ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στον αέρα το εισόδημα των νοικοκυριών, με τα ... pass να γίνονται καπνός


Προβληματισμός στα αστικά επιτελεία για την κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

Στον αέρα τινάζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου που έφτασε πλέον τα 165,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από 85 ευρώ που ήταν πριν από μερικές βδομάδες. Τα διάφορα ...pass με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την οικονομική θηλιά που έχει μπει στα νοικοκυριά, πλέον, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό. Επιπλέον, διάφορες προβλέψεις κάνουν λόγο για περικοπή ακόμα και αυτών των πενιχρών επιδομάτων, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας που πρέπει να επανέλθει γρήγορα».

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου συμπαρασύρει και τα καύσιμα και το ρεύμα και το σύνολο των καταναλωτικών προϊόντων. Η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 349,08 ευρώ η μεγαβατώρα από 306 ευρώ που ήταν μία μέρα πριν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη που υπολογίζουν τα επόμενα ...πακέτα συντήρησης της φτώχειας - και όχι ενίσχυσης όπως τα βαφτίζουν - θεωρούν ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να δοθούν. Υπολογίζεται πως για κάθε άνοδο του φυσικού αερίου πάνω από το όριο των 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα κατά 10 ευρώ, προσθέτει κόστος της τάξης των 150 - 200 εκατομμυρίων ευρώ μόνο και μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδότηση για τα καύσιμα φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, για το ρεύμα τα 6 δισ., εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αποδοθεί. Και ήδη μιλάμε για ποσά που έχουν εξανεμιστεί από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά σπίτια.

Στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, στις 11 Ιούλη, αναμένεται να γίνει συζήτηση για το τι θα γίνει με τις δημοσιονομικές συστάσεις για το 2023. Την ίδια στιγμή αναμένονται οι ανακοινώσεις από πλευράς Κομισιόν για τις θερινές εκτιμήσεις της και για το πώς η ίδια πλέον αποτιμά πανευρωπαϊκά τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι προϋπολογισμοί. Με βάση αυτές τις εξελίξεις θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα και το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή και στο οποίο θα αποτυπώνονται μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα. Με βάση αυτό θα συνταχθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβρη.

Σε αυτήν τη λογική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε άρθρο του αναφέρει πως «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει και πάλι να εστιάσει στην επαναφορά, από το 2023, πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, μέσω της άρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης. Μεσοπρόθεσμα, μια τέτοια πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει ενίσχυση των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, αύξηση των παραγωγικών δημόσιων δαπανών, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και των τρεχουσών δημόσιων δαπανών, καθώς και ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με στόχευση των ελέγχων στις δραστηριότητες υψηλού κινδύνου».

Υπό έλεγχο...

«Ολα υπό έλεγχο» δηλώνει για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός, Κ. Σκρέκας, στη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για το θέμα, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».

Τέτοιου τύπου δηλώσεις όχι μόνο δεν είναι ικανές να προκαλέσουν εφησυχασμό στον λαό, αλλά αντίθετα με δεδομένες τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην τιμή και την επάρκεια του φυσικού αερίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, την ίδια στιγμή που η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και η εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG εγγυώνται την περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας αυτά αφορούν την αύξηση της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εταιρείες προμήθειας, λειτουργία των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ετοιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν με diesel εφόσον χρειαστεί, ενώ και τα αποθέματα νερού των υδροηλεκτρικών βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Αστερίσκος» μπαίνει στο ζήτημα της τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, ζήτημα για το οποίο η ανακοίνωση της χτεσινής σύσκεψης αναφέρει ότι η Ελλάδα «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου». Να σημειώσουμε ότι στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ανώτατα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της «Elpedison», της «Mytilineos» και της ΗΡΩΝ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου