ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Συσσώρευση κι άλλης «καύσιμης ύλης» και «προειδοποιήσεις» για γενίκευση της σύγκρουσης


 Με νέες αποστολές προηγμένων βαρέων όπλων στο Κίεβο από το ευρωατλαντικό μπλοκ, με ολοένα και πιο μαζικές εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτών στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, καθώς και με «προειδοποιήσεις» από τη Μόσχα ότι αυτή η «υβριδική αντιπαράθεση» της Δύσης με τη Ρωσία «πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας», εντείνεται περαιτέρω η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις, με επόμενο στόχο την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο επιχειρεί να αξιοποιήσει νέους εξοπλισμούς, όπως τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, για να χτυπήσει βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ πυραύλους με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Νέες αποστολές βαρέων όπλων και στρατιωτικές εκπαιδεύσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται 4 επιπλέον συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών HIMARS - το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ήδη έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία άλλα 8 τέτοια συστήματα - και 1.000 οβίδες υψηλής ακρίβειας των 155 χιλιοστών.

Με το νέο αυτό πακέτο της Ουάσιγκτον, η συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έφτασε τα 6,9 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, στη Βρετανία, σε βάση κοντά στο Μάντσεστερ έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση 500 Ουκρανών στρατιωτών - σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Daily Mail» - ως μέρος του βρετανικού προγράμματος που προβλέπει την εκπαίδευση 10.000 στρατιωτών κάθε 120 μέρες. Τη βάση και τους εκπαιδευόμενους επισκέφτηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας.

Την ίδια ώρα το Κίεβο, που έχει καταγράψει σημαντικές εδαφικές απώλειες στη νότια και ανατολική Ουκρανία, χρησιμοποιεί ήδη τα παραπάνω προηγμένα αμερικανικά συστήματα, επιχειρώντας να επιφέρει πλήγματα στα μετόπισθεν, στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και σε αποθήκες οπλισμού και εφοδιασμού. Εκπρόσωποι των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι περιοχές ελεγχόμενες από αυτές, όπως η περιφέρεια της Χερσώνας στα νότια και η πόλη Λουγκάνσκ, υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα από συστήματα HIMARS.

Η ουκρανική κυβέρνηση μάλιστα απαιτεί από τις ΗΠΑ να την προμηθεύσουν με πυραύλους ακόμα μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα εν λόγω συστήματα, όπως δήλωσε ο Φ. Βενισλάφσκι, μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα ο ουκρανικός στρατός έχει παραλάβει από τις ΗΠΑ πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως ο αμερικανικός στρατός έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων και παραπάνω, με μεγάλη ακρίβεια. Οι ΗΠΑ για την ώρα δηλώνουν ότι δίνουν στο Κίεβο πυραύλους με πιο περιορισμένο βεληνεκές, υποστηρίζοντας πως «δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή σε ρωσικά εδάφη.

«Προειδοποιήσεις» για ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας

Η Ρωσία πάντως καταγγέλλει ήδη ότι η στήριξη του Κιέβου με τα συστήματα HIMARS, όπως και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ΝΑΤΟικές βάσεις, αποτελούν μέρος του «υβριδικού πολέμου» που έχουν εξαπολύσει οι χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας και προειδοποιεί για επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατήγγειλε ότι εκτός από την αποστολή των HIMARS στην Ουκρανία οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο δεδομένα πληροφοριών και ότι έστειλαν «μυστικά εκπαιδευτές» στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν τις δυνάμεις της να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα όπλα, με αποτέλεσμα το Κίεβο να βάλλει εναντίον πολιτικών στόχων στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές. Η Ζαχάροβα επέκρινε επίσης την απόφαση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει μαζικά στο έδαφός της Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τη Δύση για «υβριδική αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, «η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας». Αυτό θα σήμαινε «μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς μια τέτοια σύγκρουση θα περιλάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης»...

Καταγγελίες των ΗΠΑ για ιρανική εμπλοκή στη σύγκρουση

Τη σύνδεση των διαφόρων μετώπων των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τους κινδύνους γενίκευσης της σύγκρουσης, και από αυτήν τη σκοπιά, αποτύπωσαν και οι συνεχόμενες καταγγελίες των ΗΠΑ για την αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας - Ιράν και η συσχέτιση αυτής της «απειλής» με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζ. Σάλιβαν, υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα ότι «η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οπλισμένα», «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Κατήγγειλε επίσης ότι «το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs».

Μία μέρα μετά, και πάλι ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς της χώρας του με το Ιράν εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία συνιστούν «σημαντική απειλή».

Καθόλου τυχαία, οι συνεχόμενες δηλώσεις Σάλιβαν πραγματοποιήθηκαν παραμονές τις περιοδείας Μπάιντεν σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, αλλά και μια βδομάδα πριν την επίσκεψη Πούτιν στο Ιράν (βλ. και σελ. 30 - 31).

Από την πλευρά του Ιράν, ο ΥΠΕΞ Χ. Αμίρ-Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε την πολύμορφη συνεργασία με τη Ρωσία, «και στο πεδίο της άμυνας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν βοηθάμε καμία πλευρά της σύγκρουσης στην Ουκρανία». Ο δε Ντμ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σάλιβαν.

Ρωσία: Να αναγνωριστούν «οι υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες»

Και ενώ στο επίκεντρο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον η περιοχή του Ντονέτσκ, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιοχής του Λουγκάνσκ, η Μόσχα επιχειρεί να προωθήσει διαδικασίες ενσωμάτωσης των ουκρανικών περιοχών που ελέγχει.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα διάταγμα που επεκτείνει την απλοποιημένη διαδικασία για απόδοση ρωσικής υπηκοότητας σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα η απλοποιημένη διαδικασία ήταν σε ισχύ μόνο για τους κατοίκους του Ντονμπάς και γι' αυτούς στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Χαρακτηριστικά, οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι πάνω από 10.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν παραλάβει ρωσικά διαβατήρια τον τελευταίο μήνα, από όταν ξεκίνησε εκεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Παράλληλα, ο ηγέτης της φιλορωσικής διοίκησης στην περιφέρεια της Ζαπορίζια (το 70% της έκτασης της οποίας ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις - αλλά όχι η ομώνυμη πρωτεύουσα) ανακοίνωσε ότι ένα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί η διαδικασία για τη διεξαγωγή του. Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και από τις φιλορωσικές αρχές στη Χερσώνα, όπως και στο τμήμα της περιφέρειας Χαρκόβου που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, καθώς και από τις φιλορωσικές ηγεσίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο δε Α. Ρουντένκο, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια μελλοντική συμφωνία «θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως χώρας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά, η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, ανάμεσα σ' αυτές και το υφιστάμενο καθεστώς της Κριμαίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε «ειρηνευτικής» συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου ότι «ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο (...) είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις του Βερολίνου, που μαζί με την πολεμική στήριξη του Κιέβου τασσόταν υπέρ μιας «επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε σε δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς «με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν», ενώ χαρακτήρισε «αφελή, ενοχλητική και αλαζονική» μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη Γερμανία, ζητώντας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων «συντήρησης και ευθυγράμμισης»

Σε ένα τέτοιο φόντο εντείνονται διεργασίες και αντιθέσεις και εντός της ΕΕ αναφορικά με τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπό το βάρος των «ανησυχιών» για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μετά την ολοκλήρωση των 10ήμερων εργασιών συντήρησης του αγωγού «Nord Stream 1».

Την Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για νέα δέσμη μέτρων «συντήρησης και ευθυγράμμισης», για την «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας» των προηγούμενων 6 πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την ευθυγράμμιση με τις κυρώσεις που αποφάσισε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του G7.

Η πρόταση της Κομισιόν (η οποία τώρα θα γίνει αντικείμενο παζαρέματος μεταξύ των κρατών - μελών προκειμένου να εγκριθεί) εισάγει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ ενισχύει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης (δηλαδή πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης) και προηγμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα, «επαναλαμβάνει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας». Δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο πηγές στην ΕΕ, ανέφερε ότι σχεδιάζονται μια σειρά αλλαγές οι οποίες θα αμβλύνουν ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας και επηρεάζουν τις εξαγωγές του γεωργικού τομέα.

Τις προηγούμενες μέρες, εξάλλου, συνεχίστηκαν τα παζάρια γύρω από τα θέματα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού - με πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ - καθώς και για το ζήτημα του αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία, θέμα για το οποίο η Κομισιόν εξέδωσε «διευκρινιστική οδηγία». Και για τα δύο ζητήματα έγιναν μια σειρά τοποθετήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με αναγνώριση «θετικών βημάτων» αλλά και επισημάνσεις ότι ακόμα «μένει να απαντηθούν ερωτήματα» και «να γίνει πολλή δουλειά», επιβεβαιώνοντας τον σύνθετο χαρακτήρα των παζαριών και για επιμέρους πλευρές της αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου