ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«Λογικός» ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία

 
Αυξανόμενους κινδύνους για ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πάνω από το μηδέν ή και για ύφεση φέτος στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και ευρύτερα, δίνουν αναλύσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων, καθώς οι «αναταράξεις» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία λειτουργούν ως καταλύτης για τον πολλαπλασιασμό και την εμβάθυνση προβλημάτων και «αβεβαιοτήτων» που αντιμετώπιζε ήδη πριν από αυτόν η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

«Είναι λογικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να διολισθήσει η οικονομία των ΗΠΑ και/ή η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά σημείωμα οικονομολόγων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού «JP Morgan», σύμφωνα με δημοσίευμα του «MarketWatch».

Το σημείωμα κυκλοφόρησε προχτές, μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το α' τρίμηνο του 2022. Ηταν η πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ήταν λίγο μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση για υποχώρηση 1,5%.

Οι οικονομολόγοι της «JP Morgan» επισημαίνουν ότι «η αυξανόμενη ανησυχία για τους κλυδωνισμούς του επίμονου πληθωρισμού συνδυάζεται με τις ειδήσεις για μια πιο επιθετική πολιτική από τη Fed (σ.σ. αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού) και την επιδείνωση του κλίματος, που ανατρέπουν ουσιαστικά την άποψή μας για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Την ίδια ώρα, η UBS ανέφερε χτες ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού (στασιμότητα ή πολύ χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό), καθώς οι προσπάθειες για την εξάλειψη της έξαρσης του πληθωρισμού θα φέρουν ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πάνω από το μηδέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η UBS αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 2,7% από 2,9% για το 2022 και τόνισε ότι η πρόβλεψή της υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση.

Η UBS αναμένει ότι η Γερμανία θα βρεθεί πιο κοντά στην ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Ελαφρώς υψηλότερη αναμένει την ανάπτυξη σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ αναμένεται μια περιορισμένη ανάκαμψη το 2023.

Συνεχή νέα ρεκόρ πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, καταγράφονται συνεχώς νέα ρεκόρ πληθωρισμού σε χώρες της ΕΕ.

Στην Πορτογαλία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,7% τον Ιούνη σε ετήσια βάση (από 8% τον Μάη), καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Δεκέμβρη του 1992, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός σημείωσε περαιτέρω άνοδο, φτάνοντας στο ρεκόρ του 6,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία που γνωστοποίησε χτες η στατιστική υπηρεσία Insee.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πλήξει τη Βρετανία σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

«Νομίζω ότι η οικονομία της Βρετανίας πιθανόν αποδυναμώνεται μάλλον νωρίτερα και κάπως περισσότερο από άλλες», σημείωσε μιλώντας σε διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία και εκτιμώντας ότι «δυστυχώς θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού της Βρετανίας αργότερα φέτος».

Γερμανία: Ανησυχία για πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσα στον Ιούλη

Στο μεταξύ, στη Γερμανία αυξάνονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιούλη, με αφορμή και τις ετήσιες εργασίες συντήρησης στον ρωσογερμανικό αγωγό «Nord Stream» που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 11 Ιούλη και να διαρκέσουν περίπου 10 μέρες.

«Με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: Ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και ...τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες βδομάδες η Μόσχα μείωσε σημαντικά τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του «Nord Stream», επικαλούμενη την καθυστέρηση στην επιστροφή μιας τουρμπίνας της «Siemens» που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση αλλά «κόλλησε» εκεί λόγω των ευρωατλαντικών κυρώσεων.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι αγώνας με αντίπαλο τον χρόνο. Με γεμάτες δεξαμενές, αντέχουμε δυόμισι μήνες σε έναν μέσο χειμώνα», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο... «Πράσινος» αντικαγκελάριος επιβεβαίωσε ξανά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα. Εντός του Ιούλη αναμένεται να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη «διάσωση» της εταιρείας παροχής αερίου «Uniper», η οποία πλήττεται από τη μείωση της παροχής ρωσικού αερίου από την «Gazprom». Οπως ανακοίνωσε χτες η «Uniper», από τα μέσα Ιούνη έχει λάβει μόνο το 40% των συμβατικά εγγυημένων ποσοτήτων αερίου από την «Gazprom», με αποτέλεσμα να προμηθευτεί αέριο από άλλες πηγές σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Στα λαϊκά νοικοκυριά η λυπητερή

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αυτά που πληρώνουν με κάθε τρόπο τη λυπητερή.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ενωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), μεταξύ Γενάρη και Μάη η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 14,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οπως παραδέχεται η BDEW, σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών διαδραμάτισε η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα όμως που η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να «διασώσει» το ενεργειακό μονοπώλιο της «Uniper», ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το κράτος... δεν έχει τα κεφάλαια για να προσφέρει μέσα στο 2022 ένα τρίτο πακέτο μέτρων έστω για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

«Θα υπάρξει ένα περαιτέρω πακέτο ανακούφισης το 2023. Αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι διαθέσιμοι για φέτος νέοι πόροι από τον προϋπολογισμό», ανέφερε μιλώντας στο «WirtschaftsWoche».

Στη Βρετανία αντίστοιχα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στις αρχές του 2022, στο μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 1955 που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

Προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώθηκαν 0,2% το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Σε ετήσια βάση υποχώρησαν 1,3%, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις των φόρων και των λογαριασμών Ενέργειας του Απρίλη.

Κίνα: Ποσότητες - ρεκόρ στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Κίνα συνεχίζει να προχωρά σε αυξημένες ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενη τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 55%, φτάνοντας σε 6,2 εκατ. τόνους τις πρώτες 28 μέρες του Ιούνη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Τον Μάη, οι αντίστοιχες παραδόσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε 5,5 εκατ. τόνους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση μάλιστα καταγράφεται ενώ η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί - μεταξύ Γενάρη και Μάη, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε 1,81 δισ. τόνους - και ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 96 εκατ. τόνους (μείωση 13,6% σε σχέση με πέρσι, λόγω μειωμένης ζήτησης).

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις διεθνείς τιμές άνθρακα», λόγω των κυρώσεων, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της S&P Global Market Intelligence.

Ινδονησία, Ρωσία και Μογγολία είναι πλέον οι κορυφαίοι εξαγωγείς άνθρακα προς την Κίνα, με την Αυστραλία, που κάποτε ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής, να έχει εκτοπιστεί, αφού η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στον αυστραλιανό άνθρακα το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου