ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

«Οικονομία» στα τρόφιμα, στο ζεστό νερό και το μαγείρεμα...


 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 Απανωτά «ρεκόρ φτώχειας» πλήττουν κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ

Λιγότερα τρόφιμα, «οικονομία» στο ζεστό νερό, στη θέρμανση, στο μαγείρεμα. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία σφίγγουν όλο και περισσότερο το «ζωνάρι» εξαιτίας του κόστους ζωής που έχει εκτοξευτεί, αλλά και της φτώχειας που παγιώνεται τα τελευταία χρόνια στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, ακόμη και για όσους εργάζονται, κατάσταση που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας.

Βέβαια, ο παραγόμενος πλούτος στη Γερμανία συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους. Την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα η χώρα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των χωρών με τη μεγαλύτερη αντίθεση πλούτου - φτώχειας, όπως και των χωρών με τους περισσότερους χαμηλόμισθους. Είναι πολύ ενδεικτικό ότι από τη δεκαετία του 2000 η στατιστική στη Γερμανία μετρά έναν ακόμη δείκτη φτώχειας, τους λεγόμενους φτωχούς εργαζόμενους.

Οι «τράπεζες» τροφίμων έχουν πολλαπλασιαστεί στη Γερμανία

Οι αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας, ο πληθωρισμός που έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη Γερμανία. Ενδεικτικά, τον Μάη, οι απότομες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών. Οι τιμές για τους καταναλωτές ήταν 7,9% υψηλότερες από το επίπεδο του ίδιου μήνα πέρυσι. Από τις αυξήσεις «θησαυρίζουν» κυριολεκτικά οι εταιρείες της Ενέργειας και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ενισχύθηκαν με κρατικό χρήμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης συγκρατούν μόνο την εκτόξευση της ακραίας φτώχειας και δεν βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής για εκατομμύρια οικογένειες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα κράτη εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για ένταση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με τη Γερμανία να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Τα επόμενα χρόνια, θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 70 - 80 δισ. ευρώ ετησίως για την Αμυνα», δήλωσε ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και η Γερμανία «θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Σχεδόν το 40% αγοράζει λιγότερα τρόφιμα

Στην πιο «πλούσια» καπιταλιστική χώρα της ΕΕ, με τα τεράστια πλεονάσματα, την ισχυρή βιομηχανία και τις απαράμιλλες εξαγωγές, εκατομμύρια άνθρωποι σκέφτονται ακόμη και την τροφή ή το ζεστό νερό που θα καταναλώσουν.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ιδρύματος «Hans Bockler» των γερμανικών συνδικάτων, το 39% των ανθρώπων όλων των εισοδηματικών κατηγοριών στη Γερμανία σκοπεύουν να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και μάλιστα 1 στους 10 «σημαντικά λιγότερα».

Ακόμη περισσότεροι, το 53%, κάνουν «οικονομία» σε ρούχα και παπούτσια και περίπου το ίδιο ποσοστό βγαίνει σπανιότερα σε παμπ και εστιατόρια.

Πάνω από τα 2/3 δήλωσαν ότι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, περισσότεροι από το 60% την κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση και ζεστό νερό.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ενωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW): Τους πέντε πρώτους μήνες του 2022 η κατανάλωση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά (θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα) μειώθηκε κατά 14,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ηπιότερος καιρός την άνοιξη δεν είναι ο κυριότερος λόγος, όσο οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για «οικονομία», σημειώνει η BDEW: «Αυτό φαίνεται από την πτώση της κατανάλωσης τον Μάη. Ηταν κατά περισσότερο από 1/3 χαμηλότερη από τον Μάη του 2021».

Μάλιστα, ορισμένοι από τους «σοφούς της οικονομίας» της Γερμανίας που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις, προτείνουν ένα μπόνους σε όσους «εξοικονομούν» φυσικό αέριο.

Ο μισθός εξανεμίζεται στα μέσα του μήνα

Αν και τα ποσοστά είναι υψηλά σε όλο τον πληθυσμό της Γερμανίας, είναι ακόμη υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους, κάτι που υποδηλώνει ότι οι πιο «ευάλωτοι» δεν στηρίζονται από την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε.

Ετσι, πάνω από τους μισούς όσων έχουν μισθό ως 2.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, δήλωσαν ότι αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης για το σπίτι. Σχεδόν τα 2/3 ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε ρούχα και παπούτσια. Να σημειωθεί ότι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία είναι - με βάση το κόστος ζωής - περίπου στα 1.000 ευρώ για ένα άτομο. Αν, λοιπόν, ένας εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ μεγαλώνει μόνος ένα ή δυο παιδιά, πολύ δύσκολα «βγάζει» τον μήνα.

Σύμφωνα με τη γερμανική Ενωση για την Ισότητα (Paritatischer Gesamtverband), η φτώχεια στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμη και σε σύγκριση με την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Ανατολική Γερμανία και της «επανένωσης». Τότε η ιδιωτικοποίηση χιλιάδων κοινωνικοποιημένων επιχειρήσεων της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας οδήγησε σε ένα κύμα απολύσεων, ανεργίας, φτώχειας, μείωσης μισθών, ακρίβειας, ενώ η ανατροπή των σοσιαλιστικών κατακτήσεων αξιοποιήθηκε για αντεργατικά μέτρα και στη Δυτική Γερμανία.

«Η φτώχεια βαθαίνει. Οσοι προηγουμένως δυσκολεύονταν να βγάλουν τον μήνα, τώρα ήδη από τα μέσα του μήνα δεν ξέρουν πώς θα τα καταφέρουν οικονομικά μέχρι το τέλος», σχολιάζει ο διευθυντής της Ενωσης.

Μάλιστα, η φτώχεια θα επιδεινωθεί από το φθινόπωρο και η Γερμανία «κινδυνεύει να καταρρεύσει ως τον πάτο», είπε ο διευθυντής της Ενωσης παρουσιάζοντας την έκθεση για τη φτώχεια το 2021.

Απανωτά ρεκόρ φτώχειας το 2021

Σύμφωνα με την έκθεση της Ενωσης για την Ισότητα, η Γερμανία είχε το 2021 πολλά «ρεκόρ φτώχειας»:

  • Το ποσοστό της φτώχειας σημείωσε νέο ρεκόρ φτάνοντας στο 16,6%, δηλαδή 13,8 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία θεωρούνται επίσημα φτωχοί, 300.000 περισσότεροι από το 2020, ακόμη και με αυτούς τους συντηρητικούς υπολογισμούς της στατιστικής. Φτωχός ορίζεται κάποιος που έχει λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας.
  • Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 15,9% σε 16,6% κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, το 2020 και το 2021. Είναι η πιο απότομη αύξηση σε διάστημα διετίας, από το 1990. Δηλαδή, τα όποια κυβερνητικά μέτρα δεν είχαν ως στόχο την πραγματική προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά οδήγησαν σε μετριασμό της αύξησης της φτώχειας.
  • Η φτώχεια αυξήθηκε απότομα ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 9% σε 13,1% μεταξύ 2020 - 2021 και για τους υπαλλήλους από 7,9% σε 8,4%. Ενας βασικός λόγος ήταν ο εξαναγκασμός τους σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.
  • Διαπιστώνεται επίσης ένα νέο ρεκόρ φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων και των παιδιών. Σχεδόν το 18% των συνταξιούχων και σχεδόν το 21% των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία θεωρούνται φτωχοί.

Γεωγραφικά οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κρατίδιο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες βιομηχανίες της χώρας, αλλά και τα κρατίδια Βερολίνο, Βρέμη, Θουριγγία, Σαξονία - Ανχαλτ.

Η περιοχή της λεγόμενης κοιλάδας του Ρουρ, στην καρδιά της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (Ντούισμπουργκ, Γκελσενκίρχεν, Βατενσάιντ, Μπόχουμ, Εσεν, Ντίσελντορφ), όπου κάποτε δέσποζε η βαριά βιομηχανία, τα χαλυβουργεία, μονάδες παραγωγής άνθρακα κ.λπ., παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η πιο φτωχή.

Περισσότεροι από 1 στους 5 από τα 5,8 εκατ. κατοίκους ζουν επίσημα σε συνθήκες φτώχειας, ουσιαστικά εξαθλιωμένοι, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι λεγόμενες «τράπεζες» τροφίμων, όπου καταφεύγουν πολλοί άνθρωποι για να επιβιώσουν.

Αυτήν τη δραματική κατάσταση σχολίασε κυνικά ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, καμαρώνοντας μάλιστα για τις θυσίες που κάνει ο γερμανικός λαός ...«σε καιρό πολέμου». Προετοιμάζοντας το έδαφος, ώστε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας να βάλουν «πλάτη» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς για Ενέργεια, σφαίρες επιρροής, εμπόριο, επενδύσεις, ο Χάμπεκ «θαύμασε» τη «μεγάλη ενότητα» που δείχνει ο λαός στη Γερμανία αντέχοντας τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, λέγοντας πως είναι μια «ισχυρή απάντηση» στο σχέδιο του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, να διχάσει την κοινωνία...

Βέβαια, τα στοιχεία της έκθεσης για το 2021, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον διαψεύδουν, όπως και όλα τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, που φανερώνουν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη στη Γερμανία έχει εκατομμύρια θύματα.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου