ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 12/07/1904

Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971). 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα

12/07/1906

Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του.

Η περιβόητη «Υπόθεση Ντρέιφους» είχε εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, πυροδοτώντας λαϊκές αντιδράσεις και δημιουργώντας κυβερνητική κρίση.

12/07/1920

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Γ. Γουίλσον εγκαινιάζει και επίσημα πια την 77 χλμ. μήκους Διώρυγα του Παναμά, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία από το 1914. Σχεδόν 5.600 εργάτες πέθαναν κατά τη δεκαετή κατασκευή της Διώρυγας.

12/07/1924

Η κυβέρνηση Πάσιτς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το «Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα».

12/07/1941

Η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία για κοινή δράση στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

12/07/1943

Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ. Η αντεπίθεση διαρκεί έως τις 23/8 και καταλήγει με αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού που ουσιαστικά εξουδετερώνει την επιθετική ικανότητα της ναζιστικής πολεμικής μηχανής στο Ανατολικό Μέτωπο.

Μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρσκ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση αρμάτων μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκ (και από τις δύο πλευρές) να παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης. 

Η σημασία της σαρωτικής σοβιετικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στη Μάχη του Κουρσκ

12/07/1944

Ξεκινά η διήμερη μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, που έληξε με νίκη. Οι απώλειες του εχθρού σε νεκρούς ήταν 450 Γερμανοί στρατιώτες και 70 ταγματασφαλίτες. 

Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία

12/07/1944

Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις του Μπουραντά που έκαναν επιδρομή στα Πετράλωνα της Αθήνας και τους διώχνει από τη συνοικία.

12/07/1946

Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογένη στο σπίτι του. Από τύχη γλύτωσαν, τόσο ο Μ. Πορφυρογένης όσο και η οικογένειά του. 

Ανακοίνωσή του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογένη

12/07/1948

Καταφθάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς του μαχητές και της μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας. 

Φτάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ

12/07/1948

Αντιμετωπίζονται επιτυχώς οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις, ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

12/07/1950

Αρχίζει στο Έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509 των εν ενεργεία αστυνομικών Γιάννη Παλαβού, Σταύρου Τσιμπούρη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Βασίλη Δασκαγιάννη.

12/07/1996

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.

12/07/1997

Ο Τσε επέστρεψε για πάντα στην Σάντα Κλάρα. Η  Κούβα υποδέχονταν, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του, την σωρό του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, καθώς και άλλων τεσσάρων συντρόφων του.

3 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
    "Αντίο, για πάντα, μέχρι την τελική νίκη"

    ...Με τα λόγια αυτά, τα τελευταία λόγια του Τσε, πριν φύγει από την Κούβα για τη Βολιβία το 1966, υποδέχτηκε η κόρη του, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, τη σορό του πατέρα της, που κατέφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αβάνας.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_622.html

    12-13/7/1944: Η Μάχη της Αμφιλοχίας η μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ

    Η μάχη της Αμφιλοχίας έλαβε χώρα από την 12η μέχρι την 13η Ιουλίου του 1944 στην πόλη της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας στο Ξηρόμερο.
    Οι μάχη δόθηκε ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις γερμανικές και συμμαχικές προς αυτές δυνάμεις. Η μάχη της Αμφιλοχίας αποτελεί την μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ σε όλη την διάρκεια της ένοπλης δράσης του, τόσο από πλευράς δυναμικού όσο και από αυτήν των επιτευγμάτων και έδειξε ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν εξίσου ικανές να μάχονται αποτελεσματικά και σε κατοικημένη περιοχή.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_234.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 12 Ιουλίου 1916 γεννήθηκε η Lyudmila Pavlichenko - ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης:
    - αμέσως μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πήγε στο μέτωπο ως εθελόντρια,
    - εκείνη την εποχή ήταν 24 ετών. είναι μητέρα ενός εννιάχρονου γιου (παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών, ο γάμος διαλύθηκε γρήγορα),
    - πριν από τον πόλεμο, η Lyudmila ασχολούνταν με αθλήματα ολίσθησης και σκοποβολής, σπούδασε επίσης σε βραχυπρόθεσμα μαθήματα ελεύθερου σκοπευτή,
    - 179 Γερμανοί και Ρουμάνοι στρατιώτες και αξιωματικοί καταστράφηκαν από τους πυροβολισμούς του ελεύθερου σκοπευτή ήδη τους πρώτους μήνες του πολέμου,
    - τον Μάρτιο του 1942, μετέφερε έναν θανάσιμα τραυματισμένο ελεύθερο σκοπευτή, τον κατώτερο υπολοχαγό Λεονίντ Κιτσένκο από το πεδίο της μάχης - η Λιουντμίλα και ο Λεονίντ σχεδίαζαν να παντρευτούν και υπέβαλαν αναφορά στην διοίκηση σχετικά με την πρόθεσή τους να παντρευτούν λίγο πριν από αυτό,
    - στα μέσα του 1942, η Lyudmila Pavlichenko κατέστρεψε συνολικά 309 στρατιώτες και αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων 36 ελεύθερων σκοπευτών των εχθρικών στρατευμάτων,
    - το καλοκαίρι του 1942, τραυματίστηκε σοβαρά, ανακλήθηκε από την πρώτη γραμμή και οι μάχες τελείωσαν για αυτήν,
    - μετά από αυτό, η Pavlichenko, ως μέρος της σοβιετικής αντιπροσωπείας, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρούσβελτ και τη σύζυγό του,
    - πιστεύεται ότι η φράση που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης έγινε ένα από τα ερεθίσματα για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου από τους Αμερικανούς,
    - αυτό είπε η Lyudmila Pavlichenko στις ΗΠΑ: «Είμαι 25 ετών, στο μέτωπο κατάφερα να καταστρέψω 309 φασίστες εισβολείς. Δεν νομίζετε, κύριοι, ότι κρύβεστε πίσω από την πλάτη μου για πάρα πολύ καιρό;»
    - το 1943 στον Pavlichenko απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης,
    - μετά τον πόλεμο, υπερασπίστηκε το δίπλωμά της στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, εργάστηκε στο Γενικό Επιτελείο του Ναυτικού της ΕΣΣΔ, εργάστηκε στη "Σοβιετική Επιτροπή Βετεράνων Πολέμου",
    - 27 Οκτωβρίου 1974 η Lyudmila Pavlichenko πέθανε από εγκεφαλικό - και μέχρι τώρα παραμένει η πιο επιτυχημένη γυναίκα ελεύθερος σκοπευτής στον κόσμο.
    Ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko
    Vladislav Mikosha, 1941 - 1942, Σεβαστούπολη, ΜΑΜΜ / MDF.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου