ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Με τη δύναμη των αγώνων μας, κλιμακώνουμε την πάλη και βάζουμε τις ανάγκες μας στην πρώτη γραμμή


Κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, να δυναμώσουν τον διεκδικητικό αγώνα, να πυκνώσουν παντού τις εστίες αντίστασης και να κλιμακώσουν την πάλη με απεργιακή απάντηση μέσα στον Οκτώβρη, απηύθυνε εισηγητικά ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυήμερο παλικαρίσιο αγώνα των απεργών στη «Μαλαματίνα». «Ως εδώ! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ο αγώνας των εργατών, των παλικαριών, στη "Μαλαματίνα" είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες για το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής. Είναι ντροπή η επίθεση στον πρόεδρο του Σωματείου Γ. Φραγγίδη, καθώς και άλλους εργαζόμενους. Δεν έτυχε, το ίδιο έργο ζήσαμε πρόσφατα στην COSCO και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην απεργία του Απρίλη. Σήμερα μάλιστα είδαμε ότι δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ, ασφαλίτες έπιασαν δουλειά στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα". Πέταξαν έξω τους εργάτες και κατέλαβαν το εργοστάσιο. Να ποιοι κλείνουν τα εργοστάσια. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις, να γυρίσουν στη δουλειά οι συνάδελφοι - συναγωνιστές μας. Αυτός ο αγώνας δεν γίνεται από μια μειοψηφία, όπως λένε τα δελτία Τύπου της εταιρείας.

Η μειοψηφία είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, για αυτό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, γιατί είναι μια χούφτα παράσιτα. Αυτή είναι η τάξη τους. Σε τέτοιες μειοψηφίες το κράτος τα δίνει όλα. Όπως χάρισε και στη "Μαλαματίνα" για το κέρδος των επενδυτών πάνω από το 90% των χρεών της. Για τέτοιες μειοψηφίες φτιάχνουν διαχρονικά νόμους οι κυβερνήσεις για ελευθερία απολύσεων, αλλαγές συμβάσεων, για καταστολή των αγώνων των εργαζομένων. Για τους πολλούς, για την πλειοψηφία, για τους εργάτες δηλαδή, MAT - απολύσεις - φτώχεια. Αυτά ζουν και οι συνάδελφοι στη "Μαλαματίνα": Διαχρονικά μείωση μισθών πάνω από 20%, απολύσεις για να αντικατασταθούν με φθηνότερους, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας ώστε ο καθένας να είναι μόνος του απέναντι στον εργοδότη. Από την καταστολή στη "Μαλαματίνα", στα Πανεπιστήμια κλπ. επί ΝΔ, στις αύρες, στο ιδιώνυμο ενάντια στους πλειστηριασμούς και στα ψεύτικα τα λόγια περί κατάργησης των ΜΑΤ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό το κράτος έχει συνέχεια. Για αυτό και οι δικοί μας αγώνες έχουν συνέχεια και κλιμάκωση. Και από εδώ ρίχνουμε το σύνθημα της αντίστασης - ανασύνταξης - αντεπίθεσης. Εδώ από τη Θεσσαλονίκη της εργατιάς και των μεγάλων αγώνων».

Καμία καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης
 

Σημείωσε ότι η σύσκεψη γεμίζει αισιοδοξία και κουράγιο, γιατί αποτελεί συνέχεια της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ που έγινε τον Ιούλη στον Πειραιά, «όπου εργάτες και εργάτριες από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς συζήτησαν, αντάλλαξαν πείρα, με τις αποφάσεις τους μετέδωσαν το μήνυμα: Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!». «Είμαστε περήφανοι», είπε, γιατί στη σύσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι Συνδικάτων «που όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν σε κάθε χώρο δουλειάς, αποτέλεσαν παράδειγμα μαχητικότητας, έδωσαν σημαντική πείρα στους αγώνες της εργατικής τάξης».

Τόνισε ότι το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ είναι κρίσιμο για τη συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων. «Τώρα είναι η ώρα οι εργάτες ενωμένοι να απορρίψουν αποπροσανατολιστικά διλήμματα, να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Όλα αυτά τα χρόνια στη ΔΕΘ έχουμε ακούσει πολλά. Το 2019 που ο πρωθυπουργός έλεγε εδώ στη Θεσσαλονίκη για "Ανάπτυξη για Όλους". Το 2021 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε για "κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη" με τη γνωστή στάση που είχαν στη Βουλή ψηφίζοντας τα μισά άρθρα. Τώρα θα ακούσουμε περισσότερα από τα ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα, λόγω και της προεκλογικής περιόδου. Όπως τα πανηγύρια της ΝΔ περί τέλους της μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα ίδια "πανηγύρια" άλλωστε ζήσαμε και το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν "βγήκαμε από τα μνημόνια" και "η χώρα επέστρεφε στην κανονικότητα". Βέβαια, την "κανονικότητα" αυτή τη ζούμε στο πετσί μας. Θα ακούσουμε πολλά από αυτά τα κόμματα και την ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ώστε μαζί εργοδότες και εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα όπως λένε. Αυτό τον δρόμο όμως τον βιώνουν οι εργάτες. Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει φθηνότερους εργάτες για να πλουτίζουν οι λίγοι».

Ο Θ. Χρηστίδης τόνισε ότι πλέον δεν χωράει καμία καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης. «Γιατί η ζωή μας δεν χωράει σε ψίχουλα σαν αυτά που έρχεται να δώσει ο πρωθυπουργός με βάση τις "αντοχές της οικονομίας", που σημαίνει με βάση το να μην χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους οι καπιταλιστές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μια κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει λύση στα προβλήματα. «Δοκιμάσαμε κάθε είδους: αυτοδύναμες κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, δήθεν αριστερές, εθνικής ενότητας, με δύο και τρία κόμματα, τεχνοκρατών. Τα αποτελέσματα γνωστά. Τότε μας έλεγαν έχουμε κρίση. Τώρα το τροπάρι αλλάζει, λέγοντας ότι έχουμε έκτακτες συνθήκες. Όλα αυτά ώστε να μπει πάγος στις διεκδικήσεις. Όσες φορές ο λαός πόνταρε στο μικρότερο κακό, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Απογοήτευση, μοιρολατρία, αναμονή. Καμιά ελπίδα από χρεοκοπημένες δυνάμεις στο εργατικό κίνημα όπως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

 
Οι διεκδικήσεις και οι ανάγκες μας στην πρώτη γραμμή
 

«Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι διεκδικήσεις μας και οι ανάγκες μας στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι το νέο και το ελπιδοφόρο», τόνισε ο Θ. Χρηστίδης.

Πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πείρα που αποδεικνύει ότι όταν δεν το βάζουν κάτω, όταν οργανώνονται, όταν γίνονται μια γροθιά, όταν διεκδικούν από την εργοδοσία, τότε γεννιέται και η ελπίδα, παίρνουν ανάσες, κερδίζουν χρόνο, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν αρνητικές εξελίξεις και να ανοίξουν δρόμο για να ζήσουν όπως πρέπει τον 21ο αιώνα. Οι εργαζόμενοι στα "Λιπάσματα Καβάλας", στην COSCO, στους οικοδόμους, στη ΛΑΡΚΟ, στην "efood", στη "Μαλαματίνα", σε Τουρισμό και Εστίαση, όπως στη Σαντορίνη όπου υπέγραψαν ΣΣΕ, τι κοινό είχαν:

- Δεν έκατσαν "στα αυγά τους", δεν δέχτηκαν σαν γραφτό τις απολύσεις, την απληρωσιά, τη χειροτέρευση των όρων ζωής τους.

- Δεν περίμεναν κάποιον "σωτήρα" να τους λύσει τα προβλήματά τους, αλλά πίστεψαν στη δύναμη των εργαζομένων, στην οργάνωση στα Σωματεία, στην αλληλεγγύη.

- Δεν κρατούσαν στάση αναμονής στις εξελίξεις, δεν ανέβαλαν την πάλη τους περιμένοντας κυβερνητικές εναλλαγές, αλλά άμεσα, χωρίς να χαθεί χρόνος οργάνωσαν τον αγώνα τους για τα δίκια τους.

- Δεν έσκυψαν το κεφάλι στο τι είναι νόμιμο και τι όχι, αλλά με τη δράση τους έκαναν κουρελόχαρτο αντεργατικούς νόμους και σχεδιασμούς όπως για το σάρωμα συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Η εργατική τάξη να βγει στην αντεπίθεση
 

Αναφερόμενος στο τι κίνημα χρειάζεται «για να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται, για να βάλουμε φρένο στον δύσκολο χειμώνα που μας ετοιμάζουν, για να κάνουμε αφόρητο τον χειμώνα αυτών που μας ρημάζουν τη ζωή, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε, για να βγει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση», υπογράμμισε:

«Χρειάζεται ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θα διεκδικεί σύγχρονους όρους εργασίας, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, για μείωση του εργάσιμου χρόνου, αίτημα υπερώριμο. Γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Γιατί χωρίς τους εργάτες γρανάζι δεν γυρνά.

Με συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους, θα υπερασπίζονται τις ζωντανές διαδικασίες με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων. Σωματεία ανοιχτά και δημοκρατικά, πόλος έλξης για τους νέους εργαζόμενους.

Κίνημα αντεπίθεσης και όχι ηττοπάθειας και συμβιβασμού. Συνδικαλιστικές οργανώσεις ανεξάρτητες από τις δαγκάνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της, με ανοιχτό μέτωπο απέναντί τους, μακριά από τον γραφειοκρατισμό. Κίνημα που θα πηγαίνει τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα, προτάσσοντας συνολικά αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία. Κίνημα που θα βρίσκεται πλάι στης Γης τους κολασμένους και κατατρεγμένους, με γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό φοβούνται η εργοδοσία, το κράτος τους και οι κυβερνήσεις.(...)

Γι' αυτό και βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην οργάνωση και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Γι' αυτό έχουν στήσει ένα πυκνό δίκτυο παρακολουθήσεων με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ με στόχο να προλάβουν όσο μπορούν το λαϊκό ποτάμι. Γι' αυτό στοχοποιούν τη δράση των Συνδικάτων».

Υπάρχει λύση: Οργάνωση - αγώνας - αντεπίθεση
 

Ο Θ. Χρηστίδης κάλεσε όλα τα Σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους μπροστά στη ΔΕΘ να δυναμώσουν τον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Για γενναία μείωση τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

«Μπροστά στα προβλήματα που έχουμε και θεριεύουν, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να παρουσιάσουν ότι τίποτε δεν αλλάζει, στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν, εμείς λέμε: Υπάρχει λύση. Οργάνωση - αγώνας - αντεπίθεση. Το ΠΑΜΕ οργανώνει νέους πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες για αυτό και είναι καρφί στο μάτι εργοδοσίας και κυβερνήσεων.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πυκνώσουν παντού τις εστίες αντίστασης ώστε να κλιμακώσουμε την πάλη μας με απεργιακή απάντηση μέσα στον Οκτώβρη. Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος διασφαλίζει τα δικαιώματά μας. Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση». (Διαβάστε όλη την εισήγηση εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου