ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Ατέλειωτο το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων


 ΙΣΡΑΗΛ

Στο τελευταίο μακελειό στη Γάζα σκοτώθηκαν 44 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν 360 άλλοι και έγιναν σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές

Σε ένα καθεστώς «Απαρτχάιντ» έχουν μετατραπεί από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ και οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις αναπτύσσουν πολύμορφες σχέσεις με το κράτος - θύτη του Παλαιστινιακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εδώ και δεκαετίες υπόθεση ρουτίνας:

  • Οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη.
  • Οι απαγωγές μελών οικογενειών, ακόμα και παιδιών, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ή τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας.
  • Οι αποκλεισμοί ολόκληρων χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς ατιμώρητες καταπατήσεις παλαιστινιακών εδαφών - ακόμα και ιδιωτικής γης - από Εβραίους εποίκους.
  • Οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών Παλαιστινίων.
  • Οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε Εβραίους εποίκους.

Ατιμώρητα είναι παράλληλα τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Εναν παλαιστινιακό θύλακα που βρέχεται από τη Μεσόγειο και τελεί εδώ και 15 χρόνια υπό στυγνό, ασταμάτητο οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος επίθεσης των ισραηλινών αεροπλάνων.

Η Λωρίδα της Γάζας, με τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, συχνά αποκαλείται - και όχι άδικα - η «μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο», καθώς ελάχιστοι απ' αυτούς μπορούν να περάσουν τα μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα με το Ισραήλ ή ακόμα και με την Αίγυπτο.

Ο 15ετής αποκλεισμός και οι συχνοί βομβαρδισμοί προκαλούν βαθιά τραύματα στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους παραγωγικών ηλικιών να υποφέρουν εκτός των άλλων και από ψυχολογικές διαταραχές ή αυτοκτονικές τάσεις, καθώς νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, αφημένοι στην τύχη τους και ξεχασμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ανεργία ειδικά στους νέους ξεπερνά το 60% ή και το 70%, ποσοστό που αυξάνεται περαιτέρω κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος ισραηλινών επιδρομών...

Το νέο έγκλημα

Οι αιματηρές επιδρομές που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από την Παρασκευή 5 Αυγούστου μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Αυγούστου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 44 Παλαιστινίων (μεταξύ τους 15 παιδιών και εφήβων), τον τραυματισμό 360 άλλων και τις μερικές ή ολικές καταστροφές των κατοικιών πολύ περισσότερων, εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του ισραηλινού στρατού, τρομοκράτησης των Παλαιστινίων, με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών από την ισλαμιστική «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ».

Οι επιδρομές αυτές είναι συχνές και ατιμώρητες, με την πλήρη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που τις ενθαρρύνουν βγάζοντας κηρύγματα για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και στην «προστασία της ασφάλειάς του», παρά το οφθαλμοφανώς άνισο της σύγκρουσης: Από τη μία ένας πάνοπλος στρατός, που χρηματοδοτείται ετησίως με δεκάδες δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ, και από την άλλη μερικές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που αντιστέκονται με ρουκέτες απέναντι σε σύγχρονα βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Ο τελευταίος γύρος επίθεσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας υποτίθεται ότι έγινε «προληπτικά», για την «ασφάλεια» του Ισραήλ. Χαρακτηριστικές είναι οι απροκάλυπτες δηλώσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ έσπευσε να υποστηρίξει «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον λαό του έναντι τρομοκρατικών απειλών» και κάλεσε το Συμβούλιο να καταδικάσει «την τρομοκρατία της "Ισλαμικής Τζιχάντ"», ο δε Ισραηλινός πρέσβης ζήτησε από το Συμβούλιο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες σε αυτήν.

Το πρόσφατο έγκλημα εκτός των άλλων αξιοποιείται και από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ ενόψει των νέων πρόωρων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη, όπου θα είναι υποψήφιος, στην ενδοαστική του κόντρα με τον ηγέτη του κόμματος «Λικούντ» και επί πολλά χρόνια πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με εγνωσμένο προφίλ εναντίον των Παλαιστινίων: Με δεκάδες εγκλήματα και επιδρομές στη Γάζα, ενώ υπήρξε και πρωτεργάτης στην καταπάτηση παλαιστινιακής γης στη Δυτική Οχθη.

Διεθνείς εκθέσεις για τα εγκλήματα του Ισραήλ

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και το παράρτημά της στο Ισραήλ, «Δημόσια Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ» (PCATI), μόλις τον περασμένο Ιούνη δημοσιοποίησαν νέα στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά από έρευνα 5,5 χρόνων.

Καταγγέλλουν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων. Επίσης, την απαγωγή τους από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη μεταφορά τους στο Ισραήλ για ανακρίσεις από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας σε κέντρα κράτησης, όπως αυτά σε Κισόν, Πετάχ Τίκβα, Ιερουσαλήμ, Ασκελόν και Μπιρ Σίβα. Μεταξύ 2001 και Ιούνη 2021 υποβλήθηκαν πάνω από 1.300 μηνύσεις για βασανιστήρια από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης. Από αυτές τις περιπτώσεις μόλις δύο οδήγησαν σε ποινικές έρευνες και δεν υπήρξε ούτε μία καταδίκη.

Στην έκθεσή τους αναφέρουν δεκάδες ποικιλόμορφα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όπως: Στέρηση ύπνου, χτυπήματα στο πρόσωπο ή ξυλοδαρμοί, πολύωρη καθήλωση με δεμένα τα άνω και κάτω άκρα, υποβολή σε ακραία χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, σε βρώμικα κελιά γεμάτα κοριούς, ψύλλους και άλλα παράσιτα, απειλή σεξουαλικής βίας, άρνηση πρόσβασης σε τουαλέτες ή σε φάρμακα για τους άρρωστους.

Η κακοποίηση των κρατουμένων οδηγεί συχνά σε ψυχικές διαταραχές, σωματικά τραύματα και ασθένειες, και εμπίπτει σε τρεις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου: Εγκλήματα βασανιστηρίων και απάνθρωπων ενεργειών, παράνομη απέλαση ή μεταφορά πληθυσμού κατεχόμενων περιοχών, άρνηση δίκαιης δίκης κ.λπ.

Τα παιδιά στο στόχαστρο

Η βάναυση μεταχείριση παιδιών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της συμπεριφοράς των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Τα στοιχεία από τη βρετανική ΜΚΟ «Save The Children», σε έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβρη ειδικά για τις συνθήκες κράτησης των παιδιών της κατεχόμενης Παλαιστίνης, είναι αποκαλυπτικά της θηριωδίας που συντελείται.

Παιδιά ακόμα και 10 ετών συλλαμβάνονται, ξεγυμνώνονται και υποβάλλονται σε «σωματική έρευνα», υποβάλλονται σε ψυχολογικά βασανιστήρια, αφήνονται σε κελιά χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και συχνά τους αρνούνται πρόσβαση σε δικηγόρο στη διάρκεια «ανακρίσεων».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 470 παιδιά - και έφηβοι - κλεισμένα σε κρατητήρια των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάποια από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέσα στις φυλακές, μένοντας εκεί πάνω από 10 χρόνια! Τα περισσότερα παιδάκια πέφτουν θύματα απαγωγών του στρατού, καθώς «συλλαμβάνονται» αργά το βράδυ, τους δένουν τα μάτια και τα χέρια και τα οδηγούν σε δωμάτια ανάκρισης, χωρίς να τους εξηγήσουν γιατί τα συλλαμβάνουν και πού τα πάνε.

Ο Αμπντάλα, ένα παιδί που έχει απαχθεί έξι φορές στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, μιλώντας σε ερευνητές της «Save The Children» κατέθεσε τα εξής για την τελευταία φορά που τον συνέλαβαν: «Κατέστρεψαν την εξώπορτα του σπιτιού μας, μπήκαν στο δωμάτιό μου, μου έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και με πήραν μαζί τους. Είπαν στον πατέρα μου ότι θα επέστρεφα την επόμενη μέρα, και τελικά αφέθηκα ελεύθερος μετά από 12 μήνες!».

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία της 14χρονης Φατίμα για μία από τις φορές που την συνέλαβαν: «Με συνέλαβαν στον δρόμο για το σχολείο, κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού. Εψαξαν την τσάντα μου. Μου μίλησαν στα Εβραϊκά, τα οποία δεν καταλαβαίνω. Μου έβαλαν χειροπέδες, με πέταξαν στην καρότσα ενός φορτηγού του στρατού και μετά κάποιος πάτησε πάνω στην πλάτη μου».

Τα παιδιά της κατεχόμενης Παλαιστίνης είναι τα μοναδικά παιδιά στον κόσμο που φυλακίζονται, ανακρίνονται, διώκονται συστηματικά σε στρατοδικεία και υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια, κατά παράβαση των διεθνών Συνθηκών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Κι αυτό γιατί το 81% όσων συλλαμβάνονται υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς ή σε βρισιές, το 52% απειλούνται ότι θα κάνουν κακό στις οικογένειές τους, το 86% υποβάλλονται σε γδύσιμο και σωματικό έλεγχο ώστε να ταπεινωθούν και να εξευτελιστούν, το 88% δεν έχουν καμία ιατρική περίθαλψη, ακόμα κι όταν τη χρειάζονται απεγνωσμένα, και το 47% δεν έχουν καμία επαφή με δικηγόρο.

ΚΚΕ: Αμέριστη αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Το ΚΚΕ καταγγέλλει συνεχώς τα εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων, που παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό ως «σύμμαχο και φίλο» το Ισραήλ την ώρα που αυτό εγκληματεί σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την τελευταία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας επισημαίνονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική και βάρβαρη επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ, που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες σε Δυτική όχθη και Γάζα.

Η τελευταία επίθεση, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα, μεταξύ τους και μικρών παιδιών, καθώς και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων αμάχων, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Είναι έκθετες η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις που παρουσιάζουν στον λαό μας ως "σύμμαχο και φίλο" το Ισραήλ, που εγκληματεί κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τον δίκαιο αγώνα του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».


Δ. ΟΡΦ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου