ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Επιχείρηση συγκάλυψης με πολλαπλές στοχεύσεις


Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές σφυρίζει τη λήξη των εργασιών της, χωρίς φυσικά να ρίχνει φως σε καμία από τις υποθέσεις παρακολουθήσεων, για τις οποίες συστάθηκε: Ούτε στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, στις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Το Κόμμα μας συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή και έκανε προσπάθεια με τις παρεμβάσεις του να αναδειχθούν στοιχεία για όλες τις υποθέσεις, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα αυτής της Επιτροπής. Το είχαμε τονίσει αυτό εξαρχής, αφού υπάρχει εξάλλου πλούσια πείρα για τη φτώχεια αυτών των διαδικασιών στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην ανεύρεση και απόδοση πολιτικών και άλλων ευθυνών.

Η πραγματικότητα όμως αυτής της Εξεταστικής ξεπέρασε κάθε φαντασία. Αποδείχθηκε ότι τα αστικά κόμματα και οι θεσμοί που υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν λειτουργούν στην κατεύθυνση αποκάλυψης της αλήθειας πίσω από τα διάφορα «σκάνδαλα», αλλά χωρίς ντροπή αξιοποιούν τα «σκάνδαλά» τους για να υπηρετούν πολλαπλές στοχεύσεις, υπέρ του συστήματος και των μηχανισμών του, σε βάρος του λαού, των δικαιωμάτων του και της ίδιας της αλήθειας, που για μια ακόμα φορά κρατήθηκε από όλα τα κόμματα στο βαθύ σκοτάδι.

Οι πολλαπλές τους στοχεύσεις

α) Επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών

Για τον σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε η επίκληση της εχεμύθειας και του απορρήτου από τους διοικητές της ΕΥΠ, παρά το γεγονός ότι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι ειδικές αρμοδιότητες της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία εκτελεί χρέη εισαγγελικού λειτουργού, δίνουν τη δυνατότητα να μη γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της.

Η επίκληση του απορρήτου ακυρώνει την όποια δυνατότητα ελέγχου και καθιστά την έρευνα προσχηματική και το αποτέλεσμά της προδιαγεγραμμένο. Με τη δράση των μυστικών υπηρεσιών να μένει στο απυρόβλητο.

Με τον ίδιο ισχυρισμό, η Επιτροπή δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα, που αφορούν τις υποθέσεις των υποκλοπών.

Αλλά και η ίδια η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή, η οποία επέβαλε ουσιαστικά ελεγχόμενο και ανώδυνο κατάλογο μαρτύρων αποκλείοντας όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ, οι οποίες αφορούσαν την υπόθεση συνακροάσεων - παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με αποτέλεσμα η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής να ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

β) Να μην εξεταστεί η υπόθεση των αλλεπάλληλων παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, με επιδίωξη να μείνουν στο απυρόβλητο οι σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση επιχείρησαν με κάθε τρόπο να κουκουλώσουν την υπόθεση.

Η οποία, όπως την χαρακτήρισε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης, είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Τονίζοντας χαρακτηριστικά στην Εξεταστική Επιτροπή: «Τώρα αυτά που γίνονται εκεί (εννοεί στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ) αναγκάστηκα, όχι ως υπηρεσία, αλλά ως διοικητής υπηρεσίας, και ρώτησα άλλες υπηρεσίες και ρώτησα και μεγάλους παρόχους στο εξωτερικό τι μπορεί να είναι... Αυτά τα πράγματα, όπως περιγράφονται ότι συνέβαιναν, πρέπει να ήταν κάτι πολύ μεγάλο και πολύ έξω από τις δυνατότητες των ελληνικών υπηρεσιών ή εν πάση περιπτώσει υπηρεσιών που δεν έχουν πρόσβαση στα μεγάλα κεντρικά κομπιούτερ των παρόχων». Μια παραδοχή, η οποία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι κέντρα του εξωτερικού παρακολουθούν. Κάτι το οποίο είναι διαπιστωμένο και από το ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν εκτός των άλλων και πρώην Ελληνες πρωθυπουργούς.

Ηταν δε τόσο απροκάλυπτη η προσπάθεια παρεμπόδισης της όποιας εξέτασης, που ο κατά τ' άλλα λαλίστατος πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος, για την υπόθεση των υποκλοπών στο ΚΚΕ, που η Αρχή του ήταν υπεύθυνη για τη διερεύνησή της, δεν γνώριζε τίποτα, δεν είχε τις γνώσεις να μας απαντήσει στα ερωτήματά μας, δεν θυμόταν πολύ πρόσφατα γεγονότα σοβαρά, επιδεικνύοντας επιλεκτική μνήμη, μιας και θυμόταν ολόκληρους διαλόγους για όσα αφορούσαν την υπόθεση Ανδρουλάκη. Ηταν μάλιστα τόσο ανεκδιήγητος, που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ίδιο το ΚΚΕ δεν ήθελε την έρευνα. Αξιος ο μισθός του!

Παρά το γεγονός ότι από αυτούς τους προαναφερόμενους μάρτυρες προέκυπταν σοβαρά ζητήματα για την υπόθεση των υποκλοπών στο ΚΚΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής, έχοντας ως σιωπηλούς συμπαραστάτες τους εκπροσώπους κύρια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποφάσισε να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Επιτροπής.

γ) Να μείνει στο απυρόβλητο το επικίνδυνο και αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και μας καθιστά εν δυνάμει όλους ύποπτους και υποψήφιους προς παρακολούθηση. Ενα θεσμικό πλαίσιο που επιβλήθηκε από τις αντίστοιχες αντιδραστικές Οδηγίες της ΕΕ. Μάλιστα, όλα τα άλλα κόμματα θεωρούσαν ως δεδομένο αυτό το πλαίσιο και στη βάση του οποίου πρέπει να λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες.

Στο απυρόβλητο έμεινε από τα άλλα κόμματα και το πολυπλόκαμο δίκτυο παρακολουθήσεων, στο οποίο εμπλέκονται κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες, επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Επιχειρήθηκε να μείνει κυριολεκτικά στο σκοτάδι η δράση της ΔΙΔΑΠ (Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών), η οποία φαίνεται να αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες και να παίζει τον ρόλο του συντονιστή των κρατικών υπηρεσιών παρακολούθησης.

Οπως, επίσης, χαρακτηριστική ήταν η «σιγή ασυρμάτου» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δράση στη χώρα μας των ξένων μυστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών από τις λεγόμενες φιλικές προς την Ελλάδα χώρες. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, κ. Δεμίρης, να πει, σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, ότι δεν μπορεί να φανταστεί παράνομη δραστηριότητα αυτών των λεγόμενων φιλικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, γιατί κάτι τέτοιο θα έβαζε σε δοκιμασία τις σχέσεις συνεργασίας που έχουμε με αυτές, κάτι που δεν θα το ήθελαν και οι ίδιες. Μιλάμε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!! Τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης, σε μια κρίση ειλικρίνειας, δήλωνε ότι κάνανε σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τη δράση «φιλικών» μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αμφισβητούσαν ζητήματα κυριαρχίας στη χώρα μας στα θέματα οικονομίας, κοινωνίας κ.ά.

δ) Προσπάθεια ωραιοποίησης της ΕΥΠ και κοινωνικής αποδοχής του ρόλου της.

Μια προσπάθεια που αποτέλεσε και την κοινή συνισταμένη και τεσσάρων διοικητών (πρώην και νυν) της ΕΥΠ, που εξετάστηκαν από την Επιτροπή. Μιλώντας για σημαντικές «εθνικές» επιτυχίες και προσπαθώντας να συγκαλύψουν την ανεξέλεγκτη δράση της, τους διάφορους μηχανισμούς και κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της, τη διασύνδεση με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, άτυπες αλλά και επίσημες μέσω των διμερών και πολυμερών συνεργασιών, μάλιστα ο κ. Κοντολέων εργάστηκε για 2,5 χρόνια στην πρεσβεία των ΗΠΑ, τη στενή σχέση της με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (να θυμίσουμε πως με τον όρο τρομοκρατία, το ευρωενωσιακό πλαίσιο στοχοποιεί ό,τι αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου, οικονομική, πολιτική και ιδεολογική).

Αλλά και να συσκοτίσουν το γεγονός ότι εκ του ρόλου της ως θεματοφύλακα του συστήματος στρέφεται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, τον «εχθρό λαό». Αλλά υπήρχαν στιγμές που «εν τη ρύμη» του λόγου τους επιβεβαίωναν αυτήν την αποστολή. Οπως η αναφορά του κ. Ρουμπάτη, ο οποίος ισχυρίστηκε: «Δεν θα άφηνα την ΕΥΠ να πλησιάσει πουθενά το ΚΚΕ. Οχι για λόγους ιδεολογίας, για πολύ πρακτικούς λόγους». `Η η επισήμανση του κ. Δραβίλα ότι ένα μικρό μέρος του έμψυχου δυναμικού της ΕΥΠ απασχολούνταν με ζητήματα της αντικατασκοπίας, δηλαδή την παρακολούθηση των ξένων δυνάμεων που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν επί της ουσίας την εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου.

Ολοι τόνισαν την ανάγκη να αποκατασταθεί στη λαϊκή συνείδηση ο ρόλος της ΕΥΠ και την ανάγκη αναβάθμισης της δράσης της. Μάλιστα, ο νυν διοικητής, κ. Δεμίρης, ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα μηχανήματα της ΕΥΠ, για να μπορούν να παρακολουθούν και τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δε ισχυρισμός τους ότι η ΕΥΠ δεν αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό για παρακολουθήσεις προκαλεί μόνο θυμηδία.

ε) Η προσπάθεια των «Ανεξάρτητων» Αρχών Διασφάλισης Επικοινωνιών και της Διαφάνειας να αποτελέσουν το «πλυντήριο» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών και να αποκαταστήσουν το κύρος τους για να μην κλονιστεί η πίστη των πολιτών στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία με από τα πριν καθορισμένους ρόλους για την παράσταση που θα δώσουν.

Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η ανεξαρτησία τους αποτελεί τον φερετζέ, πίσω από τον οποίο προσπαθούν να συγκαλύψουν τον ρόλο τους ως μηχανισμών εξυπηρέτησης των εχθρικών προς τον λαό επιδιώξεων του αστικού κράτους.

στ) Η επιχείρηση συσκότισης της πραγματικότητας, μέσα από διαστρεβλωμένες επιλεκτικές διαρροές που επιχείρησε το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μια προσπάθεια που είχε στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανάμεσα στους συνυπεύθυνους για τη δημιουργία του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και τη δράση των σκοτεινών μηχανισμών παρακολούθησης.

Σε κόντρα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και όλων των μηχανισμών του συστήματος, ο λαός μας δεν πρόκειται να φοβηθεί ούτε να μασήσει το «κουτόχορτο» που προσπαθούν να τον ταΐσουν. Θα συνεχίσει να οργανώνεται, να διεκδικεί τα δικαιώματά του, να τα κατοχυρώνει στην πράξη με τον αγώνα του. Με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης, ο λαός μας μπορεί να εμποδίσει τα σχέδιά τους, να τους ανατρέψει, να συντρίψει όλους τους μηχανισμούς του κράτους, που παρακολουθούν, καταστέλλουν, καταπιέζουν τον λαό. Να ανοίξει τον δρόμο για τη δική του εξουσία, που μόνο αυτή θα ρίξει πραγματικό, άπλετο φως στα σκοτάδια της εξουσίας των λίγων.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου