ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Εξοπλισμοί για τις ανάγκες και τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών...

 ...κι Ελληνες στρατιωτικοί στην Τιφλίδα

Συνεχείς είναι οι υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μια ανάσα μάλιστα από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους εμπλοκής για τον λαό μας.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Noble Partner 2022», που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Vaziani στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με τη συμμετοχή συνολικά 20 χωρών (Ελλάδα, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Γερμανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία).

Διοργανώθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και τη US Army Europe and Africa (USAREUR-AF - διοίκηση του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) και επισήμως αποσκοπούσε στην «επαύξηση της ετοιμότητας, των αποτρεπτικών δυνατοτήτων, της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων και την προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με επιτελή της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και με διμοιρία ακροβολιστών - ελεύθερων σκοπευτών και επιτελείς της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (Μ/Κ ΤΑΞ).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μεταξύ άλλων εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως: Εκτέλεση βολών με το σύνολο των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων. Επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον. Επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις. Ασκηση αντεπίθεσης και ανακατάληψης τοποθεσίας. Ολα αυτά ενώ στην απέναντι ακτή της Μαύρης Θάλασσας μαίνεται η πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η Γεωργία θεωρείται ένα από τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης...

Για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Εξάλλου, χθες η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 F-16 της που θα εκσυγχρονιστούν. Πάνε στην Κρήτη και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι». Υπολογίζεται ότι θα παραληφθούν τουλάχιστον 6 αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, με ορίζοντα την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών το 2027.

Οι εξοπλισμοί αυτοί καμία σχέση δεν έχουν με τη θωράκιση της εθνικής άμυνας, αλλά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν εντός ευρωατλαντικού καταμερισμού για ανάληψη αποστολών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο συγκεκριμένων ζωνών και διαύλων από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, χαιρετίζοντας στη σχετική τελετή χθες στην Τανάγρα ήταν αποκαλυπτικός. Παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνις, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «αντανακλά επίσης την ισχυρή βούλησή μας να εξοπλιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ». «Αυτή η ισχυρή σχέση επισφραγίζεται από τη συνεχή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και τη σύναψη σημαντικών διμερών συμφωνιών, όπως το πρώτο και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της ΜDCA, που υπεγράφησαν το 2019 και το 2020», πρόσθεσε, παραπέμποντας στα κατάπτυστα κείμενα που απλώνουν πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις σε μια σειρά βάσεις στη χώρα, καθιστώντας την αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και βάζοντάς την στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Παρέπεμψε δε στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου, όπου - όπως είπε - συζήτησαν «τη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής και αμυντικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, τα πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν μαζί ακόμα», ενώ επεσήμανε ότι η παρουσία του Τσούνις χθες στην Τανάγρα «επιβεβαιώνει ακριβώς το βάθος, αλλά και την προοπτική της διμερούς μας σχέσης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις (...) προάγοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως παρουσίασε την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε μια δίνη κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Τσούνις στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε «την ισχυρή δέσμευση του (ελληνικού) υπουργείου Αμυνας στη διμερή μας σχέση» και «το έργο που κάναμε μαζί για να διατηρήσουμε ασφαλείς και τις δύο χώρες μας και να διασφαλίσουμε ότι η συμμαχία μας θα παραμείνει ισχυρή».

Τόνισε άλλωστε ότι «τα ελληνικά F-16 Viper θα ενισχύσουν αμέσως τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ με μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, διασφαλίζοντας ότι η συμμαχία μας μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», χωρίς να αφήνει περιθώριο για... παρεξηγήσεις όσον αφορά το ποιες «ανάγκες» θα καλύψουν τα F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου