ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

«Βαρύς ο πέλεκυς» του κόστους για τη λαϊκή οικογένεια


 ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

 Η ανεπαρκής κρατική μέριμνα για εστίες οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει ακριβά για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι των παιδιών που πέρασαν σε σχολή μακριά από το σπίτι τους

Την αγωνία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια διαδέχεται η αγωνία για την εύρεση μιας στέγης για όσους φοιτητές πέρασαν σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους...

Ιδιαίτερα φέτος, με τις τιμές τόσο στην κατοικία, όσο και στην Ενέργεια, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης να κατασπαράζουν το λαϊκό εισόδημα, με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να πάνε διακοπές και να περιορίζουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους για να τα φέρουν βόλτα, η κατάσταση διαμορφώνεται σε πραγματικό «Γολγοθά» για τους φοιτητές εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θα σπουδάσουν ή σπουδάζουν ήδη μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο μόνος τρόπος για να μην αντιμετωπίζεται σαν βάρος η πορεία ενός νέου παιδιού από εργατική - λαϊκή οικογένεια στα πανεπιστημιακά έδρανα είναι η ουσιαστική φοιτητική μέριμνα, οι δημόσιες και δωρεάν υποδομές σε φοιτητικές εστίες, που όμως είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτη. Γιατί η πολιτική κόστους - οφέλους δεν χωράει τη μέριμνα και τη στήριξη, αλλά μοιράζει δεκάδες εκατ. ευρώ σε μάνατζερ και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια... Οι δε μεγαλοστομίες περί «ευκαιριών» και «ελευθερίας επιλογών» των κυβερνήσεων σκοντάφτουν στην πραγματικότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που βλέπει ακατόρθωτο να στηρίξει το παιδί της στις σπουδές του.

Πολλά πανεπιστήμια, ακόμα και στην Αθήνα, δεν διαθέτουν καν φοιτητική εστία. Από τις φοιτητικές εστίες που διατίθενται, η πλειοψηφία τους δεν καλύπτει τις ανάγκες σε στέγαση, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές από κακοσυντηρημένα κτίρια, έλλειψη θέρμανσης, ζεστού νερού, σύνδεσης στο διαδίκτυο...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα οι τρεις εστίες (Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΜΠ και Αθηνών, για τους φοιτητές από τα υπόλοιπα ιδρύματα της Αττικής) βρίσκονται ...έτη φωτός πίσω από τις ανάγκες. Χαρακτηριστικά, η εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) μπορεί να στεγάσει μόλις 1.064 άτομα! Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες πόλεις, με την εστία του ΑΠΘ να μπορεί να στεγάσει περίπου 1.500 άτομα, στη Λάρισα η εστία να στεγάζει 466 άτομα και στα Γιάννενα περίπου 1.100... Η δε εισδοχή στα ελάχιστα δωμάτια που διαθέτουν οι φοιτητικές εστίες προσομοιάζει με ...διαγωνισμό φτώχειας, καθώς ακόμα και περιπτώσεις φοιτητών με εξαιρετικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα δεν λαμβάνουν δωμάτιο, ενώ και περιπτώσεις που δικαιούνται δωμάτιο σε εστία, τελικά δεν το εξασφαλίζουν γιατί τα δωμάτια δεν επαρκούν...

Η μη εύρεση στέγης σε φοιτητική εστία αναγκάζει τους φοιτητές να στραφούν στην αναζήτηση ενοικίασης ενός σπιτιού, φορτώνοντας τη λαϊκή οικογένεια με ακόμα μεγαλύτερα βάρη, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ότι η χαρά από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών θα «παγώσει», καθώς παιδιά μπορεί να μην καταφέρουν να σπουδάσουν...

300 και άνω...

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο για περίοδο ιστορικού υψηλού στις τιμές ενοικίασης, με αυξήσεις της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι, σημειώνουν την πτώση της διαθεσιμότητας διαμερισμάτων, την οποία αποδίδουν στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης νωρίτερα φέτος, ενώ συστήνουν στους φοιτητές και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν εναλλακτικά σπίτι σε περιοχές πιο μακριά από τα ιδρύματα, αλλά που να διαθέτουν συγκοινωνία...

Μια περιήγηση στις αγγελίες για σπίτια, γκαρσονιέρες και στούντιο του ενός δωματίου κατά κύριο λόγο, 20 - 30 τ.μ., δείχνει να ξεκινούν από 320 ευρώ στου Ζωγράφου, 250 - 350 στην Κυψέλη, 250 στην περιοχή Πατησίων - Αχαρνών. Τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα 570 ευρώ στην περιοχή Πατησίων - Αχαρνών ή και τα 710 ευρώ στα Εξάρχεια! Κατά μέσο όρο, για μια γκαρσονιέρα/studio ενός δωματίου οι τιμές για την Κυψέλη κυμαίνονται στα 310 ευρώ και για ένα δυάρι διαμέρισμα στα 420 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Καλλιθέα 360 και 450 ευρώ, στα Εξάρχεια 340 και 450 ευρώ, στο Παγκράτι 390 και 490 ευρώ, στα Ιλίσια 350 και 500 ευρώ, στου Ζωγράφου 360 και 450 ευρώ, στη Δάφνη 400 και 500 ευρώ, στον Πειραιά 350 και 450 ευρώ... Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη από 200 έως 330, στην Πάτρα από 220 έως 450 για ενοίκια κατοικιών έως 25 τετραγωνικών...

Την ίδια στιγμή, την ανυπαρξία κρατικής μέριμνας έρχονται να εκμεταλλευτούν μεγάλες εταιρείες ακινήτων έχοντας διαμορφώσει κτίρια σε περιοχές κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με διαμερίσματα 25 - 30 τετραγωνικών και κοινόχρηστα πλυντήρια, που κοστίζουν στην Αθήνα 450 - 600 ευρώ, διαφημίζοντας ότι είναι επιπλωμένα, ενώ στην τιμή περιλαμβάνονται έξοδα κοινοχρήστων και σύνδεσης διαδικτύου. Αντίστοιχα τέτοια διαμερίσματα υπάρχουν επίσης στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα που κοστίζουν 280 - 420 ευρώ.

Κόστος δυσβάσταχτο αν αθροίσει κανείς στα παραπάνω τη θέρμανση, αλλά και τη σίτιση των φοιτητών...

Ανταποδοτικά και οι όποιες φοιτητικές εστίες

Η κυβέρνηση περηφανεύεται για την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα - Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης - με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πυρκαγιά στην εστία του Ηρακλείου, όπου προβλεπόταν ότι μόνο ένα μέρος των δωματίων θα είναι δωρεάν, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι με ενοίκιο, είτε μειωμένο είτε σε τιμές αγοράς. Οι όποιες ανάγκες δηλαδή καλυφθούν, θα μετακυλούν το κόστος στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για συνέχεια της πολιτικής που έβαλε μαζικά τις εργολαβίες στις υπάρχουσες εστίες και ευθύνεται για την εργασιακή ομηρία εργαζομένων, τις διακοπές λειτουργίας σε λέσχες και εστιατόρια, τα προβλήματα στη συντήρηση των εστιών...

Στις δε υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, σε πολλές από τις οποίες οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ζητείται «χαράτσι» από τους οικότροφους φοιτητές, με τους φοιτητικούς συλλόγους να έχουν αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια αγώνες για την κατάργησή του. Για παράδειγμα, στη φοιτητική εστία του ΑΠΘ υπάρχει χαράτσι «εισδοχής», το οποίο καλείται να καταβάλει ο φοιτητής για να πάρει το κλειδί του δωματίου του. Παράλληλα, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα οι φοιτητές καταβάλλουν ετησίως «αντίτιμο» που κυμαίνεται στα 150 - 400 ευρώ, ενώ στα Γιάννενα 540 ευρώ.

Πραγματική ελευθερία...

Ετσι, λίγο πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και της νέας πορείας στα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς φοιτητές, έρχεται η ώρα να σκεφτεί κανείς τι είναι πραγματική ελευθερία επιλογών. Για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, για τον λαό, πραγματική ελευθερία επιλογών σημαίνει ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με το κράτος να εξασφαλίζει στους νέους και τις νέες να σπουδάζουν απερίσπαστοι, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια, χωρίς να εξαρτάται από το πορτοφόλι της η δυνατότητα στις σπουδές. Που να βοηθάει τους φοιτητές να παρακολουθούν στην πράξη την εξέλιξη της επιστήμης τους, να προάγει την έρευνα και να διασφαλίζει τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων ώστε να αξιοποιούνται χωρίς περιορισμούς στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σύλλογοι οικότροφων φοιτητών αναπτύσσουν πλούσια αγωνιστική δράση διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα στην ποιοτική στέγαση και την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ στο επίκεντρο των αιτημάτων φοιτητικών συλλόγων βρίσκεται η διεκδίκηση δωρεάν στέγασης για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή της προς τους πρωτοετείς, τους δηλώνει πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό το σαφάρι ανεύρεσης στέγης, καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη και απαιτεί:

  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από την έναρξη του εξαμήνου! Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Να καταβληθεί άμεσα το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες».
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου