ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Μια «κρύο» μια «ζεστό», για να δέσει το ευρωατλαντικό «γλυκό»


Με τις προκλήσεις να διαδέχονται τις προσκλήσεις για διάλογο «εφ' όλης της ύλης» συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Τουρκίας και Ελλάδας. Μια «ζεστό» και μια «κρύο» δηλαδή στο μαγειρείο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή και στην προσπάθεια να «δέσει το γλυκό» της αμερικανοΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία και Κίνα.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουμλούς, σημείωσε ότι η Τουρκία «είναι μια χώρα που θα προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και το δίκαιό της». Επανέλαβε δε τις τουρκικές αιτιάσεις περί Ελλάδας σε ρόλο «μπροστινού» άλλων δυνάμεων, καλώντας τη «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να μην μπει σε τέτοιο παιχνίδι» και προσθέτοντας: «Οπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα με τον ίδιο τρόπο χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας (...) Λένε στην Ελλάδα: "Είσαι λιοντάρι, είσαι τίγρης". Προσέξτε όμως μην την πατήσετε όπως οι Ουκρανοί».

Παράλληλα έστειλε και σήμα παζαριού, λέγοντας ότι «αν και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολλά ζητήματα όταν κάθονται μαζί, είναι δύο χώρες που μπορούν να μιλήσουν για το καθένα από αυτά στο τραπέζι και να βάλουν τη βούληση να τα λύσουν».

Είχαν προηγηθεί, όλη τη βδομάδα, δεκάδες νέες παραβιάσεις και προκλητικές δηλώσεις, με τις οποίες η Αγκυρα συντηρούσε το γνωστό σκηνικό έντασης, περί παραβίασης των συμφωνιών με τις οποίες «δόθηκαν» νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα, όπως και για το Προσφυγικό. Επίσης για τη μειονότητα στη Θράκη, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεϊμπέκ, σε τουρκικά Μέσα, ο οποίος μίλησε για «τουρκική» μειονότητα και για απειλές που δέχεται. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε με ανάρτησή του να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε μιλώντας για προσπάθεια εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ολα αυτά με αμερικανοΝΑΤΟικό «αέρα» στα πανιά της, όπως έδειξε και η απάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, όπου ρωτήθηκε για την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. «Και οι δύο, Ελλάδα και Τουρκία, είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. (...) Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα», είπε, στη γνωστή λογική του «Πόντιου Πιλάτου», και ο νοών νοείτω...

Παράλληλα, την Πέμπτη, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ουνάλ, συζήτησε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Γουέντι Σέρμαν, σε νέα συνάντηση του Μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Τουρκίας. Σε αυτήν συμμετείχε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Β. Νούλαντ. Τουρκική ανακοίνωση τόνισε ότι οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους συνεργασία ως εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και δεσμεύτηκαν για ουσιαστικό διάλογο σε στρατηγικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα αλλά και τομείς διμερούς συνεργασίας».

Ενώ την περασμένη Κυριακή στα ανοιχτά της Τουρκίας ξεκίνησε «η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που θα διεξαχθεί φέτος στη Μεσόγειο», η «Dynamic Mariner 22», με τη συμμετοχή συνολικά 15 χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Διεξάγεται ενόψει και της «σκυτάλης» που θα παραλάβει η Τουρκία τον Γενάρη του 2023, ως επικεφαλής της Διοίκησης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε για δύο μέρες στη Σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), μαζί με τους ομολόγους του από Ρωσία και Κίνα, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε τέτοιο επίπεδο τη χώρα του στο διακρατικό αυτό σχήμα (βλέπε σελ. 39).

«Φουλ της εμπλοκής» και ...«ανοιχτά παράθυρα»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αγωνία να μείνουν ανοιχτοί οι πολύτιμοι για το ΝΑΤΟ δίαυλοι εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, όπου αφού μετέφερε τον «μεγάλο προβληματισμό» που υπάρχει σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον «για τη στάση μιας χώρας η οποία τυπικά είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πλην όμως εξακολουθεί και έχει μία στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία», ανέφερε ότι με την Τουρκία χρειάζεται να εξεταστεί «πώς θα αντιμετωπίσουμε μία σειρά από κοινές προκλήσεις», δηλώνοντας ότι «πάντοτε είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν».

Ηδη «τρέχουν» σενάρια για κάποιας μορφής επαφή ενόψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη στην Πράγα, όπου εξετάζεται η πρόσκληση και της Αγκυρας για να συζητηθεί η πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων, κι ενώ τα κυβερνητικά επιτελεία διέρρεαν ότι η Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της γείτονος στην πρώτη συνεδρίαση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», στο περιθώριο της Συνόδου. Αντίστοιχα σενάρια συντηρούνται και στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, που ξεκινάει αυτήν τη βδομάδα.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, «έχουμε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τον κόσμο, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Της πλήρους ευθυγράμμισης δηλαδή με τα ευρωατλαντικά σχέδια, το «χαρτί» με το οποίο η κυβέρνηση κατεβαίνει στο ιμπεριαλιστικό παζάρι.

Χαρακτηριστική εδώ και η «κινητικότητα» των τελευταίων ημερών:

-- Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τη Δευτέρα, με τις δηλώσεις ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία αναταραχή στην Ανατ. Μεσόγειο», με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την εμπλοκή της γαλλικής «Total» στα διαφιλονικούμενα ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ κοιτάσματα.

-- Η ΝΑΤΟική «ομοφωνία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, για τη συμφωνία ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που ανοίγει την πόρτα σε νέους τεράστιους κινδύνους.

-- Οι δύο συναντήσεις Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Τσούνις όπου επισήμως τον ενημέρωσε «ενδελεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Μάλιστα, παρουσία του Τσούνις ο Δένδιας είχε τηλεδιάσκεψη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, πρέσβη R. Norland, ενώ προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, S. Shoukry.

-- Η παραλαβή και άλλων αναβαθμισμένων F-16 Viper, τα οποία, όπως είπε στη σχετική τελετή παραλαβής ο Αμερικανός πρέσβης, «θα ενισχύσουν αμέσως τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ (...) διασφαλίζοντας ότι η συμμαχία μας μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας». Ενώ αμερικανικά «think tank» όπως το JIINSA επισήμαιναν ξανά τη σημασία της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση των ενεργειακών και στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σχέδια που επιταχύνουν και τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικά τα όσα γράφτηκαν μέσα στη βδομάδα στον Τύπο, ότι ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο - με την ενθάρρυνση και του ΣΥΡΙΖΑ - δεσμεύτηκε για εφ' όλης της ύλης διάλογο, αλλά πηγαίνοντας στις ΗΠΑ ύψωσε δυσανάλογα τους τόνους, «αδειάζοντας» τον γείτονα «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ. Ερωτώμενος σχετικά από κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου