ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Σενάρια πυροδοτούν οι εκρήξεις στην αεροπορική βάση στην Κριμαία


Σενάρια πυροδοτήθηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δίνουν μεγάλο βάρος στον Νότο, μιλώντας για απελευθέρωση της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, εξαπολύοντας χτυπήματα σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους με τη χρήση συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα HIMARS των ΗΠΑ, αλλά και αντίστοιχα βρετανικά και γερμανικά.

Παράλληλα, όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν δηλώσεις για απελευθέρωση της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις σε περιοχή βαθιά εντός της ρωσοκρατούμενης ουκρανικής περιφέρειας Χερσώνα και στην αεροπορική βάση Σάκι στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Μετά τις εκρήξεις οι τοπικές αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, Σ. Αξιόνοφ, τουλάχιστον 252 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Νοβοφιοντόροφκα μεταφέρθηκαν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ είχαν υποστεί ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν.

Το Κίεβο δεν είχε αναλάβει μέχρι την Πέμπτη επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι εμπλέκονται δυνάμεις τους. Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για ανάφλεξη πυρομαχικών σε αποθήκη λόγω παραβιάσεων ασφαλείας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν σημειώθηκε επίθεση και δεν προκλήθηκαν ζημιές σε εξοπλισμό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα» της Λευκορωσίας, που βρίσκεται στην περιοχή Γκομέλ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την Τετάρτη το βράδυ, ακούστηκαν εκρήξεις, με το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας να ισχυρίζεται ότι προκλήθηκαν από ανάφλεξη κατά τη διάρκεια αλλαγής κινητήρα σε ένα όχημα.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων για διεξαγωγή κοινών αεροπορικών ασκήσεων από 9 έως 25 Αυγούστου με πραγματικά πυρά. Προς το παρόν εκεί διαμορφώνεται ρωσική στρατιωτική βάση και βρίσκονται μια μεραρχία αρμόδια για τους πυραύλους «Ισκαντέρ» και μια μεραρχία για τους «S-400».

Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη σε χώρο στρατιωτικής μονάδας στο Ντολγκοπρούντνι, κοντά στη Μόσχα, όπου υπήρχαν κληρωτοί, στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμός. Από τις αρχές του πολέμου υπήρξαν δεκάδες αναφορές για εμπρησμούς στρατολογικών γραφείων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Υπονοούμενα για χτυπήματα στην Κριμαία

«Μέσα σε μία μόνο μέρα, οι κατακτητές έχασαν 10 μαχητικά αεροσκάφη, 9 στην Κριμαία και ένα ακόμη προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια», είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, ενώ καταστράφηκαν επίσης ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών και διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο, δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και αεροσκάφη στη βάση που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της.

Το βράδυ της ίδιας μέρας που σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε επαναλάβει τις «φιλοδοξίες» του Κιέβου ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει με απελευθέρωση της Κριμαίας. «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο η Κριμαία είναι κατεχόμενη (...) όσο η Ρωσία χρησιμοποιεί τη χερσόνησό μας ως στρατιωτική βάση», είπε.

Σύμφωνα με δυτικές «δεξαμενές σκέψης», όπως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι δορυφορικές εικόνες δεν κάνουν ξεκάθαρο από τι προήλθαν οι εκρήξεις, αν και ένα ατύχημα ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

Δεν αποκλείεται το σενάριο της δολιοφθοράς και της δράσης ειδικών δυνάμεων, ενώ αν εξαπολύθηκαν ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις, τίθενται ερωτήματα για τη ρωσική αεράμυνα, όπως και στην περίπτωση της βύθισης της ρωσικής ναυαρχίδας «Moskva».

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κίεβο στέλνει μηνύματα προς τη Μόσχα ότι δεν έχει παραιτηθεί από την Κριμαία, ότι διαθέτει δυνατότητες να χτυπήσει ρωσικό εξοπλισμό σε μεγάλη απόσταση, ενώ μια ρωσική ενίσχυση της Κριμαίας ευνοεί τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθεια να οργανώσουν αντεπίθεση στη Χερσώνα και περιπλέκει τον ρωσικό σχεδιασμό.

Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος απαίτησε χθες Πέμπτη οι αξιωματούχοι του κρατικού μηχανισμού να σταματήσουν να μιλούν σε δημοσιογράφους για τις τακτικές των δυνάμεών της χώρας του εναντίον της Ρωσίας. «Ο πόλεμος οπωσδήποτε δεν είναι καιρός για ματαιοδοξία και μεγαλόστομες δηλώσεις. Όσο λιγότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτετε για τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας, τόσο καλύτερα για την εφαρμογή τους», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι διενεργείται έρευνα για τουλάχιστον μία περίπτωση που αξιωματούχοι μίλησαν σε ΜΜΕ. «Μια διαρροή όπως αυτή παρεμβάλλει προσκόμματα στα σχέδια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, αφού ο εχθρός αναπροσαρμόζει τις ενέργειές του και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες εναντίον μας», διεμήνυσε μέσω Facebook.

Χτυπήματα στη Χερσώνα

Παράλληλα, ο Ζελένσκι κάλεσε σε αντίσταση κατά των Ρώσων σε κατεχόμενα εδάφη, βοηθώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό της Ουκρανίας.

Τον τελευταίο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις - με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση - έχουν επικεντρωθεί σε χτυπήματα σε ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, κέντρα διοίκησης και προμήθειες πυρομαχικών στην περιοχή της Χερσώνας, ενώ πραγματοποιούν επιθέσεις και στη Ζαπορίζια.

Οι δύο κατεχόμενες περιοχές έχουν ανακοινώσει πως θα διεξαγάγουν - πιθανόν στα μέσα Σεπτέμβρη - δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία. Το Κίεβο προφανώς θέλει να εμποδίσει μια τέτοια ντε φάκτο εξέλιξη.

Η Χερσώνα έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς ενώνει τα ουκρανικά εδάφη με την Κριμαία.

Την περασμένη βδομάδα, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν εκεί ακόμη μια γέφυρα σημαντική για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων και επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με τη Χερσώνα, καθώς «άλλο ένα ρωσικό κονβόι με εξοπλισμό και πυρομαχικά καταστράφηκε εκεί».

«Ρέει» αμείωτη η στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο

Πρόσθετα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις έως και 80 χλμ., ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, στη διεθνή σύνοδο δωρητών που διοργάνωσαν την Πέμπτη στην Κοπεγχάγη η Ουκρανία, η Δανία και η Βρετανία, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη στήριξη.

Η Δανία θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 110 εκατ. ευρώ, δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός, Μ. Φρεντέρικσεν, στη σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα, η Βουλή της Λετονίας χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία» και «στοχευμένη γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού» τις ενέργειές της στην Ουκρανία, καλώντας τους δυτικούς «συμμάχους» να επιβάλουν πιο περιεκτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Εσθονία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε Ρώσους πολίτες με βίζες Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από την Εσθονία.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα στη νότια Ουκρανία τεθωρακισμένο όχημα το οποίο έφερε δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα τύπου «Gepard», που είχε προμηθεύσει η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να παραδώσει συνολικά 30 τέτοια τεθωρακισμένα ενώ προσώρας έχουν σταλεί 5.

Νέα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
 
Πηγή: Associated Press

Στη Ζαπορίζια ρωσικές και φιλορωσικές αρχές καταγγέλλουν πως συνεχίζονται τα χτυπήματα και οι απόπειρες του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Τις τελευταίες μέρες, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε πολλές φορές το έδαφος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πράξεις που αποτελούν πυρηνική τρομοκρατία και μπορεί να οδηγήσουν σε μια καταστροφή μεγαλύτερη από το Τσερνομπίλ», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, κάλεσε τις ρωσικές και ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις «να παύσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή και να μη στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού και τη γύρω ζώνη».

Στο Ντονμπάς ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας του, ταξίδεψε στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης εκτός από τα σχέδια ανοικοδόμησης και την ενίσχυση των μέτρων «για την ασφάλεια», των αποσχισθεισών περιοχών, βρέθηκε και η «εναρμόνιση της νομοθεσίας» των αυτονομιστικών περιοχών με αυτήν της Ρωσίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

1 σχόλιο:

  1. ενα θεμα ειναι ο ιμπεριαλισμος της Ρωσιας , ενα αλλο θεμα ειναι ο ρολος της Ουκρανιας ως πιονι του ΝΑΤΟ και η στρατηγικη περικυκλωσης της Ρωσιας στα πλαισια των ιμπεριαλιστικων ανταγωνισμων, και ενα τριτο θεμα ειναι η καταπιεση διαφορων πληθυσμων στην ουκρανια μεχρι την εισβολη της Ρωσιας.
    Kostas Karadimas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου