ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Συνεχίζονται τα επικίνδυνα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

 
Ενώ ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ προετοιμάζονται για μακροχρόνιο πόλεμο και στήριξη του Κιέβου

Συνεχίζονται στην Ουκρανία τα χτυπήματα - και οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες - γύρω από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με την κατάσταση να παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος ή διαρροής ραδιενέργειας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, με το Κίεβο - σε φάση που ανακοινώνει σχέδια αντεπίθεσης στη νότια Ουκρανία - να απαιτεί μαζί με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο.

Η Ρωσία και η φιλορωσική διοίκηση στην περιοχή της Ζαπορίζια κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για καθημερινά χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτη αλλά λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού τα τελευταία 24ωρα. «4 έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (...) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρείας "Westinghouse"», ανέφερε η Μόσχα, προσθέτοντας ότι οβίδες έπεσαν επίσης σε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ακόμα ότι την Κυριακή κατέρριψε οπλισμένο ουκρανικό UAV (drone) κοντά στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο. Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, «Energoatom», ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί από το Σάββατο με κίνδυνο διαρροών υδρογόνου και πυρκαγιάς, αλλά και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ' επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου».

Το ζήτημα έγινε πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας - ΗΠΑ και κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η Συνθήκη (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) έχει γίνει αντικείμενο επανεξέτασης και διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ εδώ και τέσσερις βδομάδες.

Η Ρωσία αρνήθηκε την Παρασκευή να υπογράψει την κοινή διακήρυξη, καταγγέλλοντας απουσία «ισορροπίας» στο τελικό σχέδιο κειμένου και κάνοντας λόγο για ορισμένες παραγράφους «ξεδιάντροπα πολιτικές».

Το κείμενο εξέφραζε «μεγάλη ανησυχία» για τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια, ιδίως στη Ζαπορίζια, και την «απώλεια του ελέγχου» από τις ουκρανικές αρχές, γεγονός που έχει «σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης επειδή δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια ώρα η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που θα επισκεφτεί τον πυρηνικό σταθμό για να διαπιστώσει την κατάσταση και να συμβάλει στην ασφαλή λειτουργία του, βρίσκεται καθ' οδόν για τη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της ΙΑΕΑ Ρ. Γκρόσι.

ΗΠΑ - Γερμανία - ΕΕ: Προετοιμασία και όπλα για μακροχρόνιο πόλεμο

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι - ανεξάρτητα από αποχρώσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη συγκεκριμένη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, για το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να αναζητηθεί προσωρινός συμβιβασμός κ.ο.κ. - όλες οι δυνάμεις του ευρωατλαντικού μπλοκ προετοιμάζονται για μακροχρόνια σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο για χρόνια.

Η Γερμανία θα συνεχίσει την υποστήριξή της για την άμυνα της Ουκρανίας επ' αόριστον και θα στείλει όπλα τελευταίας τεχνολογίας στο Κίεβο τις επόμενες βδομάδες, σημείωσε χθες από την Πράγα ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

«Εκτός από την αποστολή προηγμένης αεράμυνας, συστημάτων ραντάρ ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει ειδική ευθύνη όσον αφορά την ανάπτυξη των ικανοτήτων πυροβολικού και αεράμυνας της Ουκρανίας», τόνισε.

Την περασμένη Πέμπτη ο Σολτς είχε επισκεφτεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στο αντιαεροπορικό άρμα «Gepard», που διεξάγεται στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ - Χολστάιν, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει συνολικά 30 από αυτά στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ (από το κόμμα των Πρασίνων, που τοποθετείται πιο «προωθημένα» σε αυτήν την κατεύθυνση από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), με φόντο τις επιδιώξεις της Γερμανίας για μεγαλύτερο ρόλο στην «αρχιτεκτονική ασφαλείας» και την ανάδειξή της στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι θα στηρίξει επί χρόνια τον πόλεμο κατά της Ρωσίας αν χρειαστεί.

«Δυστυχώς, πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί και το επόμενο καλοκαίρι νέα βαρέα όπλα» και ο πόλεμος «θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια», δήλωσε στην κυριακάτικη «Bild», συμπληρώνοντας ότι «τους υποστηρίζουμε οικονομικά και στρατιωτικά - και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Τελεία και παύλα».

Η Μπέρμποκ υπερασπίστηκε εξάλλου τη διεκδίκηση της Ουκρανίας για τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, λέγοντας πως «η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Ο κόσμος δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση, η οποία ήταν αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νέου πακέτου 3 δισ. δολαρίων για τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου τα επόμενα χρόνια το οποίο παρουσίασε η Ουάσιγκτον, η πολεμική βιομηχανία «Raytheon Technologies» ανακοίνωσε τη σύναψη συμβολαίου 182 εκατ. ευρώ με τον αμερικανικό στρατό για την παραγωγή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας NASAMS και την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες συνολική βοήθεια προς το Κίεβο περίπου 94 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 47 εκατ. για στρατιωτική βοήθεια. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα επανέλαβε το αίτημα η Σουηδία να παράσχει οβιδοβόλα, συστήματα αεράμυνας και περισσότερα βλήματα.

Τσεχία και Πολωνία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας

Στο μεταξύ η Σλοβακία υπέγραψε συμφωνία με την οποία αναθέτει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της στα γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ, Τσεχία και Πολωνία.

Η εξέλιξη συνδέεται με την απόφαση της Μπρατισλάβα να αποσύρει 11 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, τα οποία πιθανότατα θα στείλει στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε δηλώσει πρόθυμη να στείλει τα μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, με την προϋπόθεση ότι θα παραλάβει άλλα από ΝΑΤΟικά κράτη.

Με βάση τη συμφωνία, Τσεχία και Πολωνία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας μέχρι η τελευταία να παραλάβει 14 καινούργια αμερικανικά F-16. Η σύμβαση για την αγορά τους υπεγράφη το 2018 και αναμένεται να παραδοθούν το 2024.

Ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας Γ. Ναντ επανέλαβε ότι η Μπρατισλάβα είναι πρόθυμη να στείλει τα αεροσκάφη στην Ουκρανία, όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αξία των MiG ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και έχει δηλώσει ότι η Σλοβακία θα επιδιώξει να λάβει κάποια οικονομικά ή υλικά ανταλλάγματα για τις δωρεές αυτές, ώστε να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, στρατιωτικά ελικόπτερα, εκτοξευτήρες ρουκετών και άλλα όπλα.

Κλιμάκωση επιχειρήσεων στο πεδίο

Από την πλευρά της η Μόσχα εμφανίζεται να αναθεωρεί «προς τα πάνω» τους στόχους της από την εισβολή στην Ουκρανία, διεκδικώντας την προσάρτηση περισσότερων εδαφών.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ, η Μόσχα δεν θα έβαζε τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ακόμα κι αν το Κίεβο ανακοίνωνε επίσημα ότι εγκαταλείπει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η αποκήρυξη της ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι πλέον επαρκής για να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε.

Η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, πρόσθεσε, ακόμα και με τον ίδιο τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολ. Ζελένσκι, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων, πρωτίστως στο στρατιωτικό πεδίο.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Κρεμλίνου ισχυρίστηκε ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ υποδεικνύουν πως το 91% έως 92% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία, ενώ σε Χερσώνα και Ζαπορίζια τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 75% και 77%.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ένταση των ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, προκειμένου να αποσπάσει τα ουκρανικά στρατεύματα από τις επιθέσεις τους σε Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Η δε ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», επικαλούμενη τον ιστότοπο «Business Insider» και μυστική έκθεση του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι η Ρωσία μετά τα χτυπήματα στην Κριμαία αποφάσισε να αποσύρει 10 μαχητικά αεροσκάφη από τη χερσόνησο, καθώς «τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολο να εντοπιστούν ως στόχοι για τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας». Παράλληλα, η Ρωσία αύξησε τους τακτικούς πυραύλους εδάφους - αέρος στη χερσόνησο για να αποκρούσει πιθανές επόμενες επιθέσεις drone.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας. «Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της Χερσονήσου της Χερσώνας», ανέφερε η νότια στρατιωτική διοίκηση, ενώ «τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό».

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να «διαμορφώνουν» επιχειρήσεις στα νότια της χώρας προκειμένου να προετοιμάσουν το πεδίο της μάχης για μια σημαντική ουκρανική αντεπίθεση, δήλωσαν στο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίθεση σε τρεις κατευθύνσεις στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, ενώ υποστήριξε ότι υπέστησαν βαριές απώλειες, χάνοντας περισσότερους από 560 στρατιώτες, 2 μαχητικά αεροπλάνα, 26 τανκς και άλλα 32 στρατιωτικά οχήματα.

1 σχόλιο:

  1. «Έφυγε» από τη ζωή ο γιός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Καμίλο Γκεβάρα, σε ηλικία 59 ετών.
    Ο Καμίλο, που είχε γεννηθεί στις 20 Μαϊου 1962, πέθανε κατά την διάρκεια ταξιδιού του στη Βενεζουέλα από επιπλοκές εγκεφαλικού επεισοδίου.
    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τους οικείους του Καμίλο απήυθυνε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ.
    Ο γιος του Τσε υποστήριζε με πάθος την επαναστατική κληρονομιά του πατέρα του, πραγματοποιώντας σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό για την προώθηση των Κουβανικών εθνικών θεμάτων και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.
    Ατεχνως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου