ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη» με «τους δικούς της όρους»


 Ανακοινώθηκε δημοψήφισμα στη Ζαπορίζια, ενώ παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

 Με την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια να παραμένει έκρυθμη, καθώς το μέτωπο του πολέμου μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα νότια, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, μέρος της συνολικής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Το «κάδρο» της ευρύτερης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ξεκαθαρίζοντας πως η Μόσχα δεν θα κάνει πίσω από τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις στον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ.

«Η κρίση της Γεωργίας», το 2008, με την απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και η ουκρανική σύγκρουση αποτελούν «κρίκους της ίδιας αλυσίδας», είναι η ίδια γεωπολιτική διαδικασία «που ξεκίνησε από τη Δύση», υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Μεντβέντεφ, με αφορμή τα 14 χρόνια από τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο. Πηγάζει από την «επιθυμία της Δύσης - ιδίως των ΗΠΑ και άλλων αγγλοσαξονικών χωρών - να διαταράξουν την κατάσταση στη χώρα μας μέσω των γειτόνων μας», είπε.

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε, επίσης, ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «τώρα παίζουν παιχνίδια με την Ουκρανία, η τύχη της οποίας τούς είναι εντελώς αδιάφορη. Ο στόχος είναι ο ίδιος - η καταστροφή της Ρωσίας».

«Η Ρωσία διεξάγει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και επιδιώκει την ειρήνη με τους δικούς μας όρους. Και όχι με τους όρους που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι πρώην "εταίροι" μας στη διεθνή κοινότητα, οι οποίοι διψούν για μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας. Εχουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θα τα επιδιώξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα», υπογράμμισε.

Σχετικά με την πιθανότητα μιας «ειρηνικής λύσης» ο Μεντβέντεφ είπε ότι «αν είναι δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να το πράξουμε. Αλλά όταν δεν υπάρχει διέξοδος, πρέπει να αντιδράσουμε με δύναμη».

Χτυπήματα με αμερικανικά HIMARS κατά ρωσικών στόχων

Ταυτόχρονα συνεχίζεται σταθερά η «ροή» βαρέων και άλλων όπλων από τη Δύση. Χτες η Ουκρανία παρέλαβε τα τρία πρώτα γερμανικά αυτοπροωθούμενα αντιαεροπορικά συστήματα πυροβολικού «Gepard» και θα τα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί σημαντικές υποδομές, ανακοίνωσε η ουκρανική νότια στρατιωτική διοίκηση.

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως 4 χλμ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, κυρίως τα αμερικανικά HIMARS, για χτυπήματα σε περιοχές στον Νότο που ελέγχουν οι Ρώσοι. Η Ουκρανία πραγματοποίησε χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων και δύο σημαντικών γεφυρών στον ποταμό Δνείπερο στα προάστια της Χερσώνας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, χτυπήθηκε η γέφυρα Αντονόφσκι που είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό καθώς είναι το μοναδικό πέρασμα για την πόλη στις νότιες όχθες του Δνείπερου και την υπόλοιπη περιοχή της Χερσώνας.

Παράλληλα, ουκρανικά χτυπήματα με συστήματα HIMARS έπληξαν χτες στρατιωτικές βάσεις στην υπό ρωσική κατοχή Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον εξόριστο δήμαρχο της πόλης.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως κατέρριψαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία 19 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS, ενώ κατέστρεψαν οχήματα HIMARS κοντά στην Κραματόρσκ.

Δημοψήφισμα ανακοίνωσαν οι αρχές στη Ζαπορίζια

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην περιοχή Ζαπορίζια, Εβγ. Μπαλίτσκι, υπέγραψε χτες διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, είχε απειλήσει τη Μόσχα πως αν προχωρήσει στη διεξαγωγή «ψεύτικων δημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς, «θα αποκλειστεί οποιαδήποτε δυνατότητα συνομιλιών με την Ουκρανία και τον ελεύθερο κόσμο, που η ρωσική πλευρά σαφώς θα έχει ανάγκη κάποια στιγμή».

Υπενθυμίζεται πως οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ των δύο πλευρών έχουν παγώσει από τα τέλη Μάρτη.

Αντίστοιχα και το Κρεμλίνο δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει βάση αυτήν τη στιγμή για συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συνεπώς Βλ. Πούτιν και Βολ. Ζελένσκι θα μπορέσουν να συναντηθούν μόνο αφού οι διαπραγματευτές θα «έχουν κάνει την προετοιμασία τους».

Επικίνδυνη η κατάσταση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα.

Βλήματα έπληξαν την Παρασκευή το απόγευμα δύο ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης και έναν αγωγό ύδρευσης με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός αντιδραστήρας, παρότι δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας.

«Μόνο χάρη στις αποτελεσματικές και έγκαιρες ενέργειες του ρωσικού στρατού για την κάλυψη της πυρηνικής εγκατάστασης, η κρίσιμη υποδομή της δεν επηρεάστηκε», σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, αλλά και το υπουργείο Αμυνας.

Ο πυρηνικός σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μάρτη, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι στο πλαίσιο επιθέσεων που πραγματοποιούν στον Νότο, επιφέρουν χτυπήματα σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Η φιλορωσική δημοτική αρχή του Ενεργκοντάρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η ουκρανική πλευρά είχε βομβαρδίσει την περιοχή τρεις φορές εκείνη τη μέρα.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για τις ζημιές στον σταθμό.

Χτες υπήρξαν πληροφορίες σε ρωσικά ΜΜΕ ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά.

«Εξαιρετικά ανήσυχος» για τον «βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, κάνοντας λόγο για «πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής» στην Ουκρανία και πέραν αυτής.

Από την περασμένη βδομάδα ο διευθυντής του ΔΟΑΕ ζητάει να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία του Οργανισμού να επισκεφτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του, όπως έγινε στον σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΔΟΑΕ κάλεσε διεθνές κλιμάκιο στη Ζαπορίζια για να παρακολουθήσει την κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας. Για την επίσκεψη απαιτείται συγκατάθεση και από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας για διέλευση από την εμπόλεμη ζώνη.

Η «Energoatom» φάνηκε χτες να υποστηρίζει μια διεθνή αποστολή στη Ζαπορίζια, ωστόσο κάλεσε τους «εταίρους» της Ουκρανίας «να δημιουργήσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στον σταθμό». «Θα πρέπει να υπάρξει μια αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων και εμπειρογνωμόνων από τον ΔΟΑΕ και άλλους οργανισμούς», είπε ο πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε σκληρότερες κυρώσεις για τη «ρωσική πυρηνική τρομοκρατία». Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι ζήτησε κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα.

«Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Οργή στην Ουκρανία για έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» για την «αναστάτωση και την οργή» που προκάλεσε στο Κίεβο μια έκθεσή της, όπου κατηγορούσε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, χωρίς ωστόσο να αναιρέσει τα ευρήματά της.

Σύμφωνα με έρευνα τεσσάρων μηνών, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σε δεκάδες πόλεις και χωριά κατοικημένες περιοχές και πολιτικές υποδομές (σχολεία, νοσοκομεία κι άλλα κτίρια) για αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία αν διασφαλίζεται η εκκένωσή τους από αμάχους.

Αυτό εξόργισε τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ παραιτήθηκε η επικεφαλής της στο Κίεβο, Οκσ. Πόκαλτσουκ, λέγοντας ότι η έκθεση ήταν δώρο προπαγάνδας για τη Μόσχα.

Η ΜΚΟ δήλωσε στο «Ρόιτερς» πως «προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων».

«Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε», συνεχίζει, ξεκαθαρίζοντας πως «η Διεθνής Αμνηστία δεν θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου