ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

10/8/2002 Οργή για την επέλαση ακρίβειας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων


Την οργή των λαϊκών νοικοκυριών, για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που απροκάλυπτα ληστεύει το εργατικό εισόδημα, μετέφεραν χτες στην κυβέρνηση στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Με το διάβημά τους στο υπουργείο Εμπορίου, συνδικαλιστές από το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας έκαναν καθαρό ότι δεν θα ανεχτούν αυτήν την κατάσταση, προειδοποίησαν για την οργάνωση μαζικών μαχητικών αντιδράσεων και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

«Είμαστε σε ελεύθερη αγορά»! Μ' αυτά τα λόγια ο αρμόδιος υφυπουργός Εμπορίου Χ. Θεοδώρου επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι αν υπάρξει υγιής ανταγωνισμός αυτό θα είναι σε όφελος των καταναλωτών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι το κύμα αισχροκέρδειας το πυροδότησε η ίδια η κυβέρνηση, αυξάνοντας μια σειρά τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των τελών κυκλοφορίας κ.λπ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. φάρμακα) έδωσε το «πράσινο φως» στις φαρμακοβιομηχανίες για αύξηση τιμών.


(...)

Οι συνδικαλιστές και οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο με πικέτες και συνθήματα όπως «Οχι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια» και «Το ευρώ το πληρώσαμε ακριβά και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε», απαιτώντας να σταματήσει η ακρίβεια που φέρνει την εξαθλίωση και αυξάνει τα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατήγγειλαν όμως και την πολυπληθή παρουσία της αστυνομίας, που ήταν εκεί πολλή ώρα πριν φτάσουν οι ίδιοι.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και του επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις συνεχόμενες ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια. Από την πλευρά του ο υφυπουργός απέναντι στις καταγγελίες αρκέστηκε να πει ότι για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την αισχροκέρδεια αρκεί να είναι «υποψιασμένοι» και να ψάχνουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ! Θέλοντας μάλιστα να εμφανίσει ως ευαίσθητη την κυβέρνηση, έκανε συνεχώς αναφορές στους ελέγχους του υπουργείου στην αγορά. Ελεγχοι που είναι... ψύλλος στα άχυρα μπροστά στο μέγεθος της αισχροκέρδειας και γίνονται για τα μάτια του κόσμου.


(...)

Το υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στον υφυπουργό Εμπορίου επισημαίνει:

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καθώς και το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, εκφράζοντας τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, διαμαρτύρονται έντονα για το νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης.

Η αισχροκέρδεια που παρατηρείται (με ανατιμήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 60% - 70%) έρχεται ως συνέχεια της ληστρικής επιδρομής που επικηρύχτηκε σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, στο όνομα του ενιαίου νομίσματος και της στρογγυλοποίησης.

Μέσα στον τελευταίο ορυμαγδό με πρόσχημα την «πάταξη της τρομοκρατίας», κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες προωθούν μια σειρά αντεργατικά μέτρα στοχεύοντας στον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως π.χ. τα «OPEN 24» της EUROBANK. Μέσω των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων του νέου κύματος ακρίβειας, γενικεύουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ακόμα πιο πλατιά τμήματα εργαζομένων, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλα κέρδη για τους μεγαλοεργοδότες.

(...) Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η δράση μας θα στραφεί στην καθολική καταδίκη, από τους εργαζόμενους, αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, στην οργάνωση μαζικών μαχητικών αντιδράσεων, στην παρέμβαση των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς, όπου παράγεται και διαμορφώνεται το προϊόν και το κόστος του.

* * *

Οποιαδήποτε ομοιότητα των παραπάνω - πριν 20 χρόνια γραφόμενων στον «Ριζοσπάστη» - με όσα βιώνουν η εργατική τάξη και ο λαός στις μέρες μας δεν είναι καθόλου συμπτωματική!

Τότε, το 2002, η χώρα ήταν σε «τροχιά ανάπτυξης» και σημείωνε ρεκόρ στους διάφορους οικονομικούς δείκτες. Στην κυβέρνηση ήταν οι σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, το 2022, βρισκόμαστε μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, ενώ ήδη ζούμε τις συνέπειες της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης», που επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην κυβέρνηση τη φορά αυτή είναι οι «φιλελεύθεροι» της ΝΔ.

