ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

«Κανείς δεν εξαιρείται» από τις παρακολουθήσεις!


 Η παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ απλά επιβεβαιώνει ότι όλο το πλέγμα των υποκλοπών «πατά» στον βούρκο του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή ανεξαρτήτως προσώπων, το γιγαντιαίο σύστημα παρακολουθήσεων και υποκλοπών συνεχίζει «κανονικά τη δουλειά του», φέρεται να παραδέχτηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, κατά τη χτεσινή ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Μια πραγματικότητα που πατά στον βούρκο του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, το οποίο έχουν ψηφίσει και συνδιαμορφώσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν αποκλειστικά για την ακρόαση και επικύρωση της τοποθέτησης του Θ. Δεμίρη, που ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν. Ενώ έδωσε το έναυσμα για να μεταφερθεί η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για την υπόθεση των υποκλοπών στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα γίνει η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια, την Δευτέρα η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου για να αποφασίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την Τετάρτη αναμένεται ξανά συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν πρόσωπα που εμπλέκονται με τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο νέος διοικητής απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών αν συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις, φέρεται να ανέφερε πως για τις 15 μέρες που είναι διοικητής, δεν μπορεί να πει a priori ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις και πως κανείς δεν εξαιρείται όταν υπάρχει λόγος. Δηλαδή, «τα ίδια Παντελάκη μου» είτε με Κοντολέων είτε με Δεμίρη, για να επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ και κάνουν όλοι οι άλλοι γαργάρα και δεν είναι άλλο από το άθλιο «πλέγμα» από ευρωπαϊκές Οδηγίες, νόμους και διακρατικές συμφωνίες, που έχουν επικυρώσει και συνδιαμορφώσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και αναγάγουν σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων του λαού για τη θωράκιση της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ανούσιες κοκορομαχίες για να καλύψουν τις ευθύνες τους

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έδωσαν στην Επιτροπή ένα ακόμα σόου που άφησε στο απυρόβλητο βέβαια το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Γ. Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και με αφορμή τα όσα είπε ο Θ. Δεμίρης, αφού ανέφερε πως «ακόμα και από αυτήν την προσχηματική διαδικασία όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Ελληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι», κατέληξε, λέγοντας πως «εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει».

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Χάρης Καστανίδης στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με διαρροές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκτροπή, θεωρώντας πως η διαδικασία είναι προσχηματική και αποτελεί εκ των υστέρων νομιμοποίηση των επιλογών του Μαξίμου και πως θα έπρεπε να προταθεί ένα κοινά αποδεκτό άτομο για αυτήν την ευαίσθητη θέση.

Από ΝΔ, τόσο μέσα στη συνεδρίαση όσο και με ανακοινώσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της, συνεχίστηκαν οι κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «διαστρέβλωση», ενώ φροντίζοντας να τροφοδοτήσει παραπέρα την αντιπαράθεση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά να μη γίνει η συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης στην Θεσμών και Διαφάνειας, με πρόσχημα ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το πλαίσιο, το περιεχόμενο της συνεδρίασης και το ποιοι τελικά θα κληθούν.

Το «κερασάκι» αυτών ήταν η δήλωση του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα μετά το τέλος της συνεδρίασης προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις διαρροές, ενώ ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «διαδικασία σουρωτήρι».

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και εκτός Βουλής, με αφορμή το δημοσίευμα του «Politico», που κάνει λόγο για ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου - λίγες μέρες πριν τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στις 29 Ιούλη η Κομισιόν είχε ζητήσει μέσω επιστολής της προς την Αθήνα «απαντήσεις για το Predatorgate». Στις 2 Αυγούστου έλαβε επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ - προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν - που την καλούσε «στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, έσπευσε με δήλωσή του να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων». Για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα».

ΚΚΕ: Ερευνα σε βάθος και ανάδειξη του εκτρωματικού θεσμικού πλαισίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την έναρξη της συνεδρίασης φέρεται να ανέδειξε πως παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ με γραπτό του αίτημα ζήτησε να συγκληθεί εδώ και τώρα η Επιτροπή, προκειμένου να κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα τόσο των υποκλοπών του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη όσο και των συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει τελικά σε άλλη διαδικασία, τονίζοντας πως «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο για να μη γίνει συζήτηση σε βάθος».

Επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών εκτός από τον διοικητή της ΕΥΠ, ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, καθώς και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί.

Πρόσθεσε ότι «δεν χωρά άλλη καθυστέρηση» και πως πρέπει «να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να διερευνηθούν σε βάθος οι υποθέσεις τόσο του Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της ΚΕ του ΚΚΕ».

Φέρεται να επισήμανε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ συμφώνησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παραπάνω υποθέσεις. Ενώ η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, παραπέμπει στο να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ' τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί. Τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό - πέρα από τις προσπάθειες που θα κάνει το ΚΚΕ όπως κάνει πάντα, για να χυθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν και χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες - είναι να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα, που όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να προστατεύσουν και να κουκουλώσουν.

Ο Μανώλης Συντυχάκης φέρεται να κάλεσε τον Θ. Δεμίρη να πει πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό το εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο που «νομιμοποιεί» τις παρακολουθήσεις και φακελώνει συστηματικά τους λαούς.

Ακόμα, με αφορμή τις αναφορές του Θ. Δεμίρη πως ένας από τους στόχους του ως διοικητή της ΕΥΠ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μ. Συντυχάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κάλεσε να πει πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η «ιδεολογική» αιχμή της «αντιτρομοκρατικής πολιτικής» της ΕΕ είναι η «ριζοσπαστικοποίηση» και τι επιπτώσεις έχει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού από τη νομοθεσία της ΕΕ που τα βάζει στο στόχαστρο. Βέβαια, δεν πήρε απάντηση σε κανένα ερώτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου