ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Περισσότερα συστήματα HIMARS ζητάει το Κίεβο για «κρίσιμες μάχες» στον Νότο


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Ενώ η Μόσχα ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για τους «ωκεανούς του κόσμου»

 Περισσότερα βαρέα όπλα, κυρίως συστήματα HIMARS με μεγάλο βεληνεκές, ζητά από τις ΗΠΑ και άλλους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» η κυβέρνηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια της χώρας για ανακατάληψη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχουν ενδείξεις πως το επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μετακινείται στα νότια, ενώ παράλληλα μαίνονται οι μάχες και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, ο πόλεμος στην Ουκρανία «εισέρχεται στην τρίτη φάση και αυτή θα μπορούσε να είναι η καθοριστική». «Θα περιλαμβάνει μια πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στον Νότο. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να ανακτήσει αρκετά εδάφη - χωρίς να προσπαθήσει να κερδίσει υπερβολικά περισσότερα απ' όσα μπορεί - ίσως τελικά να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου αποφασιστικά υπέρ της. Εάν όχι, το Κίεβο θα έχει μπροστά του έναν κρύο και δύσκολο χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Bloomberg».

Αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία «έχει επιβραδυνθεί σε πόλεμο φθοράς, υπάρχει μεγάλη και επείγουσα ανάγκη» το Κίεβο «να ανακτήσει εδάφη στον Νότο για να αποτρέψει τη Ρωσία από την προσάρτηση αυτών των περιοχών», συνεχίζει η ανάλυση.

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια έχουν ανακοινώσει πως σύντομα θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία - ενδεχομένως στα μέσα Σεπτέμβρη - και οι ουκρανικές επιθέσεις θέλουν να εμποδίσουν αυτήν την ντε φάκτο εξέλιξη.

Επίσης, «μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής προώθησης προς την Οδησσό. Θα μπορούσε επίσης να φέρει τις μεταφορικές συνδέσεις της Ρωσίας με την Κριμαία, καθώς και ορισμένες βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί, εντός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού», επισημαίνει το «Bloomberg».

Η Ουάσιγκτον πιέζει για να διατηρηθεί η ροή όπλων στην Ουκρανία

Σε αυτό το φόντο, η Ουάσιγκτον «πιέζει όλο και πιο σκληρά και πιο γρήγορα» για να διατηρηθεί η ροή όπλων προς τους Ουκρανούς μαχητές.

Τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS με μεγάλο βεληνεκές επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να προκαλέσουν «οδυνηρές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς», επισημαίνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι.

Οι Ουκρανοί εκφράζουν ικανοποίηση για τα αμερικανικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή της Χερσώνας για χτυπήματα ακριβείας σε γέφυρες και αποθήκες ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού. Ωστόσο υπογραμμίζουν πως αυτά δεν επαρκούν και καλούν τους ΝΑΤΟικούς να αυξήσουν τον ρυθμό παράδοσης βαρέων και άλλων όπλων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, 550 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS. Τη Δευτέρα ακόμη 4 συστήματα έφτασαν στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 16. Επίσης, έφτασαν τα αντίστοιχα γερμανικά συστήματα MARS II.

Η «ενόχληση» της Μόσχας για τα αμερικανικά συστήματα αντικατοπτρίζεται και στη δήλωση του υπουργείου Αμυνας, που κατηγόρησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή Αμερικανοί κατάσκοποι εγκρίνουν και συντονίζουν ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα των HIMARS εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, όπως παραδέχτηκε και Ουκρανός στρατιωτικός.

Την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει στη Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, τονίζει και ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Παρά το υψηλό κόστος για τα κράτη του ΝΑΤΟ, που σε μεγάλο βαθμό φορτώνεται στους λαούς μαζί με τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, «είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτή η επιθετική πολιτική», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Πληρώνουμε ένα τίμημα για στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Για τις κυρώσεις, που οδήγησαν σε αυξημένο πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές στις χώρες μας», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη και πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόσχα: Ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Νέο ναυτικό δόγμα, το οποίο χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας - αντίστοιχο με το σχετικό των ΗΠΑ - και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές, υπέγραψε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της συνολικότερης γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, μέρος της οποίας είναι και η αντίστοιχη στην Ουκρανία.

Οι κύριες απειλές για τη Ρωσία είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στα παγκόσμια ύδατα» και «η προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα».

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη ανάλογα με την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, σημειώνεται.

Επίσης, το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Επιβεβαιώνει πως ο Αρκτικός Ωκεανός είναι περιοχή «ιδιαίτερης σημασίας» για τη Ρωσία. Η Αρκτική μετατρέπεται «σε μια περιοχή διεθνούς ανταγωνισμού, από οικονομική και στρατιωτική άποψη», σημειώνεται στο νέο ναυτικό δόγμα. Η Ρωσία θα ενισχύσει «τις ηγετικές της θέσεις στην εξερεύνηση και κατάκτηση της Αρκτικής» και των ορυκτών κοιτασμάτων της και θα εξασφαλίσει τη «στρατηγική της σταθερότητα» στην περιοχή ενισχύοντας το στρατιωτικό δυναμικό των στόλων του Βορρά και του Ειρηνικού.

Στην Αρκτική, η Μόσχα θέλει επίσης να «αναπτύξει πλήρως τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας», που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία κατά μήκος της ρωσικής ακτής, για να τη μετατρέψει σε μια «ασφαλή» και «ανταγωνιστική διαδρομή που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο».

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αρχίσει να εξοπλίζεται με υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon» εντός των επόμενων μηνών και η περιοχή, όπου θα αναπτυχθούν, θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα, είπε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος.

Συνομιλίες μέσω «διαύλων επικοινωνίας» ζητάει η Μόσχα

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τις ΗΠΑ μια ανταλλαγή κρατουμένων που να περιλαμβάνει την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρ. Γκράινερ, «όμως μόνο στο πλαίσιο του διαύλου (επικοινωνίας) που συμφωνήθηκε από τους Προέδρους (Βλαντιμίρ) Πούτιν και (Τζο) Μπάιντεν», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Υπάρχει ένας ειδικός δίαυλος, ο οποίος έχει συμφωνηθεί από τους Προέδρους, και παρά ορισμένες δημόσιες δηλώσεις, παραμένει εντελώς επίκαιρος», συνέχισε.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε, την Πέμπτη, την Γκράινερ σε κάθειρξη 9 ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μια βαριά ποινή που ανοίγει τον δρόμο για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Το θέμα είχε τεθεί από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, η πρώτη που είχαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου