ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Επικίνδυνο «μείγμα» διαμορφώνουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια


 Μετά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τώρα και η Γερμανία καλεί σε «από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα» ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι

 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (AKP), ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να «διορθώσει τα λάθη της». Κάλεσε δε την Ελλάδα να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Επανέλαβε ότι «τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια» και συνεχίζοντας με ειρωνεία: «Πας και κάνεις επίδειξη απογειώνοντας τα αεροπλάνα σου. Τι κάνεις; Σύνελθε! (...) Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την Ιστορία; Μετά αρχίζεις να κλαις και να γκρινιάζεις. Μην προσπαθήσεις να χορέψεις με την Τουρκία. Θα κουραστείς και θα μείνεις στο δρόμο».

Αναφερόμενος ακόμα στις εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε μεγάλη χαρά που «αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, η Αγκυρα στέλνει και διαρκή μηνύματα κλιμάκωσης των παζαριών σε ό,τι αφορά και το Ενεργειακό.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξαγωγή φυσικού αερίου που θα μπορεί να εξορυχθεί και από αυτή την περιοχή». Επέκρινε δε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» επειδή «δεν προσεγγίζει ακόμη την ΕΕ για έναν τέτοιο διαμοιρασμό», ενώ σχετικές τουρκοκυπριακές και τουρκικές προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι, όπως είπε. Επέμεινε ακόμα ότι «εφόσον (σ.σ. η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει λύση για την Κύπρο».

«Αντιπαραγωγική» κατάσταση λέει το Βερολίνο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση επανήλθε κι αυτή, για να εκφράσει ακόμα μια φορά τις ανησυχίες τις για τη διατάραξη της ανθεκτικότητας της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

Ετσι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις προχτεσινές συνομιλίες Μητσοτάκη - Σολτς, τόνισε: «Ο καγκελάριος (σ.σ. Ολαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι», ζητώντας «να απέχουν από προκλήσεις». Κατά τα άλλα ανέφερε πως «η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπερπτήση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή», από τη σκοπιά βέβαια ότι «φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».

Επίσης, συμπλήρωσε πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Τέλος, το γερμανικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που αμφισβήτησε την κυριαρχία σε ελληνικά νησιά, έσπευσε ξανά να συστήσει ότι «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε μάλιστα προθυμία «να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους», αφού «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Αντιδρώντας στην γερμανική τοποθέτηση το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας». Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αγνοεί «τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ» επιμένει ότι «αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα». Σημειώνει δε ότι «δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα» και ότι «αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Συνεχίζει να κάνει το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση

Με την τουρκική κυβέρνηση να βάζει πλέον ανοιχτά στο τραπέζι θέμα κυριαρχίας σχεδόν όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς το με την αποστρατιωτικοποίησή τους, η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά να κάνει το μαύρο άσπρο και να παρουσιάζει την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ως δήθεν ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», παρέπεμψε στις δηλώσεις Μακρόν, ο οποίος με φόντο τις γνωστές «τριβές» της Γαλλίας με την τουρκική αστική τάξη σε μια σειρά μέτωπα, εξέφραζε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατανόηση για «την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας».

Παρέπεμψε επίσης στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο προχτές, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ισχυριζόμενος ο Οικονόμου ότι ο Ολαφ Σολτς «έδειχνε να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Τουρκία και τις απειλές κατά της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με μια τακτική και με μια λογική ίσων αποστάσεων», την ίδια ώρα που το Βερολίνο, σε συνέχεια των εκκλήσεων ΗΠΑ - ΕΕ, μιλούσε για «από κοινού λύσεις σε ανοιχτά ζητήματα» εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να καθησυχάσει τον λαό ότι τάχα «η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές Συμφωνίες, που κατοχυρώνουν και έχουν αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση», όταν ακριβώς στο πλαίσιο των τέτοιων λυκοφιλιών και με μια σειρά πλατφόρμες «κατευνασμού» να έχουν στηθεί, σε ΝΑΤΟ και αλλού, η τουρκική κυβέρνηση προβάλλει πια όλο και πιο πιεστικά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Αλλωστε και ο εκπρόσωπος κάλεσε «να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Διόλου τυχαία είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Κροατίας - Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, χαιρετίζοντας την εξέλιξη και σημειώνοντας ότι «αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της μοναδικής βάσης επί της οποίας θα πρέπει να επιλύονται τα ζητήματα αυτά, στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και γενικότερα».

Το ΥΠΕΞ θυμίζει, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει δύο σχετικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - οι οποίες βέβαια προβλέπουν μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα - έχει συμφωνήσει να παραπέμψει από κοινού με την Αλβανία το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και καλεί «όλα τα κράτη της περιοχής να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου