Τις τελευταίες μέρες έχουν την τιμητική τους παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο και προστασία. Βέβαια, η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι εξαγγελίες της, επιμένει με την πολιτική της στον ίδιο δρόμο που ευθύνεται για την Εύβοια και το Μάτι, για την Βαρυμπόμπη και την Ηλεία. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα όσον αφορά την αντιπυρική προστασία; Είναι ενδεικτικά τα εξής:
- Ενώ ήδη έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, αντί να καθαριστούν όσα στρέμματα δάσους είναι ανάγκη, η κυβέρνηση μιλάει για καθαρισμό μόλις 38.000 στρεμμάτων. Δηλαδή, θα καθαριστεί μόλις το 1% της έκτασης που χρειάζεται καθαρισμό, και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, ενώ οι καθαρισμοί έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την Πρωτομαγιά.
- Σχεδιάζεται συντήρηση και βελτίωση μόλις για το 10% των δασικών δρόμων που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και για το 10% - 15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών. Χωρίς φυσικά να γίνεται καν λόγος για τη διάνοιξη νέων όπου κριθεί σκόπιμο!
- Μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για το σύνολο των αναγκών του τομέα δασών!
Το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους έχει αναδείξει το θέμα και χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για το καλοκαίρι που ξεκίνησε. Το έκανε και πρόσφατα στη Βουλή, με παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ για την αντιπυρική προστασία, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων:
«Συνολικά η αντιπυρική προστασία, για μια ακόμα χρονιά, στηρίζεται κυρίως στην οργάνωση της κατάσβεσης - καταστολής με κύριο βάρος στις εναέριες δυνάμεις, ενώ και εσείς ξέρετε ότι αυτές δεν σβήνουν αλλά καθυστερούν τις πυρκαγιές. Ενώ θα έπρεπε να δίνεται βάρος στη διαχείριση των δασών και στο πλαίσιό της στον σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, παίρνετε διάφορα αποσπασματικά μέτρα εκπαίδευσης εθελοντών και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, με κίνδυνο απώλειας της ζωής αυτών των στοιχειωδώς - ελάχιστα εκπαιδευόμενων εθελοντών.
Για να μη μιλήσουμε για το μοντέλο συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με την Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, το οποίο φυσικά δεν εξασφαλίζει καμία προϋπόθεση αποτελεσματικότητας στο πεδίο. Πολύ περισσότερο που το ανθρώπινο δυναμικό των Δασικών Υπηρεσιών καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών.
Τι να πούμε για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο, του οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας - ρεπό και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα!
Σε αυτές τις συνθήκες 1.700 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της "Fraport", του "Ελευθέριος Βενιζέλος", των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.
Και όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο καίγεται η μισή Ελλάδα. Βέβαια, τώρα ξέρουμε: Μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή θα ακολουθεί και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, τύπου Βόρειας Εύβοιας. Αλλωστε εσείς είπατε πως "η Βόρεια Εύβοια αποτελεί μοντέλο"! Μοντέλο για τις "πράσινες" μπίζνες που μπορούν να κάνουν όσοι επενδύσουν πάνω στα καμένα φιλέτα γης αυτού του πανέμορφου τόπου, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα».
Η κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υποτάσσει στη «ζυγαριά» του κόστους - οφέλους την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του λαού οι κίνδυνοι και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλοι, ενώ ήδη οι πληγές των προηγούμενων καταστροφών δεν έχουν κλείσει.
Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Πανόραμα της Βούλας καθώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, πέρασε στην περιοχή, καίει δάσος και οι φλόγες κατευθύνονται στα σπίτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉδη οι κάτοικοι των τελευταίων σπιτιών του Πανοράματος έχουν φύγει.
https://www.902.gr/eidisi/koinonia/297413/dyskoli-i-katastasi-sto-panorama-tis-voylas-video