«Παρούσα» και στις δύο φάσεις η ακρίβεια, η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Γιατί; Η αιτία δεν βρίσκεται στην «ιστορία που επαναλαμβάνεται» αλλά στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, που είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση κρίσης θέτει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Η απάντηση; Αυτή που έδινε το ταξικό εργατικό κίνημα πριν 20 χρόνια και δίνει και σήμερα: Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Να παλέψουν για να γίνουν αυτοί κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

 

 

11 σχόλια:

  1. Πως γίνεται, τότε, με όλα τα γνωστά μας προγραμματικά προβλήματα, να στεκόμασταν κοντά στα λαϊκά προβλήματα, και σήμερα, που έχουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, να σερνόμαστε, εν έτει 2022, πίσω από την προπαγανδιστική μηχανή του αστικού κράτους για την απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από τα καυτά λαϊκά προβλήματα, την προετοιμασία μιας ακόμη "Αλλαγής" και την επικοινωνιακή πριμοδότηση ενός ακόμη φρεσκοεκκολαπτόμενου υπηρέτη του συστήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχτάρ,τι έγινε,γεν μας τα λες καλά.
      Αμφισβιτής την ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ;

      ΑΧ

      Διαγραφή
    2. Από τι κρίνεται "η ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ";
      Αν δεν υπάρχει αλάθητο σε κανέναν, ούτε και σε κόμματα νέου τύπου, καλά είναι οι οπαδοί να καταθέτουν τους προβληματισμούς τους, ας είναι και λάθος.
      Επί του προκειμένου, θεωρώ πως αυτή η ευθυγράμμιση με το "κυρίαρχο πρόταγμα" της επικαιρότητας κάπου χάνει. Ασφαλώς οι αστοί έχουν τα ΜΜ"Ε" και άρα τη δυνατότητα να "θέτουν την ατζέντα" του θέματος της ημέρας, όπως τους βολεύει.
      Αλλά είναι άλλα τα προβλήματα των εργαζομένων κι άλλα του Ανδρουλάκη και των συνεταίρων του.

      Διαγραφή
    3. Αυτά από εμένα.
      Τώρα εσύ, Αλέκο, από πότε έγινες χωροφύλακας του κομματικού αλάθητου; Και επί του συγκεκριμένου, έχεις άποψη;

      Διαγραφή
  2. Μέτα τον TRASH τώρα και ο Σεχτάρ.
    Τι γίνετε διάλυση έπεσε, στους σχολιαστές του μπλοκ;
    Λείπει και ο Παναγιωτης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «…να σερνόμαστε, εν έτει 2022, πίσω από την προπαγανδιστική μηχανή του αστικού κράτους…»
    Το ΚΚΕ δεν σέρνετε πίσω από κανένα.
    ...και αφού δείχνεις με κάθε τρόπο* οτι διαβάζεις "Ρ" και 902, θα ξέρεις οτι η "ατζεντα"¨μπαίνει από το ΚΚΕ και μόνο.

    *συνεχόμενα σχόλια για την πηγή των αναρτήσεων του γκαγκαριν.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_794.html

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_6999.html?showComment=1659887648050#c5547868899524445733

    ΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις τον έξυπνο, δίνοντας την πηγή του άρθρου, την στιγμή που όλοι ξέρουμε οτι το 90% των άρθρων ειναι απο "Ρ" και 902

      ΑΧ

      Διαγραφή
  4. «…να σερνόμαστε, εν έτει 2022, πίσω από την προπαγανδιστική μηχανή του αστικού κράτους…»
    ΠΧ Για τον αγώνα των εργαζόμενων στην "Μαλαματίνα", ποιος εκτός από "Ρ" και 902, έγραψε κάτι;
    ΥΣ Οχι για την άποψη της εργοδοσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλά είναι άλλα τα προβλήματα των εργαζομένων κι άλλα του Ανδρουλάκη και των συνεταίρων του.
    Καλά είναι το Κόμμα της ε/τ να μην δίνει την εντύπωση ότι ακόμη και οι ενδοαστικές κόντρες έχουν κάποια προοπτική για τον Λαό. "Ενδοαστικές κόντρες" στην καλύτερη, γιατί όλο αυτό δεν αποκλείεται να είναι και εντελώς στημένο, δηλαδή παγίδα και για το Κόμμα. Για τον Λαό λειτουργεί σαν παγίδα έτσι κι αλλιώς, είτε και εν όψει εκλογών, είτε και γενικότερα για να καναλιζάρεται σε ανώδυνους δρόμους η γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια από τον παρόξυνση της καπιταλιστικής κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και να προσέχουμε αυτούς, που πλασάρονται σαν "ηρακλείς του κομματικού αλάθητου" τον ...."καλό καιρό"! Συνήθως προετοιμάζουν την επόμενη κομματική κρίση η τη δική τους μεταστροφή. Κοψίδηδες, Λιόσηδες, Μπαλάφες κλπ., κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου