι Σαλ, Πρόεδρος της Σενεγάλης, η οποία ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Ο Σαλ σημείωσε πως η Σενεγάλη υποστηρίζει την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων που σχετίζονται με την «απελευθέρωση των σιτηρών και των λιπασμάτων». «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιδείνωσαν την κατάσταση με τις προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων στις αφρικανικές χώρες. Δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια της ηπείρου», είπε.

Δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και ...η Πολωνία

Η Πολωνία, από την πλευρά της, που επιδιώκει μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθεί σχέδια καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και σύνδεσης με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ενδέχεται να παίξει ρόλο και στο ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Η Πολωνία σκοπεύει να γίνει οικονομικός κόμβος για μια ανεξάρτητη Ουκρανία, «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ήδη από σήμερα», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Οπως είπε ο ίδιος, η ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η πολωνική κυβέρνηση έθεσε τους όρους της: «Λαμβάνουμε κεφάλαια από την ΕΕ για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα και να βελτιώσουμε τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε σιτηρά και αγαθά από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και άλλες χώρες».

Εξάλλου, αυτήν τη στιγμή ετοιμάζονται αρκετές συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων της Πολωνίας και της Ουκρανίας, οι οποίες, αφενός, θα βοηθήσουν την Ουκρανία και, αφετέρου, θα δώσουν οικονομική ώθηση στην Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Είπε ότι η χώρα του αναπτύσσει επίσης ενεργή συνεργασία με την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα και ότι τώρα η Πολωνία επικεντρώνει τις προσπάθειές της «στην αποκατάσταση της ειρήνης, της ασφάλειας και της κανονικής οικονομικής ζωής το συντομότερο δυνατό».

Αποκλείονται εξαγωγές μέσω Λευκορωσίας λόγω κυρώσεων

Ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών παιχνιδιών γύρω από την απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι και η περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία θα μπορούσε να είναι μια από τις διεξόδους για διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους της.

Ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία και σίγουρα ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο θα διαπραγματευόταν σκληρά.

Η Λευκορωσία έχει το ίδιο πλάτος σιδηροδρόμων με την Ουκρανία, που κληρονόμησε από την εποχή της ΕΣΣΔ - σε αντίθεση με την Πολωνία - και πριν από τις κυρώσεις εξήγαγε τεράστιες ποσότητες ποτάσας σιδηροδρομικώς σε λιμάνι της Λιθουανίας στη Βαλτική.

«Η Λευκορωσία υπόκειται σε κυρώσεις, και σωστά, μαζί με τη Ρωσία. Προκειμένου η Λευκορωσία να συμφωνήσει να εξάγει ουκρανικά σιτηρά, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να γίνει αρκετά εύκολα μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, έχουμε μεγάλη χωρητικότητα. Το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει η Λευκορωσία σε αντάλλαγμα. Και αυτή η τιμή μπορεί να είναι πολύ υψηλή», δήλωσε στο EURACTIV ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρ. Κάρινς.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, από τον περασμένο Φλεβάρη σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα για τις εξαγωγές λευκορωσικής ποτάσας που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου